Как няма да запъплят, не е нормално да продължават да растат с досегашните


с. 1 с. 2 ... с. 5 с. 6
23 юли 2008 г.


ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА

Съдържание:


В.Пари 1

В. Телеграф 11

В. Сега 14

В.Земя 19

В. Труд 19

В. Труд 20

В. Труд 27

В. Дневник 28

В. Дневник 35

В. Монитор 35

В. Новинар 40

В. Новинар 40

В. Новинар 41

В. 24 часа 43

В. 24 часа 47

В. Стандарт 49

В. Дума 56

В. Нощен труд 59
23.07.2008 г., с. 2
От форума

Цените на жилищата в страната запъплиха
Как няма да запъплят, не е нормално да продължават да растат с досегашните темпове. Въобще пазарът на имоти у нас като цяло е силно надценен.

Петър Петров
Аз от два месеца си търся жилище в София и още не усещам някаква съществена промяна на пазара. Дано прогнозите, че продавачите ще кротнат, се окажат верни. Проблемът не е само във високите цени на жилищата и ниските доходи. Въпросът е струва ли си да ги плащаме.

На този етап ми е по-изгодно да живея под наем и смятам да остана в това положение, докато не си изясня накъде тръгва пазарът.Петя Николова


23.07.2008 г., с. 2
Новини: Реакция

На калпавия ни туризъм медиите му пречели
От бранша настояват да не се пишат и говорят лоши неща. Ами ако са верни?
Дарина Черкезова, dcherkezova@pari.bg

На кривата ракета, космосът й пречи. Така и на туристическия бранш, медиите му били виновни, че нещата не вървят както им се иска. Пишели сме и сме говорели лоши неща за сектора - у нас е презастроено, мръсно, има проблеми с издаването на визи, услугите не са на ниво, а цените са прекалено високи... Всичко това влияело не само на българите, които се чудят дали да почиват у нас, или в чужбина, но и на чужденците. От Държавната агенция по туризъм даже и тематична конференция са ни предвидили за утре. С тежкото завоалирано заглавие - Туризъм и медии - тенденции и насоки за взаимодействие между институции, бизнес и медии в областта на туризма.

Е, никой няма нищо против да пише колко е хубаво да се почива в България. Стига все пак това да отговаря на истината. Защото нашата работа е да разкриваме проблемите, да поставяме акцент върху тях, а не да ги разрешаваме. А ако някой си свърши добре работата, нищо не пречи да го похвалим. Макар най-добрите новини в нашия бранш да са именно лошите.

Медиите ли са виновни за това, че проблемите с инфраструктурата не са разрешени май откакто има българска държава? Медиите ли са виновни за това, че постоянно се издават нови и нови разрешителни за строителство в курортите ни? Медиите ли са виновни, че в сектора заплатите не са достатъчно атрактивни и квалифицираните хора са принудени да работят в чужбина? Медиите ли са виновни за смъртните случаи, лошата хигиена и разюзданите камериерки? Медиите ли са виновни за това, че с часове няма ток в някои от най-големите ни курорти? Медиите ли са виновни за това, че у нас идват туристи с не много високи доходи? Медиите ли са виновни за това, че браншът не е профилиран и изготвянето на стратегия за развитието му се бави?

Да продължавам ли? Медиите ли са виновни за това, че дават право на отговор и на всички страни? И на представителите на бизнеса, и на държавата, и на самите туристи. Но ако техните коментари не са никак положителни, какво трябва да направят медиите? Да си измислят нови цитати и трицифрени ръстове на туристопотока? Да си съчинят розова приказка как България е едновременно и френската Ривиера, и австрийските Алпи?

Или просто искате да мълчим. Да не споменаваме нищо. На принципа: за мъртвия или добро, или нищо. Всъщност и аз искам да пиша хубави неща. Предполагам, това е желанието на всеки, не само на хората, които печелят от туризма. Накарайте ни, защото това не зависи само от нас...
23.07.2008 г., с. 3
Имоти: Равносметка

Дойде време за пазарно отрезвяване
София е далеч по качество на живот от европейските столици, защо да ги стига по цени
Радостина Маркова, rmarkova@pari.bg

Неотдавна имах възможност да разгледам новозавършен апартамент за продажба във Виена. Жилището се намираше в комплекс с контролиран достъп в най-скъпата част на града и се продаваше с поставени подови настилки, идеално равни стени с бял латекс и баня с поставени плочки и санитарен фаянс. В случая ще се въздържа да коментирам цената, защото всеки паралел със софийския пазар означава да съпоставяме несъпоставимото.

