Великденска почивка в пелион изумрудено зелена пътека, изтъкана от


с. 1
ВЕЛИКДЕН 2013

ГЪРЦИЯ

 

о. СКИАТОСВОЛОС, КАЛА НЕРА, ПОРТАРЯ на полуостров ПЕЛИОН

 

ВЕЛИКДЕНСКА почивка в ПЕЛИОН - изумрудено зелена пътека, изтъкана от гъсти гори, потопена в лазурно - сините води на ЕГЕЯ – магично творение на Природата, резиденция на олимпийските богове!

 

 

5 дни/ 4 нощувки/ 4 закуски/ 4 вечери

 

02.05.2013 – 06.05.2013
ПРОМОЦИЯ 

ТОП цена 320 лева!

 

ПРОГРАМА

 

1 ден (02.05.13) - София – Волос – Пелион: Кала Нера

Сутринта в 07:00 часа отпътуване от София, храм-паметник „Александър Невски“ по маршрут: София – Дупница – Благоевград – Сандански – Кулата – Волос – Кала Нера. Пристигане в късния след обяд в курорта Кала Нера, красиво разположен на залива Пагаситикос, който е заключен между живописно вдадения в морето полумесец на полуостров Пелион и основната суша на отсрещния бряг. Настаняване в хотел на крайбрежната променада в курорта. Свободно време за почивка и първи впечатления от Кала Нера. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден (03.05.13) - Кала Нера – Ано Лехона – Милиес - Кала Нера

Закуска. Свободно време или по желание и срещу допълнително заплащане, екскурзия с легендарното влакче „Mountzouris” - истинско приключение с парен локомотив, движещ се по релса широка само 60 см., със скорост от 25 км. в час. Точно в 10:00 часа сутринта, влакчето напуска началната гара и гордо „пуфтейки“ се отправя към вътрешността в планината Пелион. Влакчето по своя път преминава по каменни мостчета и никак не бърза, пътува бавно, сякаш да се наслади на чудните гледки наоколо, колекционирайки колкото се може повече от красивата природа. Задминава то, малки и китни железопътни гари, спирайки на една от тях, сякаш иска дъх да си поеме, но и да даде възможност на туристите си да заснемат живописните околности. Така след час и половина гордото влакче приключва вълшебния си воаяж в Милиес, успявайки да спечели пътниците си завинаги, дарявайки им това вълшебно пътуване в приятелска и топла атмосфера. Разходка в Милиес, наречено така заради изобилието от ябълкови дървета тук. Запознаване със забележителностите на градчето: богата библиотека с колекция от редки книги, местният музей, църквата „Свети Архангели“, считана в миналото за „Светата Лавра“ на планината Пелион, старинните къщи. Тук, в Милиес местните твърдят, че се намира търсената пещера на мъдрият кентавър Хирон, където обучавал учениците си...Завръщане в Кала Нера. Вечеря. Нощувка.

 

3 ден (04.05.13) - Кала Нера – остров Скиатос – Кала Нера

Закуска. Свободно време в Кала Нера или по желание и срещу допълнително заплащане: целодневна екскурзия – круиз до остров Скиатос, един от трите острова разположени тук, известни под общото название – Споради. Остров Скиатос е един истински рай в лазурното Егейско море, а в самия му център е столицата на острова с идиличната главна резиденция на венецианците – крепостта Буртзи. Столицата ни впечатлява с тесни улички, катерещи се по хълма до амфитеатрално застроените къщи с ослепителна белота. Крайбрежната улица, мами туристите с кафенета и неустоимо ухаещи на прясно приготвена риба таверни. Остров Скиатос е предпочитано място за почивка от известни личности, сцена е и на известния филм „Мама миа“ сниман тук през 2007. На острова ще посетим и един от най-известните му плажове – жвописният “Koukounaries”, записал в „книгата на почетните си гости“ и Лейди Даяна..Завръщане в Кала Нера привечер. Вечеря. По желание посещение на Празнична Великденска Литургия. Нощувка.

