Тема: здравеопазване


с. 1
23 юли 2013 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕИма ли война за клинични пътеки?
Частните болници са като всички останали. Заплащането е едно и също. Многопрофилните частни болници също приемат много тежки случаи. Примери може да ви дам много. Това каза в предаването "Лице в лице" доц. Стайко Спиридонов, председател на Националната асоциацията на частните болници.
Законът за здравето урежда приемането на пациенти. Проблемът е в системата. Там няма правила и справедливо разпределение на финансовите ресурси, каза още Спиридонов. Частните болници също имат много задължения и кредити. Държавата компенсира държавните болници в края на всяка година. При нас това няма как да се случи, категоричен беше той. Здравната карта е много необходима. Тя ще спомогне за въвеждането на стандартите в медицината. Частните болници са напълно равнопоставени на държавните. Ние имаме също прекрасни специалисти и се грижим за тежки случаи, завърши доц. Спиридонов.
На различно мнение беше проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина". Болниците трябва да са равнопоставени. На много места има нелоялна конкуренция. Частните болници ликуват пациент, водят го за тежък случай, получават си парите и го препращат в някоя университетска болница. Ние в държавните болници не можем да си позволим такова нещо, разкри Начев. Има неравнопоставен контрол. Държавната болница всеки месец дава отчет на Министерството на здравеопазването. Частните болници не са виновни, че тях не ги контролират за нивото на смъртността. Виновен е законът и системата. Задължително е да се направи Национална здравна карта, която да показва в кой район, каква медицинска помощ е необходима. Ако, частната болница е по-добра от държавната, нека тя да работи. Но трябва да има ефективен контрол за всички. Контрол, който да се грижи за постигнатите резултати, категоричен беше Начев. Няма критерий за отварянето на частни болници. В София има нужда от 7000 сърдечни операции. Те могат да се направят от две болници, а в момента се правят от седем, даде пример професорът.

Целия разговор може да гледате на сайта на асоциацията.


400 лв. повече за едно и също лекарство

Здравната каса плаща
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща с до 400 лв. разлика за едни и същи онкомедикаменти в различни болници. Това съобщи вчера д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК. Става дума за няколко лекарства срещу рак на млечната жлеза, на простатата, за хормонозаместваща терапия.

Причината за сериозните „разминавания" е, че лечебните заведения провеждат поръчка за съответния медикамент, но в дадена болница се нуждаят примерно от 100 опаковки, а в друга - от 10 хил. Затова и в първото заведение отстъпката от цената е минимална, а във второто -значителна. „Изводът е, че трябва да се договарят по-големи количества, за да има по-голяма отстъпка", посочи д-р Тодорова. Тя ще се обърне към законодателите да се направят такива промени в Закона за обществените поръчки, че да не се стига до подобни фрапантни разлики в цените. На въпрос дали това значи, че иска връщане на търговете в здравното министерство, Тодорова отговори: „НЗОК не може да го реши! Но категорично за пациентите е по-добре осигуряването на лекарствата им да става от касата, тъй като всеки нуждаещ се получава достъп и постоянно в платената листа постъпват нови препарати". От 1 юли НЗОК ще покрива още 21 медика-

мента. Но заради традиционния преразход щяло да се обсъди дали списъкът с платени лекарства да се актуализира веднъж, а не 2 пъти годишно.

Д-р Тодорова е направила ревизия на бюджета на НЗОК към 30 юни {виж инфографиката), която показва преразход по всички пера. Най-тежко е положението с лекарствената онкотерапия в болниците. Само 10 онкомедикамента харчат 63% от целия годишен бюджет. А когато НЗОК помолила фирмите за отстъпки от цената им, такава била дадена едва за 3 от препаратите (а от всички плащани онколекарства отстъпки били предложени за 20% от тях). М.г. средната стойност на

лекарствената терапия на един онкоболен месечно е била 718 лв., а т.г. е 826 лв. Има болници обаче, в които тази сума е 18 или 40 лв., а в други -1060 лв., 1300 лв. или

3500 лв. „Тук ще се направят сериозни проверки, защото най-вероятно в първия тип болници са разчитали на останали резервни количества онкомедикаменти, платени още от здравното министерство и от дарения", посочи Тодорова. Тя съобщи още, че за т.г. изначално са заложени и по-малко пари за направления.


През 2013 година

Раждаемостта удря дъното
Истинска демографска катастрофа у нас прогнозират лекарите, до края на годината новородените ще са под 60 000
Жулиета НЕДЯЛКОВА

Истинска демографска катастрофа предричат лекарите

през тази година. Специалистите алармират, че набор 2013 ще е най-малобройният, като очакванията са живородените да не надхвърлят 60 000. От следвоенната 1945 г. никога досега не са се раждали по-малко бебета. Освен все по-малкото деца неонатолозите предупреждават и за друга тревожна тенденция - 10% от живородените са недоносени.

От 1 януари до средата на юли са проплакали 32 218, показва електронният регистър за ражданията у нас. Това е с 2300 по-малко от същия период на миналата година. Именно през 2012-а беше поставен последният антирекорд, когато на бял свят се появиха едва 63 891 бебета. Това е с почти 1000 по-малко дори от кризисната 1997 г.

През миналата година 14 478 бебета са се появили на бял свят в София, 7086 - в Пловдив, 4907 - във Варна, 3328 - в Бургас, и 3100 - в Стара Загора. Петте области с най-малко раждания през 2012 г. бяха: Разград - 565, Видин - 587, Перник - 645, Смолян - 663, и Габрово - 715. И през тази година класацията до момента изглежда по същия начин. През последните 10 години най-много бебета са родени през 2009 г. - 80 956, 2008 г. -77 712, и 2010-а - 75 513. За сравнение дори в следвоенната 1946 г. у нас новородените са били 179 226. През 1949 г. те са били 177 226, а рекордът държи 1950-а, когато на бял свят са се появили 182 571. Според експертите има два основни фактора за катастрофално ниската раждаемост -икономическата криза и високият процент на безработица във възрастовата група 20-40 години.

„Българката се чувства все по-неуверена в бъдещето, не знае какво я очаква, не знае дали ще може да даде това, което всяка майка би искала за своето дете, и решава, че репродуктивните й възможности се изчерпват до едно дете", обяснява д-р Валентина Григорова от Първа АГ болница в София.


Според експертите има два основни фактора за катастрофално ниската раждаемост -икономическата криза и високият процент на безработица във възрастовата група 20-40 години.


Касата се източва с онколекарствата

За един и същи медикамент болниците договарят цени с разлика от 400 лв.
Наделина АНЕВА

Огромен теч на пари чрез онколекарствата откри новата шефка на здравната каса д-р Румяна Тодорова. За един и същи медикамент някои болници в Европа договаряли с 400 лв. по-висока цена от други здравни заведения в страната.

„Касата заплаща по реални цени, но това не е редно, защото клиничната пътека и в Тутракан, и в София е на една цена", мотивира се Тодорова. Естествено е в по-малките болници, където се договарят по-малки количества

да се дават завишени цени и решението е в централизираните търгове, смята новата шефка на касата. За да се мине към това обаче, е нужна промяна в Закона за обществените поръчки. До 2011 г. МЗ правеше централизирани търгове за онкомедикаменти. Пациентските организации тогава недоволстваха, че чиновници решават от кое лекарство какво да поръчат в рамките на определен бюджет и затова правителството на ГЕРБ предложи децентрализацията

Според Тодорова от гледна точка на пациента наистина е по-добре парите за онколекарствата да останат към касата, но да се търси механизъм как да се намали разликата в цените. На ниво НЗОК сега трудно може да се договарят отстъпки от фирмите за смъкване на цените, защото те вече са разписани с болниците. „За 10 от лекарствата за лечение на рак отиват 63% от парите за онколекарствата. Предложения за отстъпки са дадени само за три от тях и тези намаления са незначителни", даде пример Тодорова.

