Бившият председател на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов е


с. 1
06 декември 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕЕксшефът на лекарския съюз бил агент Жеко
Бившият председател на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов е бил нещатен сътрудник на ДС и е работил за МВР-Пазарджик. Това обяви вчера комисията по досиетата, която е проверила за принадлежност към комунистическите служби 43 лица, заемали ръководни длъжности в БЛС. Кехайов е бил вербуван на 22-годишна възраст през 1988 г. Според архивите той е продължил да сътрудничи и след 10 ноември 1989 г. Псевдонимът му бил Жеко.


Божидар Нанев оправдан за втори път

Обвинението няма солидни и професионално издържани аргументи, обяви съдът
Бившият здравен министър Божидар Нанев е невинен по обвинението, че е сключвал неизгодни сделки с доставки на антивирусния препарат тамифлу, реши Софийският апелативен съд (САС).

Магистратите оправдаха и ексшефката на „Бюджет и счетоводство" в здравното министерство Димитринка Николова.

Тя и Нанев бяха обвинени, че съзнателно и в съучастие са сключили две неизгодни сделки за доставка на противогрипния препарат, от което министерството загубило 2,5 милиона лева.

Според прокуратурата Нанев предпочел на 16 декември 2009 г. да сключи договор за доставка с фирма „Рош", а не с Националната здравна служба на Великобритания, която предлагала по-ниска цена. Така от разликата в цените се формирала щетата за бюджета.

През март т. г. обаче Софийският градски съд напълно оправда подсъдимите. Тогава той счете, че сделката е била напълно оправдана, а решението на Нанев да не сключи договор със здравната служба на Великобритания е икономически изгодно.

„Това, че прокурорът е непоколебимо убеден в правилността на своите изводи и че те му изглеждат очевидни и абсолютно безспорни, не е достатъчно. Необходимо е тази негова нагласа да бъде основана на солидни и процесуално издържани аргументи. Такива обаче не са изтъкнати по делото, включително и във въззивния протест. Вместо това фрагментарно са изведени едни факти, чието действително съдържание при това се елиминира, значението му се подменя, други от съпътстващите .процесиите събития факти и обстоятелства напълно се игнорират, а трети се преувеличават, изпълват се със съдържание, каквото доказателствата не показват, а и не подсказват", пишат магистратите от Софийския апелативен съд.

Според председателя на състава Петя Шишкова обвинението няма „солидни и процесуално издържани аргументи".


Пушачка нападна с юмруци инспектори

Хотелиери настояват за смекчаване на забраната
Пушачка се нахвърлила с юмруци върху здравни инспектори, които проверявали заведение в Русе през нощта. Жената седяла в локал в квартал „Дружба 3" и вече била на градус. След като проверяващите й направили забележка, тя се нахвърлила върху тях. Наложило се да викат полиция. Жената започнала да ругае и униформените. Задържана е в Първо РПУ, съставен й е акт за хулиганство. В Русе констатират, че забраната за пушене се нарушава все по-често, а хората отказват да дадат данните си при констатация на нарушението.

Вчера хотелиери отидоха на крака при здравния министър Десислава Атанасова, за да я убеждават да подкрепи идеите за смекчаване на забраните за пушене.

Подготвяме писмо до всички парламентарни групи с искане за срещи и подкрепа на облекчаване на забраната за пушене в заведенията, съобщи шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

На срещата получихме разбиране, но министерството е страна в казуса и е ясно, че лекари няма как да кажат, че са за пушенето, каза Рагин. Затова и ресторантьрите се обръщали към депутатите от всички партии. Молбата им обаче е въпросът да не се политизира.

Искаме да се върне старият режим със зали за пушачи и за непушачи, а ограничаването на тютюнопушенето да става с икономически мерки, а не насилствено, обясни още Рагин. Предложението на бизнеса е да има данъчни облекчения за заведения, които са само за непушачи.

И ние искаме да се намали броят на пушачите, но това не става за 24 часа, а постепенно с голяма разяснителна кампания, обясни шефът на ресторантьорите.

МЗ е дало становище в парламента, че е категорично против връщането на стария режим. За това има много причини, но най-сериозната е, че тютюнопушенето води до различни по тежест и вид заболявания, посочи Атанасова. Като министър не мога да дам подкрепа за отмяна на пълната забрана за пушене на закрито, каза тя.


Касата ще плаща за инвитро през 2013 г.
Законът за бюджета на НЗОК бе приет окончателно в парламента вчера. Общата сума е 2 710 276 000 лв. МЗ ще превежда пари на касата за инвитро, за неосигурени, които се нуждаят от интензивни грижи, диспансеризация при кожни и психични заболявания, за грижи при раждане.

