Нсорб орешарски се среща със сдружението на общините


с. 1 с. 2 с. 3
18.06.2013

НСОРБ
Орешарски се среща със сдружението на общините

pik.bg |10:33 | 18.06.2013

Премиерът Пламен Орешарски ще се срещне с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщиха от правителствения пресцентър. Срещата е насрочена за днес от 11 ч. Целта е да се обсъди добрата връзка между правителството и общините. И да се преодолят досегашните практики да се игнорират кметовете от различни на държавното управление политически сили.

По-късно, в 14 ч., Пламен Орешарски кани на среща протестиращите.


Пламен Орешарски: ще възстановим Съвета по децентрализация

government.bg 18 Юни 2013Споразумението за партньорство с местните власти ще е готово до три месеца, съобщи министър-председателят на среща с УС на НСОРБ

Удовлетворен съм, че всички кметове подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса, заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Той подчерта, че е важно централната и местните власти да работят съвместно за подобряването на условията за правене на бизнес. Премиерът приветства готовността на кметовете да съдействат за подобрението на Закона за обществените поръчки като дадат свои предложения. Орешарски подчерта, че целта е да се създаде среда, в която фирмите да са уверени, че могат да кандидатстват и да печелят търгове.

Министър-председателят и членовете на УС на НСОРБ се обединиха около разбирането, че трябва да бъде възстановена работата по Съвета по децентрализация. „Предстои в следващите години да направим важни стъпки в посока на по-нататъшната децентрализация“, изтъкна Орешарски. Той обяви, че до октомври ще се подготви Споразумение за партньорство с местните власти.

Тема на срещата днес в Министерския съвет беше и усвояването на еврофондовете. Премиерът призова кметовете да участват активно в дебатите за предстоящото споразумение с Европейската комисия за партньорство. „В следващите няколко месеца трябва да подготвим приоритетите, да финализираме споразумението, за да отидем на разговори с ЕК със силна и единна българска позиция“, категоричен беше Пламен Орешарски.

Министър-председателят обяви намерението на правителството да се стреми на регулярните сбирки на НСОРБ всеки месец да присъства по един секторен министър. Целта е да продължи диалогът между централната и местните власти и той да бъде тематичен.

Председателят на УС на НСОРБ Тодор Попов благодари за отправената от премиера покана към Сдружението. Според него това е ясен знак, че правителството има различно отношение към местната власт и вижда в нея важен стратегически партньор за реализирането на различни секторни политики. Попов акцентира върху необходимостта успешно да приключи настоящият програмен период и да се сведе до минимум възможността да се загубят финансови средства за България. „Надявам се, че партньорството ще прерасне в полезен и ефективен диалог“, каза още председателят на УС на НСОРБ. Той изрази желанието на кметовете да присъстват на заседанията на Министерски съвет, когато се обсъждат важни за тях въпроси.


Премиерът Орешарски се срещна с представители на Националното сдружение на общините

telekabeltv.bg 18.06.2013

До месец октомври ще бъде изготвено споразумение за партньорство с местните власти.Това стана ясно след среща на премиера Пламен Орешарски с ръководството на Националното сдружение на общините в България. По думите на министър-председателя всички кметове са подкрепили призива му да работят заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса. Пламен Орешарски приветства готовността на кметовете да съдействат за подобрение на Закона за обществените поръчки, като дадат свои предложения. Орешарски подчерта, че целта е да се създаде среда, в която фирмите да са уверени, че могат да кандидатстват и да печелят търгове. Председателят на сдружението Тодор Попов, коментира от своя страна, че премиерът Орешарски е дал ясен знак, че те вече имат по- различно отношение към местната власт. Постигната е договореност и за Съвета за децентрализация, който ще заработи към Министерски съвет.
Орешарски доволен, че кметовете подкрепили негов призив

frognews.bg 18 Юни, 2013

Много съм удовлетворен, че всички кметове подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса, заяви премиерът Пламен Орешарски, след среща с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България.

Обещаха да окажат съдействие, в това число да дадат предложения за подобрение на Закона за обществените поръчки. Разбрахме се да възстановим работата по съвета за децентрализацията. Предстои да направим важни стъпки в посока на децентрализацията, посочи премиерът. България е може би най-централизираната държава в Европейския съюз, каза Орешарски. До октомври ще се готви и споразумение за партньорство с местните власти.


Орешарски работи за бизнеса заедно с кметовете

Vsekiden.com 18.06.2013 12:50Градоначалниците поискаха повече фирми да могат да печелят търгове

Премиерът Пламен Орешарски похвали кметовете, че са готови да работят заедно с него за намаляване на административните тежести върху бизнеса след среща с представители на Националното сдружение на общините в България.

Орешарски обясни, че градоначалниците са обещали съдействие за подобряване на Закона за обществените поръчки, за да се даде възможност на максимален брой фирми да печелят търговете. Премиерът разкри, че на срещата са се уговорили да бъде възстановена работата по децентрализацията.

Предстои да направим важни стъпки в тази посока, посочи премиерът. Той отсъди, че страната ни е може би най-централизираната държава в Европейския съюз. Той предвиди до октомври да бъде подготвено споразумение за партньорство с местните власти.

Кметовете са поискали от кабинета да направи всичко възможно за намаляване до минимум опасността от загуба на финансови средства на общините по европрограмите.
Съветът за децентрализацията ще заработи отново

18 Юни, 2013 12:54 Мария Атанасова

Разбрахме се да възстановим работата по Съвета за децентрализацията. Това заяви Пламен Орешарски, след срещата с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Той уточни, че „предстои да направим важни стъпки в посока на децентрализацията”. България е може би най-централизираната държава в Европейския съюз, подчерта Орешарски.

