Новина съобщение за средствата за масово осведомяване българия, София


с. 1

МИНИСТЕРСТВО

НА ТРУДА И

СОЦИАЛНАТА

ПОЛИТИКА

НОВИНАСЪОБЩЕНИЕ ЗА СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ


БЪЛГАРИЯ, София
Медии 05.05.2005
Шумът в заводите е над евронормите
в. Сега
Петрана ПУНЧЕВА
Рискът от трудови злополуки в България е съпоставим с този в ЕС, но тук работещите са изложени на по-голям шум. Това каза вчера Ханс-Хорст Конколевски, директор на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа след среща с министър Христина Христова. Намаляването на шума е един от основните приоритети на Европейската агенция за т.г. През февруари 2006 г. Брюксел трябва да приеме наредба, сваляща допустимата граница на шума на работа от 80 на 75 децибела, каза евроекспертът. У нас допустимата норма е колкото в ЕС - 80 децибела, но нивото на шума от различните видове промишлени съоръжения е от 70 до над 100 децибела, по данни на Комитета за борба с шума.
12 млн. лв. трябва да се инвестират в предприятията у нас, за да се намали
шумът до допустимите норми, приети от ЕС, каза пък министър Христина Христова. Общо 75 млн. лв. са нужни за привеждане на нашите предприятия в синхрон с европейските изисквания за безопасност на труда, напомни тя. Конколевски оцени вчера положително синхронизирането на българското законодателство с европейското по отношение на безопасността на труда. Още миналата година обаче в редовния доклад на ЕК се препоръчва да се обърне специално внимание на нивото на шума у нас. Според експертите основните му източници са автомобилите. Нормата за градски условия е 60 децибела. Измерванията в 28 населени места обаче показват, че той е над 63 децибела, което е гранична стойност, според екоминистерството. Само от транспортните средства шумът е около 80 децибела.
стр. 5
Всеки трети работи в шумна среда
в. Пари
Мила КИСЬОВА
Една трета от работещите хора в България са изложени на вредното въздействие на шума, заяви директорът на Главна инспекция по труда /ГИТ/ Тотю Младенов. Подобно е положението и в ЕС, което означава, че са засегнати около 70 млн. работници, заяви шефът на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа Ханс Хорст Конколевски, който е на посещение у нас. Шумът е един от най-големите проблеми на работното място, той е причина не само за отслабване на слуха, но и за редица заболявания, каза еврокомисарят. Според проучване на социалното министерство от нужните 85 млн. лв. за покриване на евроизискванията за безопасни работни места най-сериозна е сумата, която бизнесът трябва да вложи за преодоляването на шума, каза министър Христина Христова. Изчисленията са за около 12 млн. лв. В шумните производства работодателите трябва да осигурят както колективни средства за защита, така и лични предпазни средства.
ЕС ще въведе нова директива за допустимата норма на шум на работното място, каза Конколевски. Тя ще падне от 90 на 87 децибела и от февруари 2006 г. всички предприятия в ЕС трябва да се съобразят с нея. Това не би трябвало да предизвика промени в нашите предприятия, защото допустимата граница по нашето законодателство е 85 децибела, казаха от ГИТ. От две години в парламента е внесен проектозакон за шума, изготвен от екоминистерството. До момента обаче той е приет само на първо четене в комисията по околна среда.
СТАТИСТИКА
По брой на трудовите злополуки ние сме малко под средното ниво в ЕС, заяви министър Христина Христова. За миналата година те са 4305. От тях 111 са смъртните случаи, в това число и пътнотранспортните произшествия при отиване и връщане от работа. Най-много са смъртните случаи в строителството - 24. Най-висок е травматизмът във високоразвитите индустриални държави като Германия, каза Христова.
стр. 2
Награждават предприятие без трудови злополуки
в. Дума
Аида ОВАНЕС
Само през м.г. в страната са станали 4305 трудови злополуки, в резултат на които има 111 смъртни случаи. Най-много са смъртните злополуки в строителството - 24.