Оставка на Симеон Дянков заради бюджета на НЗОК поискаха от Синята коалиция вчера. Според докторите Ваньо Шарков и Петър Москов финансовият министър „е превърнал здравната каса в своя касичка, като открадна 59 млн. лв. от вноските на българските граждани". По същите причини сините искат парламентът да освободи шефа на касата Пламен Цеков. „Определени депутати защитават частни корпоративни интереси на чужди фармацевтични фирми. Това е натиск, но няма да се огънем", коментира Дянков.
БИВШИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ КЕХАЙОВ БИЛ АГЕНТ ЖЕКО

Пет ченгета на ДС сред шефовете на лекарския съюз
Бившият председател на Управителния съвет на съюза от 2002 до 2009 година д-р Андрей Кехайов е бил сътрудник на Областното управление на МВР-Пазарджик-ДС. Той е сътрудничил в качеството си на агент с псевдонима Жеко. Името д-р Кехайов нашумя, след като изтече мандатът му на председател. Тогава той бе обвинен от свои колеги на ръководни постове в съсловната организация в куп злоупотреби със средства на съюза.

Георги Ставракев, който сега е член на Управителния съвет на съсловната организация, пък е работил за Военното контраразузнаване на Държавна сигурност под името Борислав, разкри още комисията по досиетата.

Д-р Стайко Спиридонов, член на Управителния съвет на БЛС до 2009 година, е бил сътрудник на Областното управление на МВР-Пазарджик-ДС по линия на Второ главно управление, известно още като контраразузнаване. Като агент той се е подвизавал под псевдонима Петко. Снет е от оперативен отчет през 1986 година. Името на д-р Спиридонов нашумя още през 1994 година, когато той приватизира първото лечебно заведение в България - бившата поликлиника в Пазарджик, и я превърна в частна болница.

Стоян Чакъров, председател на Контролната комисия на БЛС до 2009 г., също е сътрудничил на Първо главно управление (разузнаване) на Държавна сигурност. Той е бил секретен сътрудник с псевдоним Чудомир. Тодор Чернев, член на Управителния съвет на БЛС от 2009 до март 2012 година, пък е бил сътрудник на Областното управление на МВР-Русе и Второ главно управление на Държавна сигурност, като е действал с агентурното име Павлов.

Вчера комисията по досиетата оповести като сътрудник на Държавна сигурност и председателя на БЧК Христо Григоров. Неговото картонче се появи и преди няколко месеца, когато се проверяваше Българската търговско-промишлена палата. Григоров е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност с псевдоним Еленов.

ФАНИ СЕРАФИМОВА


www.Мрежат@

Няма да се разреши пушене след 22 ч.
Забраната за пушенето на закрити обществени места остава. Това заявиха вчера депутати от ГЕРБ по повод появили се публикации, че народни представители от всички партии са се обединили около идеята цигареното ембарго да се вдигне от догодина след 22 часа в заведения и барове. Поместваме мнения по темата от интернет форумите. Редакцията на „Монитор” не носи отговорност за изказаните мнения.

(НЕРЕГИСТРИРАН)

Най-доброто нещо, което ГЕРБ направиха е забраната за пушенето на публични места. Тук изобщо не трябва да се измества въпроса към заведения, безработица, печалби и т.н. То печалба има и от наркотици, по тази логика да вземат и тях да ги разрешат. Който иска, да си пуши вкъщи или където не пречи на другите. Писна ми години наред да ме душат и овоняват на работното място, в заведение или където и да било. Даже до болница стигах от това, че където работех на един метър нищо не се виждаше от дим, а съм непушач. Даже и в училищата и детските градини се димеше... още яко. Трябва да се засили контролът в държавните институции, защото там си пушат здраво. Няколко пъти съм свидетел как служители си пушат в читалища, полиция,общини и др.(РЕГИСТРИРАН)

В заведенията, в които ходя, не виждам никаква разлика в посещаемостта преди и след забраната. Може в одимените квартални кръчми и да е паднала посещаемостта, не знам, аз в такива заведения и преди и сега не ходя.Иван

Не мога да разбера как само в България протестират. Искат навсякъде да овоняват, без цигари не можели. Какъв пример за децата сте?Нов

Ако твоят пример за детето ти се изчерпва само с това, че не пушиш - горкото дете! Изглежда това е най- голямото ти постижение в живота и най-голямата ти гордост. Съжалявам те!ВЕСКО ПЕТРОВ

Здравето над всичко! Един живот имам и не желая някой да му вреди. Който иска да си пуши - да го прави на определените за това места, където няма да пречи на останалите. Никой не му отнема това право (все още). Заведенията са обществени места и като такива се посещават от всички. И пушачи, и непушачи. Защо всички трябва да ставаме пасивни пушачи за това, че някой решил да ти дими в заведението.НИКОЛАЙ

