Сена, която го разделя на 2 части — Rive droite (десен бряг) на север


с. 1
Париж (на френски: Paris - Парѝ) е столицата и най-големият град на Франция. Градът се намира в меандъра на река Сена, която го разделя на 2 части — Rive droite (десен бряг) на север и по-малкия Rive gauche (ляв бряг) на юг.

Реката е известна с кейовете, в голямата си част озеленени и запазени за разходка, с букинистите — продавачи на книги на открито, и с историческите мостове, свързващи северната и южната част. Париж също е прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, като Шанз-Елизе например, както и с много архитектурни забележителности.

Градът има около 2 млн. жители (преброяване през 2005 г.: 2 153 600). Много по-голямата парижка агломерация с диаметър близо 120 км има около 12 млн. Жители преброяване през 2007 г.: 12 067 000).
Забележителности:
Айфеловата кула   (на френски Tour Eiffel /tuʀ efɛl/) е един от най-известните символи на френската столица Париж. Наречена по името на своя създател Густав Айфел, тя е едно от най-посещаваните места в света с 5,5 милиона туристи на година.

Построена за две години , кулата е открита на 31.03.1889 г.

Висока е 324 метра. Тежи 10,100 тона.
================================================================

 

Лувърът е най-големият и най-посещаван музей в света. Той се намира в Париж и е разположен на десния бряг на Сена. Историческият паметник съхранява огромно културно наследство, включващо предмети от 6-тото хилядолетие пр.н.е. до 19-ти век, изложени върху площ от 60 600кв.м.

 Комплексът на Лувъра е строен векове наред, като най-значимата му скорошна промяна е проектът „Grand Louvre“, при който е отворено северното крило на сградата, използвало до края на 80-те години на миналия век от правителствените служби, а в центъра на двора е поставена стъклена пирамида, която служи като главен вход за целия комплекс. Значително разширеният и реорганизиран музей е отворен отново за посещения през 1989 г.
Днес Луварът притежава около 400 000 експоната, 35 000 от които са изложени. Основните раздели на музея са 8: "Източни древности и ислямско изкуство", "Египет", "Гърция, Етрурия и Рим", "Скулптура", "Предмети на изкуството", "Живопис", "Графични изкуства", "Изкуство на Океания, Азия, Африка и доколумбова Америка".
Лувърът е отворен всеки ден (с изключение на вторник), като ежедневно се посещава от около 15 000 души, а през 2007г. е привлякъл над 8,3 млн. туристи от цял свят. Освен художествени, в музея се провеждат археоложки, исторически и архитектурни изложби. Лувърът притежава също голяма колекция от мебели.

=======================================================Нотър Дам (Парижката Света Богородица)-  Готическа, католическа катедрала. Окончателно е завършена през 1345 г. В нея е коронясан Наполеон като император. Огромна по размери, тя побира 9 000 души. Има изключително красиви витражи и отлична акустика. В нея редовно се провеждат концерти.

=======================================================

 Триумфалната арка и булевард Шанз Елизе- Издигната през 1806-1808 г. в чест на победата на Наполеон през 1805 г. Колоните и са от бял и розов мрамор с берелефи, възпроизвеждащи победите на императора. В момента на върха и се намира статуята на Мира. В арката се намира музей. В подножието й се намира гробът на незнайния войн, изграден след края на Първата световна война.

======================================================= С корабче по Сена- Корабчето преминава и покрай най-известните забележителности на Париж. Има спирки на Айфеловата кула, музеят Орси, Сен Жермен Де Пре, Нотър Дам, Ботаническата градина, хотел Де’вил, Лувъра, улица Шанз Елизе. Преминава се под някои от най-красивите мостове на реката.
=======================================================

Базиликата Sacré-Cœur и кварталът Монмартър- Красивата фасада на базиликата и разположението й на най-високата точка на Париж я правят интересна за туристите. В нея се намира една от най-големите камбани в света , тежаща над 19 тона.

Кварталът Монмартър е известен с бохемския си дух и нощен живот. Тук се намира кабарето Мулен Руж -люлката на  кан-кана. =======================================================Градините и парковете на Париж- градините Тюйлери, Люксембург, Ботаническата градина, Булонската гора, гората Винсен. 

В който и парк да спрете за почивка между туровете по музеи и забележителности ще се насладите освен на отдиха и на красивите и добре поддържани градини.================================================================

Версай-На около 20 км от Париж, ловната хижа на Луи ХIII е превърната от Луи ХIV- Краля Слънце в  резиденция,  изградена в пищност  и разточителен лукс.

Огледалната зала, покоите на краля и кралицата, залите на Аполон, на Мира и на Войната, изобилстващи от злато и скъпи мебели, както и с творби на изкуството главно в прослава на Луи ХIV, може да привлекат любителите на интериорните изложения.

 

Много по-интересни са градините на Версай- разположени на площ от 100 ха, градините са проектирани в елегантен стил с фонтани, оранжерия, много водни пространства (Голям канал- широк 62 метра и дълъг около 2 км, малък канал, басейни) и са любимо на парижани  място за пикници в почивните дни.В дъното на парка се намират Голям и Малък Трианон- още два двореца, примери за разкошния дворцов живот на Версай.

=======================================================Домът на инвалидите- Комплекс посветен на военната история на Франция.

Под “дом на инвалидите”  разбирайте “дом на ветераните”. В църквата на комплекса, се намира гробницата на Наполеон.

=======================================================

Интересни са 3 те департамента в музея на армията.

Античният  съдържа богата колекция рицарски доспехи, брони, ризници, оръжия- копия, арбалети, мускети и тн. Тук са изложени рицарските доспехи на много от френските крале от детска до зряла възраст. (вкл.Луи ХIV).

Департаментът за световните войни обхваща период от 1871 до 1945 г.

Третият департамент разказва историята на живота на Шарл Де Гол.

=======================================================  Разходка из булевардите на Париж- Градският транспорт в Париж е отлично организиран. С метрото може да достигнете всяка точка на града и то бързо. Но нищо не може да се сравни с една разходка  по Шанз Елизе, където ще разберете какво е 100 метра широк булевард , през площад Вандом, на който  се намира хотел Риц и бижутерски офиси със стока на баснословни цени.  В Париж  кафенета и ресторанти има в изобилие, така че може да поседнете (винаги с лице към улицата) и да позяпате разноцветната тълпа.

 
с. 1

скачать файл