София още е далеч от всяка европейска столица и като инфраструктура, и като заобикаляща жилищна среда, и като строителство и довършителни работи, и като поддръжка на сградите. С две думи - откъм качество на живот хич ни няма. Не е чудно, че пазарът на жилища най-после е на път да си намери майстора. Естествено - в лицето на купувачите, на които им омръзна да слушат, че ако днес не купят, утре ще е много по-скъпо.

Какво се случи на имотния пазар досега? Вътрешната миграция и нагласата на българина да има „нещо свое” помпаха цените на жилищата в София. Чужди инвеститори, привлечени от поредния „горещ пазар”, купуваха жилища в строеж, за да ги препродадат на двойна цена. Не на последно място цените хвърчаха и заради коментарите, колко ниски са те у нас.

Какво се случва на имотния пазар сега? Чуждите купувачи усетиха, че времето на големия бум отминава и се изтеглят от пазара с прилична печалба. Високата инфлация отрезви клиентите на банките, които мислеха, че доходите им ще растат главоломно. Строителната машина обаче се завъртя и нарастващото предлагане на нови жилища тепърва ще се усеща. Е, не е чудно, че пазарът върви към отрезвяване, а брокерите говорят за корекция на цените. А съпоставките с Виена нека ги оставим за някое следващо десетилетие. Поне откъм цени.


23.07.2008 г., с. 5
Пътните строители и агробизнесът ще са най-засегнати
Като цяло новините в последно време, че чакаме негативен доклад, малко или много се отразиха на търговията по някои позиции на Българската фондова борса.

Сред най-засегнатите ще са инфраструктурните компании, които очакват средства от изпълнение на проекти по програмите на ЕС. Замразените плащания ще се отразят на приходите им, а това може да доведе до отдръпване на инвеститори. Все пак в тези дружества се радват на интереса на играчите в последно време. Възможно е и компаниите от агробизнеса да се окажат потърпевши, ако имат нереализирани проекти по някои програми.

Все пак на борсата се търгуват очаквания и предстоящият доклад вече е калкулиран в цените на акциите. Възможно е да има и нов спад след излизането, но това е по-малко вероятно.

Николай Витлиемов, Варчев Финанс


23.07.2008 г., с. 6
Пътища

В София правят кръстовища на две нива
До края на годината общината ще обяви търгове за изпълнители
Спас Стамболски

Готвим проект за решаване на транспортните проблеми на няколко възлови кръстовища на столицата още тази година, съобщи Петър Диков, главен архитект на София.

Единият от проектите предвижда кръстовището на бул. Прага, Георги Софийски и Гешов да се изгради на две нива, като съществуващите сега основни платна да станат локални. Интензивното движение ще премине в траншея, като то ще излезе директно до бул. България. На самия булевард се предвижда да се направят две съоръжения, които да осигурят безконфликтно извършване на левия завой от бул. България към Гешов и обратно в посока НДК, допълни Диков. До края на годината може да обявим търг за изпълнител, каза Диков.

Трасето на бул. Н. Вапцаров (алея Яворов) от Цариградско шосе до бул. Черни връх е друг от проектите, върху които общината е съсредоточила усилията си. Предвижда се да се реши също на две нива кръстовището при телевизионната кула на бул. Драган Цанков, което е едно от най-натоварените места в София, каза още Диков. Кръстовището на Симеоновското шосе и Черни връх при Семинарията също ще е на две нива


23.07.2008 г., с. 6
Столица: Транспорт

Втората метролиния ще струва 471 млн. лв.
Турската Доуш Иншаат и Метротрейс избрани да строят отсечките от кв. Надежда до бул. Черни връх
Спас Стамболски, sstambolski@pari.bg

За 471 млн. лв. две фирми ще строят втората метролиния в София, която ще свързва кв. Надежда с бул. Черни връх.