Абе, Веско, абе, Петров, теб някой насила ли те вкарва в заведения, в които се пуши. Хората искат заведения за пушачи и за непушещи безсмъртни като теб и мен. Така всеки си има избор. Сега дим няма, но за сметка на това не работят вентилациите и смърди на манджа и се разхождат грипни вируси в полупразните кръчми.МАРИН

Дали се пуши или не - това си е бизнес решение на шефа на кръчмата. По стара соцтрадиция бъркате обществено хранене с кръчма и (държавно/общинско) обществено място с частно по собственост и управление заведение.БОБИ

Да не би някой да е забранил пушенето или продажбата на цигари. Не. Никой не ви забранява да пушите, разберете го вече това. Забранява ви се да тровите останалите хора, които са избрали да не пушат. А това, че вие не можете да се преборите с порока си, е ваш проблем, не го правете наш. Пушете колкото си искате, ако ще и до смърт, но го правете така, че да не ни пречите.(НЕРЕГИСТРИРАН)

Заведенията не трябваше да се разделят на зони, а направо да се въведе тази наредба. Но се уплашиха от реакциите и го направиха половинчато.УМЕН

В Бавария проблемът с пушенето в заведения е решен елегантно. Заведението става частен клуб. Срещу символична сума за по-малко от минута ставаш член на клуба и подписваш декларация, че си съгласен да се пуши в помещенията. Имаш право да си водиш гости в ресторанта на т.нар. клубни мероприятия. В Мюнхен този тип заведения просперират.
Христо Григоров и Андрей Кехайов

Председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров и бившият председател на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов се оказаха сътрудници на бившия репресивен комунистически апарат. Както се оказаха и много други. Дано работата им да е била в действителност на ползу роду, а не да са носили грозни доноси. Иначе трудно бихме преглътнали факта, че днес и двамата имат хуманни професии.
Шефът на БЧК изскочи с картонче
Председателят на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров и бившият шеф на Българския лекарски съюз (БЛС) Андрей Кехайов се оказаха сътрудници на бившия репресивен комунистически апарат. Това стана ясно вчера, след като комисията по досиетата публикува резултатите си от проверките си в БЧК и БЛС. Григоров е работел за Първо главно управление на ДС, или разузнаването под псевдонима Еленов. Бил е вербуван през 1980 г„ на 44-годишна възраст. Бившият шеф на лекарската организация пък е бил агент на Държавна сигурност в ОУ на МВР - Пазарджик. Вербуван е едва на 24-годишна възраст и е получил псевдонима Жеко. Още четирима членове на БЛС са с картончета от общо 43-ма проверени. Това са Георги Ставракев и Стайко Спиридонов, които са в Управителния съвет на лекарската организацията, както и председателят на Контролната комисия в съюза Стоян Чакъров. Бившият член на УС на БЛС Тодор Чернев също е доносничел за службите.


Бившият шеф на лекарския съюз бил с картонче
Комисията по досиетата обяви ДС агентите в Българския лекарски съюз. Сред тях е бившият шеф на БЛС Андрей Кехайов, който оглавяваше сдружението от 2002 до 2009 г. Той е бил вербуван през 1988 г., когато е бил на 22 години. Носел е името агент Жеко.

Още четирима души от Управителния съвет на БЛС също са сътрудничели на Държавна сигурност. Това са Георги Ставракев с прозвището агент Борислав, Стайко Спиридонов известен като агент Петко, както и Стоян Чакъров, вербуван още през 1976 г. Последният е бил секретен сътрудник с името Чудомир. Четвъртият от групата е Тодор Чернев, който е в УС на лекарския съюз от 2009 до март 2012 г. Вербуван е през 1972 г. като агент Павлов.

Като агент на ДС бе официално обявено и името на шефа на БЧК Христо Григоров. Той е действал под псевдонима Еленов, като собственоръчно е писал агентурни сведения. В досието му има и разписка от получено възнаграждение.


Наркомани превърнаха в кочина варненско ДКЦ

Пациентите от метадоновата програма оставиха щети за 51 бона
Бившите наематели на помещения в ДКЦ „Св. Иван Рилски” във варненския кв. „Аспарухово” са оставили истинска кочина след себе си. Доскоро там се помещаваха пациентите от метадоновата програма, които са превърнали мястото буквално в необитаемо.

Помещенията са в такова лошо състояние, че се налага основен ремонт от пода до тавана, жалва се в писмо до общинските съветници от комисията по собственост в градския парламент управителят на Центъра за психично здраве Цветелина Търпоманова. Тя вече е провела разговори с управата на общинското предприятие „Инвестиционна политика”, като оттам пресметнали, че ремонтите ще глътнат 51 000 лв.

„Това са пари, колкото за един нов апартамент в „Аспарухово”, възмутиха се единодушно общинарите. Съветниците поискаха да се запознаят обстойно с изготвената количествено-стойностна сметка, за да разберат кое ще изяде толкова много пари в помещенията от 129 квадрата.

