В рамките на Европейската имунизационна седмица и в изпълнение на


с. 1
Извънредна имунизационна кампания

срещу полиомиелит

 

В рамките на Европейската имунизационна седмица и в изпълнение на заповед №28-117/13.04.2011г. на министър Д-р Стефан Константинов Регионална здравна инспекция-Софийска област започна извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит.През април 2010 г. в Таджикистан започна взрив, причинен от внесен див полиомиелитен вирус тип 1, генетично близък до щамовете от провинция Утар Прадеш, Индия. Регистрирани бяха 458 лабораторно потвърдени случаи на полиомиелит, от които 29 смъртни. В Руската федерация бяха регистрирани 14 случаи, в Тюркменистан - 3 сл., в Казахстан 1 сл. До момента в засегнатите държави са проведени общо 12 имунизационни кампании.

В световен мащаб и през 2011 г. четири държави останаха ендемични – Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия. Същевременно в ДР Конго, ЧАД и Ангола разпространението на див полиомиелитен вирус, прекъснато през 2010 г., се възстанови. Поради близостта на Афганистан със засегнатите Прикавказки държави рискът от нов внос и разпространение на див полиомиелитен вирус в Европейския континент продължава да е много висок.

На последното съвещание на Регионалния Сертификационен Комитет на СЗО за Европа степента на риск от внос на див полиомиелитен вирус за България бе повишена от средна на висока.

Извънредната имунизация ще се проведе с една доза инактивирана полиомиелитна ваксина Имовакс полио. Ваксината е съвместима с всички останали по Имунизационният календар, включително с неспецифичен или специфичен имуноглобулини. При съвпадение на извънредната имунизация с редовен прием по календара на петкомпонентна или четирикомпонентна ваксини, съдържащи инактивиран полиомиелит, имунизацията се отчита само като извънредна и лицето подлежи на поредния прием комбинирани ваксини.Имунизациите са напълно безплатни за децата и се финансират от Министерство на здравеопазването.

РЗИ – Софийска област апелира към всички родители да проверят ваксиналния статус на децата си при личния лекар и при липса на имунизация да се направи такава. Ваксинации ще се правят от общо практикуващите лекари. За имунизиране на рисковите контингенти ще бъдат организирани имунизационни пунктове на място .

 
с. 1

скачать файл