„Нестабилността в Европа, заедно с политическата нестабилност в България


с. 1 с. 2 ... с. 4 с. 5
22 април 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕГЕРБ: Нестабилност cлед вота не вещае добро
„Нестабилността в Европа, заедно с политическата нестабилност в България, не вещае нищо добро." Това заяви на среща с жители на Своге водачът на листата на ГЕРБ за София област Владислав Горанов.

По думите на бившия зам. финансов министър, ако след изборите не може да се състави правителство, нестабилността в страната ще продължи. „Държавата ще изостане значително, без стабилно правителство и Народно събрание", коментира Горанов. Той отсече, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е готов да бъде отново министър-председател независимо от трудностите.

Горанов обяви, че и за кметовете, без значение от коя партия са излъчени, е важно да има кабинет, на който могат да се опрат. „ГЕРБ доказа, че може да работи с всички общини, докато тройната коалиция унищожаваше кметовете на ГЕРБ", заяви водачът на листата в София-област.

„Сега идва времето, ако вие ни гласувате доверие, в държавата да има добре

развита икономика, която ще даде повече работни места. Трябва да работим, за да живеем по-добре", каза пък водачката на листите във Варна и Стара Загора от ГЕРБ Лиляна Павлова. Бившата министърка на регионалното развитие се срещна с гражданите в Долни чифлик. Пред тях тя пое ангажимент за развитие на общината и всички населени места в региона чрез инвестиции в земеделие, зеленчукопроизводство, животновъдство, овощарство. Това може да стане чрез субсидиите, държавни и европейски, които правителството е успяло да увеличи в областта на земеделието при договарянето за следващия програмен период 2014-2020 г.

В Смолян пък водачката на листата на бившите управляващи д-р Даниела Дариткова организира безплатни прегледи за деца с неврологични заболявания.
Болни искат да не ги мотаят
ДИАНА ТЕНЧЕВА

Пациенти с тежки генетични и хронични заболявания, при които няма тотално излекуване, предлагат протоколите им за лечение, одобрявани от здравната каса, да важат за една година, а не за 6 месеца. „Медицинско чудо ще е, ако човек с множествена склероза се излекува. И такива болни обаче чакат да получат протокола си по 2-3 месеца, това спира терапията и влошава състоянието", каза Десислава Раянова, която страда от болестта и осъди НЗОК за дискриминация.

„Настояваме и за намаляване на сроковете за придвижването на протокола от лекарските комисии в болници и поликлиники до регионалната каса, после до НЗОК и по обратния път до пациента", каза Ваня Добрева от асоциация „Хипофиза" и алианса на хората с редки болести. Шефката на лекарствената дирекция в НЗОК Нина Първанова обеща да скъси сроковете, които зависят от касата, с общо 10 дни. Не стана ясно кой ще накара комисиите в клиники и отделения да работят по-бързо и да не губят по 2-3 седмици.


Станишев връща пушенето в заведенията
ИВАН СЛАВОВ

Лидерът на социалистите Сергей Станишев обяви, че в заведенията трябва отново да се въведат зали за пушачи и непушачи. „За мен е разумно да се върнем към предишното положение. Да оставим достатъчен период на хората от бранша най-малкото да си върнат инвестициите", заяви соцлидерът в Стара Загора. Той води червената листа в областта. Станишев каза, че в момента спазва забраната и не пуши в ресторант.

„Тази тотална забрана доведе до сериозни съкращения, намалени обороти и по-малко клиенти. По веригата се създават нови безработни", заяви още Станишев на среща с хотелиери и ресторантьори в Стара Загора.

По същото време вчера земеделци и животновъди от община Съединение се оплакаха от данъците, въведени при управлението на ГЕРБ. Те се срещнаха с водача на листата на „Коалиция за България" в Пловдив-област проф. Светла Бъчварова. „Ние сме най-потърпевши от данъците. Като отидем в НАП, ни вземат и последните пари. Не стига, че няма пазар, ами начислиха данък и на субсидиите", казаха й земеделците. А тя им отвърна: „Поемаме ангажимент дребните производители да стигат директно до крайния купувач. Пазарите трябва да са общински, но с подкрепата на държавата за инвестиране в инфраструктурата им." Според нея освен евросубси-дии трябва да има и държавни помощи за производството на плодове и зеленчуци.
РЗС иска затвор за министри

Яне Янев: Енергийната мафия - зад решетките
Корумпирани министри и кметове феодали ще влязат в затвора, ако РЗС управлява. Това се разбра на редовен конгрес на партията вчера.

„5 млрд. лв. годишно губи България заради корупция. РЗС има експертния капацитет и волята да ги върне на държавата", заяви лидерът на партията Яне Янев пред 2342 делегати (от излъчените 2827), изпълнили до пръсване зала № 3 на НДК.

От първия ред словото на председателя слушаше съпругата му Галя.

В 40-минутната си реч Янев каза към какво се стреми РЗС - към десноконсервативно правителство.

