Тема: строителство, строителен контрол


с. 1 с. 2 ... с. 7 с. 8
7 март 2008 г.
ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ

Съдържание:


В. Пари 1

В. Земя 13

В. Земя 14

В. Дума 17

В. Българска армия 19

В. Сега 19

В.168 часа 26

В.Монитор 37

В.Дневник 44

В.Дневник 64

В. Труд 68

В. Телеграф 71

В. Телеграф 71

В. Политика 74

В. Политика 75

В. Политика 77

В. Политика 79

В. Политика 81

В. 24 часа 82

В. Стандарт 100

В. Стандарт 100

В. Новинар 109

В. Новинар 109

07.03.2008 г., с. 2
Позиция: Политика на унищожение
Въшката изпълзя от гората и лъсна на челото
Държавата толерира корупцията и участието на служителите си в незаконната сеч
Светлана Трифоновска, strifonovska@pari.bg

Изпълзя въшката от гората и тръгна по челото. По друг начин казано, катастрофална е ситуацията с моралната норма чест при българските управници от последните три петилетки. За който и ресор да се захванеш, това понятие е все в дефицит. В конкретния случай става дума за горите.


Честно казано, самата дума гора може да

предизвика взрив от гняв. Излишно е да казвам защо. Сечено, палено, горено, изнасяно... Писано, говорено... Очевидно е, че националната политика от три петилетки поред цели пълното унищожение на горите!

Резултатите в това отношение са налице. Производителите на елитни мебели признават, че не ползват българска дървесина, защото е некачествена или просто я няма, а внасят от Хърватия, Австрия и т.н. Още - все повече са случаите, в които хора съобщават, че селските гори вече ги няма, изсечени са.
Пресен пример е село Владимирово от Монтанско, което се намира в предпланините на Стара планина. В неговите околности цар Иван Асен II е имал ловна резиденция. Днес жителите му със спотаен гняв признават, че цигани са изсекли де що има гора под носа на и с протекцията на органите на реда. Случаят е типичен, а не прецедент. Тук му е мястото да кажа, че ведомството на Румен

Петков има голяма заслуга за ширещата се престъпност към лесовете. В случай че им се оплачеш, повечето от полицаите незабавно НЕ предприемат необходимите мерки.


Същото важи и за прокуратурата! Доказателства. От края на 90-те години не е приет нито един читав закон за горите. Държавата толерира корупцията и участието на служителите си в незаконната сеч. Красноречиво доказателство са липсата на достойни възнаграждения на хората в сектора, както и професионалното им оборудване. Никаква политика за възстановяване на горите. Надеждите, че с разделянето на горите от земеделието ресорът ще дръпне напред, се оказаха поредната манипулация. При това най-безсъвестно и безсрамно се манипулира с етническите норми. Много чувствителна, ефективна и печеливша стратегия. Тя, ако се вгледаме добре, работи прекрасно във всеки един ресор от политическия живот, но служи само за заблуда на простосмъртните. В същото време т.нар. политически елит си е винаги в един състав. Червен, жълт, син, депесарски, но в различни съотношения.
Та с горите лъсна въшката на челото и на сегашните управници, след като преди дни си казаха болката. Заменките, заради които отнеха властта на ДПС от ресора, не само не бяха изхвърлени от новия законопрект, а напротив, дава им се още по-голяма сила. Върхът на дебелоочието е, че се лансират идеи как горите ще трябва да бъдат наблюдавани от екоминистерството.
Това е подигравка с българския народ, защото екоминистерството се контролира тотално от партията на Доган. Което пък доказва за пореден път тезата за мафията.


07.03.2008 г., с. 3
София: Финанси
По-високи данъци - по-високи приходи?
Съветниците критикуваха бюджета, за да блеснат пред медиите
Красимира Янева, kyaneva@pari.bg

Ще събере ли Столичната община с 23.8 млн. лв. повече приходи от по-високите местни данъци? В първата част на последното заседание на местния парламент беше решено данъкът за имотите, колите, за придобиване на имущество да бъдат увеличени. Сега в общината очакват реката с пари към тях да потече по-буйно. Дали обаче това ще се случи?


Според финансистите по-високите данъци не означават и по-високи приходи. Обикновено постъпленията от налози се увеличават при намаляване на данъците. Причината е, че понякога дори кръшкачите почват да плащат.

Все пак ще е добре наистина в общината да влязат още 23.8 млн. лв. поради простата причина, че с тези пари ще може да се изпълнят проекти, за които иначе не са стигнали пари. Така например ще бъдат преоборудвани 27 детски градини, ще има нови млечни кухни предвид растящия брой на децата в столицата, ще се поддържат по-добре градинки, ще се ремонтират тротоари в Люлин и Младост и т.н.


След приемането на бюджета на София възниква и въпросът имаше ли смисъл от дългите дебати преди приемането му. По-скоро нямаше. Бюджетът обаче е тема, върху която представителите на всички политически партии смятат, че е добре да се поупражняват, разсъждавайки на глас. Освен това основните дебати бяха изнесени в комисиите преди разглеждането на общинските финанси от Столичния общински съвет.
Това е известно на всички. Обаче друго си е да наплюеш бюджета в залата, когато интересът на медиите е най-голям. Дали недоволните са имали право, предстои да разберем от изпълнението на бюджета. Дали парите на София са добре разчетени, ще проличи и от това, дали градът ще стане по-добър за живеене - да намалеят задръстванията, да се ремонтират повече училища, да стане по-чисто и т.н.