Общинарят Владимир Тонев от „Нашият град” заяви, че много по-разумно би било ремонтът да се възложи на наскоро сформираното общинско предприятие “Строителство и ремонти”, което беше създадено именно за такива случаи.

Шефът на предприятието Звездин Стоилков обаче подчерта, че фирмата може да започне да работи най-рано през април. На никого от съветниците обаче не хрумна да попита каква е причината помещенията да бъдат превърнати в кочина. На заседанието на комисията не присъстваше за обяснения и шефката на ДКЦ „Св. Иван Рилски” Татяна Аврамова.


Баба почина, след като се отказа от животоспасяващи илачи

Старците нямали 17 лева за еднократно боцване
Десетки старци от стралджанското село Богорово писмено подписват документи, в които се отказват от животоспасяващи лекарства. Една баба почина, а дядо го чака същата участ, ако не се вземат спешни мерки. Причината за крайната крачка, която е подтикнала пенсионерите, е липсата на пари и беднотията, в която пребивават пенсионерите, алармира Надя Жечева от общинския пресцентър в Стралджа.

За два случая, в които хората доброволно са се подписали, че не желаят поставянето на инжекции, които могат да удължат живота им, е потвърдил дори и кметският наместник Митко Ангелов. Само те могат да удължат живота им, а цената от 17 лв. за еднократно живително боцване се оказва непосилна за обеднелите до крайност и живеещи в немотия пенсионери.

По думите на Надя Жечева случилото се е ужасно. „Дядото се притеснява да не се разчуе из селото, не иска да им се споменават имената. Нямат пари хората. Кметският наместник сега го кара да напише молба за еднократна помощ, но тя няма да реши проблема. Парите ще са между 50 и 200-250 лева. Месечно общината отпуска 1000-1500 лв. за такива помощи.

Бабата е била тежко болна, става дума за животоспасяваща инжекция, вероятно е било рак”, коментира още тя.

През 30-те години на миналия век Богорово е наброявало около 600 души. 50 години по-късно те са около 300, но досега се хвалят с много добра организация на земеделското производство, което им носи успехи на общинско и областно ниво.

„Днес в Богорово кретат около 60-ина възрастни, за които всеки ден е подарък. Не се оплакват, не се страхуват за бъдещето. Напук на всякакви кризи и проблеми продължават да се усмихват и твърдят, че в родното село се чувстват щастливи”, допълни Надя Жечева, като не пропусна да призове държавните институции за помощ, защото положението било трагично.
Божидар Нанев – невинен
Бившият здравен министър Божидар Нанев е невинен. Това реши Софийският апелативен съд, като потвърди присъдата от първа инстанция. Нанев бе обвинен за 2 неизгодни сделки, сключени при избухването на грипа в края на 2009 г., с които били нанесени щети за 2,5 млн. лв. Подсъдима бе и шефката на дирекция „Бюджет и финанси" Димитринка Николова, която също бе оправдана. Тя не дочака да чуе за втори път „невинна", тъй като почина.


Още призиви за оставката на доктор №1
След „Зачатие" и фондация „Искам бебе" настоява шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов да си подаде оставката. Поводът е изказване на доктора пред Нова тв, в което той съобщи, че българките „не могат да имат дете заради елементарната хигиена и всичките болести, които прекарват вследствие на по-разпуснатия си начин на живот". Райчинов тогава подчерта, че не става дума за ромките.

„Приемаме с възмущение казаното и искаме Райчинов да се оттегли", добавиха от „Искам 6e6e".
Лекарският съюз – пълен с ченгета, няма при зъболекарите
Петима големи шефове в Българския лекарски съюз (БЛС) са били служители на Държавна сигурност, показва решение на Комисията по досиетата, оповестено вчера. Хората й са проверили председателите, зам.-шефовете, главните секретари и членовете на управителните съвети на БЛС (общо 43-ма души). Резултатите показват, че д-р Андрей Кехайов, който бе шеф на БЛС от април 2002 г. до януари 2009 г., е бил агент на ДС с псевдонима Жеко. Вербувал го Цветан Иванов на 30 юни 1988 г, когато Кехайов е бил на 23 г. Докторът е предавал информацията си в МВР-Пазарджик.

Настоящият зам.-председател на БЛС д-р Георги Ставракев също е сътрудничил на ДС. Едва 18-годишен той е бил вербуван от Георги Николов през май 1984 г. Като агент името му е било Борислав. Той е донасял информацията си на военното контраразузнаване. Снет е от действащия оперативен отчет през 1989 г.