Той изрази своето удовлетворение, че всички кметове са подкрепили неговия призив да работят заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса. По думите на премиера кметовете са обещали да окажат съдействие, в това число да дадат предложения за подобрение на Закона за обществените поръчки.

До октомври ще се готви и споразумение за партньорство с местните власти.

От правителствената пресслужба уточниха, че Пламен Орешарски днес няма да се среща с протестиращите. Той е поел ангажимент да се среща с тях всеки втори петък oт месеца и да бъдат създадени обществени съвети към всяко министерство и областна управа.
Oрешарски се обяви за децентрализация на кметовете

Новинар, 12:59, 18 юни 2013

Необходима е децентрализация на кметовете. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с ръководството на Националното сдружение на общините в България. (НСРОБ).

„Разбрахме се да възстановим работата по съвета за децентрализацията. България е може би най-централизираната държава в Европейския съюз”, коментира още министър-председателят.

Той изрази удовлетворението си, че всички кметове са подкрепили инициативата му за намаляване на административните тежести върху бизнеса. „Обещаха да окажат съдействие, в това число да дадат предложения за подобрение на Закона за обществените поръчки”, допълни Орешарски.

Орешарски и представителите на сдружението на общините обсъдиха и казуси за съдействие за построяване на фондовете от сегашната финансова перспектива. „Помолих кметовете да участват по-активно при дебатите при предстоящото споразумение с ЕК за партньорство", каза още премиерът


Орешарски: Кметовете подкрепиха намаляването на административните тежести

novini.bg | 18.06.2013 | 13:06Премиерът съобщи, че от НСОРБ са обещали да съдействат

"Много съм удовлетворен, че всички кметове подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса", каза министър-председателят Пламен Орешарски след срещата с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). „Обещаха да окажат съдействие, в това число да дадат предложения за подобрение на Закона за обществените поръчки”, каза той. „Разбрахме се да възстановим работата по съвета за децентрализацията”, заяви Орешарски. "Предстои да направим важни стъпки в посока на децентрализацията, посочи премиерът. България е може би най-централизираната държава в Европейския съюз", поясни премиерът. До октомври ще се готви и споразумение за партньорство с местните власти.


Кметове се обединяват за подобряване на бизнеса

standartnews.com 13:08 18.06.2013 Мила Кисьова

София. Всички кметове са обещали да работят заедно с държавата за намаляване на административната тежест върху бизнеса. Това е много важно за фирмите, защото една не малка част от регулаторните режими са въведени от местните власти. Това обясни премиерът Пламен Орешарски на среща с управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Кметовете са обещали и да окажат съдействие и за подобряване на закона за обществените поръчки, с което да се даде възможност максимален брой фирми да могат да кандидатстват и да печелят търговете.

Орешарски уточни, че на всяка регулярна сбирка на НСОРБ ще присъства по един секторен министър, за да може да продължи диалогът между централната и местните власти. "Ще се стремим на всяка регулярна сбирка на Сдружението на общините да осигуряваме по един секторен министър", заяви премиерът.

През октомври ще се проведе годишната среща на общините в България, на която да бъде подписано споразумение за партньорство между правителството и местните власти. Основната цел на споразумението е да се предприемат мерки за продължаване на децентрализацията, оттеглянето на държавата и представянето на повече отговорности на общините. Кметовете са поставили искане пред правителството да направи всичко възможно за намаляване до минимум опасността от загуба на финансови средства на общините по европрограмите.

Поискахме и при съставяне на бюджет за 2014 г. да видим, че местните власти са приоритет като се предвидят повече бюджетни средства за капиталови разходи и изравнителни субсидии, заяви кметът на Пазарджик- Тодор Попов, който е и председател на Националното сдружение на общините в България.
Орешарски се похвали с подкрепа от всички кметове

btvnews.bg 18.06.2013 13:12

„Много съм удовлетворен, че всички кметове подкрепиха моя призив да работи заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса”. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски след срещата с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

„Обещаха да окажат съдействие, в това число да дадат предложения за подобрение на Закона за обществените поръчки”, каза той. „Разбрахме се да възстановим работата по съвета за децентрализацията. България е може би най-централизираната държава в Европейския съюз”, заяви Орешарски. До октомври ще се готви и споразумение за партньорство с местните власти.

Премиерът е обсъдил с представители на сдружението и редица въпроси, свързани с усвояването на средствата от ЕС в сегашния програмен период. Орешарски е помолил кметовете да участват по-активно в дебатите около подготовката на предстоящото споразумение за партньорство с ЕК.

Премиерът обаче отказа да отговаря на журналистически въпроси, свързани със ситуацията в страната и протестите, продължаващи вече пети ден.


Министри ще присъстват на сбирките на НСОРБ

18 юни 2013 | 13:17 | Агенция "Фокус"

София. На всяка регулярна сбирка на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) ще присъства по един секторен министър, за да може да продължи диалогът между централната и местните власти. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски, след срещата с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България, предаде репортер на Агенция „Фокус”. ”Ще се стремим на всяка регулярна сбирка на Сдружението на общините да осигуряваме по един секторен министър”, заяви Орешарски. „Много е важно не само централната власт, но и местните власти, да работим съвместно, за да направим по-добри условията за правене на бизнес. В същата връзка обещаха да окажат съдействие, в това число да дадат предложения за подобрение на Закона за обществените поръчки, така че да имаме наистина една среда, в която максимален брой фирми да бъдат уверени, че могат да кандидатстват и да печелят търгове”, заяви той.

