Клуб по пешеходен туризъм


с. 1
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЕЙНОСТТА

НА КЛУБA ПО ПЕШЕХОДЕН ТУРИЗЪМ

ПРИ ТД ”ТРАПЕЗИЦА -1902” ПРЕЗ 2009 ГОДИНА


КЛУБ ПО ПЕШЕХОДЕН ТУРИЗЪМ
Година на учредяване: 12.04.1909

Членове за 2009 г.: 205

Ръководство: Председател: Станчо Русев

Зам. председател: Бранимир Рибаров

Секретар: Невяна Христова

Членове: Борис Борисов

Стоян ЧомаковУспешно проведени 47 прояви с 1310 участници.

Повечето от тях - посветени или свързани с отбелязването на значима за пешеходния туризъм във Велико Търново годишнина – 100-годишнината от учредяването на клуба по пешеходен туризъм при ТД „Трапезица” – 12 април 1909 година. Юбилейната година, клубът, който вече е регистриран и като Сдружение – Клуб по пешеходен туризъм и туристически спортове, отчита с повече, по-масови и разнообразни прояви.

Сред тях са:  • Традиционни походи по предпочитани маршрути из българските планини: Странджа планина, Северозападна Стара планина, Беласица, Рила, Пирин, Родопите и Централен Балкан. Планинарските прояви по традиция са съпътствани от опознаване на посещавания региона, на неговите културно-исторически и природни забележителности – първите български столици, екопътеки, пещери, манастири и др.

  • Партньорски прояви с други клубове по календарния

план на ТД „Трапезица-1902”: Пролетна и Есенна кампания „Движи се и победи” и Спортно-туристически празници „Ксилифор”; Третомартенски и Осмомартенски походи; Обучителни семинари на учители - ръководители на туристическа дейност във великотърновските училища (съвместно с Комисията за ученически туризъм); Участие на председателя на КПТ – Станчо Русев в международната проява на АК – експедиция за изкачване на вр. Гросглокнер (Австрийски Алпи).

Вече традиция за туристите са и ежегодно планираните и провеждани регионални срещи с туристи от други клубове в България – Търговище, Велики Преслав, Шумен, Силистра, Варна, Генерал Тошево, Добрич, Стара Загора, Пирдоп и др.

Представителната международна проява на клуба през 2009 година е посветена на 100 годишния му юбилей и в изпълнение на предприетата дългосрочна инициатива – ИЗКАЧВАНЕ НА БАЛКАНСКИТЕ ПЪРВЕНЦИ НАД 2000 м.н.в. През м. септември 2009 г. 26 туристи (от общо 103 участници в проявата в Република Гърция) изкачват най-високия връх в планината Олимп – Митикас (2 917 м.)Част от туристите, достигнали върха, са на него за втори път, след като през 2003 г. се заражда идеята за изкачване на най-високите върхове на Балканите.През месец април 2009 година Клубът по пешеходен туризъм с разнообразна програма от празнични прояви отбеляза 100 години от своето учредяване: Пролетен благотворителен бал в подкрепа на юбилейните инициативи; издаване на юбилеен сборник, представящ факти от 100 годишната клубна история, основатели, документи, спомени, илюстративен снимков материал; богата фотоизложба в изложбени зали на Община Велико Търново и серия от туристически прови в чест на годишнината.
с. 1

скачать файл