Всеки народ има своите паметници светлини. За габровци това е Часовниковата


с. 1
Часовникова кула
Всеки народ има своите паметници – светлини. За габровци това е Часовниковата кула. Извисена на 28 метра височина, кулата в Габрово вече столетия наред неумолимо отмерва хода на времето.
Издигната е през далечната 1835 година. Часовниковият и механизъм е ръчно изработен от местния майстор Иван Сахатчията, а камбаната на величествената кулата е произведена във Виена.
Построена срещу пазара, днес тя внася особен колорит в централната част на града. В подножието и, под герба на града, струи белокаменна чешма.
Една от най-ярките архитектурни забележителности от времето на Възраждането, които ще ви очароват в Габрово, е Часовниковата кула, която се издига в центъра на града.
Построена е през 1835 г. по времето, когато в Габрово се открива Първото българско светско училище. Градската часовникова кула е издигната с труда на габровци и средствата на градския еснаф само за шест месеца. Състои се от три части, като долната е с формата на квадрат, средната част е осмоъгълна призма, а горната и последна част представлява осемстенно тяло, което завършва с купол. Кулата е с височина 27,70 м., което я нарежда сред най-високите часовникови кули от това време.
Майсторите, които са съградили това уникално творение, не са известни, но легендата за това как е получено разрешението за строежа на такава висока сграда по време на османското робство се помни и днес. Според нея главният майстор на кулата отишъл при турския владетел и му казал, че часовниковата кула ще бъде изградена за възхвала на Аллах и на върха й ще грее османският полумесец, който ще се вижда отдалеч. Така българите получили разрешение и наистина на върха на кулата сложили полумесец, но прободен с пика, която станала символ на свободата. За съжаление пиката е ударена от гръм през 1920 г. и изгаря.
Циферблатът на часовника е поставен през 1882 г., а през 1902 г. е заменен с по-голям. Часовниковият механизъм е изработен от габровския майстор Иван Сахатчията. Интересно е да се знае, че до началото на XX век часовете са се отчитали само с ударите на камбаната, като механизмът се е задвижвал от две тежести от по 30 кг., които били свързани посредством телено въже.
Камбаната на часовниковата кула е доставена от Виена и е монтирана на 1 юни 1835 г. В основата на кулата ,точно под герба на града, струи чешма, от която можете да отпиете бистра планинска вода.

През 1965-1967 г. кулата в Габрово е реставрирана, а от 1959 г. е обявена за паметник на културата. Часовниковата кула се намира в самия център на града, съвсем близо до Дечковата къща и църквата „Света Троица
с. 1

скачать файл