Избор

Турската Доуш Иншаат ве Тиджарет АД е избрана за изпълнител на отсечката от Надежда през Централна гара, пл. Света Неделя до бул. Патриарх Евтимий, съобщи столичният кмет Бойко Борисов. Фирмата е предложила цена от 329.133 млн. лв. за построяването на отсечката, която е с дължина 3.8 км и с четири метростанции.

Втората отсечка от бул. Патриарх Евтимий през НДК до бул. Черни връх ще бъде построена от обединение Метротрейс, в което влизат Трейс Груп Холд, СБ Инеженеринг и Трейс София. Дължината на тази отсечка е 2.6 км, тя ще има три метростанции, а предложената цена е 141.960 млн. лв.

Това е второто провеждане на търга, обявен през април. Първият търг беше провален заради високата цена, предложена от изпълнителите. Тя беше с близо 86 млн. лв. повече от сегашната оферта. В комисията за оценка на кандидатите са включени представители на Министерството на транспорта, Министерството на финансите, областната управа, Столичната община и специалисти от Метрополитен ЕАД.


Строителство

Работите по втората метролиния може да започнат от септември т. г., като трябва да изчакаме 10 дни, ако има обжалване по процедурата, каза кметът Борисов. Строителството на втората метролиния се очаква да продължи около 45 месеца и да бъде пусната в експлоатация през лятото на 2012 г. За финансирането й са осигурен 185.5 млн. EUR (386 млн. лв.) по Оперативна програма Транспорт. Остатъкът от инвестицията ще бъде разпределен между Столичната община и държавния бюджет.

Продължението на първия метродиаметър, съединяващ кв. Обеля с кв. Младост, ще бъде пуснато в експлоатация до септември 2009 г., съобщиха още от Столичната община.


23.07.2008 г., с. 6
Минна индустрия: Законодателство
Спорен закон за подземните богатства на второ четене в парламента
Усложнени процедури и липса на срокове ще продължат да тормозят бизнеса
Мила Кисьова

Новият проект на закон за подземните богатства ще задълбочи още повече проблемите в бранша, алармираха от Българската минно-геоложка камара. Тази седмица проектът ще бъде гледан на второ четене в парламента.


Притеснения

Фирмите, които извършват проучвателна дейност, са притеснени от усложнената процедура по получаване на търговско откритие. В проектозакона се предвижда преди кандидатстване за неговото получаване да се изготви доклад за въздействието върху околната среда. В момента този доклад се представя чак когато фирмата е готова с инвестиционния си проект и иска концесия за добив. При отрицателен доклад по ОВОС инвеститорът няма да може да получи търговско откритие. Така той освен по-големи разходи ще изгуби и правото на концесия без търг. В същото време търговското откритие може да бъде дадено на друг, който не е правил инвестиции в проучване на находището.


Срокове

В проектозакона не е решен и проблемът с досегашната липса на срокове за отговор на администрацията. В общата процедура все някъде има пропуснат срок, което е основание държавата да протака издаването на различни документи и разрешителни. Отхвърлено е искането на Българската минно-геоложка камара и депутати за публична система на преписките в ресорните министерства. Всичко това е предпоставка за нови възможности за рекет и корупция от страна на държавната администрация. Фирмите от бранша са недоволни, че законът изцяло е писан от Министерството на околната среда и водите, а останалите две министерства - на икономиката и на регионалната развитие, са се дистанцирали. Законът всъщност ще удари всички бъдещи концесионери, защото той няма да важи за действащите договори.
23.07.2008 г., с. 7
Ректори: Стига с реститутски претенции
Съветът на ректорите остро протестира срещу нестихващите реституционни претенции към собствеността на висшите училища и предлага на министър-председателя този въпрос да се реши еднозначно в полза на университетите. Това се казва в официално изявление на председателя на съвета проф. Борислав Борисов. Ректорите настояват за приемане на законов текст, според който предоставената за ползване и управление собственост на висшите училища е публична държавна собственост и не подлежи на реституция. Ректорите се обявяват против посегателството върху собствеността на Националната спортна академия в района Несебър - Равда.


