Годишен преглед


с. 1

Годишен преглед

27 декември 2005 г.


Световната адвентна църква има 14.3 милиона кръстени членове по целия свят, а общо 25 милиона души посещават съботните богослужения. По време на десетдневната сесия на 58-та Генерална конференция присъстваха около 50 000 души. Пастор Ян Паулсен бе преизбран за президент на световната църква, пастор Матю Бедиако за секретар, а пастор Робърт Лемън – за ръководител на финансовия отдел. Д-р Ела Луис Симънс стана първата жена вицепрезидент на адвентната църква. Сесията прие и ново основно учение, деклариращо Божията сила да помага на вярващите да водят осветен живот. Новото основно учение, наречено “Израстване в Христос”, свързва Исусовата победа над демонските духове с борбата на съвременните християни.

Адвентната агенция за развитие и помощ (ADRA) изпрати помощи на пострадалите от цунамито в Азия. До края на юли бяха изпратени помощи на стойност 39 милиона долара, като се очаква да бъдат изпращани средства до 2010 г. ADRA откри клиники, дари храна и дрехи и помогна на много хора да започнат да си изкарват прехраната. В Пакистан, Индия и Афганистан ADRA откликна бързо и помогна на оцелелите в земетресението от октомври, което предизвика огромни разрушения и отне живота на десетки хиляди. ADRA направи дарения и за жертвите от урагана Катрина. Помощите бяха направени чрез адвентните помощни служби, които координираха мрежа за разпределение на помощи.

При наличието на 40 милиона души заразени с вируса на СПИН адвентната църква се опитва да достигне най-вече до тези, които са в най-засегнатите райони – южно от пустинята Сахара в Африка, като провежда образователни семинари, помага на семейства, създава групи за подпомагане и дава възможност на заразените да си изкарват прехраната с труд.

На сесията на Генералната конференция бе гласувано създаването на нови административни подразделения (дивизии) в Африка: Източно-Централноафриканска дивизия, Южнофриканска-Индийски океан и Западноафриканска дивизия. Отбелязано бе, че църковното членство е нараснало от 10 939 182 в началото на 2000 г. до 13 936 932 в края на 2004 г. В същото време 1.5 милиона членове са напуснали църквата за периода 2000-2005 г. По време на една от сесиите бе разисквано как да се предотврати отпадането на църковни членове. Макар че Църквата на адвентистите от седмия ден има официално присъствие в 207 държави и по традиция има голямо нарастване в селските райони и островите, бе гласувано отделянето на средства за достигане на хората в големите градове. Ръководителят на финансовия отдел заяви, че 14.3 милиона членове са дали десятъци на стойност 1.87 милиард долара за всяка от предишните пет години.

Огромният брой желаещи да получат библейски уроци в Африка доведе до план за отпечатване на 14 милиона индивидуални библейски урока на пет езика, за да се посрещнат нуждите. Проектът “Посей 1 милиард” доведе до 1 милион пожелали библейски уроци и 80 000 кръщения. В Румъния бе извършена церемонията по посвещението на нов адвентен медиен център в Букурещ, а в Перу бе създадена уникална плаваща църква, намираща не на 4 000 метра над морското равнище в езерото Титикака. За първи път бе създаден библейски кореспондентен курс за индианците в Северна Америка, които наброяват най-малко 5.5 милиона. От 2 до 5 март адвентната църква във Филипините, която има 1.3 милиона членове на 7100 острова, отпразнува своята стогодишнина.

Според информация от “Нешънъл джиографик” и телевизионните мрежи Ей-Би-Си и Си-Ен-Ен адвентистите са едни от най-дълго живеещите хора на земята.

Пастор Марк Финли проведе поредица от срещи в Международния център на културата в Киев, където броят на присъстващите надхвърли 7000. През 2005 г. за първи път в сградата на световната адвентна църква бе проведена поредица от сателитни предавания, които се превърнаха в най-голямата евангелизация в историята на адвентизма.

Адвентистът Джоел Климкевич, американски войник от морската пехота, който отказа да носи оръжие, бе осъден от военен съд на седем месеца затвор, сега се подготвя за капелан. Пет години и четири месеца след като бе разрушена сградата на адвентната църква в Туркменистан, на местните вярващи бе позволено отново да провеждат съботни богослужения.Пастор Шон Бунстра, канадец, който се присъедини към адвентната църква, след като гледал телевизионната програма “Писано е”, сега е неин говорител и директор. Нов адвентен “подкаст” – един от най-новите методи за разпространяване на дигитална информация, сега е на разположение всеки четвъртък на интернет адрес www.news.adventist.org.
с. 1

скачать файл