Е побрал в себе си толкова много красота и блясък, че е трудно да


с. 1
Истанбул, гордият наследник на великия Константинипол, а днес един от най-значимите градове в Турция, е побрал в себе си толкова много красота и блясък, че е трудно да му бъде устоено. Той е град, където се преплитат различни култури и традиции и се свързват двата континента – Европа и Азия.

1.Най-големият МОЛ в ЕвропаФОРУМ Истанбул

На 17 ноември в Истанбул бе открит най-големият МОЛ в Европа – ФОРУМ Истанбул. Намира се точно до Централната автогара Есенлер, така че е много удобно и удачно това да бъде първата Ви спирка в града. МОЛът се простира на 225 000 кв.м. площ, дава работни места на 7 000 души. Очаква се да донесе приход от 500 000 000 ТЛ. В МОЛа е изграден голям аквариум, в който могат да се видят близо 10 000 морски вида. В района на магазина са включени още дава хипермаркета – ИКЕА и ПРАКТИКЕР.


2. Най-високата жилищна сграда в Европа

Сапфир”

Намира се в район „Левент 4” на турския град. Завършена в края на 2009 г., сградата се извисява на 64 етажа със 174 апартамента от 120 до 1100 кв.м.
Комплексът предлага още търговски център от 34 хил. кв.м, голф игрище, фитнес център и СПА с плувен басейн, обществени зони, ресторант. Проектантите на сградата са приложили и необходимите изисквания тя да получи сертификат за архитектура, съобразена с околната среда. Общата стойност на инвестицията ще е 200 милиона долара.
3. Крепостта Румели Хисар

Една от малкото изцяло запазени крепости с крепостни стени е крепостта Румели Хисар, която е разположена на европейския бряг на Босфора. През 1452 г. Султан Мехмед II издигнал тази крепост в най-тясната част на пролива. Над 10 000 роби, в течение на четири месеца, се трудили над изграждането на крепостта.

4. Миниатюрк Парк

Паркът Миниатюрк е разположен в квартал Сютлютдже на брега на Златния рог. В парка има над 100 миниатюри в мащаб 1:25 на всички известни туристически места или държавни учреждения в Турция. Разглеждането на парка доставя много приятни емоции.

На влизане в парка получавате карта на парка и билет с баркод, защото пред всеки експонат на стойка има четец за баркода. Когато прочете билета ви, машинката заговаря на езика, който и изберете при влизането си – английски, немски, френски, руски, като дава кратка справка за обекта, пред който се намирате.
с. 1

скачать файл