През тази година за лекарства за болнична помощ са предвидени 107 млн. лв. До този момент 80 млн. лв. вече са платени за онкопрепарати. „Няма да спираме плащането на лекарства", каза новата шефка на касата. Ще проверят обаче защо едни болници лекуват рак при средна цена 17 лв. или 50 лв., а други - за над 3500 лв.

Една от причините да се изразходват повече от парите за лекарства е нарасналият брой пациенти с онко-заболявания. Увеличението е с около 3000 пациенти на година, каза д-р Тодорова. 41 548 са новозаболелите през миналата година, които тепърва ще потърсят лечение и лъчетерапия.

63,5% е изпълнението на бюджета за болнична помощ към 30 юни, на бюджета за лекарствената помощ за онкоболни е 75,1%, за денталната помощ - 59,2%; за лекарствена терапия за домашно лечение - 58,6%, за специализирана извънболнична помощ -51,1%, пресметна тя. При тази тенденция се очертава дефицит в бюджета на НЗОК за болнична помощ от 140 млн. и 83 млн. лв. недостиг за лекарства. Към това трябва да се добавят и недостигащите пари за стоматологична помощ.

Добрата новина е, че 269 млн. лв. от оперативния резерв на касата стоят непокътнати. С тях ще се плати очертаващият се дефицит. Над него ще останат неразплатени между 50 и 100 млн. лв., каза вчера Румяна Тодорова. Тя продължава да издирва 82-та милиона лева, които счетоводно са отразени в бюджета на касата, но не е ясно дали са налични. Те са от дължимия от МЗ трансфер от 50 млн. лв. плюс други спестявания през миналата година. Касата започва проверки на болници които са превишили лимитите си с около 1/3. Оказало се, че парите за инвазивни грижи са в рамките на нормалното, но тепърва НЗОК ще изяснява защо някои болници се оплакват, че не им достигат. Д-р Тодорова имала сигнали, че в някои реанимации се вкарвали хора, които не са за там, само за да се вземе по-скъпата пътека. Новата шефка обеща засилен контрол на касата и в края на годината да се изчисти дефицитът й, така че новата да започне на чисто, без задължения, които да се прехвърлят.


(Не)здравословни дилеми
Наделина АНЕВА

Отдавна се знае, че у нас най-бурно развиваща се е икономиката покрай болестта. Колкото повече болни - толкова повече печалби от лекарства. Всеки нов шеф на касата открива старата истина, че бюджетът за лекарства се източва безцеремонно. Без значение кое е правителството. Сега отново ще се търси решение на този уж сложен проблем - как хем да има редовно снабдяване с лекарства, хем да се намалят печалбите на фирмите.

Има опасност цялата енергия на здравните власти да се хвърли в тази насока. И да се търси път към невъзможното. Защото всяко търговско дружество се стреми към печалба. Ако някъде тя е в пъти по-голяма, значи нещо куца в регулацията. По-важно е да се направи нещо значимо, за да се ограничи тави епидемия от новозаболели. Крайно време е да започнем да лекуваме причините, а не последствията.


Привличаме туристи със СПА и история
България ще привлича туристите със СПА и история, предвижда новият план на премиера Пламен Орешарски. За да развива културния туризъм, държавата приоритетно ще изгражда инфраструктура до историческите паметници. Ще бъдат променени образователните програми, за да се подготвят качествени кадри за това направление на бизнеса. Студентите пък ще имат задължителни стажове в българските туристически фирми.

Планът "Орешарски" предвижда и развитие на здравния туризъм. Това ще става с въвеждане на иновации и технологии в тази сфера. Също така чрез развитието на природните бази, които имаме - минерални води и басейни. Друга атракция за туристите ще са екологичните предимства като биологичните храни. Ще се направи план и за развитието на Черноморието, както и концесионирането на плажовете. Той ще бъде изграден заедно с общините.

За да се улесни достъпът на чужденците, държавата ще търси трайно уреждане на проблемите с транспорта и издаването на визи за хора от страни извън ЕС. За улеснение на бизнеса пък ще се намали административната тежест, а контролът над фирмите няма да пречи на туристическия сезон.


По-ниска такса за пенсионерите
Потребителската такса при джипитата за пенсионерите да падне на 1 лев, предвижда новият план "Орешарски" в сферата на здравеопазването. В момента тя е 2,90 лв.

Мярката беше част от предизборната програма на БСП. Ще бъдат улеснени специализациите за младите лекари, ще се укрепят спешната помощ и общинските болници. Всички тези мерки вече бяха нееднократно оповестявани. Преди внедряването на по-сериозна промяна, тя първо ще бъде широко обсъдена.
Дефицитът на касата до 100 млн.
Mежду 50 и 100 млн. лв. е очакваният дефицит на здравната каса в края на годината. Това съобщи новият управител на НЗОК д-р Румяна Тодорова след финансов анализ на институцията. Дефицитът е значително по-малък от този, който управляващите предвещаваха преди няколко седмици. Преразход има по всички пера в касата, най-големият е за онкомедикаменти и лечебници. Бюджетът на болниците за първите 6 месеца е усвоен на 63,5 %, каза Тодорова. За половин година клиниките са получили 794 млн. лв., включително с разходите за лекарства за рак. До края на годината бюджетът, който им остава е 465 млн. лв. Към тези средства ще се прибавят парите от оперативния резерв на касата - 269 млн. лв. С тях ще се покрие и част от преразходът за лекарства за домашно лечение или извънболнична помощ. Здравната каса има и нов подуправител. Това е д-р Динчо Генев, който доскоро беше директор на болницата в Харманли. Той беше и претендент за поста шеф на касата от ДПС.

Мария ЧИПИЛЕВА


Здравеопазването е просяче без стратегия
Д-р Нигяр Джафер оглавява здравната комисия в парламента. Тя коментира пред "Стандарт" основните задачи пред политиката на правителството в областта на здравеопзването
- Д-р Джафер, какви са задачите пред здравната комисия?

- Пред здравната комисия има два вида предизвикателства - едните са следствие на нови обстоятелства, а другите са дългогодишни проблеми. Имаме искане от ЕС за прилагане на регламент за трансграничното обслужване на пациентите. Парадоксалното обаче е, че най-спешният ни ангажимент е изработването на Национална здравна стратегия. Един документ, който трябва да бъде много дoбре обмислен и широко обсъден, и ние трябва да го приемем буквално за десет дни. Защото без него здравеопазването в следващия програмен период на ЕС ще остане в ъгъла и ще се окаже като просяче, което търси средства оттук и там. Затова се налага да започваме отзад напред.

- Кои са основните приоритети в Стратегията?

- Основните идеи са осигуряване на достъп до качествено здравеопазване. Знам, че звучи банално, но все още в България говорим за липса на достъп до медицинска помощ в определени региони и това е сериозен проблем. Ще укрепим възможностите за достъп в малките населени места, ще създадем възможности за преодоляване на дисбаланса между извънболничната и болничната помощ и на други диспропорции. На първо място това е липсата на профилактика, на скрийнинг, на ранна диагностика. На второ място - навлизането на високотехнологични прийоми, на нови структури, на иновативни продукти, които предполагат все по-голяма консумация на финансов ресурс. У нас липсва и сферата на палиативните грижи, на хосписите, на долекуването, а при тези демографски фактори трябва да имаме адекватен отговор. Затова ще държа в здравната стратегия специално да се запише, че ще искаме европейски средства за развитие на палиативни грижи, за хосписи.