Без РЗС не може да се състави десноцентристко правителство, убеден е Янев. И обясни защо: „РЗС има сила, енергия, каквато партията не е имала никога до днес. Днес РЗС е по-силна отвсякога, защото сме убедени в успеха си и сме убедени, че ще имаме минимум 20-25 народни представители." РЗС се изгради като истинска партия, а не като други, които „изникнаха като печурки", каза Янев.

„За да подкрепим бъдещо десноконсервативно правителство, е необходимо нашите партньори да се съгласят през май 2014 г. да бъде проведен национален референдум с въпрос: Искате ли свикване на Велико народно събрание с цел приемане на нова конституция", каза Яне Янев.

От РЗС смятат, че броят на народните представители трябва да се намали от 240 на 100, заемащите всички изборни длъжности -депутати, кметове, общински съветници - да могат да бъдат отзовавани по всяко време.

РЗС няма да влезе в коалиция с БСП, ДПС и „Движение България на гражданите" на Меглена Кунева, стана ясно от доклада на Янев. Според него тези партии са „най-вредните". Той обаче разкритикува и организациите от старата десница, като ги нарече „килъри" на дясното, които трябвало да бъдат изпратени на политическото бунище.

„Виждам един черен човек, грачи като гарван пак за власт - не му позволявайте", обърна се към делегатите Янев, визирайки лидерът на ДСБ Иван Костов. Партия ГЕРБ не бе спомената в речта.

„Едрите риби ще бъдат в затвора. 23 г. фамилиите от старата комунистическа номенклатура продължават да властват - затова те не дават да свърши преходът", каза още Янев.

„Призоваваме Върховната касационна прокуратура и главния прокурор Сотир Цацаров да действат така силно срещу енергийната мафия, както работят през последните седмици във връзка с подслушването", каза Яне Янев. И посочи, че държавното обвинение е получило от РЗС „не папки, а цели колички" с документи срещу енергийната мафия.

„Искаме задържани лица от енергийната мафия", заяви лидерът на РЗС, а множеството го аплодира бурно. Според Янев „трябва да се реже със скалпела до здраво". „Енергийната мафия открадна от държавата повече от няколко милиарда лева. Искаме парите да се върнат в държавата", продължи той.

Основните точки в „Стратегическата рамка" на партия са: шоково намаляване на корупцията, 500 лв. минимална стипендия за студентите с много добър успех, насърчаване на образованата раждаемост и спиране раздаването на детски надбавки „на калпак", минимална пенсия 500 лв. за пенсионери над 70 години, драстично съкращаване на бюрокрацията, рязко повишаване на доходите, денонсиране на договорите с монополите.

Националната здравноосигурителна каса да бъде разформирована и да се въведат семейни здравни талони, за да може всеки да знае каква е вноската му, предлагат още от РЗС.

Партията е за фермерски тип земеделие.

Яне Янев бе преизбран за лидер на РЗС.
Сексуално образование за ромите
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

Здравното и сексуалното образование ще станат част от задължителната програма в училищата с предимно ромски ученици в област Монтана. Това предвижда областната стратегия за интеграцията на ромите, която е качена в правителствения интернет портал за обществени обсъждания.

В документа се предлага подпомагане на ромски младежи, за да кандидатстват медицина, и даване на стипендии на приетите да учат. По време на обучението си те пък трябва да стажуват в кварталите си, за да образоват здравно останалите роми.

Ако намеренията в стратегията някога се осъществят, из монтанските села и махали ще тръгнат и мобилни гинекологични кабинети. Освен прегледи в тях ще се изнасят и беседи по полова грамотност.
46 души в болница след фирмен обяд

Салмонела препълни инфекциозното отделение в Монтана
Теменужка ЙОЦОВА

46 работници и служители на монтанската тенекеджийска фирма БКК по спешност са приети в болница с хранително отравяне. Поради запълване на капацитета на инфекциозното отделение част от тях са настанени в други сектори. За да освободят болнични легла, дори се наложило предвидени за изписване в понеделник пациенти да си тръгнат по-рано.

Животът на всички натровени е вън от опасност, но има няколко тежки случая, обясниха дежурните лекари.

С висока температура от 39 градуса, болки в корема и повръщане първите работници на БКК започнали да прииждат в петък рано сутринта. Всички са с ниско кръвно и са дехидратирани.

Установено е, че работниците са консумирали на обяд в четвъртък супа и картофени кюфтета с гарнитура.

От храната яли дори президентът на фирмата и негови гости. Ведомственият стол няма кухня и затова яденето се приготвя от местна кетърингова фирма. Във фаталния ден картофени кюфтета от същото място похапвали и служители на още няколко предприятия в съседство на БКК, но натровени сред тях няма.

Регионалната здравна инспекция в Монтана е проучила случаите, взети са проби както от храната, така и от пациентите. Уведомена е и агенцията по безопасност на храните. След извършената проверка дейността на фирмата, осигурила храната, е била преустановена и обектите са затворени. Причинителят за хранителното отравяне все още е в процес на установяване, посочи д-р Караилиева.

Взетите от РЗИ лабораторни проби ще са готови в понеделник. Предполага се, че става дума за салмонелоза. Проверява се и здравният статус на персонала, който е разсипвал храната в БКК.
Психотерапия за парламента
Сериозна армия от психолози и психотерапевти е разположена в партийните листи за 42-рото народно събрание.

