Кръвната проба на д-р Атанас Дамов от дупнишката болница, който бе


с. 1 с. 2 с. 3
15 януари 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЛекар, хванат пиян на дежурство, подменя кръвната си проба с женска
Кръвната проба на д-р Атанас Дамов от дупнишката болница, който бе хванат на работното си място с 2,47 промила алкохол при тест с дрегер, е била подменена с женска.

"Заключението на експертите от института по криминалистика е, че кръвната проба, взета от лекаря след теста с дрегер, е чиста за алкохол и медикаменти, но е на жена", съобщи говорителят на окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова за "24 часа".

Скандалът с д-р Дамов избухна на 7 октомври м.г., когато роднини на починалата Павлина Спасова в общинската болница в Дупница го обвиниха, че е бил пиян по време на дежурство и това станало причина за кончината на жената. Направеният тест за алкохол с дрегер тогава отчел 2,47 промила алкохол в кръвта на доктора. А той заявил, че това вероятно се дължи на лекарството лексотан, което поел часове по-рано.

В химическата лаборатория на областната дирекция на полицията в Кюстендил обаче изследвали дадената от него кръвна проба и не установили наличие както на алкохол, така и на медикаменти. "Това стана причина да пратим кръвта за изследване и в института по криминалистика. Там са направили и ДНК анализ, от който става ясно, че пробата е подменена", каза още прокурор Сиракова.

Материалите по делото, включително и експертизата, са изпратени на медицински одит при здравното министерство.

Наблюдаващият прокурор Камелия Стефанова веднага разпоредила проверка за реда на съхранение на кръвните проби в болницата и кой е имал достъп до тях.

Според директора на болницата Любомир Таушански пробите за съдържание на алкохол в кръвта се съхраняват по специален ред.

"Те се пазят в Спешния център в Дупница, ключ за който имат само служители на областната полиция", каза Таушанов. Той засега няма да предприеме мерки срещу колегата си д-р Дамов, тъй като не разполага с официална документация от направената експертиза.

Прокуратурата чака съдебномедицинската експертиза, която трябва да отговори на въпроса има ли причинно-следствена връзка между смъртта на пациентката и проявена евентуално лекарска немарливост от страна на д-р Дамов. Ако такава бъде установена, ще му бъде повдигнато обвинение, заявиха от кюстендилската прокуратура. (24 часа)


За 6 години НЗОК не прихвана нищо европейско

В Австрия, Чехия, Италия картата се издава автоматично на всички осигурени
ПАВЛИНА ТРИФОНОВА

Подобно на десетки българи и аз хлъцнах в първите дни на 2013 г., когато разбрах, че отново има проблем с издаването на европейски здравни карти. Помислих, че не чувам добре и помолих пощенската служителка пак да ми повтори: "Вече не изпълняваме тази услуга." Самата тя научаваше този факт пред очите ми от наперената си на-чалничка. И двете не знаеха към кого да се обърна за повече информация. Те били само преносители на документите.

Така се озовах в софийския офис на здравната каса. Пред него - митинг от други объркани граждани, на които картите изтичат, а трябва да пътуват в чужбина. Охраната им раздава формуляри и ги напътства да си направят ксерокопие на личната карта в книжарницата отсреща, за да върви по-бързо процесът.

Най-голямото разочарование обаче идва, след като си се добрал до гишето за подаване на заявление. Там научаваш, че няма да получиш здравна карта, а заместващо я временно удостоверение. И то не веднага, а след три дни и формулярът ще важи само за два месеца. Ако ти предстои по-дълъг престой зад граница, трябва да упълномощиш роднина да дойде за ново удостоверение, което да ти изпрати по пощата. И всичко това във века на интернет и бързите комуникации.

Със същите листа, формат А4, пътуващите в Европа български граждани си тровиха нервите и през почти цялата 2011 г. Тогава причината бе, че се провали конкурсът за избор на фирма, която да произвежда европейските здравноосигурителни карти. Сега пък новата обществена поръчка се обжалва от изгубила компания, тъй като били вкарани допълнителни условия след старта на процедурата.

Целият този абсурд нямаше да се повтаря през година, ако здравната каса бе приела присърце задължението си да издава европейски здравно осигурителни карти. Те са единен документ за целия ЕС, осигуряващ право на безплатна спешна помощ. Представляват синя пластмасова карта, която според европейските регламенти се издава от националния доставчик на здравно осигурителни услуги. За България това е Националната здравно осигурителна каса (НЗОК).

