Какво съдържа опаковката


с. 1

Какво съдържа опаковката

Somnofit (ref. S-02) съдържа: • • Горна шина с 2 предни щифта

 • • Долна шина с 2 задни щифта

 • • Термометър

 • • Вентилирана кутия за съхранение

 • • Комплект от 6 еластични ленти

• Пълни инструкции
Как действа ?

Горна шина: Долна шина:

Революционен, лесен за фиксиране апарат, който доказано действа срещу хъркане!

Инструкции за употреба

Без SOMNOFIT Със SOMNOFIT

= =

Хъркане свободни дихателни

пътища

Somnofit е базиран на доказано медицинско решение срещу хъркане, което се нарича „удължаване на долната челюст”.Това означава изтегляне на долната челюст напред само с няколко милиметра по време на сън, с цел изместване на езика напред и освобождаване на дихателните пътища, което улеснява дишането.

Проблемът с хъркането произтича от следното: Езикът се отпуска и се свлича назад към трахеята, причинявайки обструкция, а въздухът преминава покрай това запушване, създавайки вибрационни звуци, познати като хъркане.За кого е предназначен ?

Somnofit се препоръчва при:

 • Хъркане

 • Лека до умерена обструктивна сънна апнея (под лекарско наблюдение)

 • Пациенти със сънна апнея при пътуване, на къмпинг, кораб, почивка и т.н, които предпочитат алтернатива на тяхната обичайна СРАР терапия (под лекарско наблюдение)

 • Бруксизъм (скърцане със зъби), мигрена, причинена от напрежение в челюстите

Somnofit не е подходящ за хора, които:

 • Носят цели или частични зъбни протези

 • Имат болки в долната челюст

 • Имат клатещ се зъб или напреднал стадий на пародонтоза

 • Горна или долна челюст с по-малко от 10 зъба

 • Страдат от остра или централна сънна апнея

 • Нямат навършени 18 години

Съвети и Предписания

Ако имате някакви съмнения по отношение на безопасната и ефективна употреба на Somnofit , моля, консултирайте се с вашия зъболекар или лекар.


След като гъвкавите шини се моделират да отговарят на вашите зъби, те не трябва да се използват от друг, или да се преправят за друго лице

Предупреждение – в някои случаи Somnofit може да причини:

- Чувствителност на зъбите при сваляне на апарата след сън. ( Това ще отшуми бързо след като стиснете 3-4 пъти зъбите си)

- Болка в ухото. Тя би трябвало да отшуми след няколко дни редовна употреба. Ако болката се усилва, използвайте друга лента, например 4.5 вместо 6 или се консултирайте с лекаря си.

- Силно слюнкоотделяне, което ще изчезне след като свикнете с употребата на апарата.

- Изместване на зъб или лека промяна в захапката (позиция на челюстите при затворена уста). След сваляне на Somnofit челюстите ви трябва бързо да се връщат в нормалната си позиция. Ако обаче не се случва, спрете използването на апарата и се консултирайте със своя зъболекар или лекар.

Ако се появи неотшумяващ проблем, сперете използването на апарата и се обърнете към своя лекар или зъболекар.Почистване

Всяка сутрин почиствайте апарата с четка (няма нужда от паста за зъби) , след което изплаквайте обилно. Поставете апарата в контейнер с хладка вода и добавете препарат за почистване на протези или антибактериална таблетка за отстраняване на плака. Преди употреба го изплаквайте с чиста вода. Проверявайте редовно състоянието на апарата.Гаранция

Апаратът Somnofit е годен за употреба от 5 до 18 месеца, като това зависи от почистването, стискането на зъбите през нощта (бруксизъм) и киселинноста на слюнката. Не може да бъде гарантиран фиксиран период на употреба, а гаранцията покрива само производствени дефекти. Апаратът трябва да бъде сменен, ако по него се появят пукнатини, счупвания или захабяване.

Моля, обърнете внимание, че не може да се гарантира намаляване на хъркането/сънната апнея. Всеки индивид е уникален и поради тази причина постигнатите резултати могат да бъдат различни.


