Качеството на интериора надхвърля стандартите в сегмента Хармоничен


с. 1
Интериорен дизайн и оборудване

Качеството на интериора надхвърля стандартите в сегмента


 • Хармоничен, „разливаш се” интериор в стил „двоен кокпит”

 • Модерно излъчване, прецизна и висококачествена изработка

 • Интегрирана централна конзола

 • Водещо в класа пространство за пътниците отзад

 • Изключителен багажен обем и функционалност

Интериорният дизайн отразява първокласната визия на външната стилистика.


Съчетаващ спортния дух с топла атмосфера, интериорът на Cruze се характеризира с хармонични, разливащи се линии и прилагането на релефни и меки на пипане материали. Висококачественото изпълнение надхвърля стандартите в компактния клас.

Просторният интериор може да приюти пет пътника. Внимателната аранжировка на задната част гарантира на пътниците водещо в класа пространство в областта на краката, главите и раменете, въпреки скосената задна част на автомобила.


Едновременно с реализацията на ключови изисквания, като комфорт, функционалност и пространство, интериорните дизайнери на Cruze за обърнали особено внимание на създаването на уютна и гостоприемна вътрешна атмосфера. "Ние искахме да създадем усещане, което да бъде първокласно и спортно и едновременно с това отпускащо”, отбелязва Сангтак Чои, шеф на отдела за интериорен дизайн.
Основен компонент в създаването на подобно усещане е плавното преливане на отделните елементи и високото качество на сглобяване с много малки толеранси на процепите и сглобките. В централната конзола например, размерът на фугите между отделните елементи не надхвърлят 1 мм, което е изключително постижение. Процепите между арматурното таблото и вратите са по-малки от 5 мм, постижение също сред най-добрите в автомобилостроенето.
Обзавеждане в стил ‘Двоен кокпит’
Фокусът на интериорния дизайн е модерна интерпретация на един традиционен за Chevy дизайнерски елемент – типичният за Corvette „двоен кокпит”. Това е мотив, създаден с цел приобщаване както на водача, така и на пътника към една обща емоция.
За Cruze тази интерпретация означава новаторски подход към избора на цветни тъкани и релефни винилови панели от всяка страна на арматурното табло със съответстващи вложки в седалките и тапицериите на вратите. По този начин предната част става по-интегрирана и хармонира с общото усещане създадено от интериора.
"Това е нашият път към индивидуализма," отбелязва Чои. "Дистанцирахме се от използването на каквито и да било имитации на дърво и метал. Изборът на тъкани и релефни вложки придава на „кокпита” по-естествено и младежко излъчване. То е различно от всичко останало предлагано на пазара."
Елегантната, лишена от измамен блясък, визия, с релефни и меки повърхности на арматурното табло, както и вложените елементи, реализиращи „двойния кокпит” и конзолите в горната част на вратите допълват общата тема.
Крайният резултат е първокласен интериор с чисти, взаимосвързани повърхности, допълнени от качествени тъкани и материали. Той е истинско изражение на класицизъм и майсторство без излишно залитане към показност и претрупаност. "Искахме да създадем ново усещане за изисканост в този сегмент," добавя Чои. "Този интериор изразява спокойствие и доверие по едни специфичен, сдържан начин, който същевременно с това не остава незабелязан."
Интегрирана централна конзола
Основната тема в симетрията на „двойния кокпит” е прецизно интегрираната централна конзола, „приютяваща” инфоразвлекателната система, управлението на климатичната инсталация и част от останалите контролни органи. Тя е монтирана под малък наклон и има лека, разливаща се форма, в която са елиминирани ясно изразените прави линии и традиционното очертаване на панелите.
Горната част хармонично е „склуптурирана” в основната част на арматурното табло и в нея са разположени дисплеите на инфоразвлекателната система. Под нея са разположени контролните уреди за отоплението и вентилацията, покрити с мат или пиано лак в зависимост от версията на обзавеждане.

В по-високите нива на оборудване за визуалния баланс на интериора е добавен U- образен акцент, покрит с матов сребрист цвят или със специален филм. Той може да се открие в горната част на централната конзола, включително на централните вентилационни отвори, в долната част около скоростния лост, както и долната част на волана.


Основен инструментален панел и волан
Дизайнът на основния инструментален панел е създаден с помощта на триизмерен математически модел. Аналоговите скоростомер и оборотомер са скрити под козирки, а допълнителните индикатори за температурата на охлаждащата течност и количеството на горивото в резервоара са осветени с помощта на течнокристални диоди в равномерна и хладна светлина в бяло и ледено синьо. Между двата основни уреда по поръчка може да бъде монтиран седемредов информационен дисплей, изобразяващ данните в кехлибарен или ледено син нюанс.
Символ на вниманието към всеки детайл е начинът, по който зад инструменталния панел струи дискретната синя светлина, имаща за задача да създаде топла обкръжаваща атмосфера (т.нар. ambient light).
Трилъчевият волан има плътен дебел венец за по-удобно и приятно управление, като в по-високо оборудваните версии той е облицован с кожа. Регулирането в дълбочина и височина е част от стандартното оборудване на версиите LS и LT. Бутоните на волана, служещи за дистанционно управление на аудиосистемата, са също стандартни във версиите LS, а за LT се добавят и тези за контрол на темпомата.
Седалки и тапицерии
В съответствие с цялостната идея в интериора комфортът на седалките се очаква да бъде сред добрите в класа.
В сравнение със своя предшественик основните подобрения в седалките на Cruze са в носещата им конструкция, която е изработена от плетена метална мрежа с цел по-равномерно разпределение на теглото. Останалата част от конструкцията се състои от твърд пълнеж от пяна и мек материал за основата и облегалката.
Тапицерията на седалките е изработена от специална тъкан или от кожа. При базовите модели се използва по-издръжлива материя от досегашната със структура с преплетени нишки. Версиите LS и LT използват мрежеста структура върху цветен гръб за създаване на специфично двуизмерно усещане. За всички варианти цветовете на вложките съответстват на тези на арматурното табло.
Тапицерията на седалките е съшита с едър „френски” шев и е сред най-добрите в света. Резултатът е не само в детайлната, висококачествена материя, която създава първокласно усещане, но и във факта, че изключителната й надеждност реално елиминира проблема с износването във времето.