Предстои в следващите години да се направят важни стъпки в посока на по-нататъшната децентрализация.

„България е може би най-централизираната страна в Европейския съюз, от гледна точка на разпределението между централни и местни отговорности от една страна, но което ми се струва по-важно – и на съсредоточаването и управлението на ресурси в публичния сектор между централни и местни власти”, каза премиерът.

До октомври ще се подготвя и споразумение за партньорство с местните власти.

„Обсъдихме може би едни от най-актуалните въпроси по съдействие на централната власт към местните власти за усвояване на фондовете от сегашната финансова перспектива, и което ми се струва по-важно – помолих кметовете да участват още по-активно (беше и тяхно настояване) при дебатите за предстоящото споразумение с Европейската комисия за партньорство. В следващите няколко месеца трябва да подготвим приоритетите, да финализираме споразумението, за да отидем на разговори с Европейската комисия с една силна и единна българска позиция”, каза той.

/Златина ДИМИТРОВА


Децентрализацията и евентуалната загуба на европейски финансови средства вълнуват най-много общините

18 юни 2013 | 13:27 | Агенция "Фокус"

София. Децентрализацията и загубата на европейски финансови средства за общините са били сред темите, които най-много вълнуват местната власт. Това каза председателят на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Тодор Попов след срещата с министър-председателя Пламен Орешарски, предаде репортер на Агенция „Фокус”. С поканата за днешната среща, премиерът, а и цялото правителство, дадоха ясен знак за това, че вече имат по-различно отношение към местната власт, в качеството й на важен стратегически партньор за реализирането на важни секторни политики. Ние намерихме принципното разбиране и съгласие по най-важните теми, които ни вълнуват, обясни Попов.

„На първо място - важният въпрос с приключването успешно на този планов период и предотвратяването на възможността и свеждането до минимум на възможността за загуба на финансови средства за България, в частност – за общините. Много по-добра чуваемост за нашите предложения за следващия планов период, тъй като ние сме основни бенефициенти по ред важни секторни политики и по голяма част от оперативните програми”, каза той.

Не на последно място, според Попов, е отпушването и стартирането на прословутия съвет за децентрализация, който по негови думи повече от 7 - 8 години е на практика без съдържание.

„Това всъщност е въпросът, който най-много ни вълнува. Силно се надявам, че това партньорство ще прерасне в един изключително полезен и ефективен диалог, свързан и с тази иновационна възможност, която беше презентирана от премиера – на всяко едно заседание на Управителния съвет на сдружението, което се случва ежемесечно,д а присъства ресорен министър, както на заседанията на Министерски съвет да присъстват кметове, когато се разглеждат важни въпроси”, каза той. „Оставихме отворен въпроса, като живот и здраве, ще подпишем това детайлно споразумение, както имаме такава добра Европейска традиция, на нашата годишна среща, която ще се проведе на 13 - 15 октомври тази година на морето в Албена”, заяви Попов.

„Накрая – оставихме и още един дебат – това е свързано с бюджета за следващата година, който не беше конкретна тема на днешната среща. Той предстои, защото в крайна сметка по бюджета за следващата година ясно ще проличи и силно се надяваме да проличи приоритизирането на местните власти като важен стратегически партньор, свързан най-вече с отделянето на повече бюджетни средства за капиталови разходи и за изравнителна субсидия, което е важно за всички нас”, каза още Тодор Попов. /Златина ДИМИТРОВА
Общините се обединяват в името на бизнеса

econ.bg |18.06.2013 | 13:30Кметовете оказват съдействие за подобряване на Закона за обществените поръчки

"Всички кметове са обещали да работят заедно с държавата за намаляване на административната тежест върху бизнеса. Това е много важно за фирмите, защото една не малка част от регулаторните режими са въведени от местните власти", заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), съобщават от правителствената пресслужба.

Кметовете са обещали и да окажат съдействие и за подобряване на Закона за обществените поръчки, с което да се даде възможност максимален брой фирми да могат да кандидатстват и да печелят търговете.

Министър-председателят и членовете на сдружението се обединиха около разбирането, че трябва да бъде възстановена работата по Съвета по децентрализация. „Предстои в следващите години да направим важни стъпки в посока на по- нататъшната децентрализация“, изтъкна Орешарски. Премиерът обяви, че до октомври ще се подготви Споразумение за партньорство с местните власти.

Тема на срещата в Министерския съвет беше и усвояването на еврофондовете. Орешарски призова кметовете да участват активно в дебатите за предстоящото споразумение с Европейската комисия за партньорство. „В следващите няколко месеца трябва да подготвим приоритетите, да финализираме споразумението, за да отидем на разговори с ЕК с една силна и единна българска позиция“, категоричен беше Орешарски.

Министър-председателят обяви намерението на правителството да се стреми на регулярните сбирки на НСОРБ всеки месец да присъства по един секторен министър. Целта е да продължи диалогът между централната и местните власти и той да бъде тематичен.