Тя обаче от години прехвърля това си задължение на различни фирми, като им плаща между 2,27 и 2,40 лв. на бройка.

Така непрекъсното се сменят местата, на които българските граждани могат да заявят полагащите им се карти и да ги получат. Първо бяха специализирани пунктове, след това пощенски, сега се говори, че ще са банкови. Като се прибави и фактът, че срокът им на валидност е само година, положението изглежда направо отчайващо от европейска гледна точка.

Поради това годишно едва около 300 хиляди сънародници успяват да си осигурят заветния документ, който е безплатен. Повечето предпочитат да си направят медицинска застраховка за пътуване и да не си късат нервите.

В останалите европейски държави процедурата е значително по-лека.
За 6 години...
Обикновено заявката се прави през специализиран сайт на институцията, издаваща картите, а самите те идват по пощата до няколко дни. Никой не иска ксерокопия от паспорти и лични документи. Така е във Великобритания и Дания например. В двете държави тези карти важат за 5 г., докато нашите -само за една.

Проучване на Европейската комисия през 2011 г. показа, че в България и Люксембург отнема най-много време да се снабдиш със здравна карта. Обикновено у нас се чака две седмици, но при голям наплив може и четири. Освен това трябва да си я получиш лично или да упълномощиш нотариално познат да ти я вземе. Няма вариант да ти я изпратят по пощата или с куриер, дори да си готов да си платиш за услугата.

В Австрия, Чехия, Италия, Швейцария и Холандия тя се издава автоматично на всички осигурени. В Норвегия и Швеция можеш да си я поръчаш дори чрез есемес от мобилния телефон.

Явно обаче за 6 г. членство в ЕС родните администратори от НЗОК нищо не са прихванали от модерния начин на общуване в съюза, който се стреми да пести време и средства. Докато на сайта на Европейската комисия вече има дори приложение за смартфон как да се използва здравната карта във всяка една от страните от съюза, в България не може да се създаде една постоянна процедура за издаването им.

Едва ли офисите на НЗОК нямат потенциал да раздават 300 000 карти годишно, след като вече всяка търговска верига прави това за своите клиенти. Ако това е толкова непосилно за касата, тя може поне да организира подаването на заявленията за здравни карти да става по интернет, а не чрез редене на гишета, които през година се сменят.

Защото опашките и сблъсъкът с намусените чиновници са сред нещата, които отблъскват и карат българите да търсят възможност за живот в по-уредени държави.
У нас депутати отхвърлиха узаконяване
Депутатите от здравната комисия отхвърлиха предложението на Любен Корнезов от БСП да се легализира евтаназията. Предложението бе разгледано през юли 2011 г. 12 от народните избраници гласуваха против, а само един се въздържа. Корнезов настояваше и у нас да се разреши прилагането на евтаназия по молба на болния или неговите близки, като молбата на тежко болния да е в писмена форма и с нотариално заверен подпис.

Точният текст, предложен от депутата, гласеше: „Удовлетворяване на молбата на неизлечимо болен или неговите близки за ускоряване на неговата смърт по безболезнен начин, включително и чрез прекратяването на изкуствените системи за поддържане на живота." По думите на Корнезов всеки има правото да умре достойно, а евтаназията е най-висшата форма на хуманизъм, когато човекът е неизлечимо болен и силно страда.

Другите депутати обаче не бяха на това мнение. Според Ваню Шарков от Синята коалиция това би означавало лекарят да се превърне в палач и изпълнител на смъртна присъда.

Позицията на представителите от ГЕРБ бе, че обществото у нас не е узряло да приеме закон за евтаназията. Те посочиха още, че в Холандия евтаназията е била легализирана едва през 2001 г., и то след 30-годишни дебати.
Ортопеди от Испания и Италия идват във Варна
ДАНИЕЛА ФАРХИ

Хирурзи ортопеди от Испания, Италия и България ще оперират пациенти с усложнения след ставно протезиране в бъдещ медицински център. Той ще бъде настанен в сградата на транспортната болница във Варна.

Инициативата е на създадената през миналата година фондация „Черноморско-средиземноморска медицинска академия", в която членуват медицинските университети от Варна, Месина и Аликанте.