Ако всички те стъпят на червения килим, има големи шансове при кризи по-буйните и невъздържани депутати да получават бърза, навременна и професионална помощ още в пленарната зала. Досега често народни избраници показваха психологическа неуравновесеност и емоционална превъзбудимост.

Много често депутатите от една група шумно питаха колегите си от друга - вие пили ли сте си хапчетата днес?
Наделина АНЕВА

Психологът Христо Монов е втори в бургаската листа на левицата и най-вероятно ще бъде първият, който ще се притече на помощ на нуждаещите се парламентаристи. Преподавател е в Софийския университет, от 30 години практикува психология. Той и негови колеги помагаха на семействата и на пострадалите в река Лим, консултира перничани как да преодолеят шока от земетресението, включи се и след атентата в Бургас, за да успокои бургазлии.

„През последните 15 години най-много се занимавам с кризисна психологическа интервенция, семейното консултиране го оставих на заден план", признава кандидатът. Според него това, което преживява парламентът, може да се сравни с бедствие и

катастрофа на парламентаризма

Тъкмо работа за специалист като него.

В миналото Народно събрание имаше много кризисни ситуации - депутат лисна чаша вода в лицето на свой бивш съпартиец, шеф на група нарече колегите си „к...ви", депутатка предлагаше на Борисов да се разберат „по мъжки" отвън, в кулоарите, а в кафенето спречкванията между опоненти бяха честа гледка.

„Надявам се да не се стига дотам в подобни ситуации да помагам с методи от своята практика", твърди Монов. Но веднага допълва: „Ако видя, че някои колеги се нуждаят от професионална помощ, етиката ме задължава да им помогна." Според Христо Монов в 41-вото народно събрание категорично е имало депутати, които са се нуждаели от специализирана помощ - „някои от управляващото мнозинство и някои от кресливата опозиция".

Когато човек е вътре в залата, е по-трудно. Защото едновременно е депутат, което означава принадлежност към определена парламентарна група, и психотерапевт, което пък значи да има нужната дистанция от пациента. „Надявам се да не изпадам в раздвоение на личността", казва Монов.

На осмо място във великотърновската листа на ГЕРБ е психотерапевтът Марияна Добрева от Павликени. Нейните шансове да влезе в парламента са нулеви, поне на първо време. Тя е общински съветник и член на УС на Националната асоциация „Аутизъм". Марияна е истински практик и би била много успешен психотерапевт при криза в пленарната зала. В началото на януари тази година със свои колеги общински съветници тя посети семейството на ранен в катастрофа 23-годишен мъж и дори проведе няколко сеанса с него, за да намали стреса му.

Истински доктор по психология постави в листите си във Варна Движение „България на гражданите", но за съжаление на 12-о място. Диана Димитрова е заместник-ректор на Медицинския колеж в града и републикански специалист по пренатална психология.

Безспорно едно от най-интересните имена е на Желяз Турлаков, който е на второ място в листата на РЗС в 24-ти МИР в София. Той е млад, умен и много добре квалифициран психоаналитик. Специализирал е групова анализа в института „Зигмунд Фройд" във Виена.

„Хората в политиката са много компромисни , превръщат се във функционери", дава си сметка Желяз, който също е тръгнал по този път. Той е от гражданската квота в листите на Яне Янев. Много държи на независимостта си и твърди, че ако с нещо ограничат свободата му, е готов да си тръгне. През последните 10 години се е занимавал със зависимости от наркотици, алкохол и хазарт. Казва, че като специалист веднага може да разпознае кои депутати имат зависимости. „Тези хора са манийни, нарцистични, свръхвъзбудими, много амбициозни. Тяхната самооценка не е реалистична", казва специалистът. И допълва, че желанието за власт на всяка цена е вид агресия, която идва от сексуалния нагон.

На въпрос какво би възкликнал Фройд, ако беше жив и можеше да наблюдава българския парламент, Турлаков се замисля леко: „Не съм убеден какво би възкликнал, защото Фройд не е бил групов аналитик. Но ако използвам думи на Уилфред Бион, би казал, че парламентът е типичен пример за неработеща група." Психоаналитикът смята, че оставането дълго време на депутатската банка е вредно, защото се получава „професионално прегаряне". Депутатите с 20-годишен опит стават апатични, безчувствени, затова Турлаков е радетел за промени в конституцията, които да дават право до два мандата в НС. Той е правнук на земеделеца Марко Турлаков, който е бил министър на железниците и за малко министър на финансите. Негова е прословутата реплика: „Аз с хора, които не работят, няма да разговарям", по време на протест на железничарите.

Турлаков е убеден, че ако стане депутат, ще напише книга за своя опит в парламента. Такъв, какъвто е.


Снимка на три колони- Христо Монов търпеливо изслушва бургазлии по време на кампанията си. Като депутат от левицата е готов да се притече на помощ на всеки свой колега, който изгуби равновесие.


Сестрата на Бойно - Борисов:

с. 1 с. 2 ... с. 4 с. 5

скачать файл