Председателят на УС на НСОРБ Тодор Попов благодари за отправената от премиера покана към Сдружението. Попов акцентира върху необходимостта успешно да приключи настоящият програмен период и да се сведе до минимум възможността да се загубят финансови средства за България. „Надявам се, че партньорството ще прерасне в полезен и ефективен диалог“, каза още той. Попов изрази желанието на кметовете да присъстват на заседанията на Министерски съвет, когато се обсъждат важни за тях въпроси.
Орешарски обеща децентрализация на кметовете

Министрите ще участват в заседанията на Сдружението на общините

kmeta.bg, Мария Владимирова, 18 юни 2013 13:42

За по-активно взаимодействие между местната и централната власт се договориха на среща в Министерски съвет премиерът Пламен Орешарски и представители на Националното сдружението на общините на Република България (НСОРБ).

Пред журналисти министър-председателят очерта основните точки в сътрудничеството с кметовете: мерки за намаляване на тежестите върху бизнеса, подобряване на процедурите за обществени поръчки и развитие на децентрализацията.

"Всички кметове подкрепиха моя призив за намаляване на административните тежести върху бизнеса", обяви Пламен Орешарски и добави, че част от тези административни пречки се прилагат именно в местните власти.

От сдружението на общините са дали заявка да участват с конкретни предложения и за предстоящите промени в Закона за обществените поръчки. Целта на измененията ще е да се даде шанс на повече фирми да кандидатстват и да печелят търгове, подчерта Орешарски.

Премиерът и кметовете са постигнали договореност и за дългоочаквания рестарт на децентрализацията. Орешарски посочи България като страната с най-централизирано управление сред държавите в Европа.

"Даден е ясен знак за едно по-различно отношение към местната власт", отчете след срещата с премиера председателят на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на Пазарджик Тодор Попов. Той също изтъкна заявката за подновяване на работата по бавения вече 7 години Съвет по децентрализация за най-важната тема от разговорите с премиера.


Кметовете са получили и уверението, че техният глас ще бъде чут и при обсъжданията за следващия програмен период, тъй като голяма част от европейските програми се изпълняват именно от общините. Засегната е била темата и за бюджета за следващата година. От разпределнието на средствата за 2014 г. ще проличи и какво е приоритизирането на местните власти, подчерта кметът на Пазарджик.

Като знак за засилване на сътрудничеството между местна и централна власт е решено на всяка една регулярна среща на Сдружението на общините да присъстват и един ресорен министър. Представители на НСОРБ пък ще бъдат канени на заседанията на Министерски съвет.

На срещата в Министерски съвет присъстваха вицепремиерът Занаида Златанова, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и кметове на общини, влизащи в УС на НСОРБ.
Орешарски: Ще възстановим Съвета по децентрализация

cross.bg | 18 Юни 2013 | 14:05

Удовлетворен съм, че всички кметове подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса, заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с УС на НСОРБ. Той подчерта, че е важно централата и местните власти да работят съвместно за подобряването на условията за правене на бизнес. Премиерът приветства готовността на кметовете да съдействат за подобрението на Закона за обществените поръчки, като дадат свои предложения. Орешарски подчерта, че целта е да се създаде среда, в която фирмите да са уверени, че могат да кандидатстват и да печелят търгове.

Министър-председателят и членовете на УС на НСОРБ се обединиха около разбирането, че трябва да бъде възстановена работата по Съвета по децентрализация. „Предстои в следващите години да направим важни стъпки в посока на по- нататъшната децентрализация", изтъкна Орешарски. Премиерът обяви, че до месец октомври ще се подготви Споразумение за партньорство с местните власти.

Тема на срещата днес в Министерския съвет беше и усвояването на еврофондовете. Орешарски призова кметовете да участват активно в дебатите за предстоящото споразумение с Европейската комисия за партньорство. „В следващите няколко месеца трябва да подготвим приоритетите, да финализираме споразумението, за да отидем на разговори с ЕК с една силна и единна българска позиция", категоричен беше Пламен Орешарски.

Министър-председателят обяви намерението на правителството да се стреми на регулярните сбирки наНСОРБ всеки месец да присъства по един секторен министър. Целта е да продължи диалогът между централната и местните власти и той да бъде тематичен. /КРОСС

Председателят на УС на НСОРБ Тодор Попов благодари за отправената от премиера покана към Сдружението. Според него това е ясен знак, че правителството има различно отношение към местната власт и вижда в нея важен стратегически партньор за реализирането на различни секторни политики. Попов акцентира върху необходимостта успешно да приключи настоящият програмен период и да се сведе до минимум възможността да се загубят финансови средства за България. „Надявам се, че партньорството ще прерасне в полезен и ефективен диалог", каза още председателят на УС на НСОРБ. Той изрази желанието на кметовете да присъстват на заседанията на Министерски съвет, когато се обсъждат важни за тях въпроси.
Общините ще помагат на правителството

news7.bg |18.06.2013 | 15:19Това стана ясно след среща на премиера с представители на местната власт

Общините ще помагат на правителството за намаляване на административните тежести за бизнеса, стана ясно след среща на премиера Пламен Орешарски с представители на Националното сдружение на общините.

Сред темите, които са обсъждани, е и по-активното участие на общините в подготовката на ново споразумение за партньорство с Европейската комисия.

"Една не малка част от тези тежести са в местните власти. Така че е важно не само централната власт, но и местните да работим заедно, за да създадем по-добри условия за бизнес. В тази връзка обещаха да окажат съдсействие, така че да имаме среда, в която максимален брой фирми да бъдат уверени, че могат да кандидатсват и да печелят търгове", каза премиерът Пламен Орешарски.