07.03.2008 г., с. 3
Сблъсък
Успява ли държавата да управлява парите от европейските фондове?
Няма корупция, а малки нередности
Български експерти ще се срещнат с представители на Европейската комисия във връзка с временното спиране на плащанията по програма ФАР. Не става въпрос за „обвинения в корупция”, а за конкретни нередности или затруднения, свързани с проектите, които освен това са одобрени от ЕК. От 50 проекта към МРРБ има критики към три от тях. Например по проект за пожарната безопасност по българо-гръцката граница при общо финансиране от 8.5 млн. ЕUR бележките засягат част от проекта - за около 300-400 хил. EUR.

Сергей Станишев,министър-председател
Искаме оставката на правителството
Тройната коалиция показа, че не може да управлява държавата, както и парите, които идват от ЕС. Това ясно се вижда след инцидента с влака София - Кардам, когато родители на загиналите са казали, че няма държава и няма кой да поеме отговорността за инцидента. Нищо не се случва в тази държава с това управление и политиката на политическа партия ГЕРБ е за оставката на цялото правителство. По въпроса със спрените европари - от писмото на Майкъл Лий от ЕК става ясно, че следва да се търси отговорност от министри.

Цветан Цветанов, лидер на ГЕРБ


07.03.2008 г., с. 6
Сменят статута на 4 военни имота
Правителството промени статута на четири имота, управлявани от Министерството на отбраната. От публична държавна собственост те стават частна държавна собственост. Това позволява те да бъдат продадени. Става дума за складове, гаражи и аероклуб, които може да се използват за стопански цели, като се предложат за продажба, за да се осигурят жилища за офицерите и войниците. Имотите, управлявани от ведомството на Веселин Близнаков, се намират в областите Варна (4293 кв. м и четири сгради), Пазарджик (46 161 кв. м и 19 сгради), Благоевград (писта с площ 159 267 кв. м) и Велико Търново (24 736 кв. м и 1 сграда).


07.03.2008 г., с. 13
Сините чипове приключиха борсовата сесия на червено
Албена и Софарма удържаха на натиска на мечките
Борис Начев, www.ipo.bg

Вчерашната борсова търговия приключи без особено движение в нивата на индексите. Общият оборот на сделките на БФБ достигна едва 5.3 млн. лв. Sofix свали 0.24% от стойността си до 1382.24 базисни точки, след като 13 от сините чипове понижиха цената на акциите си. BGTR30 също завърши на червено, след като загуби 0.07% от нивото си до 880.18 пункта. На другия бряг бяха BG 40 и BGREIT с покачване съответно от 0.29% и 0.40%. Широкият индекс се спря на 391.92 точки, а BGREIT завърши сесията при 100.61 пункта.


Инвеститорите закупиха 31 833 акции на ЦКБ на средни нива 6.92 лв., което е с 0.72% поевтиняване спрямо предходната сесия. Завод за хартия-Белово застана начело на печелившите с 27.40% ръст в цената на акциите си до 12.74 лв. Обменени бяха 2050 книжа на дружеството. Албена беше сред малкото сини чипове с покачване в стойността на акциите си от 0.73% до 93.87 лв. Софарма прибави 7 ст. към цената на отваряне, след като 5204 книжа бяха прехвърлени на средни нива 7.22 лв.
След двудневен спад Синергон холдинг регистрира 0.67% покачване на акциите си. Новата цена за лот на холдинга

е 10.57 лв. Енемона

напусна борсовата арена с 0.42% по-скъпи акции. Книжата на компанията се търгуваха на средна цена 19.25 лв.

Дружба попадна в полезрението на мечките и се раздели с 23.89% от стойността на акциите си до 52.96 лв. БАКБ загуби позициите си от предходните дни и регистрира поевтиняване от 1.24% на акциите до 71.89 лв. Булстрад-София загуби 4.89% от стойността на книжата си. Сделките доведоха до спад от 2.64% в цената на книжата в сравнение със сряда. Акционерите в Спарки Елтос също бяха разочаровани заради поевтиняването на акциите на компанията с 1.05% до 12.22 лв.


Написаното не е препоръка за покупка или продажба на акции.07.03.2008 г., с. 15
Дружество: Нов взаимен фонд
Дяловете на ДСК Имоти се предлагат от днес
Профилът на новата колективна инвестиционна схема е умерено до високо рисков
Атанас Христов

Управляващото дружество ДСК Управление на активи представи на пазара новия си договорен фонд ДСК Имоти. Четвъртата колективна инвестиционна схема на управляващото дружество започва да предлага дялове от днес. Фондът ще инвестира в акции на дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) на българския и чужди регулирани пазари, каза Петко Кръстев, изпълнителен директор на ДСК Управление на активи. По думите му инвестициите ще са в АДСИЦ с различни профили.

Номиналната стойност на един дял е 100 лв., а профилът на фонда е умерено до високо рисков.

Чрез този продукт ще позволим на инвеститорите с по-малки финансови възможности да следят отблизо цената на недвижимите имоти, каза шефът на управляващото дружество.


Отдръпване

В последно време се наблюдава известно отдръпване на инвеститорите от фондовете с високо рисков профил, показват наблюденията на дружеството. Петко Кръстев раздели „бягащите” в две основни групи. Първите са спекулативно настроените инвеститори, а вторите са хората, които не са готови да поемат такъв голям риск и се насочват към балансирани или облигационни фондове. Според него това е напълно нормално, защото в България делът на високо рисковите схеми е прекалено висок - около 60%. В ЦИЕ например той е около 35%.