„При сложните хирургически интервенции ще се правят консултации на живо със специалисти чрез телемост", обясни заместник-председателят на фондацията проф. Димитър Камбуров. Според него проектът ще кандидатства за финансиране от Европейския съюз, като целта е пациентите да доплащат по-малко за скъпите изкуствени импланти.

Идеята бе огласена дни след като испански екип от Аликанте, начело с д-р Алфредо Агуире и варненските ортопеди доц. Руслан Попстефанов и д-р Николай Коларов, успешно смени изкуствена колянна става на 67-годишна британска заселничка у нас.

Жената си сложила става само преди три години в родината си, но се оказало, че вече е негодна. Във Варна й поставиха имплант, специално изработен за нейния крак.

„Подобни ревизионни операции са сложни, крият и риск за пациента. У нас годишно се правят само няколко десетки, защото колянното ендопротезиране се извършва сравнително отскоро, а стандартните изкуствени стави имат нужда от подмяна след време", обясни доц. Руслан Попстефанов.

Той прогнозира ръст на този вид хирургически интервенции през следващите години. Със създаването на специализирания медицински център във Варна нуждаещите се от тях пациенти ще ползват висококвалифицирана помощ.
Доктор смени кръвта си с женска

Пияният лекар от Дупница подменил проба, за да се спаси от уволнение
Дупнишкият лекар д-р Атанас Димов, който през октомври бе хванат пиян по време на дежурство, е подменил кръвната си проба. Тогава почина 35-годишна негова пациентка, а близките й обявиха, че причината е в неадекватното състояние на лекаря. Пристигналите на място полицаи също установиха с дрегер, че в кръвта му има наличие от 2,47 промила алкохол. Медикът обаче твърдо заяви, че не употребява, а само е изпил няколко таблетки успокоителни хапчета, тъй като работел под напрежение. Лекарската солидарност накара колегите му също да се втурнат да го измъкват. Независимо че бяха намерени свидетели, които видели доктора да се налива с уиски преди дежурство. Трагикомедията стана още по-голяма, след като дори ръководството на болница обяви, че Димов не близва алкохол.

Още тогава полицаите бяха категорични, че медикът видимо е бил пиян. Според тях, ако изобщо е пиел хапчета, то със сигурност го е правил с алкохол. След като резултатът от кръвната проба изненадващо показал 0, от полицията я предоставили за експертиза в НИКК, защото се усъмнили в истинността й. От резултата излиза, че д-р Дамов всъщност е жена. Би трябвало да си е сменил пола или кръвната проба. Разследващите предполагат, че е взел изследванията от подходящ "донор" пациентка или някоя от санитарките. Сега от здравното министерство ще проверят мястото и начина на съхранение в Дупница на взетата кръвна проба. Според тях тя е била подменена след запечатването й, тъй като това се прави и пред полицаи. Събраните доказателства може да доведат и до ново обвинение срещу Дамов, този път и за измама. Така докторът най-вероятно няма да се отърве само с уволнение, а ще има и ново дело срещу него.Жана ХРИСТОВА


Къркан летя с линейка
Линейка, управлявана от пиян шофьор, бе засечена от полицаите в Добрич. Малко след 20 часа в събота патрул на КАТ спрял за проверка "Ситроен Джъмпер" с червен буркан. 43-годишният шофьор Тошко П. духнал на дрегера и резултатът отчел 2,42 промила алкохол в кръвта му. Той е бил на смяна по време на проверката. От болницата в града правят проверка, защото всички водачи се проверяват преди дежурство. Предполага се, че Тошко е отбил някъде, за да се почерпи. Той временно е отстранен от работа. От полицията обясниха, че това е първият подобен случай в Добрич от 10 години насам.

Виржиния Георгиева


Плащаме към хазната с код 111111
При плащане към държавния бюджет на всички данъци, както и на осигуровките за пенсия и здраве, в платежното нареждане трябва да се напише код за вид плащане 111111. Само сумите за втора пенсия (допълнително задължително пенсионно осигуряване) се внасят в друга сметка на НАП с код за вид плащане 581111, уточниха от НАП. От началото на 2013 г. в платежното нареждане не е задължително попълването на номер и дата на документ, по който се плаща, както и на период, за който се плаща. Това е така, тъй като всички плащания на данъци и осигуровки постъпват в една сметка на НАП, като задълженията се погасяват по реда на тяхното възникване.