"Намерихме принципно съгласие по няколко въпроса - за приключване на плановия период и свеждане до минимум на загуба на финансови средства. Постигнахме по-добра чуваемост за следващия период, тъй като ние сме основен бенефициент по ред важни секторни политики и по по-голяма част от оперативните програми", заяви след срещата кметът на Пазарджик Тодор Попов.
Орешарски и кметовете ще работят за децентрализацията през следващите години

Дневник 15:25 на 18 юни 2013

Премиерът Пламен Орешарски и Националното сдружение на общините ще възстановят Съвета по децентрализация, а до октомври ще бъде сключено споразумение за партньорство между местната и законодателната власт. Това съобщи премиерът след среща със сдружението на кметовете. "Предстои в следващите години да направим важни стъпки в посока на децентрализацията", каза Орешарски.

"Много съм удовлетворен, че всички кметове подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса", е оценката на премиера. Той припомни, че немалка част от административните тежести са в местната власт

На срещата кметовете са обещали да дадат предложения за подобрения на Закона за обществените поръчки. Те ще подпомагат изпълнителната власт и при преговорите с ЕС за финансирането за периода 2014 - 2020 г.
Орешарски обеща съдействие на общините за усвояване на евросредства

Премиерът очаква от кметовете предложения за промени в Закона за обществените поръчки

investor.bg 18.06.2013 15:52 Евгения Европейска

Премиерът Пламен Орешарски даде заявка за съдействие на общините за по-бързо усвояване на средствата от европейските фондове за изтичащия програмен период. Това стана ясно след срещата му с Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

На първата среща между министър-председателя и сдружението на общините беше договорено на регулярните сбирки на сдружението да присъстват министри, които да дебатират секторни политики с кметовете. А от своя страна кметовете ще присъстват на заседанията на правителството, когато се обсъждат въпроси, свързани с местната власт. Целта е да продължи диалогът между централната и местните власти и той да бъде тематичен, се посочва в съобщение до медиите на пресцентъра на Министерски съвет.

Орешарски призовава кметовете да участват активно в дебатите за предстоящото споразумение с Европейската комисия за партньорство. „В следващите няколко месеца трябва да подготвим приоритетите, да финализираме споразумението, за да отидем на разговори с ЕК с една силна и единна българска позиция“, посочва премиерът.

Според председателя на УС на НСОРБ Тодор Попов правителството има различно отношение към местната власт и е важен стратегически партньор за реализирането на различни секторни политики. Попов акцентира върху необходимостта успешно да приключи настоящият програмен период и да се сведе до минимум възможността да се загубят финансови средства за България.

„Надявам се, че партньорството ще прерасне в полезен и ефективен диалог“, каза още председателят на УС на НСОРБ.

През октомври ще се подпише споразумение за партньорство с местните власти, обяви още премиерът Орешарски, цитиран от БНР. Днес е договорено да се работи по премахването на пречките за развитието на бизнеса.

„Подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса. Една не малка част от тези тежести са и в местните власти... Обещаха да окажат съдействие, в това число да дадат предложения за подобрение на Закона за обществените поръчки, така че наистина да имаме среда, в която максимален брой фирми да бъдат уверени, че могат да кандидатстват и да печелят търгове“, заяви премиерът.
Общините и правителството подават ръка на бизнеса

tv7.bg |18.06.2013 | 16:12Премиерът Пламен Орешарски се срещна с представители на Националното сдружение на общините

Общините ще помагат на правителството за намаляване на административните тежести за бизнеса. Това стана ясно след среща на премиера Пламен Орешарски с представители на Националното сдружение на общините.

"Важно е не само централната власт, но и местните да работим заедно, за да направим едни по-добри условия за правене на бизнес. В тази връзка обещаха да окажат съдействие и да дадат предложение за подобрение на Закона за обществените поръчки, така че да имаме една среда, в която максимален брой фирми да бъдат уверени, че могат да кандидатстват и да печелят търгове", заяви Орешарски.
След среща с премиера

И общините режат таксите за бизнеса

BNews.bg, вторник, 18 юни 2013 г. 16:42 ч.

За намаляване на административните тежести за бизнеса са се договорили на днешната си среща премиерът Пламен Орешарски и представители на Националното сдружение на общините.

За намаляване на административните тежести за правене на бизнес на местно ниво са се договорили на днешната си среща премиерът Пламен Орешарски и представители на Националното сдружение на общините.

Това съобщи министър-председателят след разговора и заяви, че е удовлетворен, защото всички кметове са подкрепили призива му "да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса".

Преди седмица след среща с работодателите премиерът обяви, че сътрудниците му са идентифицирали около 1200 различни разрешителни режими, които пречат на бизнеса. Близо половината от тях са общински.

Орешарски подчерта, че е важно централната и местните власти да работят заедно за подобряване на условията за правене на бизнес. Кметовете са обещали да предложат промени в Закона за обществените поръчки, който според премиера трябва да бъде изцяло променен или нов, за да има равнопоставеност между фирмите.

Орешарски подчерта, че целта е да се създаде среда, в която фирмите да са уверени, че могат да кандидатстват и да печелят търгове.

От днес е активен имейлът predlagam@government.bg в интернет страницата на правителството.

На него представителите на НПО-та, бизнес, синдикати, местна власт могат да изпращат предложения и мнения за мерките, които трябва да предприеме правителството, за да подобри бизнес средата и социалното положение на гражданите, както и за възстановяване на държавността.