 

4 ден (05.05.13) - Кала Нера – Портаря – Волос - Кала Нера

Закуска. Свободно време в Кала Нера или по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до живописното планинско селце Портаря, наричано още – вратата към Пелион и главният град на окръг Магнисия, градът на аргонавтите – Волос. След закуска се отправяме към Волос за разходка в красивия пристанищен град. Продължаваме към Портаря, за да се насладим на планината Пелион, на дивните гледки към морето и залива на Волос, на колоритните стари къщи и магазинчета, предлагащи прословутите дарове с вкус на Пелион: сладка, конфитюри и мед, билки и изобилие от сувенири. Вкусен традиционен Великденски обяд ни очаква в таверна на площада на Портаря, под сянката на огромен чинар и в звучната компания на изливащата се от чучура вода, достигаща дотук директно от вкусния извор наречен „Мама“. Свободно време. Завръщане в Кала Нера. Вечеря. Нощувка.

 

5 ден (06.05.13) - Кала Нера – София

Закуска. В 11:00 часа отпътуване за България и София. Завръщане вечерта.


 

 

ПРОМОЦИЯ ТОП цена 320 лева!

 

Пакетна цена на турист:

 


 

На турист в двойна стая

 

Единична стая

 

Дете до 11.99 с

2-ма възрастни в стая

 

339 лева

 

На запитване

 

270 лева

 


 

Пакетната цена включва:

* транспорт с лицензиран автобус

* 4 нощувки със закуски в хотел категория 3* в Кала Нера

* 4 стандартни вечери в ресторанта на хотела

* медицинска застраховка

* водач от агенцията по време на пътуването

 

Пакетната цена НЕ включва:

* разходи от личен характер

* екскурзия с влакчето „Mountzouris” – 18 евро възрастен; 9 евро дете до 12 г. (при минимум 20 туриста)

* екскурзия – круиз до остров Скиатос – 28 евро възрастен; 18 евро дете до 12 г. (при минимум 20 туриста)

* екскурзия до Волос и Портаря с включен Великденски обяд – 28 евро възрастен; 18 евро дете до 12 г. при

( минимум 20 туриста)

 

Забележка:

* допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат предварително, преди отпътуване от България

 

Начин на плащане:

* депозит – 50 % от пакетната цена

* доплащане – до 20 дни преди отпътуване

 

Необходими документи:

* лична карта

* за деца под 18 години, пътуващи само с един родител или без родители, задължително се изисква нотариално заверена декларация (оригинал + 1 фотокопие)

* няма визови, санитарни или други специфични изисквания за страната


Валутен курс: 1 лв = 0,52 EUR
Часово време: България 12 ч. Гърция 12 ч.

 

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 35 туристи.  Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.  

 

 

Полезна информация

за неизследваната от българския турист –

МАГНИСИЯ и ПЕЛИОН

 

ВОЛОС е окръжен град в окръг Магнисия и главно пристанище на цялата област Тесалия. В далечни отминали времена, града се наричал Yolos, турците го наричали Golos, а днес се нарича – Волос. Според една от версиите, името е със славянски произход и означава голо, незалесено място. Археологически разкопки доказват, че Волос не е преставало да е обитаемо място още от бронзовия век, град е и в царството на Микена, не престава неговото развитие и до днес. Разходката по крайбрежния булевард ни отвежда до Тесалийският университет и църквата „Свети Константин и Елена“ с малък красив парк до нея. Да се намираш във Волос и да не се отбиеш в популярните местни кръчми наречени „Ципурадико“, да не опиташ тук ракия ципуро с богато меню от мезета и вкусни морски специалитети, се счита за голям пропуск.

 

  

ПЕЛИОН е изумрудената красива легенда на Гърция, богата с гъстите си гори, надарена с изобилие от лековити билки и диви цветя, кристални извори и безброй потоци, образуващи чудни водопади. Пелион е изваян от Природата полумесец, заемащ голяма част от Магнисия и представлява естествена преграда, която отделя Тесалия от Егейско море, образувайки в сърпа си живописен залив, наречен Пагаситикос. По протежение на дължината на Пелион се открояват шест върха, от които най-висок е Pourianos Stavros с височина 1624 м. Пелион се дели на Източен и Западен Пелион. Източните склонове са стръмни и се спускат към Егейско море почти отвесно, лишавайки крайбрежието от удобни пристанища, но за сметка на това са образували няколко прекрасни закътани плажове.