В списъка на агентите е и д-р Стайко Спиридонов, който бе член на Управителния съвет на БЛС. В момента той е изпълнителен директор на болница „Хигия" в Пазарджик и председател на Асоциацията на частните болници в България. И той като д-р Кехайов е донасял информацията си в областното управление на МВР в Пазарджик. Псевдонимът му е бил Петко. Снет е от действащия оперативен отчет през 1986 г. Д-р Стоян Чакъров, който бе председател на Контролната комисия към БЛС, е работил като секретен сътрудник с псевдоним Чудомир. Вербуван е през 1986 г. и две години

по-късно е с прекратено сътрудничество. Проф. Тодор Чернев (член на УС на БЛС от януари 2009 г. до март т.г.) е бил вербуван през 1972 г. от Иван Иванов. Чернев, който бе един от лекарите, участвали в експертизата по случая „Горна Оряховица", е бил агент с псевдоним Павлов. Снет е от действащия оперативен отчет през 1989 г. Секретен сътрудник Еленов пък е бил шефът на БЧК д-р Христо Григоров.

В ръководството на зъболекарския съюз няма нито едно ченге.


Сините искат Дянков да си ходи заради здравето
ДИАНА ТЕНЧЕВА

„Синята коалиция" поиска вчера оставката на финансовия министър Симеон Дянков заради намесата му в здравната политика. „Той превърна Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в собствена касичка, а управителят й д-р Пламен Цеков - в изпълнител на неговата воля", заяви депутатът от „Синята коалиция" д-р Ваньо Шарков.

С колегите му настояват още парламентът да освободи шефа на касата, защото той бил „неспособен да защити интереса на осигурените". „ГЕРБ провежда идентична политика с тази на БСП от предишния мандат", каза още д-р Шарков и се аргументира с диаграма за бюджета на НЗОК по пера от 2009 г. и на проекта за 2013-та. Според нея стойностите за лекарства, болнична и дентална помощ, за джипита и специалисти са едни и същи.

„Пак по идея на Дянков децата няма да започнат да се осигуряват с цяла здравна вноска от догодина, а ще останат с половин, което означава, че здравето им не интересува ГЕРБ", казаха сините. „Същите тези депутати от самото начало на мандата защитават интересите на големи чужди фармацевтични фирми и тези фирми се опитват по някакъв начин да вземат още повече пари от българите, така че го приемам като поредния опит за натиск върху нас, за да отпуснем контрола", отвърна на обвиненията Дянков.

Към 16,30 ч депутатите започнаха да обсъждат на второ четете бюджета на НЗОК за догодина. ГЕРБ не прие предложението на Шарков с 50 млн. лв. да се увеличат приходите и разходите. Сумата остана от бюджета за т.г., след като Конституционният съд реши, че касата няма право да трансферира пари към министерството.


5-има Висши лекари -агенти на ДС
Петима сътрудници на бившата ДС в управителните органи на Българския лекарски съюз оповести вчера Комисията по досиетата. Бившият председател на съсловната организация д-р Андрей Кехайов, ръководил БЛС от 2002 до 2009 г., е бил сътрудник на ОУ-МВР Пазарджик - ДС, в качеството си на агент Жеко. Настоящият зам.-шеф на съюза Георги Ставракев е бил агент Борислав. Стайко Спиридонов, член на УС на БЛС от 2009 г, пък се е подвизавал с псевдоним Петко. Секретен сътрудник Чудомир в четвърти отдел е бил и председателят на Контролната комисия на БЛС до 2009 г. Стоян Чакъров. Тодор Чернев пък е бил агент Павлов.


Глобяват аптека, отровила бебе
Антоан ВЕЛЕВ

Има нарушения при работата на аптека „Феникс", фармацевт от която написа грешна дозировка на сироп за кашлица и антибиотик. Тази грешка прати в „Пирогов" 3-месечно бебе от Кюстендил. Според шефа на Регионалната здравна инспекция д-р Христо Кознички проверката е установила няколко нарушения, но предстои да се произнесе Агенцията по лекарства и едва тогава ще се огласят конкретните глоби, фармацевтката, объркала дозировката за тримесечния Ивън, заради което животът му бе застрашен, също ще бъде наказана.
Пушачка нападна инспектори в Русе
Росен МОЛЛОВ

Пушачка нападна с юмруци здравни инспектори, които правели нощна проверка в русенско заведение, съобщиха от РИОКОЗ. Доста подпийналата дама си пушела спокойно цигарата в кръчма в квартал „Дружба 3" и се ядосала, че проверяващите й развалят рахатлъка. Те били принудени да извикат полицията. Агресивната жена обаче започнала да обижда и униформените. В крайна сметка те й сложили белезници и я завели в районното, където й съставили акт за хулиганство. След застудяването на времето проверките по заведенията стават все по-трудни, признават от РИОКОЗ.

На все повече места клиентите си пушат вътре, а собствениците са готови да рискуват глоби, но не и ресторантите им да стоят празни, твърдят инспекторите.


