Руснаци и граждани на бившите съветски републики трайно се настаняват


с. 1

Консултации, Връзки с обществеността и Реклама
Медиен мониторинг по тема:
Архитектура
09.09.07


в. Класа
Руснаци окупират Черноморието, британци – София
Дарина ЧЕРКЕЗОВА
Руснаци и граждани на бившите съветски републики трайно се настаняват с имоти по Черноморието ни, а британците се "центрират" в големите градове, като София, и ски курортите. Тенденцията вече е явна, отчитат брокери. По данни на инвестиционна компания Green Life Property Developments само преди година 80% от сделките по Черноморието са сключвани с купувачи от Острова. Към днешна дата статистиката сочи обратното -1/5 от сделките са с англичани и ирландци. Активните играчи на пазара днес идват от Изток - предимно граждани на Москва, от Прибалтийските републики, Казахстан. "Британският интерес към Черноморието спада за сметка на ски курортите и София", коментира пред "Класа" Теодора Димитрова, шеф на на франчайзинговата компания "ЕРА България". Една от причините е изчерпването на сравнително евтините имоти. Според Добромир Ганев, управляващ директор на Национална компания за недвижими имоти "Форос", става въпрос no-скоро за засилване на предлагането, а не на отлив на търсенето. Кой колко харчи и за какво

Парите, които харчат британците за покупка на имот 6 България, са максимум 80 000 евро. За къща те са склонни обикновено да заплатят между 10-20 хил. евро, като не си правят труда да я огледат на място. Наблюденията на Asta Bridge, специализирана в продажба на наши имоти на чужденците, са, че англичаните предпочитат апартаменти с една спалня за максимум 65-75 хил. евро. Ирландците търсят по-големи жилища.

За разлика от тях купувачите от изток предпочитат лукса и са готови да платят добри пари за него. Интересуват ги предимно шикозни имоти - къщи или просторни апартаменти от минимум 200 кв. м. а средната цена, която заплащат е 100 хил. евро, отчитат от Asta Bridge. Мотото на руснаците е "с повече екстри", казват от Green Life. Най-търсени от тях са жилищата с широки всекидневни и отделни спални. Поставят изисквания за допълнителни глезотии и държат на близостта на морето. Това са хора, които имат сравнително висок статус в собствената си страна и не се пазарят за цената му. Расте обаче и броят на испанци и малтийци, които търсят имоти у нас. Те се насочват към Банско, София и Черноморието, единодушни са от "Форос" и Asta Bridge. Брокерите отбелязват, че вече нараства и интересът към райони, в които се развива СПА туризъм. Има доходност -има клиенти "През последните 5 години средната доходност от вложенията в имоти е около 30%. Тя е най-висока при терените за строителство и градските имоти", коментира Димитрова. По думите й, ако на годишна база този показател спадне под 15 на сто, чужденците ще започнат да продават.

Интересът им към апартаментите в София е свързан с възможността да ги отдават под наем, тъй като могат да разчитат на доходност от 7 до 10%, обясняват от Asta Bridge. Голям плюс на инвестицията в градски имоти е гаранцията за целогодишна заетост - за разлика от планинските и морските курорти. От Green Life отчитат, че доходността от отдаване под наем на ваканционни комплекси на добро място и с изградена инфраструктура е между 5 и 7%. Очакванията са такъв процент да бъде постигнат и при зимните курорти, макар че продажбите там са били по-слаби напоследък. "Очаквам търговията да стартира активно през октомври на цени с 10% по-високи от тези през миналия сезон", казва Николай Пехливанов.

***

Текст под снимка


Нов Ваканционен комплекс - Paradise Bay Apartments&Hotel, бе открит на първа линия на Райския залив край Созопол. 59-те апартамента в двете жилищни и една хотелска част са продадени още преди месеци. "Към момента в Созопол се изграждат не повече от 20 ваканционни комплекса, като само четири от тях могат да се нарекат големи. Като общ обем това е по-малко от нуждите на пазара", коментира Николай Пехливанов, изпълнителен директор на Green Life, компанията - инвеститор в комплекса.