23.07.2008 г., с. 7
Проекти: Интереси

Над 15 фирми се очакват в търга за магистрала Тракия
Чужди компании напират да изместят нашите от конкурса
Илиана Тончева, itoncheva@pari.bg

Очаква се в бъдещите търгове за доизграждането на автомагистрала Тракия и за модернизацията на жп мрежата у нас да се включат и много чужди компании, твърдят източници на в. Пари. Според тях в процедурата за Тракия най-малко 15 фирми ще проявят интерес да участват, сред тях ще са и около 10 чужди компании.


Конкуренция

Възможно е напливът от кандидати да доведе до увеличаване на цената за строителството на аутобана, твърдят експерти в бранша. Досега се предполагаше, че трите български фирми - Холдинг Пътища в съдружие с Мостстрой, с мажоритарен собственик бизнесменът Васил Божков, старозагорският холдинг Трейс Груп Холд и Главболгарстрой с президент Симеон Пешов - ще поемат изграждането на всеки от трите лота на Тракия.


Битка

Според източници на вестника обаче възможно е в борбата да се намесят и чужди играчи на този пазар. Сред тях вероятно ще са изпълнителите на всички големи инфраструктурни проекти досега у нас - германски, испански, италиански и френски фирми.


Прогнози

Ако се стигне до такъв сценарий, не е ясно дали българските фирми ще успеят да се преборят за трите търга за Тракия, твърдят експерти. Това обаче може да блокира изцяло процедурата, ако нашите фирми решат да обжалват. Според специалистите, българските фирми имат опит в изграждането на подобни обекти, строят качествено и в срок.
23.07.2008 г., с. 8
Албена продава апартаменти на зелено
Албена АД започна разпродажба на зелено на апартаменти, чиeто изграждане ще започне през есента в комплекс Бялата лагуна. За целта дружеството с изп. директор Красимир Станев, от седмица е разкрило свой офис в самия комплекс. Бялата лагуна се намира на 9 км от Балчик и на 8 км от Каварна. Според инвестиционните намерения на Албена АД през есента започва изграждането на първите два етапа на жилищните комплекси. Те ще са с разгъната площ от 23 хил. кв. м. В тях ще има апартаменти с 1, 2 или 3 спални. Продажбата е ориентирана основно към руски, румънски и датски клиенти. Предстои да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител.


23.07.2008 г., с. 9
Отложиха плана за застрояване на Странджа
Министърът на околната среда Джевдет Чакъров отложи насрочената за вторник междуведомствена комисия към Висшия експертен екологичен съвет, която трябваше да обсъди изменението на общия устройствен план на община Царево. Ден преди това от коалиция За да остане природа в България алармираха, че планът предвижда почти 100% застрояване на крайбрежието в природен парк Странджа. От МОСВ уточниха, че комисията е отложена заради новопостъпили становища, в които научната информация за очакваното въздействие върху защитените от Натура 2000 зони се различава от информацията на възложителя - МРРБ и община Царево.


23.07.2008 г., с. 9
Интервю: Милен Керемедчиев, зам.-министър на външните работи
С 31% се е увеличил броят на издадените руски визи
Най-голям е ръстът при руснаците с имоти в България
Дарина Черкезова, dcherkezova@pari.bg

Господин Кере медчиев, разрешен ли е вече проблемът с издаването на визи за руски граждани?

- От началото на годината към 9 юли вече са издадени 85 хил. визи, което е сериозен ръст от около 31% на годишна база. От тях 26.6% е увеличението само на туристическите визи. В началото на туристическия сезон туроператорите казаха, че очакват ръст на туристите от Русия и ОНД от около 15%. Сега той е близо два пъти повече в сравнение с прогнозата.

Не мога да кажа, че има заплаха за проваляне на туристическия сезон, някаква паника или психоза. Че има целенасочена кампания против България в някои руски медии и туристически фирми, които не продават почивки за нашата страна - това е факт. Ще кажа и конкретно име - от г-жа Тюртина, която е председател на туристическите оператори в Москва, идва основната атака против България. Тя продава пакетни почивки за Турция, но не и за България. Явно конкуренцията в бранша в Русия достига огромни измерения и дори се правят негативни кампании, за да се придърпат туристи към други дестинации.