- Предвидени ли са стимули за джипита и аптеки в труднодостъпните райони?

- Да, тази тема е залегнала, но по-общо. Равнопоставеността в достъпа ще се подобри с възстановяването на методиката за субсидиране на общинските болници, която съществуваше до 2009 г. Тя се изгражда на базата на демографски показатели, заболеваемост, брой социално слаби хора. Но мислим и какво да се направи в тези райони за осигуряването на достъп до общопрактикуващи лекари и специалисти. Има идеи в тази посока, но те са повече в средносрочен план - например промяна в правилата за специализация и една цялостна концепция за Спешната помощ. Един от министрите на ГЕРБ се беше заел с концепция за развитие на Спешната помощ, надявам се да се надгражда над нея, защото не приемам всичко да се отрича. Знам, че се работи от екипа на МЗ и върху здравната карта. Няма нищо лошо да се използва и картата, която Анна-Мария Борисова започна да прави, но в нея има само констатации на положението. Аз мисля, че не е лошо, когато държавата каже: "На базата на тези данни в област Смолян или Добрич има недостиг на лечебни заведения и държавата ще ги подпомогне". Или да даде възможност на млади лекари, които са завършили при определени условия, да специализират облекчено, ако след това определен брой години работят в тези региони. Много е важно какво ще стане със здравната карта и дали тя трябва да има задължителен характер

- Освен минимален задължителен праг трябва ли картата да има и максимален?

- Мнението ми е, че трябва да има такава намеса, защото сме свидетели на това, че определен тип лечебни заведения се появяват и то най-вече в София. Рано или късно някой трябва да въведе ред в това, защото е в интерес на обществото.

- Кой е по-удачният вариант - изобщо да не се дава разрешение за нова болница в районите с пренасищане или частните структури да не работят с касата?

- Позната ми е идеята да разделим лечебните заведения според тяхната собственост, но влизаме в пряка колизия с конституцията, според която собствеността е равнопоставена. Има примери, в които страни ограничават достъпа до публичен ресурс на частните лечебни заведения, но не мисля, че това е правилният подход. По-скоро държавата, давайки лиценз, трябва да преценява дали има нужда от новото лечебно заведение.

- Има ли нужда от промени в здравноосигурителния модел?

- Един от най-важните дебати е за здравноосигурителния модел и демонополизацията на касата. Аз съм обнадеждена от това, че дори и в средите на БСП, дори и отделни хора, които бяха абсолютно против демонополизацията, вече разбират, че това е един от основните варианти, за да се харчи по-ефективно ресурсът на касата. Нека си кажем истината - НЗОК сега е одържавена. За мен разговорът все повече е за справедливостта, а не за солидарността на модела. Защото все повече хора, които се осигуряват, си задават въпроса защо трябва да се осигурявам, когато ми се налага непрекъснато да си доплащам.

- Какви са вариантите за демонополизация - пълна или частична?

- Вариантите са два - основен пакет, покрит много добре и сериозно от осигуровките, и надграждащ пакет, за който трябваше да отидат тези два процента от вноските. Може да има вариант и на пълна конкуренция между няколко каси. В Германия има 100 каси и само 56 хил. неосигурени. А ние имаме над 1 милион неосигурени.

- При даване на част от пакета на друг стълб ще се наложи ли увеличаване на вноската?

- На този етап подобен въпрос не седи на дневен ред. Не е обсъждан вариант за увеличение и смятам, че не е удачно. След като си изясним какъв искаме да бъде здравноосигурителният модел, можем да обмислим и този въпрос. Нека не забравяме, че парите - над 1,4 млрд. лв. от здравни вноски в БНБ бяха там точно с идеята за реформа и въвеждане на надграждащ пакет.Мария Чипилева


КНСБ: Необходими са актуализация и намаление на общите приходи
Дума

Необходими са актуализация и намаление на общите приходи в бюджета заради промени в макроикономическите показатели. Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров след несъстоялото се заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите на Димитров поканата за извънредно заседание на съвета, отправена от председателя му Зинаида Златанова, "нарушава всички законови регламенти". "Бяхме уведомени в 9,30 ч. за заседание на съвета днес от 11,30 ч.

Димитров съобщи, че се разширява разходната част на бюджета. Според него няма сериозни промени както по приходната част по отношение на събираемостта, така и по разходната част по отношение на стимулирането на социални разходи и увеличение на някои заплати, финансирани от бюджета. Президентът на КНСБ заяви, че изявления на премиера и на министъра на финансите, че трябва да бъдат събрани поне 1 млрд. лв. допълнително на годишна база от несъбираните акцизи и ДДС върху сделките с горива, алкохол и цигари, не са превъплътени в конкретни действия. От синдиката изразиха съгласие, че трябва да се разплатят неразплатените разходи към бизнеса, както и около 40 млн. лв. нови разходи за недофинансираните интеграционни добавки за хората с увреждания и някои допълнителни плащания за социалнослабите.

Нямаме яснота докрай дали всички заявени средства за МО и МВР са за неотложни сделки за свършена работа, посочи Димитров и припомни, че в МО разходът е около 30 млн. лв. за финансиране на дефицита на ВМА, но по думите му другите разходи не е ясно закъде са, както и за МВР. Намеренията за емитиране на дълга трябва да бъдат обяснени от министъра на финансите пред цялата общественост - колко са нужни и за какво, каза Димитров.
НЗОК може да е на червено в края на годината

В едни болници онколекарствата на човек за месец излизат 17 лв., в други - 1300 лв.
Аида Паникян

Между 50 и 100 млн. лв. се очаква да е недостигът на средства в НЗОК в края на т.г. Това заяви на първата си пресконференция д-р Румяна Тодорова, управител на касата. Тя съобщи какво е състоянието на осигурителната институция за първите 6 месеца на годината след анализа, който бе обещала да направи при избора й на този пост. Тя обясни, че резервът от 269 млн. лв. стои непокътнат и споменатитят дефицит може да се появи, след като и той бъде изразходван. Към полугодието се очертава дефицит от около 140 млн. лв. Парите в касата може да не стигнат за всички плащания.

Данъците и осигуровките вече са по една сметка, поради което е трудно да се разбере какви здравни вноски са направени през годината. На въпрос на ДУМА дали част от недостига не може да бъде погасен с онези около 82 млн. лв. надпланово събрани от здравни вноски от м.г., както съобщи преди време д-р Пламен Цеков, д-р Тодорова отговори, че в момента тези пари се търсят.

За периода декември 2012 - май 2013 г. са похарчени 63,5% от парите, предвидени за болнична помощ. В т.ч. и за лекарства за болнично лечение на пациенти с рак, като разходът за тях е 75% от годишния бюджет. За останалите лекарства за домашно лечение са похарчени 58.6% от заложените по бюджет средства, за специализираната извънболнична помощ са похарчени 51.1%.

Направленията за първото полугодие са 3 188 396, а за цялата 2012 г. са били 7 116 214.

