Ден на земята 22 април 2013 г


с. 1ДЕН НА ЗЕМЯТА - 22 април 2013 г.


Вече 43 години на 22 април правителства, бизнес компании, неправителствени организации и милиони хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за запазване на планетата. Международният Ден на Земята през 2013 г. е посветен на „Лицата на изменението на климата”, като призовава всеки човек да фокусира вниманието си и да предприеме действия за постигане на по-устойчив начин на живот.


Изменението на климата има много лица…

Мъж в Малдивите е притеснен за семейството си, поради повишаващото се ниво на морето, земеделски стопанин в Канзас се бори с продължителните засушавания, рибар по поречието на река Нигер отброява намаления улов риба, дете в Ню Джърси остава без дом в резултат на буря, жена в Бангладеш не може да получи прясна вода поради чести наводнения и циклони.


И те са не само човешки лица...

Те са и полярна мечка в топящите се арктически пояси, тигър в застрашените гори на Индия, китове в бедните на планктон части на Северен Атлантически океан, орангутан в индонезийските гори, застрашени от чести горските пожари и суша ...

Тези лица от изменението на климата се увеличават всеки ден…

За много хора, изменението на климата все още може да изглежда неясен и сложен проблем, който някой друг, в бъдеще трябва да реши. Но това е така, само защото те все още се чувстват изолирани и далеч от директните му последици. Изменението на климата има много реални ефекти върху хората, животните и екосистемите, върху природните ресурси, от които всички зависим.
За щастие, има и други лица на изменението на климата, които също се увеличават всеки ден.

Всеки човек, който предприеме свое действие, за да се справи с проблема, е лице на изменението на климата: предприемачите, които виждат възможност в създаването на нова „зелена“ икономика, активистите, които предприемат действия и организират кампании за повишаване на осведомеността в своята общност, инженерите, които проектират чисти технологии на бъдещето, държавните служители, които подготвят закони за изменението на климата, както и обикновените хора, които се ангажират и полагат усилия да живеем по един по-устойчив начин ден след ден...


Денят на Земята през 2013 г. ще действа като отправна точка, в която се настоява за незабавни действия за осигуряване на възобновяема енергия за всички и устойчиво бъдеще за нашата планета. Движението „Ден на Земята“ призовава местни, национални и международни лидери да намалят и прекратят субсидиите за изкопаемите горива, да насърчат идеята за използването на възобновяеми енергийни технологии и подобряване на енергийната ефективност.
Присъединете се към Деня на Земята, 22 април, 2013 г. и мотото „Лицата на изменението на климата”, като предприемете действие за популяризиране на възобновяемата енергия, енергийната ефективност и дадете своята подкрепа за по-устойчив начин на живот.

Денят на Земята има за цел да вдъхнови хората да се грижат по-добре за околната среда и да ги научи да се гордеят с това. Някои ще организират разходки сред природата, с надеждата, че това ще вдъхнови повече отговорност към околната среда. Други – ще направят почистване, за да стане околната среда по-добра за живеене.Каквото и да е Вашето действие, Денят на Земята е чудесен повод Вие да допринесете възможно най-много във вашата общност. Всички инициативи заедно не само ще окажат въздействие върху въглеродните емисии в света, но и ще покажат силата на малките индивидуални действия за опазване на планетата Земя.
Сайтът на кампанията (http://www.earthday.org/2013) отчита въздействието върху околната среда, което може да се постигне, когато милиони хора, корпорации и организации поемат ангажименти, за да подобрят околната си среда.
с. 1

скачать файл