Вчера министърът на труда и социалната политика Христина Христова обяви конкурс за предприятие без трудова злополука. В него могат да участват всички дружества, в които няма трудови злополуки за продължителен период от време и които изпълняват изискванията на законодателството в областта на безопасността и здравето при работа. Документите за участие в конкурса могат да се подават до 31 май 2005 г. С грамота и пластики ще бъдат наградени фирмите-победители в конкурса през лятото.
Вчера министър Христова се срещна и с Ханс-Хорст Конколевски, директор на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа, и с Фин Шии, ръководител на Международната информационна мрежа на агенцията. Христова и Конколевски официално откриха нова дисциплина "Безопасни и здравословни условия на труд" в УНСС. По специалността ще се обучават над 120 студенти годишно. От тази година в Стопанската академия в Свищов и в Габровския университет ще бъде въведена магистърска степен за обучение по безопасни и здравословни условия на труд.
стр. 4
В УНСС ще се изучава безопасност на труда
в. Дневник
Предприятия, които са без трудови злополуки дълго време, ще могат да участват в конкурс на Министерството на труда за фирма с най-здравословни работни условия, съобщи министър Христина Христова. Документи се подават до края на месеца, а за допълнителна информация има открит телефон - 987 29 23. В сряда в Университета за национално и световно стопанство беше въведена нова дисциплина "Безопасност и здравословни условия на труд". Всяка година тя ще се преподава на 120 студенти, изучаващи "Икономика и организация на труда".
Министерството е предоставило на ВУЗ 20 хил. лв. за въвеждане на интерактивно обучение по предмета. Той ще се изучава също и в Стопанската академия в Свищов и в Габровския университет. Директорът на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа Ханс Конколевски, който е на посещение в България, съобщи, че две трети от законодателството на Европейския съюз по социалните въпроси е посветено на безопасността на труда. Над 5 хил. души годишно загиват на работните си места, а световната икономика губи заради това над 500 млн. човекодни. През 2004 г. в България са станали 4305 трудови злополуки, 111 от които са завършили със смърт. Една четвърт от загиналите са в строителството.
стр. 16
Обявиха конкурс за фирми без трудови злополуки
в. Труд - Второ издание
Социалното министерство обяви вчера конкурс за фирми без трудови злополуки. Могат да кандидатстват предприятия, които са осигурили безопасни условия на труд и дълго време не са допускали злополуки по време на работа.
Документи за конкурса ще се приемат до края на май, а информация ще се дава на тел. 987 29 23, съобщи социалният министър Христина Христова. По нейна идея в УНСС вчера бе открита нова дисциплина - безопасност и здравословни условия на труд. По нея годишно ще се обучават 120 студенти.
85 млн. лв. са необходими на бизнеса, за да приведе условията на труд във фирмите към изискванията на EC.
стр. 7
Конкурс за предприятия без трудови злополуки
в. Телеграф
Предприятията, в които няма трудови злополуки за най-продължителен период от време и които изпълняват изискванията на законодателството в областта на безопасността и здравето при работа, ще могат да участват в конкурс на социалното министерство. Това съобщи вчера министърът на труда и социалната политика Христина Христова.
стр. 5
Нов предмет безопасност на труда
в. 24 часа
ще се учи наесен в УНСС, съобщи социалният министър Христина Христова. За целта МТСП дава 20 000 лв. 4305 били трудовите злополуки м.г., от които 111-смъртни. Шумът пък бил над допустимите 85 децибела във всяко 3-о предприятие. За влизане в норма трябват 12 млн. лв.
стр. 8
Обявиха конкурс за фирми без трудови злополуки
в. Труд
Социалното министерство обяви вчера конкурс за фирми без трудови злополуки. Могат да кандидатстват предприятия, които са осигурили безопасни условия на труд и дълго време не са допускали злополуки по време на работа.
Документи за конкурса ще се приемат до края на май, а още информация ще се дава на тел. 987 29 23, съобщи социалният министър Христина Христова. По нейна идея в УНСС вчера бе открита нова учебна дисциплина - безопасност и здравословни условия на труд. По нея годишно ще се обучават 120 студенти.
85 млн. лв. са необходими на бизнеса, за да приведе условията на труд във фирмите към изискванията на EC.
стр. 6


с. 1

скачать файл