Пазар

Нетната стойност на активите на управляващото дружество към 6 март 2008 г. е 106.6 млн. лв., което се равнява на 14.4% пазарен дял. През февруари активите на фондовете в страната са нараснали с 10 млн. лв. до 741 млн. лв.

Мажоритарен акционер в ДСК Управление на активи е Банка ДСК с 66% от капитала. Унгарското ОТП Фонд Мениджмънт Лимитед притежава останалите 34%.
Написаното не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.


07.03.2008 г., с. 19
Първите складове на Тишмън - готови през май
Собственик продава парцел от 3000 кв. м в сърцето на американския проект
Радостина Маркова

До май тази година ще приключи изграждането на първите складови площи в бизнес парка София Еърпорт център край летище София. Инвеститор е американската компания Тишмън Интърнешънъл (Tishman International) заедно с Дженерал Илектрик риъл истейт (GE Real Estate). Комплексът включва над 180 000 кв. м офисни и складови площи, а инвестицията ще е над 250 млн. EUR.


Срокове

През май ще бъде готова първата част от общо 18 хил. кв. м складове, които ще се отдават под наем, съобщи генералният мениджър на Тишмън за България Джулиан Едуардс. Наесен се очаква приключването на всички логистични площи, като междувременно тече избор на изпълнител на офисната част. Тя ще преобладава в София Еърпорт център и първият етап от нея трябва да завърши през есента на 2009 г. Към момента компанията, която държи ексклузивните права по отдаване на комплекса - Фортън Интърнешънъл, е сключила един договор за наем в складовата част и преговаря по още няколко. Първият наемател е компанията Хилти, която нае 1000 кв. м складове и 300 кв. м съпътстващи ги работилници и офиси. Водените в момента преговори са за още около 5000 кв. м в логистичната част на комплекса.


Цени

Джулиан Едуардс отказа да съобщи цените, на които се отдават площите в София Еърпорт център с мотива, че са конфиденциални. На пазара на имоти обаче не е тайна, че те бяха повишени на два пъти след първоначално обявените 5 EUR/кв. м за складовите площи и 12 EUR/кв. м за прилежащите към тях офиси. В момента логистичната част на комплекса се отдава на 5.75 EUR/кв. м, а офисите към нея - на 12.75 EUR/кв. м. Отделно от тези площи София Еърпорт център ще разполага със 150 000 кв. м офиси клас А, чиито наемни цени вече са 16 EUR/кв. м. За да демонстрират на клиентите си качеството на предлаганите площи, преди дни инвеститорите в София Еърпорт център откриха мострена къща, оборудвана с всички системи и материали, които ще бъдат използвани при изграждането на комплекса.


Спор

Близо половин година след старта на строителството на София Еърпорт център остава нерешен въпросът за терен от 3000 кв. м в сърцето на комплекса. Земята е собственост на софийската компания Смарта сървиз, която след неколкократни преговори за продажба не постигна споразумение с Тишмън. В отговор на журналистически въпрос Джулиан Едуардс заяви, че собствениците разполагат с терена както намерят за добре и най-вероятно ще изградят върху него офис сграда. Представителите на Смарта сървиз - СОУРС Риъл Истейт Адвайзърс, обаче съобщиха, че в момента се водят преговори за продажба на терена. Сред потенциалните купувачи са два международни инвестиционни фонда, единият от които е с капитализация над 7 млрд. EUR. На този етап спряганата цена за парцела е над 5 млн. EUR.

07.03.2008 г., с. 20
Интервю: Димитър Янакиев, управител на Мидия ЕООД
Заложиш ли над 20% печалба, вече продаваш трудно
Строителният бум отминава, насочваме се към промишлени и инфаструктурни обекти
Eвгения Джорджева, еdjordjeva@pari.bg

Господин Янакиев, фирма Мидия се насочва към изграждане на търговски обекти в Бургас. Означава ли това, че строителството на ваканционни и жилищни сгради в региона е изчерпано?

- Следващите 3-4 години строителството на къмпинги, хотели и туристически комплекси по крайбрежието ще намалее. За нас, строителите, през последните години имаше изключително много работа, но някои зони в курортите бяха презастроени. Само в района на Слънчев бряг и Несебър леглата вече са над 200 000, а аз не мисля, че регионът успява да привлече толкова туристи.

С жилищни сгради се презастрои и Бургас, главно заради желанието на собствениците на земи за висока плътност на застрояване. Поставяли сме този проблем пред местните власти, но през последните 15 години общият устройствен план не беше преработван, вероятно за да не предизвика недоволство. Сега в Бургас и на север от града вече почти няма къде да се строи. Интересите се насочват на юг, но трябва да сме внимателни, за да не придобие цялото ни Черноморие вида на Слънчев бряг. Сега усилено се строи край Поморие и Созопол. В Царево ще се застроят между 5 и 7 млн. кв. м разгъната площ. Приморско не дава големи възможности за строеж и мисля, че южното крайбрежие може да бъде спасено.


За кого строите всичко това?

- Това е следващият въпрос, който си задават строителните фирми. Заради по-ниските цени и специалната държавна политика много англичани купиха имоти тук. Сега започнаха да купуват хора от Дания, Белгия и Холандия, а също и от трите балтийски републики. Проявяват интерес и руснаците.

Но всички чужденци изискват много по-качествено строителство и имоти на първа линия до морето. Бих посъветвал колегите, преди да строят, да проучат дали биха могли да продадат обекта си на исканите цени.
Какво чака строителния отрасъл, когато бумът отмине?