Най-добрите студенти с награда стаж

Медик от Пловдив отличен за бъдещ висшист номер 1
Теодора ЙОЛЧЕВА

Стажове в болници, училища, софтуерни фирми и в държавната администрация. Такива награди получиха 11-те бъдещи висшисти, които грабнаха призовете в тазгодишния конкурс „Студент на годината". Младежите бяха наградени в различни категории според направлението, в което учат. Кандидатурите пресява жури начело с министър Сергей Игнатов и членове колегите му от кабинета Десислава Атанасова, Тотю Младенов, Свилен Нейков, Вежди Рашидов, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.

За първи път в историята на конкурса отличените студенти получиха освен статуетки и

шанса да започнат работа. Петима стажанти ще приеме Комисията за финансов надзор. Софтуерни и охранителни фирми също наградиха със стаж номинираните в различните направления, фондация „Атанас Буров"даде и стипендия на Ергин Севгин от Стопанската академия в Свищов. Момчето, което следва едновременно финанси и международни икономически отношения, ще получава по 250 лв. на месец, за да подпомага учението си.

Реверанс към бъдещите медици направиха и от болница „Токуда". От лечебното заведение поканиха най-изявените бъдещи медици да трупат опит при тях. Избраните са победителката в категория „Медицински науки" Албена Атанасова, която получи приза си от здравния министър Десислава Атанасова.

Другият стаж в „Токуда" заедно с титлата „Студент на годината" грабна Васил Тосков от Медицинския университет в Пловдив. Въпреки че е едва втори курс, Васко има биография, която би респектирала много от по-възрастните му колеги. Момчето е автор на три научни труда.

Има публикация в официалното списание на Европейската асоциация на студентите по медицина. Развива практическите си умения в летните училища на университета в Антверп и университета в Манчестър. Участник е в редица конференции по спешна медицина.


Нанев пак оправдан за „Тамифлу”-то
Втори съд оправда вчера бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев. Той и ексслужителят от ведомството Димитринка Николова бяха подсъдими за сключени две неизгодни сделки за доставка на антивирусния препарат „Тамифлу". Според прокуратурата от тях държавата била ощетена с 2,5 млн. лева. Решението на Софийския апелативен съд напълно потвърждава решението на колегите им от Софийския градски съд (СГС).

„Това, че прокурорът непоколебимо е убеден в правилността на своите изводи и че те му изглеждат очевидни и абсолютно безспорни, не е достатъчно. Необходимо е тази негова нагласа да бъде основана на солидни и процесуално издържани аргументи. Такива обаче не са изтъкнати по делото, включително и във въззивния протест", пишат в решението си магистратите.

В мотивите си те упрекват обвинението, че изопачава факти и обстоятелства, за да придаде тежест на обвинителната версия. Затова СГС е действал по единствения правилен начин, като е постановил оправдателна присъда и за двамата.


Сините искат остабката на финансист N1
Двама доктори от Синята коалиция поискаха вчера оставката на финансовия министър Симеон Дянков. „Той превърна НЗОК в собствена касичка. За последните 2 години бяха откраднати поне 59 милиона лева от здравноосигурителните вноски на българите", обяви народният избраник д-р Ваньо Шарков. Той и общинарят от ДСБ Петър Москов настояха и шефът на здравната каса д-р Пламен Цеков да напусне поста си.

„Ръководството на касата отказа да бъде стопанин на средствата на вложителите и я превърна в донор на бюджета", смята Шарков.

„Москов подчерта, че ГЕРБ води здравната политика на БСП от предишния мандат.


Касата и министерството спорят кой да плаща за хората без осигуровки
Болни спят в линейките

Лечебници ще си прехвърлят пациенти заради нова неясна наредба
Промяна във финансирането на болниците готви куп капани за пациенти и лекари. Заради неясните правила може да се окаже, че след Нова година тежко болни хора ще се прехвърлят от болница в болница, тъй като никоя институция няма да им покрива лечението.
Ново изпитание се задава за българските пациенти. Догодина едни от най-тежко болните хора може да намират още по-трудно болници, които искат да ги лекуват. Причината е в промяната на финансирането на интензивните грижи, които се налагат в случаи като инфаркт, удар, тежки аритмии и др. В момента те се плащат от здравното министерство. Догодина обаче ще се финансират от здравната каса. По този начин едни и същи пари ще се разделят между повече болници, или казано иначе, финансовият ресурс ще се преразпредели от големите държавни болници към частните. Това, от една страна, ще доведе до по-малък капацитет на обществените клиники да приемат тежките пациенти. Частните болници пък по принцип бягат от тях, тъй като те струват доста скъпо. Не е ясно и кой ще плаща за неосигурените хора. Така болните хора могат да се окажат в по-лошо положение от досегашното.