Инфлацията изяжда лихвите по влоговете

За година токът поскъпна с 13,2%, парното с 9,6%, а водата с 6%
4,2% е годишната инфлация за 2012 г., обявиха от Националния статистически институт. Точно такава е и лихвата по новите депозити в евро на гражданите със срок от 1 ден до 1 година. Лихвата по левовите депозити на хората е малко по-висока от инфлацията - 4,71%, сочат данните на БНБ. Но се оказва, че повишаването на цените изяжда евровите спестявания на гражданите и то още преди да се плати новият данък от 10% върху лихвите. Най-голяма роля за високата инфлация през изминалата година имат поскъпването на тока с 13,2%, както и скокът на цените на зеленчуците с 10%, на плодовете със 7,7%, на месото и месните продукти с 8,1%, както и на млякото, млечните продукти и яйцата с 4,7%. По-сериозно през миналата година са поскъпнали и твърдите горива (12,3%), парното (9,6%), водата (6%), лекарските услуги (7%) или все неща от първа необходимост, от които хората не може да се лишат. Общо разходите за поддръжка на дома за година са нараснали с 10,3%. Храната и безалкохолните са поскъпнали за година с 5,4%. Сериозен скок има и при образованието, което е поскъпнало с 6%. По-сериозен спад има в цените на компютрите - с близо 11%, тъй като в кризата се отчита спад в продажбите им.

Само през декември инфлацията е 0,4%, сочат данните на НСИ. Като само за месец храните са поскъпнали с 0,9%. Най-голям през декември е скокът на цените на краставиците - с 40,3%, доматите - с 13,4%, чушките - с 9,7%, и картофите - с 4,2%.
Обречени на саморазрушение
Проф. Георги Петров

Най-системно и масирано посегателство срещу частната собственост се извършва от държавата чрез фиска. До 40-50% от БВП се преразпределя между гражданите посредством данъците, таксите, осигурителните вноски и бюджетните разходи съобразно принципа на солидарността. Стопанските субекти реагират, като укриват доходи и данъци и присвояват бюджетни средства, достигащи трилиони долари. Корупцията и престъпността придобиват разрушителни мащаби. Отслабва и се деформира личният интерес и личната отговорност на хората за резултатите от труда. Дефицитността и дълговете на публичните финанси неудържимо нарастват. На края те стигат до парализа и крах. Защото безвъзмездното преразпределение на доходите игнорира генетично обусловените различия между хората и инстинкта за самосъхранение.

Условия за възстановяване автоматичното действие на пазарния механизъм могат да се появят, ако:

Основният лихвен процент на Централната банка се определя съобразно средния лихвен процент по краткосрочните междубанкови кредити. Паричната емисия при операциите на открития пазар се извършва чрез сконтиране на реално обезпечени и ликвидни облигации на търговските банки.

Работещите граждани се осигуряват по лични пенсионни и медицински сметки в частни фондове. Пенсионното и здравно осигуряване на неработоспособните лица остава в рамките на държавния бюджет. Различните видове социални помощи и субсидии се ограничават до размери, които не елиминират личния интерес и отговорност на стопанските субекти за своята издръжка и оцеляване.

Държавите записват в конституциите си изискването да поддържат средно за 3-4-годишен период балансиран бюджет, с допустим дефицит за отделни години до 2% от БВП.

Най-големите финансови и нефинансови корпорации регистрират в съда програми за обезщетяване на своите кредитори при евентуален фалит.

Бонусите на висшите ръководители на корпорациите се обвързват с постигнатата средносрочна /за 3-5 години/ възвращаемост, отчитаща действителния риск.

Предвидените в законите наказания за всички видове посегателства върху собствеността отчитат тяхната тежест и възникналата заплаха за финансовата стабилност.

Санкциите, плащани от продавачите на стоки и услуги, когато увреждат околната среда и здравето на хората, са съразмерни на вредата.