Аз не обвинявам Турция или Гърция, а някои туроператори в Русия, които използват всякакви методи, и то нелоялни, за да създадат негативно отношение към работата на нашето консулство и за България като дестинация.
Към момента за колко време може да се получи виза за България?

- Има обикновена виза, която се получава до седем дни, и бърза - до три дни. Цените им са съответно 35 и 70 EUR. Аз ходих на проверка на място в консулството ни в Русия два пъти - инкогнито и преди няколко дни официално. Опашките пред консулството са абсолютно съизмерими с тези пред други мисии на Европейския съюз. Когато бях там преди около месец, в 9 сутринта преди отварянето на консулството имаше 50 души опашка. С откриването на работния ден влязоха около 20 души. При последното ми посещение чакащите бяха около 40 души. Така че горе-долу броят на хората в началото на деня се запазва. При положение че ние имаме ръст от 31% на броя на издадените визи, но не 30% увеличение на броя на хората, които чакат, това показва, че капацитетът на хората, които работят в консулството, се увеличава.


Кои са проблемите, които забелязахте по време на вашите посещения, и какво е направено, за да бъдат те разрешени?

- Аз се срещнах с акредитираните туроператори в Москва. Общото мнение е, че трябва да се подобри организацията на работата не само на консулската служба, но и на туроператорите.

Постигнахме конкретни, целенасочени договорености. Така например всички акредитирани туроператори от 1 август ще започнат да подават документи за издаване на визи на клиентите си по електронен път. Онлайн системата за това съществува от 4 месеца, но не се използва изцяло.

В разговора разбрах, че някои туроператори не са разбрали как работи тя и помолиха, ако може да се направи второ обучение. Хубавото е, че те самите проявиха желание и се ангажираха също да помагат в обучението на колегите си, които не я ползват.


Имате ли статистика какъв дял от документите са минали през онлайн системата за резервации от старта й в началото на годината?

- Данните варират. Ако в Санкт Петербург 86% от туроператорите подават документите за визи онлайн, в Москва този дял е под 60%. Но, разбира се, в Москва е много по-голям броят на издадените визи. Едно от обясненията, че софтуерът не се използва, е, че трябва да се наемат млади хора с компютърна грамотност.


Какъв брой от визите, издадени към момента, са свързани с организирани и с индивидуални пътувания на руски граждани?

- В момента близо 80% от визите се подават от акредитираните туроператори. Тенденцията е броят им леко да намалява за сметка на дела на гражданите, които са закупили имоти. При тях имаме най-голям ръст. Около 24 хил. са молбите за визи от хора, които са закупили имот в България. Но това не са 24 хил. имота. Много често тези руски граждани кандидатстват за визи заедно със своята съпруга и деца. Т.е., ако ги разделим средно на 3, около 8 хил. са доказаните собственици на имоти у нас. Това са хората с нотариален акт. Много от гражданите обаче имат и предварителни договори за покупка или идват у нас с цел оглед. В бъдеще собствениците на имоти ще могат да получават и визи със срок от 3 години, което им дава право да пребивават в страната 180 дни. Периодът за обследването им ще бъде около 2 седмици. Те ще бъдат проверявани и от ДАНС, и от МВР. Хубавото е, че се разбрахме с двете структури да е в сила мълчаливото съгласие, т. е. ако до една седмица, какъвто е определеният период за съгласуване на становищата им, те не дадат отговор, се счита, че той е положителен.

Друга новост е, че деца, които пътуват на ученически лагери и са до 16 години, ще получават безплатни визи. Това важи и за техните придружители, но за да няма злоупотреби, е въведен лимит за издаването им - един придружител за 5 деца.
България преговаря за аутсорсинг

В десет от посолствата на най-големите държави членки на ЕС се използва аутсорсинг система за издаване на визи. Те имат сключени договори с лицензираната от Русия компания VFS. Фирмата има изнесени визови центрове, където се прие­мат документите за визи. Освен България преговори с VFS в момента води и Германия.