Различните болници са договорили различни цени на едно и също лекарство, като за някои има разлика от близо 400 лв. В същото време НЗОК заплаща на всички еднакви суми по клинични пътеки. Тодорова е категорична, че трябва да се намери решение на проблема. Припомняме, че през 2012 г. за онколекарства касата плати 116 млн. лв., а за т.г. са предвидени само 107 млн. лв. Една от причините е, че броят на онкоболните расте с по 3 хил. всяка година. Ако за 2012 г. средномесечно лекарствата на един пациент са стрували 718 лв., то за февруари т.г. са 826 лв. Любопитното е, че някои болници са похарчили по 17 или 40, или 56 лв. месечно на човек, а други 1300 или 3500 лв. Лекувани ли са тези пациенти, стойността на чиито лекарства е 17-40 лв., пита д-р Тодорова. Тя увери, че ще предстои проверка и в тази област, тъй като не са постъпвали в НЗОК жалби от пациенти за липса на лекарства.

Друг проблем е плащането на дейността на болниците. Доста болници са се възползвали от правото си да надвишават прогнозните си бюджети с 5% и за първо, и за второ тримесечие, но има болници, които са превишили и за третото тримесечие. Но има и болници, които не са повишили лимитите си. Тодорова е категорична, че тази ситуация трябва да бъде анализирана.

В някои РЗОК са превишили бюджета с 31%, с 27%. Предстои анализ на причините.

Няма прерозход за инвитро и за интензивни грижи.


9% е преразходът за лекарства за домашно лечение
Има ръст на болни почти при всички заболявания. Освен това на всеки 6 месеца влизат нови медикаменти в Позитивния лекарствен списък и включването на нови заболявания в Наредба 38. Например по наредбата доскоро НЗОК плащаше за 180 диагнози, а сега за 340. За първите 6 месеца са похарчени 58,6% от предвидените 497 млн. лв. Бюджетът на НЗОК е допълнително натоварен и с плащания на аптеките за ноември 2012 г. в началото на 2013 г. (44 млн. лв.). При тези темпове до края на годината ще са нужни общо 580 млн. лв. (с около 83 млн. лв. повече от предвидените).

По отношение на отстъпките при договарянето на лекарства с НЗОК, които очакваше бившата здравна министърка Десислава Атанасова, през 2012 г. такива е имало за 95 продукта. От това са спестени 530 хил. лв. За договаряне на отстъпки тази година са поканени 70, а са откликнали 30, от които 25 са дали предложение за отстъпки и така за 78 от 352 продукта са направени отстъпки, т.е. за 80% от всички позиции не са дадени предложения, а за 38 са дадени предложения до 5%.
Касов миш-маш
Аида Паникян

Съвсем не неочаквано става ясно, че в края на годината здравната каса може да излезе на червено. Само че може би преди това трябва да бъдат намерени онези 9 млн. лв. в плюс от 2011 г. и другите 82 млн. в плюс от миналата година, за които говореха предишните управители на касата. Разбира се, тези пари може и да не са достатъчни, за да бъде замазан забърканият миш-маш с бюджета на НЗОК, но ще са от полза. Вчера новата шефка на касата изнесе данни, за които подозираше всеки български гражданин. Сега всички сме наясно, че през последните близо 4 години с нашите пари от здравни вноски некомпетентни хора са изготвяли нереалистични годишни бюджети - ей така - с изсмукани от молива нереалистични числа, а други - също толкова не наясно с нещата, са управлявали същите тези наши пари. Затова днес въпросите са прекалено много и сериозни - защо едни болници лекуват раковоболните със 17 лв. месечно, а други с 1300? Защо едни болници са изгълтали вече парите си за цялата година, а на други им стигат? Дали тези парадокси не са за сметка на недолекувани пациенти, или на пациенти, принуждавани да си доплащат не съвсем законно?

И пак напълно очаквано, мерките за поевтиняване на поскъпналите заради безконтролност лекарства, не са проработили. И се оказа, че поевтиняването на медикаментите, което така шумно рекламираше бившата здравна министърка, е било само пушилка. А това си беше ясно, защото се разчиташе на добрата воля на фирмите да дават отстъпки. Иначе най-безотговорно 1,4 млрд. лв. от нашите вноски бяха откраднати. С други 390 млн. бе захранен държавният бюджет.

Резултатът от всички действия е ясен. Оттук нататък важното е този "резултат" да не започне да взема жертви. Защото измислените числа в бюджетите водят до съвсем истински дефицити, а те от своя страна - до нелекуване на болните хора.

Така че днес с пълна сила чука на вратата пълният рестарт. Въпросът е откъде ще се започне.


Какво свърши досега кабинетът "Орешарски"
Непрекъснат диалог с гражданите, постоянна отчетност и нови демократични правила замениха полицейщината и липсата на контрол
Валентин Георгиев

(продължение от миналия брой)

Създаването на подходяща бизнес среда, която да стимулира съживяването на предприемачеството, на малкия и средния бизнес бе сред обещанията и на левицата преди изборите, залегна и сред приоритетите на кабинета "Орешарски". Известно е, че през последните 4 години точно малките и средни фирми пострадаха най-много от политиката на ГЕРБ, която доведе до закриването на близо 300 000 такива предприятия. Със срок до 1 октомври т.г. правителството залага като първа стъпка да облекчи достъпа до евтин финансов ресурс за малкия и средния бизнес чрез Българската банка за развитие (ББР). За целта ще бъде привлечен ресурс за откриване на нови кредитни линии за малки и средни предприятия до 1 млрд. лв. Основен източник на средствата ще е Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в съчетание с кохезионните фондове. В отчета за първия месец на кабинета е записано, че при реализирането на подкрепящите мерки за бизнеса правителството ще се стреми към ниски лихви за отпусканите заеми. Към момента лихвите, особено за малкия стартиращ бизнес, са на равнища, обезсмислящи заема.

Усвояване на еврофондовете

Изключително важна тема, тъй като става дума за договорените пари, които предстои да получим от ЕС през следващия програмен период 2014-2020 г., които са в размер на 15 млрд. евро. И тук обаче си има процедурни правила и бюрократични стъпки, които трябва да бъдат направени, а сроковете не търпят отлагане. До 30 септември кабинетът трябва да е готов с цялостния пакет, който обхваща всичките раздели на Споразумението за партньорство и да проведе широк обществен дебат за приоритетите по този документ и оперативните програми. Проектът на споразумението трябва да влезе за разглеждане в Народното събрание.

И още - с цел по-бързо и ефективно усвояване на парите от еврофондовете и намаляване на риска от загуба на средства, се работи по идентифициране на пречките, които водят до това и за засилване на контрола по веригата.

Новите обществени съвети

Още февруарските протести подсказаха необходимостта от тях. През последните няколко години недоверието на обществото към институциите стигна до степен, която направо ги обезличи. Политическата класа като цяло се превърна в синоним на мафия и корупция и така се отвори непреодолима пропаст между обикновените хора "долу" и онези "горе". Ситуацията днес изглежда като революционна по учебник - низините не искат да живеят постарому, а върховете не могат да управляват поновому. Това от своя страна налага използването на нестандартни и нетрадиционни подходи. Като постоянна текуща мярка и новото правителство залага на засилен контрол от страна на гражданите и техните сдружения, необходимост от обсъждане с тях на въпроси със значим обществен интерес, прозрачност и достъпност на информацията за работата на държавната администрация и др. Към момента в Министерския съвет се сформират две основни работни групи с представители на правителството и бизнеса - за намаляване на законовите тежести за правене на бизнес в България и за усъвършенстване на законодателството в сферата обществените поръчки.

Всеки втори петък на месеца премиерът пък провежда срещи с протестиращите за обсъждане на въпроси от значим обществен интерес. Запазен бе и Изборният борд при Министерския съвет, който ще излезе с конкретни предложния за изборното законодателство. Към някои министерства също са създадени обществени съвети, на които се обсъждат проекти на нормативни актове, политики, конкретни инициативи, наблюдава се изпълнението на предприетите действия, обсъждат се постигнатите резултати. В други министрества такива съвети са в процес на формиране.