- Дори в страните, където се смята, че всичко е построено, продължава усъвършенстването на сградите и комуникациите. У нас ще има още много работа, но само за тези, които се приспособят към новите условия. Вероятно през следващите години енергоизточниците ще поскъпнат значително и ще се наложи обновяване на съществуващите сгради - изолации, смяна на дограми и др. В големите градове ще се строят нови бизнес центрове. През следващите години в България ще идват средства от европейските фондове за големи инфраструктурни обекти. Предстои изграждане на атомната електроцентрала в Белене, разширяване на комплексите Марица-изток, ще се строят мостове, естакади. В участие при изграждането им аз виждам и бъдещето на Мидия.


Споделяте ли мнението, че строителите печелят най-много в сравнение с други браншове?

- Не. Вярно е, че има фирми, които печелят добре, но то не е в резултат на високите цени на имотите, а на добрата организация, инвентара и квалификацията на кадрите. Цените на имотите действително нараснаха двойно за последните две години, но това не води задължително до печалба. Строителните материали и горивата непрекъснато поскъпват, отразява се и цената на земята.

През последните две седмици в централните райони на Бургас незастроените парцели достигнаха 4000 EUR/кв. м. Съгласно устройствените планове върху 400 кв. м там може да се застрои не повече от 1300 кв. м разгъната площ. Само заради цената на земята един апартамент там би струвал 1200 EUR на квадрат. Като прибавим и 320-350 EUR/кв. м цена на строителния продукт и 12-15% печалба, получаваме крайна цена от 2000 EUR/кв. м. Почти всички собственици искат 50% от застроената площ да остане за тях и избират най-доброто - партерите и хубавите етажи. Строителните фирми продават останалото и така клиентите купуват един апартамент, а плащат два. Високите цени в града ни не идват от завишените печалби на строителните фирми. Тези, които заложат печалба над 20%, трудно реализират продукта си.
Визитка

Мидия ЕООД е сред най-големите строителни фирми в страната. Годишната й дейност възлиза на над 100 млн. лв.

Дружеството е еднолична собственост на Димитър Янакиев, бивш директор на Заводски строежи - Бургас, изградило Нефтохим и металургичния комбинат Дебелт.

В момента Мидия изгражда ваканционни селища. Неотдавна завърши едно в Поморие с 1200 апартамента и в Ахелой с 1000 апартамента. В строеж са други 2 в Ахелой с общо 2000 апартамента и 2 хотела в Слънчев бряг с 250 апартамента.


Снимка на три колони – без текст


07.03.2008 г., с. 20
Чакат се обединявания на фирми
Ниската производителност е проблем и в строителството
Повечето български строителни фирми не са конкурентни. За да се конкурираме със Западна Европа, трябва малките фирми у нас да се обединят в по-мощни единици. Не казвам, че непременно ще бъдат погълнати от големите - законът предлага различни форми за обединяване, твърди Димитър Янакиев.

Имам наблюдения върху работните процеси в строителството като председател на комисията по конкурентоспособност в Камарата на строителите. Големите фирми от миналото, които изграждаха промишлените обекти, вече не съществуват. Затова трябва да се търсят начини съществуващите фирми да се приспособят към новите условия, коментира той.

Комисията по конкурентоспособност е разработила програма, която чака одобрение от управителния съвет на камарата. Тя ще осигури средства за помощ при квалификация на кадрите, но фирмите, които искат да останат на пазара, също трябва да участват с финансиране. Изискванията за качество растат. За да ги покрием, трябва да повишим производителността на труда и квалификацията на работниците, смята Димитър Янакиев.
Снимка на две колони – Без обединяване българските фирми няма да издържат на конкуренцията


07.03.2008 г., с. 21
Румен Беремски: Интерасет Дивелопмент
Високите цени се държат по инерция
В момента Флорида е безопасна за инвеститорите, опасен е Слънчев бряг
Пазарът на имоти в България стана интересен от 2001-2002 г. насам. Още тогава аз и мои колеги предрекохме сериозно поскъпване с оглед на това, че до този момент имотите у нас бяха подценени. Геополитически фактори, като членството в НАТО и ЕС, допринесоха в България да навлезе по-спокоен за оцеляването си капитал. Комбинацията от тези фактори доведе до ръста на цените през последните 3-4 години.
Сравнение

За този период цените на парцелите пораснаха 3-4 пъти, което в повечето случаи беше нормално. Основните стимули за покупка бяха два - спекулативният, който се опираше на земята като подценен актив, и предприемаческият, които насърчаваше покупките за строителство. Сега обаче ситуацията е различна - корекцията на цените приключи и в момента те са високи само заради инерцията в съзнанието на хората. Белег за това е съпоставката между цените на парцели у нас и в други страни. На развит пазар, като Ирландия, може да купиш земя за мол доста по-евтино спрямо България. Тази тотална диспропорция се обяснява с факта, че нашият пазар на имоти е слабо развит и всеки иска да стъпи първи в дадена сфера, търси земя и е готов да плати скъпо за нея. Ако обаче се появят много обекти от даден вид, земята престава да има друга стойност освен земеделска. Пример за това са моловете - очаква се до 2-3 години София да догони и дори да изпревари някои градове в Западна Европа по търговски площи на глава от населението. Нашият пазар обаче няма дълбочина да поеме масирано тази услуга. Така че щом приключи изграждането на започнатите в София молове, години наред няма да бъде построен нито един нов и търсенето на земя значително ще намалее.