Някои от тези мерки се обсъждат и въвеждането им предстои. При цялостното им прилагане бюджетното преразпределение на доходите ще спадне от сегашните 40-50% под 30% от БВП. Бюрокрацията, корупцията и престъпността, съпровождащи преразпределителните процеси, ще се сведат до минимум. Събираемостта на бюджетните приходи ще се приближи до 100%. Бюджетният дефицит и инфлацията ще изчезнат. Цикличните колебания ще отслабнат, доколкото пазарните лихвени проценти своевременно ще ориентират стопанските субекти за опасността от прегряване на икономиката. Моралният хазарт ще изчезне с отпадането на фалшивите системи за гаранции.

Хармоничното развитие на човешкото общество и избягването на заплахата от самоунищожение обаче са невъзможни при генетично обусловените особености на човешката природа. Безграничното влечение към удоволствие без мъка ще продължи да тласка хората към самоубийствено потребление. Ще се запази икономическото и интелектуално неравенство и конфликтите между индивидите с нееднакви способности, сили и характер. Двойствената същност на човека като животно и разумно същество ще продължи да обуславя неговото поведение и действия. Алтернативата е да се промени генетичния му код и той изчезне в сегашния си вид.
Наблегнахме на децата, имаме 18 профилирани педиатрични специалности
Руснаци и араби се лекуват в Токуда

Искаме да станем първата частна университетска болница, казва д-р Явор Дренски
Д-р Явор Дренски е изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда Болница София" от 1 януари 2011 г. Той е част от екипа на японската болница от самото й създаване, като последователно заема постовете административен директор /2005 - 2009/ и медицински директор /2010 - 2011/. Работил е 8 години като лекар, 3 от които в Либия. Специализирал е в САЩ, Швейцария, Унгария, Великобритания, Япония и др.
- Д-р Дренски, каква бе изминалата 2012 г. за болницата? Имахте ли повече пациенти и в кои сектори?

- Изминалата година бе много трудна не само за Токуда Болница София, но и за цялото ни здравеопазване - година на криза, изпълнена с редица проблеми, присъщи на здравната ни система. Но въпреки това по света, а и в България, добрите не само оцеляват, но и се развиват по време на криза. Приключихме 2012 г. с 10 на сто ръст на дейността ни спрямо предходната година. През всичките тези 6 години болницата бележи стабилен ръст на развитие с високо качество на извършваните медицински услуги и предоставен комфорт на пациентите.

Освен това успяхме да генерираме ресурс и да започнем да подменяме апаратурата, с която стартирахме през 2007 г. Инвестираме в обучение и квалификация на нашия персонал. Забелязахме и нещо много интересно през 2012 г. Промени се структурата на лекуваните от нас пациенти - традиционно хирургичните ни отделения са силно натоварени, но през миналата година силно нарасна търсенето от страна на пациентите и в терапевтичните отделения. Което означава, че пациентите започнаха да осъзнават и да приемат Токуда като болницата, в която да намерят необходимата помощ, за да бъде решен здравният им проблем.

- По-трудна или по-лека година очаквате?

- Очакваме година с нови предизвикателства - нови условия, нови правила на НЗОК. Хубаво е, че касата започва годината с нова система за отчитане с цел да въведе повече ред. Защото до този момент едно от слабите места бе информацията, която постъпваше към касата - тя не бе много точна, което не й даваше възможност да взема правилните решения. Надявам се, НЗОК да си даде сметка, че ако иска да има пряк диалог с болниците, сериозно трябва да помисли и да подготви техните бюджети.

Досега бюджетите винаги са ни били спускани и сме били викани да ги разписваме в последния момент. Миналата година ние бяхме единствената болница, която получи с 19 на сто по-малък бюджет от този през 2010.

Надявам се, това да не се повтори сега. Хубавото е, че въвеждат нова система на отчитане, лошото е, че до този момент не чух за промяна в начина на финансиране. А това трябва да стане, но не по наш, български модел, а по алгоритъм, който работи по света.

- Имате предвид въвеждането на диагностично свързаните групи?

- Да. Много от хората в здравеопазването са против тях, но за добрия мениджмънт и добре организираната работа в една болница те ще са само от полза.

- Разпознаваема ли е вече Токуда Болница София на медицинската карта на света?

- Категорично да. За 6-те години сме лекували над 10 хил. чуждестранни пациенти, като броят им се увеличи през последните 2-3 години. Пациентът от друга държава е много специфичен, трябва да отговорим на всички негови изисквания. Везната в последната година се наклони към това да привличаме повече пациенти от другите страни в Европа. Руските пациенти все повече започват да ни избират, както и тези от арабския свят.