Отчетност и публичност

Сред мерките, които въведе кабинетът "Орешарски", е и новият модел на взаимодействие между парламента и правителството. Става дума за редовни отчети на правителството за изпълнение на програмата за управление, нов тип парламентарен контрол, периодично участие на министри в заседанията на съответните парламентарни комисии и задължително присъствие на министри при обсъждания на законопроекти от тяхната компетентност. Подобна практика бе немислима при управлението на ГЕРБ, където парламентът бе превърнат в придатък на кабинета и обикновена машина за прокарване на неговите решения. В тази връзка би трябвало да добавим, че като текуща мярка е залегнало и публичното оповестяване на фактите и тенденциите за икономическото и финансовото състояние на страната.

Нов Изборен кодекс

За необходимостта от нов Изборен кодекс се говори отдавна, дори сред малкото поизбистрени искания на протестиращите това е един от приоритетите. В тази връзка кабинетът е предприел мерки по изпълнение на препоръките на ЕС и ПАСЕ, които имат пряко отношение към защита и гарантиране на правата и свободите на гражданите и демократичното функциониране на институциите.

Във връзка с този закон се предвижда също намаляване на субсидиите на политическите партии, въвеждане на машинно гласуване с цел ограничаване на фалшификациите в изборния процес, облекчаване на изискванията за участие на независими кандидати, осигуряване на равнопоставеност на участието в изборите и в медийното им отразяване, безплатно участие на всички кандидати в обществените медии, преференциална пропорционална система. Срокът за изпълнение на тези мерки е 30 септември.

Вътрешен ред и сигурност

На 7 юни т.г. парламентът реши функциите и структурата на звеното "Борба с организираната престъпност" да се прехвърлят от МВР в ДАНС. Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност". Целта е възстановяване на баланса на функционалност и компетенции между МВР и ДАНС. Сред важните промени в този сектор е преустановяване на практиката на безразборно използване на СРС чрез надежден и независим надзор върху тях, предприемане на спешни мерки за разкриване на корупционни практики, строг контрол и санкциониране на корупцията на всички етажи на администрацията и властта, съвместни действия на държавните органи и гражданския сектор.

Струва си да припомним също, че за пръв път в най-новата ни история шефът на спецслужбите бе избран публично от парламента - по процедура и правила, неприсъщи за този вид назначения на властта през годините назад. Очаквано, и сега отговорът на протестиращите бе в по-силно надуване на вувузелите, тотално отрицание на всичко и всички, без каквито и да са професионални аргументи.

Диалог с местните власти

На 18 юни бе проведена работна среща в Министерския съвет с кметове и представители на Националното сдружение на общините в РБ (НСОРБ). Така бе поставено началото за възстановяване на работата на Съвета за децентрализация, който бе премахнат по време на управлението на ГЕРБ. До 15 октомври пък предстои подписване на специално споразумение за сътрудничество между кабинета и НСОРБ.

Изготвена е подробна справка за договорите за медийно обслужване на оперативните програми, финансирани от еврофондовете, сключени като част от комуникационната стратегия за популяризиране на техните мерки. Целта е максимална прозрачност и откритост за изразходването на парите по оперативните програми. На интернет страницата на Министерския съвет и на сайта на структурните еврофондове в България е публикувана информация, от която да стане ясно кои са изпълнители по мерките, заложени в комуникационните планове на оперативните програми и Програмата за селските райони.

Поглед към министерствата

Ето и някои от по-значимите мерки и проекти по министерствата, които бяха реализирани през първия месец от дейността на кабинета "Орешарски" или са в процес на реализация. Кабинетът намали с 5% лимита на разходите на министерствата с дата 1 юли. По този начин се икономисват 60 млн. лв, които ще бъдат насочени към запълване на бюджетния дефицит, както и за разплащане на държавата с бизнеса.

В сектора на земеделието и храните са създадени съвместни мобилни групи с инспектори от Българската агенция по безопасност на храните, НАП, агенция "Митници" и МВР, които ще упражняват контрол в защита на интересите на българските производители. Групите вече осъществяват контрол върху вноса на селскостопанска продукция по границите, тържищата и борсите в страната.

Транспортът пък се "отчете" с приключване на един от големите стратегически инфраструктурни проекти - открит бе вторият мост на р. Дунав между Видин и Калафат на 14 юни т.г. Прекратена бе процедурата по приватизацията на БДЖ "Товарни превози", а съвместно със Световната банка е изпълнен проект за оценка на състоянието на железопътния сектор в България и определяне на перспективите му за развитие в краткосрочен и средносрочен план.

На 16 юли след близо 40-годишно проектиране и изграждане бе завършена и Автомагистрала "Тракия". Открит бе и последният й участък от пътен възел "Зимница" до Карнобат, като по този начин София вече е свързана с Бургас с първокласен аутобан. Общо разплатените средства по всички обекти, финансирани по ОП "Транспорт", досега е 164,2 млн. лв.

Пакет от мерки са предприети и в областта на здравеопазването, където хаосът през последните години бе съпътстван от честата смяна на министри в ресора. Сред тях са нова методика за реда и критериите за субсидиране на общинските лечебни заведения за болнична помощ в труднодостъпни и отдалечени райони. Да припомним, че с решение на кабинета закритата от ГЕРБ болница в Девин, което породи доста протести, отново ще отвори врати наесен. Работи се и по изготвянето на Националната здравна карта, която ще улесни достъпа на национално, регионално и общинско ниво на различни видове медицинска помощ.В сферата на външните работи се проведе първото публично обсъждане на проекта на Наредбата за кариерно развитие на дипломатическите служители, за условията и реда на тяхното атестиране и ротация в дипломатическата служба. Предприети са мерки за улесняване на консулското обслужване в посолствата на РБългария за подпомагане на туристическия сезон. МВнР има готовност за техническа, както и в кадрово отношение, реакция за улесняване издаването на визи, пише в отчета на кабинета.


Не се разболявайте, джипитата емигрират!
Мили хора, по-доб-ре гледайте да не се разболявате, защото се оказва, че след няколко години няма да има вече джипита в България, които да ни лекуват. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изнесоха доклад, в който съобщават, че ако докторите продължават да емигрират в чужбина със същия темп както сега, след 5-6 години няма да има кой да се грижи за здравето ни. Няма как да е иначе, при положение че у нас нито обучението на бъдещите лекари е качествено, нито професията е уважавана, нито пък заплатите им стигат, за да изхранят семействата си. А в чужбина нещата стоят по друг начин. В Германия например стартовата заплата на лекар е в размер на 3000 евро, което е значително по-добре на фона на българската действителност. Ще дам пример с бургаската болница. В здравното заведение от 1 април тази година лекарите без специалност взимат 780 лв., лекар с една специалност - 800 лв., а медиците с две специалности - 850 лв. Сами виждате, че разликата е голяма. В човешката природа е заложено всеки да търси най-доброто за себе си. Очевидно за нашите лекари животът ще е по-добър в чужбина, а нас кой ще ни лекува в бъдеще един бог знае.

Диляна КОЧЕВА


Оставаме без джипита след 5-7 години
Все повече общопрактикуващи лекари заминават на работа в чужбина, съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари вчера. Най-предпочитана дестинация за нашите лекари е Германия, където в малките градчета и села има криза за медици. Причината е, че тамошните кадри на свой ред се отправят към САЩ и Канада заради по-високо заплащане. Нашите лекари без специалност сключват договор в Германия изключително лесно. Достатъчно е само да знаят немски. За месец работа в селище с мащабите на Сопот или Карлово, стартовата заплата е 3000 евро. В повечето случаи местните власти им предоставят безплатни жилища и всички улеснения, както и освобождаване от такси за децата им в училище. Освен това нашите джипита могат да правят специализации в Германия без проблем. Близо 1200 семейни лекари са дефицит в момента в България, като най-оголени са практиките в труднодостъпни райони като Родопите.