Принцип

Земята, която няма уникална стойност, е най-склонна към резки ценови движения. В София тази констатация важи най-вече за покрайнините, които се задъхват от презастрояване. Като цяло те бяха застроени по много порочен модел - с високи, гъсто разположени сгради. Докато логиката е точно обратната - в покрайнините обикновено се залага на еднофамилни къщи и ниско строителство. Този обърнат модел отчасти се дължи на практиката продавачите на земя да определят цените на квадратен метър от възможната разгъната застроена площ на бъдещата сграда. Това е погрешен подход, защото стимулира предприемачите да строят максималната площ, независимо дали могат да я продадат. Това е хищническо отношение към земята, което унищожава пазара и ограничава цивилизованото строителство. При равни други условия, ако парцелът е скъп, строиш по-голяма квадратура, за да разбиеш стойността му върху повече площи.


Отлив

Разумните инвеститори обаче не гледат квадратурата, а крайния продукт и възможностите за реализацията му на пазара. Когато тези сметки не излизат, те се насочват към други пазари. Отлив на инвеститори от България вече се усеща. Тенденцията в световен план е към завръщане на инвеститорите в САЩ заради слабия долар и падащите цени на имотите. Само във Флорида за година те паднаха с около 30%, а при още 20% намаление инвестицията там ще е безопасна. Опасна в момента е инвестицията в Слънчев бряг и лошото е, че тя винаги ще бъде опасна поради вече сътвореното в курорта.


Портретна снимка на две колони – без текст


07.03.2008 г., с. 21
Проект: Реконструкция
Проект за ледена пързалка на стадион Юнак
Студентски проект взе голямата награда на конкурса АрхИдея
Студентът по архитектура Милен Мечкуев взе голямата награда на тазгодишния конкурс АрхИдея с проект за обновяване на столичния стадион Юнак. Разработката Каналът предвижда възстановяване на бившия стадион под формата на открита ледена пързалка и спортна зала за 400 души, както и обновяване на околното пространство - с пешеходна зона и връщане на някогашното Синьо кафене.
Прецедент

Присъждането на голямата награда на студентския проект е прецедент за конкурса, в който участваха 253 проекта. В категорията за жилищни сгради приз получи проект за фамилен дом, разположен в тесен и дълъг парцел в столичния квартал Лозенец. Проект в квартал Манастирски ливади взе приза в категорията за многофамилни жилищни сгради. Като най-добра обществена сграда бе отличена новата визия на природонаучния музей във Варна, а като най-добър туристически обект - СПА център Исмена в Девин.


Призове

В категорията на промишлените обекти приз получи проектът за офис сграда на производителя на храни Роайал Канену, а в тази за спортни центрове - аквапарк. Идея за превръщане на каменна кариера в крайградски парк получи наградата в категорията за устройствени планове.


07.03.2008 г., с. 21
Симеон: Митев РЕ/МАКС Шанс груп
Пазарът на земя в София замръзна
Цените на промишлените терени вече спряха да растат
Пазарът на промишлени терени в София се разраства най-вече по северната дъга на Околовръстното шосе - между отклонението за Нови Искър и това за Ботевградско шосе, както и в посока Елин Пелин. Много се спекулира с продажбата на Кремиковци, но според мен това е бутафория и няма логика на този етап да влияе на пазара на земя. Другият тип имоти на фокус са терените под бившите фабрики в централната част на София, тъй като тези предприятия вече се изтеглят извън Околовръстното шосе.
Цени

В северните части на София има предлагане на промишлени терени, но на цени между 50 и 70 EUR/кв. м, които са прекалено високи за развиване на производствена или логистична дейност. По тази причина инвеститорите, които искат да стъпят в Източна Европа, предпочитат Букурещ. По данни на местни колеги там обичайната цена на терените за логистика е 25 EUR/кв. м. Това преориентиране на инвеститорите доведе до ситуация, в която пазарът на земя в София буквално замръзна - няма продажби, няма търсене. Хубавата новина в случая е, че липсата на сделки ще доведе до нормализиране на пазара - цените вече спряха да се вдигат и постепенно ще се установят около нормални равнища. Друга важна тенденция, която навлиза в цяла Европа, е забраната, наложена с една от директивите, тирове да минават през градовете. Това означава, че логистиката трябва да се изнесе около и извън Околовръстното шосе. Там ще се разтоварват и претоварват стоките.


На изток

Зоната около Елин Пелин също много поскъпна през последните месеци. Там допреди 1-2 години се продаваше земя за 20-25 EUR/кв. м, а сега цените отиват на 30-40 EUR/кв. м в зависимост от показателите на застрояване и вида на терена. В този район ще се съсредоточат предимно логистични паркове. Първият подобен проект - София Ийст парк, вече е в строеж.


Нов живот

Другата силна тенденция в София е превръщането на старите промишлени зони в бизнес центрове. Тези зони са разположени в сравнително централни райони, а земята в тях поскъпна значително и вече не е рентабилно върху нея да има производствени и складови площи. Още повече че в столицата все още има голям глад за офис сгради, защото в центъра са малко и ужасно скъпи. Сред най-атрактивните бъдещи бизнес зони е районът между Сточна и Централна гара. Там в близките 3-4 години ще бъдат изградени нови бизнес центрове и хотели. За превръщането на тази част от града в бизнес сити ще допринесе и изграждането на двата проекта за мултифункционални комплекси зад Централна гара - на испанските компании Урбас Гуадаермоса и Риофиса. Същата тенденция наблюдавам и край летище София. В този район новият общ устройствен план на София предвижда повишаване на градоустройствените параметри и в резултат земята продължава да поскъпва. Перспективна за инвестиции е също старата бирена борса в квартал Горубляне. В изброените столични райони строителните парцели вече се предлагат за 400 до 600 EUR/кв. м от разгънатата застроена площ на бъдещата сграда. Тези цени са поносими за инвеститорите, но в зависимост от проекта.