Предните седалки се настройват в четири посоки (нагоре/надолу и напред/назад), а опорите за глава - в две посоки. Ходът на движението в хоризонтална посока е увеличен с 50 мм и е най-големият в компактния сегмент. На задната седалка са поставени три опори за глава.


Като допълнително оборудване във версиите LT може да се поръча и отопление на предните кожени седалки с регулиране на три нива. Седалките са оборудвани с по-тежка, релефна кожа за вътрешната част и по-гладка за страничните възглавници.

Първокласното качество може да се открие и в апликациите, които не са филцови, а изработени от висококачествена тъкан.


Отопление, вентилация и климатична система
Климатичната инсталация с ръчна настройка е опция при базовите и LS версиите. Автоматичният климатичен контрол с две отделни зони, включващ рециркулация на въздуха и сензор за нивото на влажност, е стандартно оборудване за версиите LT. Системата поддържа постоянна, предварително програмирана температура чрез плавно преминаване от режим на отопление към охлаждане. Сензор следи за вътрешната температура, а електронен контролен модул определя работата на системата за поддържане на желаното състояние на вътрешния микроклимат.
Регулиращ разширителен клапан заменя конструкцията с отвор с непроменлив капацитет, а това от своя страна дава възможност за промяна на степента на разширение на охлаждащия газ в зависимост от натоварването. Клапанът се настройва в съответствие с различните режими така, че температурата може да бъде поддържана по-прецизно, а това е изключително важно за комфорта на пътниците. Това решение оптимизира процеса на охлаждане, като позволява на системата да функционира по-ефективно дори в режима на потегляне, спиране и работа на празен ход в градския трафик.
При проектирането на отоплителната и климатичната системи е използван компютърен флуиден модел за оптимизация на въздушния поток и свеждането на шума до минимум. Този процес включва оптимизацията и на размера на въздушните отвори (по-големите изискват по-малка скорост на въздуха), като количеството на въздуха през всеки от тях е прецизно балансирано.
Филтриращата замърсители и миризми система е част от стандартното оборудване на цялата гама. Тя почиства входящия въздух, намалява частици, които са вредни за хората с астма, проблеми с дишането, бронхит и т.н. Отоплението на задното стъкло също е част от стандартното оборудване на цялата гама.
Инфоравлекателна система
Базовите и LS версиите са оборудвани с AM/FM/CD аудиосистема с единично дисково устройство и възможност за възпроизвеждане на MP3 файлове. Тя включва и RDS функция (radio digital signaling) и е с двуцветен графичен дисплей и цифров часовник. В базовите спецификации четириканалният усилвател възпроизвежда звук с помощта на два монтирани в предните врати 6.5-инчови високоговорителя и два 0.75-инчови високочестотни високоговорителя в предните колонки. Във версиите LS и LT се добавят и два монтирани в задните врати високоговорителя. Освен това LT е оборудван и със CD-чейнджър за шест диска и USB вход за iPod в централната конзола.
Базираната на DVD навигационна система се предлага за всички версии. Тя включва 7-инчов цветен дисплей и е първата подобна опция за моделите на Chevrolet в този сегмент.
Места за съхранение и приспособления
Като типичен семеен автомобил Cruze предлага множество места за съхранение на предмети и различни приспособления. Ето някои от най-важните елементи от това оборудване:


 • Голямата централна конзола предлага място за съхранение на дискове, две конзоли за чаши и бутилки с възможност за регулиране, както и допълнителен електрически извод. Във версиите LS и LT се предлага и средна опора за ръцете, на която е монтиран USB входа за MP3 плейър или iPod.

 • Дълбока 62-милиметрова ниша над централната конзола за различни малки вещи (покрита във версиите LS и LT)

 • Джобове в тапицериите на вратите достатъчно дълбоки, за да поберат 1.5-литрова бутилка (отпред) или 0.5-литрова бутилка (отзад)

 • Голяма осветена „жабка”, състояща се от две части

 • Малко отделение за съхранение на вещи до водача и кутия за очила над главите

 • Джобове в задните седалки, достатъчно големи, за да поберат книги, пътни атласи и малки преносими компютри

 • Сгъваеми задни седалки в пропорция 60/40 с две конзоли за чаши и бутилки в средната част.

 • Куки за укрепване на товари в багажника.

 • Интериорно осветление с функция за забавено и плавно включване и изключване при влизане и излизане. Задни индивидуални светлини, предни в краката и предни за четене.

 • Автоматични ключалки на вратите и стъкла с електрическо задвижване и функция за „експресно” сваляне.

 • Удължено действие на някои от функциите, позволяващо работата на стъклата, аудиосистемата и подвижния покрив 10 минути след като запалването е изключено.

 • Щедро оразмерено 450-литрово багажно пространство (с 10% повече от това на предшественика) с осветление


  За контакти:

Люба Ганчева

General Motors Southeast Europe

Тел. +359 2 9693051

моб. +359 88 8318090ljuba.gancheva@gm.comGeneral Motors Southeast Europe

Sofia Representative office Tel. +359 2 969 3051 media.chevroleteurope.com

Interpred WTC Fax +359 2 971 2178

1040 Sofia/Bulgariaс. 1

скачать файл