Здравната каса с дупка от 140 милиона лева
Бюджетът за 2013 г. е 6 трагично състояние, каза новият управител на НЗОК д-р Румяна Тодорова
Очертава се дефицит в бюджета на НЗОК от 140 млн. лв., съобщи новият управител на касата д-р Румяна Тодорова вчера. Тя изрази учудване, че бюджетът на касата е в толкова трагично състояние. Според нея изпълнението на бюджета за болнична помощ към 30 юни е 63,5%, за лекарствената помощ за онкоболни - 75,1%, за денталната помощ -59,2%, за лекарствена терапия за домашно лечение - 58,6%, за специализирана извънболнична помощ - 51,1%. При тази тенденция се очертава дефицит в бюджета на НЗОК от 140 млн. лв." обясни д-р Тодорова. Раздадените направления на личните лекари досега не са повече в сравнение с миналата година, показват още резултатите от проверката. Има и такива, за които касата е платила, но те не са използвани от пациентите. Управителят на институцията посочи, че през тази година са изплатени около два пъти повече пари за лекарства за онкоболни, отколкото през миналата година. През 2013 г. до момента за онкопрепарати са изплатени около 80 млн. лева. Проблем има и при парите за лекарства за домашно лечение, които досега са изразходвани на 58,6%. Ако тази тенденция продължи, според д-р Тодорова към края на 2013 г. за лекарства за домашно лечение ще се изразходват 580 млн. лв. при определен бюджет от 497 млн.

лв., което ще доведе до дефицита от 83 млн. лв. По думите на управителя на НЗОК една от причините за дефицита е увеличеният брой на болните, а друга причина е непрекъснато променящият се позитивен лекарствен списък. Третата причина е включването на нови заболявания по наредба 38 - от 180 диагнозите ще станат над 340.
Сестрата на Борисов на конкурс за шеф на „Шейново''

От октомври болницата ще е с нов директор
КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Сестрата на Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова, ще се кандидатира за директор на столичната АГ болница „Шейново". Допреди 2 месеца на поста бе сегашният здравен министър д-р Таня Андреева. „Ако и когато обявят конкурс, ще се явя. Това не е прищявка. Просто съм съпричастна към общинското здравеопазване, в което имам 31 години опит, а също - идеи за реформирането му", заяви вчера пред „24 часа" тя.

Д-р Иванова бе дългогодишен шеф на педиатрията на Втора градска болница, а сега - на Първа АГ „Св. София". Тя има и европейска диплома по здравен мениджмънт и познава нормативите, уреждащи функционирането на системата. Запознати споделят, че брат й съвсем не бил очарован от нейното решение. Тя обаче била непреклонна: „Ще пробвам." „Освен това ти вече не си на власт", добавила каката.

„За да управляваш легитимно и да могат да разчитат много хора на теб, е редно всички болници да бъдат оглавени след конкурс", заключи Иванова.Очакван претендент за поста е и сегашният и.д. директор д-р Румен Велев, който дълги години бе зам.-шеф на болницата по медицинската дейност. „Не съм взел решение, но се надявам, че този, който се кандидатира, ще бъде добър директор на „Шейново", коментира той. „Пускам обявата за конкурса след дни, така че от 1 септември процедурата може да тръгне", обясни вчера пред „24 часа" Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет. Общината е собственик на общинските АГ болници „Шейново" и „Св. София". През август ще се приемат кандидатурите, след което подалите ги ще имат месец да пишат концепция и да я защитят пред 13-членно жури. Така реално през октомври „Шейново" ще има титуляр. В бранша определят болницата като една от най-трудните за управление.


РАЗБОР

Колко по-зле сме от румънците

България в капана на ниските доходи
Красен Йотов

Според изследване на Европейската статистическа служба България продължава да бъде на дъното по доходи в Европейския съюз. Тази статистика показва, че заплатите на българите са били най-ниски в ЕС през 2010 г. Средната годишна заплата в България е била 4618 евро. Пред нас с близо 1500 евро повече годишно заплащане са румънците. Статистическите данни не са изненадващи дотолкова, доколкото и според други изследвания България е на най-ниското стъпало в Европейския съюз по отношение на заработения доход. Така например според най-широко използваната мярка за благосъстояние - брутен вътрешен продукт на човек от населението, България също е на последно място от 28-те страни-членки на Европейския съюз. Според този показател обаче разликата между България и Румъния не е чак толкова голяма. През 2012 г. българската икономика е генерирала доход от 5400 евро на човек от населението, докато румънската икономика е създала с 800 евро на човек повече. Тези разлики са в номинално изражение, измерени в евро. Разликите между България и Румъния се свиват още повече, ако разгледаме доходите в реално изражение при паритет на покупателната способност, които измерват реалната покупателна сила на получения доход. Причината за това е, че в България трудовото възнаграждение е най-ниско, но и разходите за живот са сравнително по-скромни в сравнение с другите европейски страни. Това смекчаващо обстоятелство обаче не променя факта, че българите според почти всички статистически показатели имат най-нисък жизнен стандарт в Европейския съюз. Значителни различия се наблюдават както по отношение на средните доходи, така и по отношение на горната и долната граница на доходите. В България значителна част от населението е социално уязвимо. V нас изложени на риск от бедност са 21% от населението при 16% средно за ЕС. В България застрашените от бедност са същият процент както в Хърватия, Испания и Гърция. От друга страна, все още няма българин сред най-богатите хора в света според класацията на списание „форбс", макар че в същата класация попадат граждани на други страни от Централна и Източна Европа. Какви точно са разликите в стандарта между българи, румънци и останалите жители на Европейски съюз, е трудно да се установи и заради наличието на недокументирани доходи и различния дял на сивата икономика в различните европейски страни. В България въпреки свиването на сивия сектор през последните години, делът на скритите доходи под формата на постоянна заплата, доход от наем или сезонен труд е все още съществен. По този начин нерегистрираната заетост и недекларираните доходи със сигурност деформират статистиката и на европейско равнище, което затруднява международните съпоставки. България е сред първенците и в друга негативна класация ~ на европейските страни според степента на социално неравенство. Ние сме на второ място по социално неравенство според коефициента на Джини, като пред нас е само Латвия, а непосредствено зад нас са тежко засегнатите от кризата Португалия, Испания и Гърция. Съществува силна връзка между риска от бедност и най-високата достигната образователна степен. Любопитното е, че България е сред страните, в които тази зависимост е най-силно изразена. През 2011 г. а България 44% от населението без средно образование е изложено на риск от бедност, при едва 4% от хората с висше образование. Подобно яркоизразено социално неравенство в зависимост от образованието е видимо и в Румъния, и в новата страна-членка на ЕС - Хърватия. Тази статистика потвърждава тезата, че бедността в България се дължи до голяма степен на проблемите в сферата на образованието, ниската грамотност на населението и ранното отпадане от училище. Впоследствие ниско образованите трудно намират реализация на пазара на труда и често остават заключени в капана на бедността. В дългосрочен план България трябва да се стреми да редуцира съществено дела на хората без начално и основно образование и да разшири дела на хората със средно и висше образование, защото по-високо платените позиции с по-висока производителност изискват и по-висока квалификация.Сред страните с най-ниско социално неравенство са Норвегия и Швеция, които често са давани за пример за успешен социален модел. Техният успех обаче се дължи не толкова на раздаването на пари „на калпак" под формата на социални помощи и добавки, а по-скоро на прякото обвързване на целенасочени социални разходи с определени стимули за поведение за постигане на желаните цели. Това води до задържане на по-голям процент от рисковите деца в училище, което на свой ред им дава възможност за измъкване от капана на бедността в бъдеще. В България последното място по доходите се дължи до голяма степен на огромното изоставане на страната в първите години на прехода. През 2005 г. например средният доход на човек от населението при еднаква покупателна способност в България е бил 37% от дохода в ЕС, а към края на 2012 г. вече е 47%. Догонването на средните европейски доходи замръзва през 2010 г., но продължава през 2011 г. и 2012 г. За да бъде усетено от населението обаче, догонването на доходите трябва да се ускори значително. Това означава, че икономическият растеж трябва да се вдигне поне до 3-4% годишно, заетостта да започне трайно да се увеличава, а заплатите отново да нарастват с двуцифрени темпове, както се случваше за кратко в периода преди настъпването на глобалната финансова криза. Поне засега обаче такова рязко подобрение на икономическата динамика в страната не се очертава. Най-вероятно и през тази година растежът ще бъде символичен - под 1% годишно, а новосъздадените работни места ще бъдат малко на брой. Липсата на перспектива за измъкване от капана на ниските доходи в краткосрочен план обаче не означава, че България трябва да отлага наложителните реформи в сферата на образованието, здравеопазването, пенсионното осигуряване, които ще определят благоденствието на населението в дългосрочна перспектива.


