Дебат за бъдещето на Европа: заместник-председателят Рединг провежда


с. 1Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 3 май 2013 г.Дебат за бъдещето на Европа: заместник-председателят Рединг провежда диалог с гражданите в Брюксел

Дебатът за бъдещето на Европа и за последиците от икономическата криза, в рамките на който членове на Европейската комисия посещават различни европейски градове, за да чуят тревогите на гражданите и техните надежди за бъдещето, набира скорост. На 4 май 2013 г. заместник-председателят Вивиан Рединг и министър-председателят на регион Брюксел-столица Шарл Пике ще проведат в Брюксел дебат с повече от 300 граждани.

Знам, че белгийците и европейците като цяло се тревожат за бъдещето, за последиците от кризата и за работата си. По време на диалога с гражданите в Брюксел искам да чуя тези опасения. Европа се основава на солидарност и в тези трудни времена ЕС подкрепя Белгия, както и останалите членове на европейското семейство“, заяви заместник-председателят Рединг, която е комисар по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството. „Намирам за окуражаващо мнението на белгийците, че ЕС е в най-добра позиция да се справи със сегашната криза. Очаквам да чуя още нови идеи от гражданите утре. Участвайте, задавайте въпросите, които ви вълнуват“.

Този диалог с гражданите в Брюксел ще бъде централно събитие в Деня на диалога, по време на който институциите на ЕС ще отворят врати за гражданите. Заместник-председателят Рединг ще произнесе слово при откриването на новия център за посетители на Комисията и на деня на отворените врати на ЕС (IP/13/386). Освен това Комисията ще бъде домакин на 10 други прояви в Брюксел, чиято цел е хората да споделят идеите си за бъдещето на Европа.

Граждани от цяла Белгия ще участват в диалога в Брюксел заедно с членове на Европейския парламент, белгийски бизнес лидери и представители на културните среди. Модератори на диалога ще бъдат Хакима Дармуш (RTL) и Роб Хейрбаут (VRT). Диалогът, който ще продължи час и половина, ще обхване следните теми: икономическата криза, гражданските права и бъдещето на Европа.

Дебатът ще се проведе от 14:30 до 16:00 ч. на адрес: La Tentation, Rue de Laeken 28, 1000 Bruxelles.

Можете да проследите дебата на живо по интернет. Граждани от цяла Европа могат да участват чрез Twitter, като използват хаштага #EUDeb8.

В Белгия вече се проведоха два дебата за бъдещето на Европа — в Гент — с европейския комисар по въпросите на търговията Карел Де Гухт и в Ойпен (23 април) — с комисаря по въпросите на регионална политика Йоханес Хан. Следващите дебати ще се състоят в Антверпен (8 май), Намюр (13 септември) и Лиеж (17 октомври) с участието на няколко комисари, включително председателя Барозу.Контекст

Каква е целта на диалозите с гражданите?

През януари Европейската комисия обяви началото на Европейската година на гражданите (IP/13/2), посветена на гражданите и на техните права. През тази година в целия ЕС членовете на Комисията ще обсъждат по време на диалози с гражданите техните очаквания за бъдещето.

Заместник-председателят Рединг вече проведе дебати в Кадис (Испания), в Грац (Австрия), в Берлин (Германия), в Дъблин (Ирландия), в Коимбра (Португалия) и в Солун (Гърция). През цялата 2013 г. навсякъде в Европейския съюз ще се проведат още много диалози и редица европейски, национални и местни политици ще се включат в дискусиите с граждани от всички обществени среди. Можете да проследите всички диалози на следния адрес: http://ec.europa.eu/european-debate.

През двете десетилетия, последвали въвеждането на гражданството на ЕС, е постигнато много: според наскоро публикувано проучване в ЕС в момента 63 % от гражданите се чувстват европейци. В Белгия резултатът е малко по-висок – 68 % (вижте приложението).

Навсякъде в ЕС гражданите всекидневно се възползват от правата си. Но хората невинаги знаят за тези права. Например около 60 % от белгийците твърдят, че не са добре информирани за правата си като граждани на ЕС.

Ето защо Комисията определи 2013 г. за Европейска година на гражданите, посветена на тях и на техните права. Диалозите с гражданите играят централна роля през тази година.Защо Комисията се зае с това точно сега?

Защото днес Европа се намира на кръстопът. Бъдещето на Европа е в центъра на общественото внимание, като мнозина предлагат да се премине към политически съюз ― федерация на национални държави или Съединени европейски щати. Следващите месеци и години ще бъдат от решаващо значение за бъдещето на Европейския съюз. По-нататъшната европейска интеграция трябва да върви ръка за ръка с укрепването на демократичната легитимност на Съюза.Какви ще бъдат резултатите от диалозите?

Мненията на гражданите по време на диалозите ще помогнат на Комисията при изготвянето на плановете за бъдеща реформа на ЕС. Една от основните цели на диалозите ще бъде да се подготви почвата за европейските избори през 2014 г.

По време на Европейската година на гражданите - на 8 май 2013 г. - Комисията ще публикува също така втори доклад за гражданството на ЕС, в който ще направи преглед на 25-те действия, набелязани през 2010 г., и ще очертае 12 нови конкретни действия за преодоляване на оставащите проблеми, с които гражданите на ЕС все още се сблъскват. Въпросите, повдигнати по време на обществената онлайн консултация и в рамките на диалозите, ще бъдат включени в този доклад и ще послужат при изготвянето на политиката на Комисията в областта на гражданството.

За повече информация

Допълнителна информация относно диалога в Брюксел:http://ec.europa.eu/belgium/events/130405_debates_fr.htm

Дебати с гражданите за бъдещето на Европа:http://ec.europa.eu/european-debate

Европейска година на гражданите:http://europa.eu/citizens-2013

Европейците имат какво да кажат: резултати от консултацията относно правата на гражданите на ЕС:http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Интернет страница на заместник-председателя Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието:http://ec.europa.eu/reding

Следвайте заместник-председателя в Twitter: @VivianeRedingEUЗа участие в дебата във Facebook: http://www.facebook.com/ECrepBE и в Twitter: @EU4BE #EUdeb8

За контакти:

Мина Андреева (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

ПРИЛОЖЕНИЕ

1. Според белгийците ЕС е в най-добро положение да предприеме ефективни действия срещу кризата2. Всеки седми белгиец се чувства гражданин на ЕС, но едва всеки четвърти знае какво означава това3. Според белгийците еврото е най-положителният резултат от дейността на ЕСIP/13/397

с. 1

скачать файл