Figure 1

Figure 2

Figure 3

Figure 4

Figure 5

Термомоделиране на Somnofit, така, че да пасне на зъбите ви

Необходими предмети: тенджера, огледало, лъжица/пинсета, вода, котлон и таймер,

Моля, обърнете внимание на черните вертикални проекционни линии в центъра на горната и долната челюстна шина.

Те са важни, защото ще ви помогнат да центрирате апарата при моделирането на шините за пасване към вашата уста.

1.Поставете шината за горната челюст и термометъра в тенджера, пълна със 7-8 см. студена вода, и загрейте водата (Figure 1).

Изключете котлона когато червеният стълб на термометъра достигне синия маркер.Не оставяйте водата да завира. Оставете шината потопена 2 минути.

.

2.Използвайки лъжица или пинсета, внимателно извадете шината от топлата вода и я изтръскайте, за да премахнете излишната вода. След 15 секунди застанете пред огледалото и поставете шината върху горните си зъби, центрирайки черната вертикална проекционна линия между двата си горни предни зъба(Централните резци).3.Бръкнете в устата си и наместете кътниците си в двата края на шината и натиснете силно към горната челюст. След това натиснете силно шината с пръсти в посока към зъбите. Сега стисайте зъбите си поне 60 секунди. Задръжте апарата в устата си и изплакнете обилно със студена вода за да фиксирате отпечатъците (Figure 2).

4.Повторете процедурата за да фиксирате на място и шината за долната челюст (Figure 3). Действайте бързо и фиксирайте шината към челюстта в рамките на 15 секунди. Подравнете долната шина към горната, като подравните двете вертикални черни линии.

5.Настинете с показалците силно надолу и притиснете шината към зъбите. След това стиснете малко по малко двете шини плътно една към друга до стигане на силна захапка (Figure 4).

6.Дръжте челюстите си стиснати поне 60 секунди. Това е най-важната част и при нея се изискват определени усилия за постигане на оптимално фиксиране.
7.Отстранете двете шини и поставете долната в студена вода за 2-3 минути за да се фиксират отпечатъците.

8. Вземете лентата, маркирана с +6, като използвате ножица. По-

Ставете я на безопасно място.

9. Закрепете гъвкавата лента на щифтовете на горната шина с плоската страна назад. След това фиксирайте лентата към щифтовете на долната шина (Figure 5).Нагласяне на Somnofit към зъбите

Колко добре ще пасне апаратът, зависи от формата на зъбите ви, броят на зъбите и качеството на взетия отпечатък.

Ако не пасва точно, проверете отново отпечатъка и, ако е необходимо, повторете гореописаната процедура, като за целта ще са ви необходими малко повече усилия да промените вече веднъж предадената форма на апарата. Отстранете всички неудобни частици с ножица.

Нагласяне на издърпването на долната челюст

Ще ви отнеме няколко нощи да свикнете с апарата, ето защо съветваме всеки потребител да започне с еластична лента +6. +6 означава 6 милиметра изнасяне на долната челюст. Но челюстите на всеки индивид за различни и поради тази причина издърпването, необходимо за елиминиране на хъркането и сънната апнея, може да варира.

Пробвайте +6 и проверете, но ако не ви е удобно, следвайте стъпките по-долу:

- Ако е много стегнато, пробвайте лента +4.5 вместо +6.

- Ако хъркането не намалее достатъчно, използвайте лента +7.5 вместо +6.

Ленти +4.5 до + 7.5 обикновено са достатъчно, но в случай на сънна апнея ще трябва да се консултирате с лекуващия си лекар за професионален съвет.Съществена информация

Ако се нуждаете от допълнително информация, моля, свържете се с нас:

OSCIMED SA

2300 La Chaux-de-Fonds - SwitzerlandTel. 0041 32 926 63 36 - Fax 0041 32 926 63 50

Email: info@somnofit.com
с. 1

скачать файл