Премиерът и членовете на УС на НСОРБ са се договорили са да бъде възстановена работата по Съвета по децентрализация.

До октомври ще бъде подготвено споразумение за партньорство с местните власти. Тема на срещата днес в Министерския съвет беше и усвояването на еврофондовете.

Орешарски призова кметовете да участват активно в дебатите за предстоящото споразумение с Европейската комисия за партньорство.

Той обяви намерението на правителството на регулярните сбирки на НСОРБ всеки месец да присъства по един секторен министър.


Кметове и премиер обсъдиха европарите и децентрализацията

mediapool.bg | 17:08 | 18.06.2013

Загубата на европейски средства, децентрализацията, намаляване на административната тежест върху бизнеса и повече пари за капиталови разходи. Това са били основните теми по време на срещата между премиера Пламен Орешарски и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) във вторник.

“Правителството даде ясен знак, че вече има по-различно отношение към местната власт, в качеството й на важен стратегически партньор за реализирането на секторните политики. Ние намерихме принципното разбиране и съгласие по най-важните теми, които ни вълнуват”, каза Тодор Попов, председател на управителния съвет на НСОРБ и кмет на Пазарджик.

За местната власт най-важният въпрос е успешното приключване на този планов период и свеждане до минимум на риска от загуба на европейски средства. Според вицепремиера за еврофондовете Зинаида Златанова се очертава загуба от около 230-270 млн. евро, докато от Брюксел твърдят че става въпрос за над 500 млн. евро.

Премиерът Пламен Орешарски обеща централната власт да съдейства на общините да усвоят европейските пари. Премиерът заяви още, че е помолил кметовете да бъдат по-активни при договарянето на партньорството за следващия програмен период 2014-2020 с Европейската комисия. “В следващите няколко месеца трябва да подготвим приоритетите, да финализираме споразумението, за да отидем на разговори с Европейската комисия с една силна и единна българска позиция”, каза Пламен Орешарски.

“Удовлетворен съм, че всички кметове подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса”, каза още Орешарски. Според него важно е централната и местната власт да работят съвместно за подобряването на условията за правене на бизнес.

Забравената децентрализация

Възстановяване на реалните функции на т.нар. съвет за децентрализация са се разбрали още премиерът и кметовете.

“България е може би най-централизираната страна в Европейския съюз, от гледна точка на разпределението между централни и местни отговорности от една страна, но което ми се струва по-важно – и на съсредоточаването и управлението на ресурси в публичния сектор между централни и местни власти”, каза Орешарски.

Отпушването и стартирането на прословутия съвет за децентрализация, който от над 7-8 години е на практика без съдържание, е изключително важно, каза Тодор Попов от името на кметовете.Кметовете на заседанията на правителството

През есента ще бъде подписано споразумението за партньорство между кабинета и местната власт. То предвижда на всяко едно заседание на управителния съвет на НСОРБ, което е веднъж месечно, да присъства ресорен министър, а на заседанията на Министерски съвет пък да има кметове, когато се разглеждат важни въпроси за техните общини, каза Тодор Попов.

“Много е важно не само централната власт, но и местната, да работим съвместно, за да направим по-добри условията за правене на бизнес”, каза Орешарски.
Той допълни, че кметовете ще дадат предложения за подобрение на Закона за обществените поръчки, така че максимален брой фирми да бъдат уверени, че могат да кандидатстват и да печелят търгове.

Повече пари за общините

Най-накрая премиер и кметовете са обсъдили въпроса за повече пари за капиталови разходи и разпределението на изравнителната субсидия в новия бюджет 2014 г. Орешарски обаче не е поел ангажимент към искането им.


Кметове искат разширяване представителността на НСОРБ

agencia.bg, 18 Юни 2013, 17:52

Срещите на правителството с Националното сдружение на общините трябва да излязат от рамката „премиер-управителен съвет”. За това настоява кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Според него, крайно време е НСОРБ да бъде коректив на правителството и да защитава интересите на общините. Това, което, според Апостолов, не се е случвало досега.„По време на управлението на ГЕРБ сдружението се превърна в казионна организация на правителството без да изразява собствена позиция и без да защитава по никакъв начин интересите на общините. В Управителния съвет на сдружението са кметове, партийно зависими, които реално и чрез сдружението на общините изразяват партийна, а не принципна позиция. И от тази позиция се водеше цялата политика на НСОРБ”, коментира Апостолов, провокиран от факта, че и на срещата на премиера Пламен Орешарски днес с НСОРБ, реално 284-те български общини са представлявани от кметовете в Управителния съвет.

„Трябва да се даде възможност да се ползва административният капацитет на общините в България, който е на по-високо ниво от този в държавните институции. НСОРБ да стане опонент на правителствата на България, които се опитват да делят на партиен принцип общините в страната. Трябва да се чуе мнението на кметовете, които са партийно неангажирани и те също да имат квота за участие в УС на НСОРБ, тъй като точно тези кметове могат да изразяват свободно позицията си по голяма част от събитията, които се случват в държавата, както и във връзка с усвояването на европейските фондове. Сдружението не трябва да заблуждава премиера, че то изразява мнението на всички общини, тъй като много добре знаем в каква арена на партийни боричкания се превръщат общите събрания на НСОРБ, когато се избират председател и управителен съвет на сдружението", мотивира се Апостолов.


Среща на премиера с НСОРБ

bnt.bg / 18.06.2013 / 17:56 / Цветелина Борисова

Кметовете и правителството са се разбрали да работят за намаляване на административното бреме върху бизнеса. Това съобщи министър-председателят Пламен Орешарски след среща с Националното сдружение на общините.