Портретна снимка на две колони – без текст


07.03.2008 г., с. 22
Проверка: Резултат
Събарят 57 незаконни обекта по черноморските плажове
Общо 57 незаконни обекта по плажната ивица на Черноморието е установила Дирекцията за национален строителен контрол. Тя започна проверка за законността на строителството край морето на 25 февруари. Проверката обхваща плажовете на Северното и Южното Черноморие. Обект на проверката са всички реализирани и в процес на реализация строежи върху плажната ивица.

Според резултатите от проверката до момента по Северното Черноморие са съставени констативни актове за премахване на общо 25 обекта, а по Южното Черноморие - на 32. Законът за устройството на Черноморието задължава лица, изградили незаконни обекти на територията на морските плажове, да ги премахнат в срок до 1 месец от влизането в сила на закона. Проверката на ДНСК продължава до 7 март.


Експерти: Прогноза


07.03.2008 г., с. 22
Търсенето на складове ще се увеличи двойно до 2010 г.
Най-голям ръст в сегмента ще има в Централна и Източна Европа
Радостина Маркова, rmarkova@pari.bg

Над два пъти ще нарасне търсенето на складови площи от страна на търговците в Централна и Източна Европа до 2010 г., сочи анализ на консултантската компания CB Richard Ellis. Причините са бързото разрастване на търговията в държавите в региона, особено в членуващите в ЕС, и увеличаващите се потребности от площи за съхранение на стоки.


Анализ

Според доклада на CB Richard Ellis Централна и Източна Европа се очертава като регион с най-голям очакван ръст на логистичните площи през следващите години. Това предлага редица възможности за инвеститори и предприемачи, смятат от компанията. Тя се опира на очакванията разходите на домакинствата в региона да нарастват с по-голям темп през следващите 5 години в сравнение с тези в Западна Европа. Това в комбинация с по-високия ръст на капиталовите разходи ще доведе до все по-отчетливо присъствие на големи търговски вериги и ще се отрази върху търсенето на логистични центрове. Големите международни вериги са все още слабо представени в региона, но има голям потенциал за по-нататъшното им разрастване поради ръста в предлагането на модерни търговски площи, смятат от CB Richard Ellis.


Търговия

В подкрепа на изводите си CB Richard Ellis посочва значителния очакван ръст на търговските площи в Централна и Източна Европа. В някои страни, като Сърбия, планираните нови обекти през следващите 2-3 години са близо четири пъти повече от сега наличните. Подобна перспектива стои пред България, Русия и Словакия, където търговските площи със сигурност ще удвоят обема си до 2010 г. Според CB Richard Ellis, за да отговори на този ръст, пазарът на складове в Източна Европа ще се нуждае от допълнителни 13 млн. кв. м.


Мнение

Коментирайки доклада, Гай Фремптън, директор за региона в CB Richard Ellis, каза: Пазарът на индустриални и логистични площи отбелязва висока активност в почти всички европейски страни. Двата основни фактора са консолидацията в индустрията и реорганизацията на търговската мрежа от страна на наемателите с цел икономии от мащаба. По-нататъшното развитие на търговския сектор в Централна и Източна Европа ще оказват съществено влияние върху пазара на логистични площи. Продължаващият икономически ръст в този динамичен пазар и инфраструктурните подобрения предлагат значителни възможности пред инвеститори и предприемачи, смята той.


Мащаб

Прогнозите за ръст на търсенето на логистични площи са свързани най-вече с т. нар. retail logistics - площи, които се използват от търговските вериги за съхранение на бързооборотни стоки.

По всеобща оценка този сегмент, както и целият пазар на складови площи в България все още са изключително слабо развити. Преобладаващи сред новите обекти са площите, изградени по поръчка на конкретен клиент.

Почти липсва предлагане на площи под наем.


Снимка на три колони – Пазарът на индустриални и логистични площи отбелязва висока активност в почти всички европейски страни


07.03.2008 г., с. 24
Обучение
Проектно финансиране в имоти
Онлайн обучение за проектно финансиране и инвестиции в недвижими имоти организира FLAG Learning Solutions. Курсът e от 10 до 31 март. Ще дава теоретични и специфични практически познания в областта на недвижимите имоти и умения за анализиране и съпоставяне на различните инструменти за финансиране и др. Форумът ще даде информация за спецификата на инвестициите в недвижими имоти, основните финансови понятия и инструменти, предварителен пазарен и финансов анализ и др.


07.03.2008 г., с. 24
Строят завод за авточасти край Пловдив
Германската фирма Iksetic GmbH започна строител­ство на нов завод за авто­части в промишлена зона „Раковски" край Пловдив. Компанията е известна като основен доставчик на хидравлични помпи за автомобилни гиганти като БМВ, Фолксваген, Ауди, Порше и др. Годиш­ният й оборот за 2007 г. е бил З.5 млрд. EUR, a за тази година се очаква да е 5 млрд. Предвидената за първия етап на строителство­то инвестиция е в размер на 7 млн. EUR. Toвa el 6-oтo предприятие в индустри­алната зона. Дълго тър­сехме идеалното място За завода в Югоизточна и Източна Европа и го откри­хме тук, каза управителят на компанията Георг Волф. Iksetic-България АД

Михаил Ванчев


07.03.2008 г., с. 6
Игри за ръководители
ЦКС проведе интерактивно обучение на тема „Управленски умения"
На пръв поглед из­глежда странно, ръко­водители с дългогоди­шен опит в кооператив­ната система да си иг­раят на корабокрушен­ци и строители. Така би помислил всеки, слу­чайно попаднал в Зала 1 на Учебния център в ЦКС в гр. Пловдив. Там на 28 и 29 февруари се проведе второто инте­рактивно обучение, този път на тема "Уп­равленски умения".