- Как се развива многопрофилният детски център?

- Обсъждайки проектите, върху които да се концентрираме, решихме да се посветим на децата. В Токуда Болница София имаме 18 тясно профилирани педиатрични специалности, това го няма и в съседните страни. Имаме всичко, свързано с детското здравеопазване и няма забавяне при решаване на проблема на малкия пациент. Трябва даден специалист, моля, заповядайте в съседния кабинет или се кани другият лекар и се прави консилиум. Необходима е операция - ето, постъпвате няколко етажа по-нагоре. Мултиекипният подход при решаване на здравните проблеми на децата е най-голямата сила на този център. В болницата са лекувани вече 170 хил. деца. Имаме родилно, неонатология, миналата година открихме ин витро център, който работи по австрийски модел, което е ново за цялата корпорация.

- Кое ви накара да откриете и център за лечение на булимии и анорексии?

- Болницата провежда много активна политика на социална отговорност, която до този момент не афиширахме. От 3 години обслужваме 6-о помощно училище, подпомагаме безвъзмездно с рехабилитация, оборудване, всичко, от което децата имат нужда. Нашите педиатри бяха първите, които помогнаха на дома в Плевен, продължаваме да лекуваме децата безплатно при нас. SOS детски селища, училището за незрящи. Всичко това правим, защото сме убедени, че имайки тази болница, сме задължени да помагаме на най-уязвимите в обществото. Срещнахме се с психиатъра д-р Светлана Бояджиева и обсъдихме възможността да работим заедно в помощ на страдащите от хранителни разстройства и в частност тези 2 заболявания, неглижирани досега. Д-р Бояджиева преглежда пациентите и назначава консултации с гастроентеролози и ендокринолози, ако е необходимо болнично лечение, постъпват при нас. Имаме готовност, ако потокът от пациенти нарасне много, да обособим напълно самостоятелно звено, в което тези специфични пациенти да се чувстват комфортно.

- Къде остава японският нюанс в Токуда Болница?

- В отношението към пациента - вниманието, загрижеността, колкото и да е бил тежък денят за медицинския персонал. Японският нюанс е в ефективността на процесите, от една страна, и максимално качество, от друга - оптимизирани разходи. И ежемесечните "изповядвания" пред Борда на директорите. (Смее се)

- В болницата работят 1200 души, от тях 280 са лекари. Как успявате да ги задържите?

- Трудно, много трудно. Една от тайните ни е, че се опитваме всички заедно да ръководим болницата - всеки мисли как може да се подобри и развие дейността, после заедно обсъждаме идеите на медицински съвет, а след това идеята, разработена в проект, се предлага на Борда на директорите. Токуда Болница София държи много на своя персонал по отношение повишаване на квалификацията. За лекарите ни парите не са най-важното. Важно е да могат да повишат квалификацията, финансираме ги да участват в различни форми на повишаване на квалификацията, както и да споделят своите знания, а големите имена да създават школа.

Това ни отличава от другите болници. И това ще се развие неимоверно, ако придобием статут на университетска болница. Амбицията ни е да станем първата частна университетска болница. На този етап сме база за обучение на специализанти - имаме 120 души при нас. Потърсиха ни от здравното министерство на Македония. Досега през нашата болница са минали през курсове на следдипломно обучение над 30 техни лекари.

Искаме да споделяме знанията си и с другите наши университетски болници. Насърчаваме нашите лекари да въвеждат и най-нови методи на лечение. Прекрасен пример е урологията. Тук вече се прави миниинвазивно отстраняване на бъбреци, което в София не се прави никъде.

- Но нали занаят се краде...

- Така е, колегите ни дойдоха с такава нагласа, но вече не мислят така. Те са отворени да споделят знанията си. Осъзнаха, че няма нищо по-добро ученикът да те надмине. И когато лекар от страната или чужбина се обучава при нас, той се превръща в най-добрата ни реклама. Защото когато дойде пациент, на който той не може да помогне, знае къде може да го насочи и да бъде лекуван качествено.