Двете страни са се договорили още Съветът по децентрализация да поднови работата си, тъй като България е най-централизираната държава в Европейския съюз по разпределение на отговорностите.

Кметовете са обещали да дават предложения за подобряването на Закона за обществените поръчки. Крайната цел е максимален брой фирми да могат да кандидатстват и да печелят търговете.

От Националното сдружение на общините видяха в срещата с Орешарски ясен знак за промяна в отношението към местната власт като към важен стратегически партньор. Градоначалниците заявиха, че заедно с министър-председателя са постигнали принципно разбиране и съгласие за по-добра работа с еврофондовете.

Помолих кметовете да участват още по-активно, тяхно настояване е, при дебатите за предстоящото споразумение с ЕК за партньорство. В следващите няколко месеца трябва да подготвим приоритетите и да финализираме споразумението, за да отидем на разговори с ЕС с една силна и единна българска позиция, заяви премиерът Пламен Орешарски.

На първо място - важният въпрос по успешното приключване на този планов период и предотвратяването на възможността, или свеждането й до минимум - на възможността за загуба на финансови средства за България, и в частност - за общините. Много по-добра чуваемост за нашите предолжения за следващия планов период, тъй като ние сме основни бенефициенти по ред важни секторни политики, и по по-голяма част от оперативните програми, каза председателят на НСОРБ Тодор Попов.


Даниел Панов предложи мерки за намаляване на младежката безработица

radiovelikotarnovo.com 18.06.2013г.

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов участва в среща на Управителния съвет на Национално сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ с министър - председателя Пламен Орешарски в София.

По време на срещата кметът на Старата столица е предложил да се набележат съвместни мерки от експерти на Националното сдружение и Министерски съвет, за да се постигне по - адекватно на реалният пазар на труда средно професионално и висше образование.

Според Даниел Панов реформирането на учебните планове и програми в съответствие с реалното състояние на икономиката и пазара на труда, ще доведе до осезаемо намаляване на младежката безработица в регионите и в страната. „В момента има очевидна диспропорция в специалностите на кадрите, които излизат от училищата и университетите и онова, което икономиката и бизнеса очакват и търсят на пазара.” - заяви г-н Панов.

На срещата той е получил уверение, че този проблем е сред важните в областта на взаимодействието между сферите на образованието и връзката с икономиката на страната.

На форума са обсъждани редица въпроси, свързани с реални мерки за реализиране принципите на децентрализацията. От кметовете е бил поставен проблема, произтичащ от факта, че е практика централната власт да делегира на общините държавни дейности, без да ги обезпечава финансово и със съответните експерти.

Разисквани са проблеми, свързани с конкурентноспособността, новият закон за водите, както и изравнителната субсидия за поддръжка на пътната мрежа.

Министър - председателят е поел ангажимент пред кметовете сградите, държавна собственост, които не се ползват и не се поддържат, да бъдат прехвърлени в общинска собственост.

С особена загриженост кметовете на общини са поставили въпроса с належащата необходимост да се направят промени в Закона за обществените поръчки, както и в правилниците и регламентите за прилагането му. Много често, заради утежнение и усложнени изисквания на закона, се бавят процедури, пропускат се срокове и са заплашени от компрометиране важни проекти.


Общините се опасяват от загуба на еврофондове

Сега, Брой 4717 (140) 19 Юни 2013, Таня Петрова

Кабинетът демонстрира единомислие с общинските власти в разгара на масовото недоволство срещу областните управители.

Националното сдружение на общините е силно притеснено от опасността от загуба на еврофондове в настоящия програмен период. Местните власти не считат за достатъчно активен и диалога с тях по планирането на новите оперативни програми.

Това обяви след среща с премиера Пламен Орешарски председателят на УС на Националното сдружение на общините Тодор Попов. Попов остана доволен от обещанията на Орешарски и побърза да обяви, че вижда съвсем променено отношение на централната към местната власт. Срещата с представители на сдружението бе обявена в последния момент, минути преди да започне пропускането на журналисти в МС, и не стана ясно кога точно е била планирана. В последния момент онзи ден бе анонсирано и изявление на икономическия министър Драгомир Стойнев, в което той обяви, че токът ще поевтинее с до 5%.

"На първо място най-важният въпрос е успешното приключване на настоящите оперативни програми и предотвратяване на възможността за загуба на финансови средства, в частност - и за общините. Настояваме и за повече чуваемост на нашите предложения за следващия програмен период 2014-2020", заяви Попов. Както "Сега" писа, много проекти, оценени като рискови, ще бъдат замразени, а финансирането им - прехвърлено към други дейности, за да не бъде загубено. Така не е ясно какво ще стане с тях и дали и за чия сметка ще бъдат финализирани вече започнати дейности. Подготовката на новите оперативни програми закъснява и не е ясно дали няма да има тепърва размествания по тях.Добра новина

В рамките на предприетия антикризисен PR кабинетът вчера активира и нов имейл адрес за приемане на предложения за подобряване на бизнес средата и социалното положение на хората - predlagam@government.bg.
Орешарски и кметовете ще работят за децентрализацията

Дума, 19. Юни 2013, брой 139

Премиерът Пламен Орешарски и Националното сдружение на общините ще възстановят Съвета по децентрализация, а до октомври ще бъде сключено споразумение за партньорство между местната и законодателната власт. Това съобщи премиерът след среща със сдружението на кметовете. Много съм удовлетворен, че всички кметове подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса, заяви премиерът. Той припомни, че немалка част от административните тежести са в местната власт. На срещата кметовете са обещали да дадат предложения за подобрения на Закона за обществените поръчки. Те ще подпомагат изпълнителната власт и при преговорите с ЕС за финансирането за периода 2014-2020 г.