Замисълът на орга­низаторите беше инте­рактивното обучение (тренингът), всъщност да не е съвсем неочак­вано преживяване, а да съчетае добре извест­ните и познати форми на класическото лекци­онно преподаване на материала, дискусия по определени казуси и едва след това науче­ното да бъде приложе­но в игрова ситуация. Според лекторите такъв формат на обучение има своите предимства и е напълно подходящ за специфичните нужди и възрастов състав на кооперативната систе­ма. В основата му са изследванията на пси­холози и педагози, ко­ито доказват, че при четене човек усвоява едва 10 % от информа­цията, при демонстра­ция - до 30-40 %, при дискусия - най-много 50 %, а при преживяване - между 75 и 90 %. Смисълът на игровите ситуации е да се гаран­тират именно последни­те високи стойности на запомняне. Като се знае, че съпреживяното и наученото от соб­ствен опит е най-трай­ното и може да проме­ни устойчиво поведени­ето на участниците, се помогна те да видят реални възможности за подобрение на управ­ленските си умения при определяне на цели и стратегии, планиране на

ресурси, анализ и отно­шението към източници на информация, както и в изграждането на ра­ботещи екипи с обща визия и споделени цен­ности.

В рамките на осем часа присъстващите се запознаха с основните теории, касаещи функ­ции и стил на управле­ние. Те се убедиха и в необходимостта от во­дене на ефективни ко­муникации, като споде­лиха опит за провежда­не на успешни работни срещи и дадоха пред­ложения за делегиране на права за организи­ране и контрол на ра­ботния процес.

Въпросите за моти­вацията на работници­те и служителите също предизвикаха интерес сред ръководителите, участници в обучение­то. Те дискутираха още каква е разликата меж­ду началник и лидер и кога тези функции мо­гат да се съчетават. Участниците обсъждаха най-вече как биха реа­гирали началникът и лидерът, ако подчинени­те му дават по-ниски постижения от очаква­ното, ако ентусиазмът

им липсва и ако при­емат работата си като просто назначение. В тази връзка трябва да се обсъди дали е по-добре да се затегне контролът и да се „троп­не" по масата, или да се съберат всички от екипа, да се изслушат техните предложения, да се разбере как се чувстват те по отноше­ние работата си и как­во би ги накарало да се запалят и да вложат по­вече смисъл в нея. Или може би пък ръководе­нето на хора не е просто и понякога е необ­ходимо просто протягане на ръка.

Конкретни отговори курсистите не получиха, трябваше сами да ги изстрадат по време на игрите. Ситуациите, в които попадаха, бяха така структурирани, че позволяваха да се на­прави директна връзка между взетото решение и последиците от него на място и в реално време. Всички бяха убе­дени, че често в работ­на среда хората реаги­рат по същия начин,

като в играта и правят същите грешки, без да си дават сметка за това. Затова тренингът им помогна да осъзнаят, че носят отговорност за действията си, защото игрите са базирани на експертни познания, които елиминират вся­каква случайност и га­рантират успех при при­лагане на правилната стратегия. Накрая всич­ки бяха единодушни, че преживяното "корабок­рушение" ги е накарало да се поучат от грешки­те си при анализ на данни, да се вслушват и уважават мнението на всеки един от екипа, да проявяват гъвкавост и да приложат в работата си нови успешни моде­ли на поведение. Освен че бяха полезни, игрите бяха и много забавни, което направи обучени­ето по-лесно (макар и не съвсем безболезнено -един от участниците цяла нощ беше премис­лял и проигравал възможния фатален край на спасителната операция, причинен от неясна стратегия и прибързано взети реше­ния). Тренингът помогна и да се "пречупят пре­градите", като се създа­де творческа обстанов­ка на откритост, доверие и съпричастност.Целта на обучението - всеки сам веднага да види къде "куцат" мениджърските му умения, да може да оцени собстве­ните си качества, да бъде "поразтърсен и провокиран" от емоци­ите си, както и "да си тръгне по- мъдър", спо­ред участници, органи­затори и лектори беше постигната по нов, не­традиционен и силно въздействащ начин.
Снимка на две колони - В рамките на осем часа присъстващите се запознаха с основните теории, касаещи функции и стил на управление
Снимка на три колони - Въпросите за мотивацията на работниците и служителите предизвика интерес сред ръководителите, участници в обучението
Снимка на три колони – Участниците дискутираха каква е разликата между началник и лидер и кога тези две функции могат да се съчетават07.03.2008 г., с. 7
Еколози обучават млади фермери от района на „Русенски Лом"
Международната природоза­щитна организация WWF ор­ганизира еднодневно обучение на селски стопани от района на „Русенски Лом" по агроекологични плащания и съз­даването на стопанства на млади фермери, съобщиха от WWF Дунавско-Карпатска програма България. Обучени­ето е предназначено за фер­мери от зона „Ломовете" на европейската екологична мре­жа „Натура 2000" по Програ­мата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. Семинарът ще започне то­зи петък от 9,30 ч. сутринта в Дирекцията на природния парк „Русенски Лом". Ще бъ­дат разгледани агроекологични проблеми в „Русенски Лом" и идеи за практическо­то им разрешаване. Ще се да­де информация за препоръ­чителни фермерски практики от плана за управление на природния парк, които щадят природата. Ще се изяснят възможностите за финансово подпомагане на агроекологични практики в рамките на Програмата за развитие на селските райони за периода 2007- 2013 г. и по мярката „Създаване на стопанства на млади фермери". Това не е първото обучение, което меж­дународната природозащитна организация WWF организи­ра за селски стопани от райо­на на природния парк „Русен­ски Лом". През ноември 2006 г. е било осъществено трид­невно обучение по агроекология. През февруари 2007 г. в продължение на четири дни на биологично земеделие са били обучени фермери от ра­йона на природния парк.