Редакционни

Един да поръчва лекарствата за рак
Онкологични лекарства - този горещ картоф вече пари и здравната каса. Ясно е, че парите няма да стигнат и тази година. Освен заради лошо планиране я докарваме дотук и заради традиционните игри с цените. Логична развръзка, след като с промените от януари управляващите свършиха само половината работа. Прехвърлиха плащането от здравното министерство в касата, но оставиха договарянето на болниците. Това значи, че десетки лечебни заведения провеждат собствени процедури по Закона за обществените поръчки. Невинаги прозрачно, с големи подводни камъни в образуването на цените. Коя сериозна финансова институция ще позволи друг да й прави заявките без възможности за контрол? За да излезе сметката и за доброто на пациента, договарянето също трябва да се прехвърли на касата. Така при гарантирани големи обеми, ще има и отстъпки от фирмите.


Болниците похарчиха 2/3 от парите си само за 6 месеца
Здравната каса ще има дефицит между 50 и 100 млн. лева, най-голям преразход има при онколекарствата
ВАНИНА СТОЯНОВА

Състоянието на здравната каса е тежко, очаква се дефицитът в бюджета й за 2013 г. да е между 50 и 100 млн. лв., а болниците вече са изразходвали 2/3 от парите си за годината, съобщи вчера новият управител на НЗОК Румяна Тодорова. Тя уточни, че оперативният резерв на касата от 269 млн. лв. е непокътнат и при завишен контрол вероятно няма да се наложи актуализация на бюджета на касата. Според Тодорова бюджетът е небалансиран, не е разходван рационално и никой не е изчислил риска от въвеждането на нови дейности. За пример тя посочи парите за лекарите специалисти - през 2012 г. са предвидени 171 млн. лв., а през т.г. са 178 млн. лв. Но реално има намаление, тъй като през м.г. са изплатени 188 млн. и сега има недостиг от 17 млн. лв. Този дефицит няма как да бъде покрит с тазгодишния бюджет, обясни шефът на НЗОК.

В същото време за цялата 2012 г. са дадени 7.116 млн. направления, за първите 6 месеца на 2013 г. са предвидени 3.188 млн. При разрешен 5% преразход на лимитите някои болници са отчели дейности, които надхвърлят определените им прагове с 27-30%. Става дума не само за големите, но и за малки лечебни заведения. Изключително тревожно е състоянието с парите на болниците - само за първите 6 месеца на годината вече са похарчени 63.5%. Предстоят проверки и анализи защо лечебниците са отчели по-голям брой дейности, колко от изписаните направления са използвани от пациентите и какви са причините, ако лекарят е препоръчал консултация със специалист, направлението да не е ползвано от пациента.

С най-голям преразход са средствата за онколекарства - към 30 юни са похарчени 75.1% от предвидените. От 107 млн. лв. вече са платени 80 млн. лв., сочи финансовият анализ на касата. Данните показват, че средномесечният разход за болничното лечение на пациенти със злокачествени заболявания е 826 лв. Оказва се обаче, че в едни болници разходите достигат до 3500 лв. месечно, а в други - едва 17 или 40 лв. Затова ще се проверява дали в тези лечебници няма изостанали лекарства от предишно договаряне или дарения, които да са помогнали за снижаване на разходите.

Бюджетът за лекарства също е с преразход - към 30 юни са изплатени 58.6% от предвидените 497 млн. лв. за домашно лечение. Според Тодорова една от причините е увеличаването на болните. Другата причина са постоянните промени в позитивния лекарствен списък и включването на нови медикаменти, които се плащат от НЗОК.

Румяна Тодорова обеща плащанията да не спират. "Ще си търсим и онези 82 млн. лв. от събрани здравни вноски, които бяха върнати в държавния бюджет", заяви тя. В края на миналата година финансовото министерство обяви, че са събрани 82 млн. лв. повече от предвиденото и по тази причина отказа да ги даде на НЗОК.
Световната банка натиска да закриваме болници
Нерентабилните болници трябва да се закрият. Това ни препоръчва Световната банка в доклад за състоянието на здравеопазването през последните 4 години.

Експертите посочват, че проблемите в системата у нас се задълбочават, а честите смени на министри не са довели до решаването им. Отново се изтъква, че е нужно спешно преструктуриране на болниците. Според специалистите трябва да се формират мрежи от лечебни заведения, които да се конкурират помежду си. В районите, където няма достатъчно болници, да се използват структурните фондове на ЕС за осигуряване на медицинска помощ. Освен това НЗОК трябва да селектира по-прецизно заведенията, с които сключва договори, като се води от качеството на предлаганите в тях услуги. Неизбежно според Световната банка е и въвеждането на Диагностично свързани групи, за да се подобри системата на финансиране.
Преразходът е заради включени нови лекарства

Здравната каса на червено със 100 млн. лв.
Болници церят онкоболни със 17 лв. месечно, други с 826 лв.
Силвия Николова

Дефицит от близо 100 млн. лева се очертава в Националната здравноосигурителна каса преди изтичането на годината. Това съобщи нейният управител д-р Румяна Тодорова вчера. Точната цифра ще стане ясна през август, когато ще бъдат обработени и анализирани всички разчети и сметки, оставени досега от бившия шеф на финансовата институция д-р Пламен Цеков.

По мнението на финансисти бившият управител на касата и подопечните му са изразходвали парите, без да се съобразяват, че броят на болните непрекъснато нараства, както и новите позиции лекарства, включвани в листата за изплащане от касата. Самият бюджет на НЗОК, приет от предишния парламент, също не е съобразен с включването на лечението на 180 нови диагнози и 1971 нови медикамента за тази година.

За първи път виждам такова преизпълнение на бюджета, заяви д-р Тодорова. 63,5% е то за болнична помощ към 30 юни или 1,261 млрд. лв.