Вече са проведени няколко срещи и имаме проектодоговор, очаквам той да бъде подписан към 1 август, каза Керемедчиев. България ще използва услугите й при подаването на молби за визи, които не минават през акредитираните туроператори - например за собственици на имот, частни посещения и др. За тази услуга гражданите ще заплащат фиксирана сума от около 35 USD и ще си спестят чакането на опашка. България не заплаща нищо на VFS, тъй като фирмата реализира печалба от таксата, която събира от гражданите.


23.07.2008 г., с. 17
Дискусия: Пазар

Дебют и 600% по-скъпи акции за Винъс АД
Общо 10 лота на строителната компания бяха прехвърлени в една сделка
Атанас Христов, ahristov@pari.bg

Строителната компания Винъс АД дебютира вчера на фондовата ни борса, като в първия ден дружеството увеличи пазарната си капитализация с 600%. Малко след 13 ч в единствената за деня сделка са прехвърлени 10 лота на цена 7 лв. Цената на въвеждане на книжата беше 1 лв.


Дейност

Основното бизнес направление на Винъс е свързана с покупко-продажба на недвижими имоти и отдаване под наем. Сред другите сфери на дейност са предоставяне на услуги, свързани с поддръжката и техническото обслужване на недвижими имоти.

Винъс беше допусната за търговия на неофициалния пазар на акции, сегмент А, след решение на фондовата борса от 15 юли 2008 г.

Компанията придобива публичен статут директно чрез вторично публично предлагане (SPO), а емисията е 3.06 млн. лв., разпределена в същия брой акции с номинал 1 лв. Книжата бяха вписани в регистъра на Централния депозитар в края на октомври 2007 г.


Собственост

Строителното дружество е собственост на гръцки физически лица и регистрираната в България Акинита, която също е собственост на гърци. Компанията държи 36.95% от капитала на Винъс АД. Димитриос Полихронос е собственик на 34.4%, а Ангелос Мойгариас държи 11.02% от акциите. С над 5% от капитала са още Йоанис Бонакис - 7.64%, и Йоанис Сахинас с 6.37% от книжата.


Управление

Най-новият член на фондовата ни борса е с едностепенна система на управление.

В съвета на директорите влизат Йоанис Бонакис, който е изпълнителен директор и председател на СД.

Другите членове на колективния орган на управление са Йоанис Сахинис и Емануил Калайцакис.

23.07.2008 г., с. 22-23
Предприемачество: Пловдив
Различният бизнес създава сигурност
Първият 4-звезден хотел в града е построен от инж. Любозар Фратев
На старта започнах като всички: с всичко. Така е запомнил 1991 г. инж. Любозар Фратев. Тогава той напуска директорското си място в престижното пловдивско предприятие КАМ инженеринг и се заема с частен бизнес. Днес неговата компания Новиз АД продължава като реликва да носи отпечатъка на онова време. Все пак решихме да запазим няколкото направления, в които още тогава беше разгърнат нашият бизнес, и считаме, че по този начин през годините минимализирахме бизнес рисковете, които българският пазар охотно ни поднасяше, казва Фратев. Успехът на този подход се илюстрира от цифрите. През 1991 г. фирма Новиз започва с 8 служители, днес те са над 80, собственият капитал надвишава 2.1 млн. лв., активите са над 9.5 млн. лв., а годишният оборот надхвърля 15.5 млн. лв.
Инженеринг

През своите седемнадесет години развитие Новиз АД усвоява различни дейности - външна и вътрешна търговия, производство, инженеринг. Ако бизнесът ни с полиетилен и полиетиленови опаковки генерира най-големите ни обороти в дейността ни, казва Фратев, дистрибуцията на SPA оборудване и SPA козметика е най-рентабилният ни бизнес. Той ни носи най-добрите печалби. Отскоро го обогатихме и с инженеринг, което много ни радва. Не са много доставчиците на SPA оборудване в България, които имат компетентност да предложат на клиентите си услуги по проектиране, изграждане, оборудването на SPA центрове, та чак до обучението на персонала.