Светлана ЖЕЛЕВА


Родителите му са лекари, но едва се справят с грижите за него
Иван все още чака премиера на вечеря

5000 лв. месечно трябват за момчето, държавата попарва надеждите им за Москва
Бащата на болният Иванчо все още чака Бойко Борисов на вечеря. Д-р Любомир Василев от Велико Търново покани премиера на гости в края на миналата година, за да види с очите си как се гледа болно дете без помощ у дома. След празниците таткото написа съобщение на страницата си във "Фейсбук", в което отново благодари на учениците от великотърновската езикова гимназия за благотворителния концерт, който организираха в подкрепа на сина им Иван. "В отговор на всички запитвания към мен дали премиерът се отзова на моята покана, отправена към него чрез всички национални медии, искам да заявя, че все още не е дошъл. Ние лично се надяваме това да се случи

Не знам защо, но някак си му вярваме и смятам, че когато някой гласува доверие и надежда на някого, висока чест за самия него е да се отзове. Ако аз бях на мястото на премиера, щях да намеря начин и място това да се случи. За мен е висока чест, когато някой ми гласува вот на доверие! Също така не искам да ми се вменява чувство на вина за моята постъпка, защото аз и моята съпруга сме единствените, които можем да погледнем отговорно в очите нашето дете и да поемем отговорност за всичките лекарски мърлячества. Не мога повече да се чувствам като просяк за неща, които всички държавни лекари му причиниха през далечната 1997 г., и други достойни, също държавни лекари, спасиха живота на моето дете и съпруга!", изповядва се д-р Василев.

Любомир и жена му се борят с диагнозата на Иван вече 15 г. Момчето страда от детска церебрална парализа, придружена с епилептични пристъпи. Още при раждането си през 1997 г. получава недостиг на кислород в мозъка, а майка му е в кома за 5 дни

Господ ги спаси и ни ориса да се грижим за Иванчо. Предложиха ми да го оставя в дом, но аз категорично не се съгласих и приех тази съдба", разказва бащата. Детето не може да ходи в специалните центрове за лечение във Велико Търново, макар че те са модерно оборудвани заради спецификата на заболяването му. То изисква специфична дихателна гимнастика, температура от 27 градуса и специални упражнения. Получава и епилептични припадъци. На месец семейството се нуждае от минимум 5000 лв., за да покрива всички разходи по отглеждането и лечението на Иван. "Държавата да промени отношението си към семействата, които сами се грижат за деца с увреждания", д-р Василев. Медикът недоумява как е възможно Здравната каса да има излишъци, а в същото време да недофинансира дори основното лекарство, необходимо за оцеляването на сина му.

500 лв. месечно трябват само за хапчетата на момчето, а от всички само едно е безплатно. Животоспасяващи за Иван медикаменти не се внасят в България и бащата е принуден да ходи в Румъния няколко пъти в годината, за да ги купува.

Според д-р Василев над 20 000 семейства у нас отглеждат деца с неврологична патология до 18 г. "Вместо да подпомага отговорните родители, които се грижат за болните си деца, държавата отпуска нищожни средства на техните семейства или ги откъсва от света, оставяйки ги да гаснат бавно в някой дом", коментира д-р Василев. В момента за отглеждане на болно дете вкъщи държавата подпомага семейството с 300 лв. месечно. От тях 163 лв. се осигуряват по Закона за интеграция на хората с увреждания, останалите са детски добавки и помощи за транспорт. "Ако майката има късмет и има места по различните социални програми за заетост, може да стане личен асистент на детето си", обяснява д-р Василев. Жена му - д-р Деяна Василева, е сред "късметлийките" - получава 212 лв. всеки месец. Отделно през годината на момчето се полагат 280 лв. за ортопедични обувки и 300 лв. за санаториално лечение. От фонд "Социална закрила" семейството получава еднократно между 500 и 1000 лв., разкрива бащата. От Фонда за лечение на деца в чужбина не им е отпуснат нито лев понеже нямало доказани данни за успех на стволовата терапия, за която са кандидатствали. Иван Василев е първото дете от България, включено за лечение по програмата за високи клетъчни технологии в Москва. Два пъти е получавал средства от "Българската Коледа". Сега кандидатства за отпускане на пари за домашно лечение - за тази година са му отпуснали само 700 лева.Иван Иванов


Просяци по неволя

Да гледаш болно дете у нас е повече от подвиг
Герои. Мъченици. А понякога - и просяци по неволя. Това са родителите, приели да носят кръста и да се грижат за болно дете в България. На всичкото отгоре държавата често гледа на тях и като на крадци. А за да оцелеят, неведнъж разчитат на анонимни "ангели хранители", които късат от залъка си, за да дадат живот и надежда за децата им. Днес "Стандарт" ви разказва историите на три семейства от различните краища на България, които вървят към своята Голгота. Обединява ги непосилно тежкият кръст, който им стоварват институциите у нас. И благословията - винаги да се намира някое непознато голямо сърце, което да им протегне ръка.