07.03.2008 г., с. 8
ВиК от тресавището ВиК
Софийска вода е истински омагьосан кръг по отношение на канализацията
Нас никой не ни чува. Управляващите ще се разтревожат, когато както за „Кремиковци", „Марица-изток" или боклука на София Брюксел наложи санкции. А ние си го знаем от години - столичното ВиК дружество „Софийска вода" АД постави гражданите на София в критична ситуация. С водата я докарва до режим, защото загубите по мрежата надхвърлят 60 процента. И, разбира се, ги калкулира на потребителите. Въп­рос на време е проблемът и с отходните води да удари София. След „обгазяването" на столи­цата от „Кремиковци" и залежалите битови от­падъци от сметища, бали, полуразпаднали се бок­лукчийски коли, антични кофи за боклук и т.н. свързани със сметта атрибути столичният град е на път яростно да замирише на отходни води, меко казано. На фекалии - по-твърдо изречено. Проблемът, естествено, е в старата канализаци­онна система, разпъната на кръст от огромното и непрестанно ново строителство в София. И в поведението на „Софийска вода" АД като конце­сионер монополист. Ако ги попитате тях - те мощ­но инвестират - милиони левове. И още повече могат да инвестират, ама не им достигат пари -„понеже им била ниска цената на водата". Но когато заговорим за инвестиране от страна на „Софийска вода", заблудата е пълна. Няма как да не се сетим за факта, как дружеството брои и отчита за инвестиция всички текущи ремонти, закупуване на компютри, коли, пътувания, зап­лати на шефовете и изплащане на хонорари. Така било по договора за концесията. И се на­ложи най-накрая подписването на прословутия анекс, според който, между другото, за инвести­ция се брои ремонт на системата, който е по-дълъг от 10 м, а не за примерно 3 педи и поло­вина разкопана земя. Това за инвестициите. За каналите - анекс няма. Може и да има - когато София пак засмърди. Този път фекално. Защото

каналите вече не издържат

на потреблението.

При силен дъжд подземните гаражи на новото строителство, които са под нивото на стара­та канализация, се пълнят с фекални води. Око­ловръст София огромната част от кварталите, включително и „най-престижните", са без кана­лизационна система. За бъдещето не се мисли. Не се мисли и за настоящото състояние, което е на път да изригне. Въпрос на кратки срокове е отходният проблем да удари драстично столица­та. И да се изправим пред факт, който няма как да бъде решен бързо, дори светкавично, както ще се наложи. Защото, ако софийският боклук може да бъде закаран към Пловдив или Карло­во, каналните материали - няма как. Диаметъ­рът на съществуващите канали в София, особе­но на тези в централната градска част, е далеч под необходимия, за да поема все повече и по­вече отпадни води. Бояна, Драгалевци, Симео­ново са масово на септични ями. Или в най-добрия случай на „по-модерните" изгребни ями. Така е в престижните квартали южно от София. При топло време около „баровските" къщи се носи воня от септичните ями. Столичното ВиК дружество, разбира се, е заложило в инвести­ционния си план за периода 2009-2013 г. пари за канализация. Предвидено е да бъдат похарчени 9,5 млн. лв. за канализационната система и още 2,5 млн. лв. за пречиствателни съоръжения на отпадни води. Смешно малко в случая. Кога обаче ще бъдат инвестирани дори и тези дребни пари, не е ясно. Преди „Софийска вода" да започне по-мащабно изграждане на канализация, трябва да бъдат реализирани проектите за големите ка­нализационни колектори и пречиствателни съо­ръжения. Без тях разширението на канализаци­онната система практически било невъзможно, тъй като няма къде да се оттичат отпадните во­ди. „Софийска вода" АД обвързва влагането на средства за канализационната мрежа с покач­ване на цената на водата в София. За решени­ето пречи не само нежеланието на монополиста да инвестира, но и нормативната база. Така е по закон - ВиК са общинска собственост и са даде­ни на концесия на „Софийска вода". Но докато при изграждането от инвеститори на трафопост за електрификация, електроснабдителните фир­ми връщат на инвеститорите вложените пари, при ВиК собствениците подобно нещо няма. Съ­ществува и още една пречка. „Софийска вода" е истински омагьосан кръг по отношение на ка­налния проблем. Строи се жилищен блок. ВиК дружеството дава изходни данни за съществу­ващите съоръжения. Ако изобщо има канализа­ция, тя е на 50-годишна възраст с отдавна за­пълнени „мощности". „Софийска вода" не поема никаква отговорност. Не е и длъжна според кон­цесионния договор. Най-често обаче от ВиК да­ват следната „оферта" на строителните инвести­тори в престижните квартали: Имате водопро­вод, еди-какво си „фи", можете да се включите. Канализация - няма. Инвеститорите, няма как, тръгват да си я изграждат сами. Приключват с

изграждането и... „Софийска вода" им взима ка­нализацията и си я ползва като собствена, за да включва още и още абонати. Не съществува стимул този проблем да се реши чрез временна инвестиция от строителните фирми.с. 1 с. 2 ... с. 7 с. 8

скачать файл