05.09.2007

в. Класа – стр. 3
в. Класа
"Енел" предлага 800 млн. евро за АЕЦ "Белене"
Георги ВЕЛЕВ
Италианската енергийна компания "Енел" възнамерява първоначално да инвестира 800 млн. евро в АЕЦ "Белене", каза Луиджи Моника, анализатор от РазБанк (RasBank S.p.A.), Италия. "Енел" ще направи инвестицията, ако бъде избрана от Националната електрическа компания да участва като неин стратегически партньор с 49% от акциите на бъдещата енергийна компания "Белене". Италианците в момента са в късата листа А (short-list) за участие с до 49% от акциите на бъдещото търговско дружество. Кандидати за стратегическо партньорство в АЕЦ "Белене" са още чешката компания ЧЕЗ, френската "Електрисите дьо Франс" (ЕДФ), немските Е.ОН и РВЕ (RWE) и холандската "Електрабел". В края на юли НЕК одобри и десетте кандидата за строеж на втората атомна централа у нас. Италианският вестник "Куриере дела Сера" посочва, че проектът "Белене" е на обща стойност 7 млрд. евро. 4 млрд. евро ще струва реалното строителство на централата и още 3 млрд. евро ще бъдат инвестирани в инфраструктура и съоръжения. При избора на руската "Атомстройекспорт" за изпълнител обаче беше обявено, че централата ще струва 3,997 млрд. евро, а токът от нея ще е между 3,2 и 3,9 евроцента за киловат. В другата листа участват всички останали компании, които искат да придобият директно или чрез участие в консорциум до 25% от АЕЦ "Белене". Това са фирмите "Ендеса", "Кумерио Мед" АД, ЕГЛ (EGL) и АТЕЛ (ATEL). АЕЦ "Белене" ще бъде оборудвана с два реактора от типа ВВЕР с капацитет 1000 MB всеки. Строителството ще извърши руската "Атомстройекспорт", а италианската компания очаква нашата втора АЕЦ да заработи през 2013 г. В правителствения отчет за двугодишния мандат обаче за старт на централата бе определа 2014 г. "Енел" може да наддава самостоятелно и\и в консорциум с други компании. Кой ще е партньорът на НЕК в този проект, трябва да се реши до края на годината. До тогава българската страна трябва да е подписала и договора за строителство с "Атомстройекспорт". НЕК също така трябва и да избере банка, която да отпусне кредита за строежа на АЕЦ "Белене". До момента само френската БНП "Париба" е отпуснала синдикиран заем от 250 млн. евро за първата година от старта на проекта.

***

Текст под снимка


Според италианците атомната централа трябва да започне работа през 2013 г., но според доклада на премиера Сергей Станишев оптималният срок за пускане е януари 2014 г.

05.09.2007

в. Класа – стр. 6
***

Започва строителството на нов завод за производство на цинк в Кърджали. Заедно с новото строителство ще се обнови и производството на олово, каза председателят на съвета на директорите на "Интер тръст" АД Валентин Захариев. За изграждането на завода дружеството ще инвестира 180 000 лв. От "Интер тръст" АД очакват годишно производство от 45 000 тона цинк и 60 000 тона олово.С внедряването на нови технологии ще започне и преработка на повече от 1 милион тона шлака, натрупани в града За последните 50 години. В нея съдържанието на цветни метали е 17-18 на сто.06.09.2007г.

в. Класа - стр. 18

news.bg

Опасно строителство край околовръстното в София

Направих тези снимки дни, след като се прибрах от дълго отсъствие в София, пише наш читател.Оказа се, че в община Витоша безчинствата продължават с издаване на разрешителни за строителство.

В момента районът на манастирски ливади е толкова застроен, че ако решиш да направиш разходка, ще е необходимо да изминете не по-малко от 3 - 4 км. с автомобил, за да напуснете границите на квартала и да стигнете до Южния парк или в полите на Витоша.Но това за сега не ме притеснява толкова, колкото безхаберното нарушаване на законите и труда на много хора.

На снимките нашият читател е заснел пътния възел на Околовръстно шосе с бул. България.Строителството на новото, предполагам, стъклено чудо попада в насипа на инженерно техническо съоръжение - насип на път, част от пътния възел.

Поради това, че съм завършил такава специалност, се казва още в писмото до news.bg, ми направи още по голямо впечатление, че освен изземването на насипа на платното, единственото мероприятие за укрепване на земната маса, върху която е изградено платното е стесняване на пътната лента и закриване с найлоново платно, което ясно се вижда, че е разкъсано и не покрива целия изкоп.

След падналите валежи вчера цяло чудо е, че няма станала злополука, при която е възможво падане на платното в изкопа, което може да доведе до жертви.08.09.2007 г.

news.bg

София 1000, ул."Цар Симеон" № 57 тел. 02 981 46 25, факс 981 56 84

Email: office@intelday.comwww.intelday.com
с. 1

скачать файл