Най-висок е процентът за лекарства на онкоболните – 75.1 на сто, което прави 75 млн. лева. За цялата минала година по същото перо са изплатени 116, 2 млн. лв. Огромната сума над предвиденото е, от една страна, заради нарасналия брой на онкоболните. С около 3000 се увеличава техният брой годишно, обясни д-р Румяна Тодорова. Другата причина е, че след като медикаментите за тях вече се осигуряват не от Министерството на здравеопазването, а чрез търгове, организирани от болниците, цените скачат, тъй като количествата са малки. При това положение лечебните заведения

не могат да преговарят за търговски отстъпки

допълни управителката на НЗОК. 58,8% от парите, заложени за медикаменти за домашно лечение за годината, вече са похарчени. Към 30 юни са изразходвани 497 млн. лв., което е с около 10 на сто повече от миналата година. По думите на д-р Тодорова увеличението на тези разходи идва от увеличения брой раково болни и тези с хепатит. При лекарствата за домашно лечение се очертава дефицит от 83 млн. лева. За шестте месеца на 2013-а 51,1% от бюджета, или 178 млн. лв. са похарчени за извънболнична помощ при 171 млн. лв. за цялата 2012-а.

Лечение на онкоболни само за 17 лв. месечно са отчели някои болници, при други път терапията на пациентите е средно за 826 лева. На такава аномалия се е натъкнала при проверките на документацията на касата д-р Румяна Тодорова.


Не е ясно как човек с рак може да бъде лекуван за 17 лева. Тези лечебни заведения ще бъдат основно проверени, зарече се управителят на НЗОК. Тя обаче не пожела да назове болниците,защото проверката още не е започнала. Според нея въпросните лечебници са се запасявали с илачи от предишни години, когато те бяха по-евтини и се предоставяха от МЗ.


С одобрената от кабинета актуализация на бюджета

17,5 млн. лв. повече за здраве и земеделие
Вдигат квотата за ваучери за храна
ДАРИНА КАХРАМАНОВА

До 17,5 млн. лв. повече ще бъдат отпуснати на земеделските производители и за неотложни ремонти на болниците у нас. Това съобщи вчера министърът на финансите Петър Чобанов, след като кабинетът прие на извънредно заседание актуализацията на бюджета за 2013 г. Близо 11,5 млн. лв. ще отидат за субсидии за тютюнопроизводителите, а между 5 и 6 млн. лв. са предвидени за здравеопазване. Тепърва в парламента ще се обсъжда точният размер на средствата.

Тези пари са част от общо 160,4 млн. лв., които са предназначени главно за погасяване на просрочените задължения на държавата към бизнеса. Отделно 40 млн. лв. са предвидени за изплащане на добавки за хората с увреждания.

85 млн. лв. пък ще отидат за компенсиране на високата цена на зеления ток. Парите ще дойдат от продажба на квоти за въглеродни емисии. Очаква се те да са в размер на 85,6 млн. лв. за 2013 г. Това е една от мерките, благодарение на които цената на тока от 1 август ще бъде с 5% по-ниска. Така чрез актуализацията на бюджета разходите ще се повишат общо с 286 млн. лв.

Годишната квота за ваучерите за храна, които дават работодателите, също ще бъде увеличена от 160 млн. лв. на 200 млн. лв. Това обаче не се отразява директно върху разходната част на бюджета.

Чобанов обясни още, че се очаква неизпълнение на приходите от данъци в размер на около 555 млн. лв. за тази година. При неданъчните приходи обаче най-вероятно ще има преизпълнение с близо 347,6 млн. лв. Така общото неизпълнение на приходите ще се свие до около 207,4 млн. лв.

Финансовият министър обясни още, че фискалната политика на ГЕРБ е довела до влошаване на състоянието на икономиката и на публичните финанси. Резервите били изчерпани, ниският дефицит е бил превърнат в самоцел, а разходите са били орязвани, без да се мисли как ще се отрази това на различните сектори. В резултат икономиката ни е отчела най-голям спад от въвеждането на валутния борд през 1997 г. насам. „Спирането на плащанията през втората половина на 2009 г. доведе до една своеобразна лавина, която се пренесе в междуфирмена задлъжнялост. Конкретно през последното тримесечие на 2009 г. беше реализиран икономически спад в размер на 7,6%. Това е най-големият икономически спад от въвеждането на валутния борд“, обясни финансовият министър. Той припомни още, че до края на февруари фискалният резерв е намалял с около 4 млрд. лв. и нетно годишно е емитиран нов дълг в размер на 4 млрд. лв.

Актуализацията на бюджета беше внесена в Народното събрание вчера. Най-вероятно тя ще бъде разгледана на първо четене още тази седмица.
Скандал за конфликт на интереси в Столична община
Главният архитект на София Петър Диков и шефът на дирекция „Транспорт” в Столична община Димитър Петлешков нарушават законите за държавния служител и за конфликт на интереси. Това смята червеният депутат Георги Кадиев. Той е подал сигнал в комисията за конфликт на интереси. През 2005 година за 6 месеца арх. Диков едновременно бил управител на фирмата „Арх Ком Про” ООД и главен архитект на София. Статутът му на държавен служител обаче не му позволява да заема ръководни длъжности в търговско дружество, смята Кадиев. Случаят с шефът на дирекция „Транспорт” е същият. Той е регистриран като едноличен търговец „Димитекс – Димитър Петлешков”, твърди депутатът от левицата.


Когато говорим за прецизност в лазерната простатна хирургия, Тулиум държи първенството
Само 0,2 мм проникване в тъканта, недостижимо от съществуващите други лазерни системи. С над 15-годишна история лазерната хирургия на аденома на простатата вече заема лидерско място при избор на лечение. И това не е само заради безкръвното протичане на операцията, а и заради резултатите от нея – еднодневна хирургия, съчетана с бързо възстановяване и нормализиране на уринирането. Днес мъжете с увеличена простата освен че имат избор за вида операция: класическа отворена, ТУР (трансуретрална резекция) или лазерна, могат да избират и между различни лазерни системи. Решението изисква информираност. Д-р Илия Калчев е водещ специалист в лазерната простатна хирургия. Проведе първата в страната лазерна операция и за последните години е натрупал сериозен опит. Работата с различни лазерни системи насочва интереса му към Тулиум лазер – последна дума на техниката в областта.
- Д-р Калчев, с какво Тулиум изпреварва другите лазерни системи?

- Тулиум е изражение на прогреса на технологиите и стремежа всеки нов апарат да е по-съвършен от предишните. Тулиум лазер постига бързо и качествено изпаряване на увеличената простата на разумна цена. Целта е уринирането да протича нормално – с непрекъсваща и силна струя, без затруднения или задържане.

- Как се постига това?

- Гъвкавото лазерно влакно достига до простатата през половия член. Ядрото на простатата се изпарява без режещи инструменти, само с помощта на лазерната енергия. Прецизността е изключителна. За пръв път лазер е толкова щадящ към околните тъкани. Това се дължи на най-ниската степен на проникване в тъканта – само 0,2 мм. Сравнено с Тулиум, в България няма по-мощна лазерна система, нито такава, която да може да извършва всички утвърдени техники в лазерната хирургия.- Част от пациентите ви вече са били оперирани чрез стандартната за страната ни операция – ТУР. Какви са отзивите им?

- При много мъже след ТУР оплакванията се възвръщат и се налага повторна операция. Оперирал съм мъже след 3-4 ТУР-а, без проблемът им да е намерил решение. След лазерна операция те са силно учудени от липсата на кървене и възможността на следващия ден да се приберат вкъщи. За сравнение - след ТУР са пролежавали 7 дни в болница, с кървене, а понякога и запушване. Най-удовлетворен съм, когато сваля катетър на мъж, живял с него месеци или години.
с. 1

скачать файл