Западен Пелион е с полегати форми и плавно се спуска към залива, образувайки идилични пясъчни плажове на огледално спокойния залив. Пелион е уникално съчетание от море и планина, което позволява в един и същи ден да сърфираш или плажуваш в морето, както и да караш ски на снежните писти в курорта Ханя. Някои от посетилите го днес наричат Пелион „Швейцария под гръцко небе“ или „Гръцкият Тирол“. В древните времена на митове и легенди това е планината на Пелей (оттук и името й Пелион) и тук е сватбата му с Тетида, на която присъстват всички богове. В митовете я наричат още и планината на Кентаврите – странни същества полу-хора и полу-коне. Пелион е и домът на най-мъдрият от кентаврите – Хирон, учителят на дузина храбри герой от гръцката митология, учител е и на Асклепий – богът на медицината.

Днес, Пелион със своите 24 на брой планински селца е истински музей под открито небе, съхранил бит, архитектура и традиции недокоснати от съвремието ни и привлича туристи в четирите сезона на годината.

Влакчето “Mountzouris” е дело на италианския инжинер Evaristo de Chriso. Създадено е във време, когато колите са липсвали, а връзката на планинските села в Пелион с Волос била все по-наложителна. Така проектът вижда бял свят през 1900 год., и започва изграждането на линия широка само 60 см., съграждат и съоръженията: 10 моста, девет от които каменни и един железен мост, както и два тунела. В 1903 год. влакчето с парен локомотив и комин бълващ кълбета черен дим (оттук и името му мунтзурис/ цапащ) вече превозва хора и товари от Волос до Милиес и е истински двигател за просперитета на селищата в Пелион. През 1971 год. обаче, с появата на колите, влакчето се оказва ненужно и доста скъпо като транспорт и излиза от експлоатация. След 25 години обаче влакчето “Mountzouris” вече осъвременено и модерно се завръща отново на работа по линията си в Пелион, но вече като туристическа атракция. В топлите сезони влакчето превозва туристи, които искат да се насладят на поразителната природа в Пелион, преминавайки през живописни долчинки, сенчести долове и злачни склонове.

 

  

Остров Скиатос

Името на острова идва от гръцката дума Скиа и Атон и се превежда като "сянката на планината Атон". Още Софокъл споменава как "Сянката на планината Атон падна на остров Скиатос."

Историята на Скиатос започва в праисторически времена, когато първите заселници са били пеласги. Хора, с корени на север и по-специално в областта на Тракия. Данни от историята на острова се намират още в древни източници, знае се че през 478 г. пр. Хр. Скиатос става член на атинския съюз за морски транспорт. Островът е преживял редица исторически събития - гърко-персийската война, окупацията от македонци, римляни, венецианци, турци (1538), а едва след войните за национално освобождение през 1821 г. Скиатос получава независимостта си.

Жителите на острова се връщат в стария си дом през 1829 г. От тогава историята на острова поема по нов славен път - без войни и природни бедствия - към прогрес и напредък, превърнал се в главна концепция за жителите.

Днес островът се е превърнал в истински рай в лазурното Егейско море, разполагащ с всичко необходимо за една пълноценна почивка във възхитителна хармония с природата.

В центъра на острова, имате възможност да посетите главната резиденция на царувалите някога венецианци - крепостта Буртзи. Тази къща - музей в момента е театър и изпълнява функциите на градска библиотека.Островът е предпочитано място от известните личности. Знаменитостите, почиващи тук, могат да останат незабелязани от туристите по тесните улици на града. През 2007 г. на острова е сниман филмът "Mamma Mia", добил широка популярност по целия свят.
с. 1

скачать файл