Фризьорки и шивачки на работа в Александровска
ПОЛИ ПАНТЕВА

Служителки с дипломи за фризьорки и шивачки получават заплата в Александровска болница, научи „Телеграф".

Те са назначени в отдел „Труд и работна заплата" (ТРЗ). Средното им образование обаче не влияе върху тяхното месечно възнаграждение от 600 лв., тъй като то е далеч по-високо от заплатата, която получават медицинските сестри например. В счетоводството срещу същата заплата се разписват други двама среднисти. Заместник главният счетоводител, който също не е завършил висше, получава 800 лв. месечно. Ръководителят на отдел „Строителство" пък е завършил литература. Това не пречи на шефа на Александровска д-р Трайков да му дава заплатата от 750 лв., която е по-голяма от тази на лекар с две специалности. Както „Телеграф вече писа, междинният доклад от проверката на медицинския ДАНС в лечебното заведение извади наяве фрапиращи нарушения.

Такова например е направено с фирмата, изработваща работно и операционно облекло за служителите в болницата. Проверката е установила, че облекло, платено по договор още от 2006 г., все още не е доставено, а малката част от поръчката, която е на склад в болницата, не е заведена като наличност, понеже не отговаря на изискванията. В края на миналата година отново е сключен договор за работно облекло с друга фирма. Служебните униформи обаче не отговарят на изискванията като материал за изработка.
ЗА ДА НЕ ГО СЪДЯТ ЗА СМЪРТ НА ПАЦИЕНТКА

Поркан лекар се спасява с женска кръв
СЕВЕРИНА ДИМИТРОВА

Пияният лекар от Дупница, на чието дежурство м.г. издъхна пациентка, е подменил кръвната си проба. Вместо своя, д-р Атанас Дамов дал женска кръв, за да се спаси от наказателно преследване. Резултатите от ДНК анализа показали, че дамата не е пила и не е използвала медикаменти.

Това стана ясно вчера, след като бе огласена експертизата от Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) към МВР. Няма данни нито от алкохол, нито от упойващи средства, потвърди говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова.

Завръзката

До даването на проба се стигна след случай от 7 октомври м.г. Тогава близки на издъхналата 35-годишна жена от Перник алармираха пред медиите, че д-р Дамов е бил пиян по време на дежурството си. Случаят бе възложен на заместник-окръжния прокурор Камелия Стефанова. Дупнишките полицаи, които тествали с дрегер д- р Дамов, пък дали показания, че той лъхал на алкохол, говорът му е бил зава-лен, дори трудно му се разбирало. Пробата показала 2,47 промила огнена течност. Същевременно обаче първичните резултати от лабораторията на полицията в Кюстендил дали нулево съдържание на спиртна напитка. „Заради тези подозрения се наехме с по-скъпото ДНК изследване, което отчете подмяна на кръвната проба. По всички белези и идентификации се оказва, че носителят е лице от женски пол", уточниха от прокуратурата.

Медицинско

Все още не е пристигнала съдебномедицинската експертиза за смъртта на 35- годишната пациентка. Тя ще установи причинно-следствената зависимост между настъпилата смърт и дейността на лекарите. Изготвят я патоанатоми от Кюстендил и София. Ако се окаже, че фаталният изход на жената е предизвестен независимо дали лекарят е бил пиян или не, то той ще си понесе само дисциплинарно наказание. При втория вариант обаче ще се търси и наказателна отговорност. Д-р Дамов все още не е привлечен като обвиняем. Производството се води срещу неизвестен извършител по член 123. В него е описано, че който причини смърт на някого поради немарливо изпълнение на занятието, може да лежи в затвора до 5 г.

Д-р Атанас Дамов подменил пробата си, но криминалистите го изловили по ДНК
с. 1 с. 2 с. 3

скачать файл