България е може би най-централизираната държава в Европейския съюз, каза още Орешарски. Премиерът е обсъдил с представители на сдружението и редица въпроси, свързани с усвояването на средствата от ЕС в сегашния програмен период. Премиерът е помолил кметовете да участват по-активно в дебатите около подготовката на предстоящото споразумение за партньорство с ЕК. Той е поел ангажимент на всяка среща на сдружението да присъства и по един от министрите в кабинета, който да отговаря на въпросите на местната власт и заедно с кметовете да търси решаване на тези проблеми.

С поканата за срещата премиерът и цялото правителство дадоха ясен знак за това, че вече имат по-различно отношение към местната власт в качеството й на важен стратегически партньор за реализирането на важни секторни политики. Ние намерихме принципното разбиране и съгласие по най-важните теми, които ни вълнуват, заяви след срещата председателят на УС на НСОРБ Тодор Попов.

Общините се лишават от такси за бизнеса

monitor.bg 19.06.2013

Общините са готови да се откажат от някои такси, които събират от фирмите. Това са декларирали членове на УС на Националното сдружение на общините на среща с премиера Пламен Орешарски. „Удовлетворен съм, че всички кметове подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса”, коментира той.

По време на разговорите е решено още градоначалниците да дават свои предложения за усъвършенстване на Закона за обществените поръчки. Миналата седмица премиерът заяви, че текстовете в него или ще бъдат променени, или ще бъде написан изцяло нов закон. Целта е повече фирми да участват в процедури и да печелят такива, тъй като в момента 2% от бизнеса взимат 98% от поръчките.

На срещата председателят на УС на сдружението Тодор Попов е подчертал, че трябва да се намери начин да се минимизират загубите на евросредства за настоящия програмен период. Орешарски от своя страна е призовал кметовете да се включат в обсъждането на споразумението с ЕК за следващия период.

Вчера стана ясно, че всеки месец даден министър ще присъства на сбирките на организацията.ОБЩИНИ

ФОКУС

Петър Паунов: Кюстендил няма да предаде наследството си

18 юни 2013 | 10:06 | Агенция "Фокус"

Кюстендил. Днешният протест е пореден, за съжаление. Провокациите по отношение на Кюстендил и неговото историческо наследство не спират. Това каза по време на протеста пред Съдебната палата кметът на община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Кметът посочи, че Кюстендил няма да се предаде, няма да предаде наследството си, като изрази надежда, че тези провокации ще спрат. „Ние държим на музеите си, а не на джамиите. Тук има културно наследство и няма да бъде оставено то да премине в чужди ръце”, коментира Петър Паунов. Според него в Кюстендил няма каквито и да е било мюсюлмани, което прозира една национална провокация. „Не сме само ние, колегите от Дупница имат същите проблеми, вече има искове за Видин, Пловдив, Стара Загора. Очевидно има национална кампания за вземане на джамиите. Защо не си търсят терени, където има търговски ценности. Очевидно тук се преследват интереси на други държави. Неприятно е, че в тези тежки времена ние трябва да отбиваме провокации на етническа основа”, каза Петър Паунов. Той посочи, че Кюстендил получава подкрепа от цяла България, за да се запазят културно-историческите паметници.

/Венцеслав ИЛЧЕВ


Служител на Община Добрич представя града и страната ни на форум в Страсбург

18 юни 2013 | 11:23 | Агенция "Фокус"

Добрич. Ресертификационен одит на интегрираната система за управление е осъществен през изминалите дни в Община град Добрич. Това съобщи нейният секретар Румен Русев, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Интегрираната система за управление включва всички добри бизнес практики, които съществуват в организацията – финансово управление, управление на човешките ресурси и др. Внедряването й позволява постигане на непрекъснато усъвършенстване и максимална ефективност на всички процеси. Системата в добруджанския град включва Системата по качество ISO 9001 и Системата по околна среда ISO 14 001. Само за два дни са проверени почти изцяло структурите на Общината, свързани с обслужването и екологията. Румен Русев посочи, че няма абсолютно никакви забележки като одиторите ще препоръчат за следващите три години да се продължи действието на интегрираната система, тъй като в Община град Добрич тя е в съответствие с изискванията на стандарта. Освен това е ефективна и може да гарантира целите, които добричката структура си е поставила, допълни Русев. Той подчерта също, че липсата на каквито и да е забележки по работата е изключително рядко срещано, което е показател за качеството на институцията. По думите на кмета на града Детелина Николова, Община град Добрич наистина има капацитет по отношение на административните услуги и доказателство за това е искането, постъпило от Националното сдружение на общините в България (НСОБ) опитът на добруджанската община и на НСОБ да бъде представен на форум в Страсбург по темата за европейския етикет на общините. Директорът на Дирекция „Административно-правно, информационно и техническо обслужване” в Община град Добрич Боряна Андреева представя Добрич и страната ни на форума по темата за процеса на адаптиране и преминаване към услуги и работа, които са в унисон с европейската практика, съобщи Детелина Николова.

/Жулиета НИКОЛОВА


с. 1 с. 2 с. 3

скачать файл