Засега касата предвижда 40 млн. лв. за финансиране на интензивните грижи догодина, толкова са парите и в момента. Те обаче се делят между 30-40 от най-големите държавни болници в страната. Клиниките се избират по критерии, заложени в методика на здравното министерство. С прехвърлянето обаче част от тези критерии - като наличието на съдебни лекари - отпадат. Освен това пада и ограничението договори да сключват ведомствените болници като ВМА и Правителствена. Тези критерии бяха въведени, за да ограничават клиниките, които могат да получават парите. Това бе един вид скрито финансиране на държавните болници, които обират най-тежките случаи и трупат дългове. Сега това ограничение отпада и не е ясно дали тежките случаи ще продължават да са желани за тези клиники. С промените се въвежда и максимален брой интензивни легла, които могат да се финансират от касата. Техният брой обаче не се увеличава, а се запазва почти същият като през тази година. Все още не е ясно на какъв принцип здравната каса ще избира колко легла и в кои болници да финансира. Друг важен въпрос, който повдигат готвените промени, е кой ще плаща за интензивно лечение на повече от 1 милион неосигурени. Касата има право да плаща само за хора с редовни здравни вноски. В болниците обаче могат да попаднат и пациенти, които са с опасност за живота, а не са осигурени. Тогава не е ясно кой ще им плати лечението. По закон клиниките не могат да откажат прием, а касата не може да им плати разходите. Заради това досега интензивните състояния бяха към здравното министерство, а парите се наливаха в държавните болници. Така се гарантираше, че лечение ще има и за спешните случаи при хора без здравни вноски. Сега обаче е под въпрос дали здравното министерство ще плаща за това.

Самите медици са раздвоени за промените. Според новия директор на "Пирогов" д-р Стоян Миланов промените са най-доброто, което може да се направи за заложения финансов ресурс. Проф. Силви Георгиев от "Майчин дом" смята, че интензивните грижи трябва да са приоритет на държавните болници, а промените са спорни. От лекарския съюз са "за" прехвърлянето на интензивните грижи, но само при наличието на поне два пъти повече пари, или 80 млн. лв., за финансирането им. На тази теза са и повечето лекари в болниците. Към момента изясняваме подробностите по прехвърлянето на финансирането заедно със здравното министерство, когато станат окончателно ясни, ще ги оповестим, казаха от касата.

Мария Чипилева


Рамковият договор под въпрос
Готвените промени за финансирането на болниците догодина още са под въпрос. За да станат факт, трябва да се разпише и нов рамков договор между касата и лекарския съюз. Още преди месеци обаче медиците заявиха, че няма да разпишат документа заради новите правила, по които здравната каса иска да плаща на болниците. Тя каза, че ще определя не само месечни лимити на парите на болниците, но и броя пациенти, които могат да се лекуват по всяка диагноза. Досега няма яснота дали методиката ще се промени. Все още не е ясно и какви са прогнозните обеми и цени, по които касата ще плаща на болниците. Преговорите за това още продължават. От лекарския съюз са категорично против и прехвърлянето на ин витрото, ваксините и останалите дейности към касата. Лекарите окончателно ще решат на събор в края на следващата седмица дали ще дадат мандат на председателя си Цветан Райчинов да подпише договора.


РЕАКЦИИ
Не е добър ход Д-р Георги Матев, изпълнителен директор на МБАЛ Бургас:

Считам, че преминаването на интензивните грижи към НЗОК не е никак добро решение, то ще доведе до административни и финансови проблеми. Ако приемем, че лечение на пневмония по клинична пътека струва 700 лв., но се случи така, че пациентът получи усложнения и се наложи допълнително интензивно лечение, то тогава един ден в интензивното отделение струва 500 лв., ако те не се заложат предварително в клиничната пътека, то тази сума няма как после да бъде заплатена от касата. А НЗОК няма как предварително да прогнозира и да планира кои и колко заболявания ще претърпят усложнения. Много по-добре е да се запази сегашната система на финансиране и интензивните дейности да останат към Министерството на здравеопазването.


Лекуваме по 200 на нощ Д-р Веселин Николов, шеф на спешния център в "Св. Анна" във Варна:

Всичко зависи от това, колко нови болници ще се появят на опашката за пари за интензивни грижи. Когато видя какво ще получи спешният център при нас, ще преценя дали е по-добре интензивните грижи да са към НЗОК или към здравното министерство. При нас годишно минават 60 000 пациенти, а през лятото над 200 за денонощие.