Хотелиерство

През 1997 г. Новиз АД построява първия четири-звезден хотел в Пловдив. На следващата година по инициатива на инж. Фратев и с участие на руски партньори е регистрирано Коминвест АД. Дружеството успешно участва в първия приватизационен търг за черноморски хотели и закупува два от тях в Златни пясъци. В тяхното реновиране и създаване на прилежаща инфраструктура през следващите години бяха вложени над 10 млн. USD. Днес двата хотела - Палма бийч и Палм парк, имат 600 легла. На първия от тях Агенцията по туризъм присъди приза за най-добър български ваканционен хотел на 2003 г.
23.07.2008 г., с. 22
Общинското управление на Пловдив се учи правилно да изразходва средствата
Проблемът на града не е в липсата на пари за ремонт на улиците, а в неправилното и неправомерно изразходване, смята бизнесменът
Михаил Ванчев, mvanchev@pari.bg

Любозар Фратев е истински обществено ангажиран човек. Обществените задължения ми носят друг тип удовлетворение, различно от бизнеса. Те кореспондират с желанието ми да правя добро не само за мен и близките си, но и за моите съграждани, казва той.


Позиция

На последните общински избори инж. Фратев бе избран за член на общинския съвет - Пловдив, чрез движението експерти за региона - политическа формация, изразяваща интересите на средния бизнес.

За първите 6 месеца от мандата си той е направил 14 питания и предложения в общинския съвет по актуални проблеми на Пловдив.
Отблизо

Фратев е и човекът, който най-стриктно следи изразходването на средствата от 50-милионния общински заем.

Най-доброто, което успя да постигне предишната администрация с него, бе цената му - тя наистина бе добра, коментира инж. Фратев. Но това, което бе обявено за ремонт, нито бе постигнато като количество, а като качество и срокове - да не говорим.

Стана така, че проблемът на Пловдив не е в липсата на пари за ремонт на улиците, а в тяхното неправилно и неправомерно разходване, обобщава бизнесменът.
23.07.2008 г., с. 23
Фирма Новиз АД вдигна офисен център за рекордните 300 дни
До 2010 г. Хисар ще има селище от типа грийн хаус
Михаил Ванчев, mvanchev@pari.bg

През 2006 г. за рекордния срок от 300 дни е построен първият в Пловдив офисен център от най-високия клас А (разгъната застроена площ 6660 кв. м). Инвеститор е Новиз АД и това е първият опит на дружеството като строителен дивелопър. Опит изцяло успешен - към момента Делови център Пловдив е почти изцяло запълнен, като в него се разположиха офисите на банкови, лизингови и застрахователни компании, нотариус, адвокати, търговски дружества.


Планове

Успехът в това начинание насърчи фирмата. Сега ни предстои да построим до 2010 г. в Хисар селище от затворен тип - грийн хаус, като размерът на инвестицията е над 5 млн. лв. То ще се нарича Замъка Хисар и ще има 24 отделни къщи и сграда с 24 апартамента.Качество

Новиз АД е компания, обърната с лице не само към клиентите си, но и към знанието. Фирмата има изградена и работеща система за управление на качеството, сертифицирана през юли 2005 г. от Moody International по международен стандарт ISO 9001:2000.


Стандарти

През 2006 г. в ресторанта на Новиз Хотел бе разработена и въведена система за контрол на критичните точки, а в началото на 2007 г. Новиз Хотел получи сертификат ISO 22000 за въведената система за управление на безопасността на храните. С него Новиз АД стана първото пловдивско дружество, сертифицирано по този стандарт за ресторантьорство и кетъринг.


Екологични иновации

През 2008 г. дружеството започна да използва в производството си на полиетиленови опаковки добавки, внос от Англия, които превръщат полиетиленовата торба в биологично разградим материал.

Използваните добавки са сред екологичните иновации не само за България, но и в световен мащаб.

Новиз АД само внася този продукт и организира неговата дистрибуция в рамките на българския пазар. Не вярвам, че бъдещето е в хартиените опаковки, защото това значи да останем без гори.

По-добре да възпитаме култура у хората, не само производствена, но и потребителска, като създаваме навици и организация за събиране и оползотворяване на отпадъците, в това число и полимерните, отколкото да творим нова митология, че хартията е по-екологична от полимерите. Това е нашето разбиране за екология, казва инж. Любозар Фратев.
БАНКИ&ЗАСТРАХОВАНЕ


с. 1 с. 2 ... с. 5 с. 6

скачать файл