Няма ясни правила Петко Стефановски, шеф на спешното отделение в МБАЛ Плевен:

Докато няма финансови параметри, е твърде рано да коментираме идеята за преминаване на финансирането на интензивните грижи към здравната каса. Предстои ни събор на лекарския съюз на който съм делегат, надявам се дотогава да стане ясна позицията на нашето министерство.
Пет ченгета при докторите
Петима шефове в Лекарския съюз са работели за Държавна сигурност, разкриха от Комисията по досиетата. Бившият председател на съсловната организация д-р Андрей Кехайов е бил агент Жеко. Вербуван е през 1988 г. Сегашният зам.-шеф на БЛС Георги Ставракев пък е действал под псевдонима Борислав от 1984 г. За ДС са донасяли и бившите членове на Управителния съвет Стайко Спиридонов и Тодор Чернев. Стоян Чакъров, който е оглавявал Контролната комисия до 2009 г., е бил секретен сътрудник Чудомир. Еленов е бил псевдонимът на шефа на Българския червен кръст Христо Григоров.


Делят опасни болести на “тежки” и “леки”
"Тежки" и "леки" клинични пътеки предлагат да се въведат от здравното министерство. Пътека номер 184 за "животозастрашаващи инфекции на меките тъкани" се разделя на две - за тежки и за леки случаи. Промяната фигурира в Наредба 40 на здравното министерство за пакета от дейности, които трябва да плаща здравната каса. Специалисти обаче питат как едно животозастрашаващо състояние може да бъде леко. Според тях подобни промени са показател, че държавата се отказва от въвеждане на ДСГ. Именно този метод за финансиране на болничната помощ може да отчита реално разходите за лечението на един пациент.


Бременните с още прегледи без пари
От догодина здравната каса ще плаща на клиниките за ин витро. Право на това ще имат само жените с редовни здравни вноски. Промени в процедурите обаче няма да има. Неосигурените бременни пък ще имат право на безплатни прегледи, които финансира касата. Фондът ще плаща и за някои диспансерни прегледи на психично болни и хора с полово предавани болести като сифилиса. Досега отново те се финансираха от министерството. Това не е лошо, стига да има кой да плаща за хората без осигуровки, коментираха специалистите.
Какво още покрива от догодина касата

* вътреочна леща

* раменна става

* ушиватели

* консумативи в неврохирургията

* лечението на будна кома

* лекарства за юношески ревматоиден артрит

* лекарства за хормон на растежа при деца с нарушение на фосфорната обмяна


Нанев невинен за"Тамифлу"
Бившият здравен министър Божидар Нанев е невинен за неизгодната сделка с ваксините "Тамифлу". Присъдата му бе потвърдена от Софийския апелативен съд. От прокуратурата се опитват да докажат, че Нанев е нанесъл щети за 2,4 млн. лева на бюджета. Решението не е окончателно и подлежи на касационен контрол.


Цигарите в еднакви опаковки и у нас

Българският ориенталски тютюн може да бъде забранен
Въвеждането на унифицирани цигарени опаковки за всички производители на тютюневи изделия е с една идея по-близо до реализация. От 30 ноември Европейската комисия е стартирала обсъждането на промени в Директивата за тютюневите изделия, разгласиха световните медии. До края на годината се очаква ЕС да излезе с официално предложение за точния текст на директивата. Промените предвиждат всички цигарени кутии да са еднакви по форма и размер, като името на производителя бъде изписано с малък унифициран шрифт. Подобна мярка вече е въведена в Австралия. Освен чисто търговския вид на тютюневите изделия се предвижда и забрана на някои използвани съставки в цигарите, чрез които се придава по-атрактивен вкус и мирис. Това предизвика горещи дебати, тъй като се смяташе, че сред тези забранени съставки ще попадне и българският ориенталски тютюн.

След като страната ни остро се обяви срещу подобна мярка, комисарят по здравеопазването Джон Дали преди два-три месеца се ангажира с обещанието, че няма да бъдат прокарвани текстове срещу родния тютюн. По-късно обаче след грандиозни скандали с името на Дали той подаде оставка, а неговото място беше заето от Тонио Борг, чиято първа работа беше да даде старт на тези идеи. Според източници от тютюневите концерни има опасност в директивата да бъде поместен текст, който дава право на ЕК да забранява някои съставки в цигарите. "Стандарт" се допита до председателя на Комисията по земеделие към парламента - Десислава Танева. По думите й опасност за българския ориенталски тютюн няма.Мартин ЛЕКОВ


ГЕРБ остави обезщетението за дете под прага на бедност
По-нисък процент за индексация на пенсиите и по-малко пари за болните предвижда бюджетът на държавното осигуряване за 2013 г.
ДИНА ХРИСТОВА

През 2013 г. майките ще гледат децата си от 1 до 2 г. с обезщетение, което ще бъде с 1 лв. по-ниско от прага на бедност. Болните ще продължат да получават по-малко пари за първите три дни болнични, след като антикризисната мярка се превръща в постоянна. Пенсиите ще се индексират с хармонизираната инфлация, но тя е с около 2.5% по-ниска от истинската, в която не се включват луксозни стоки. Вдовишката добавка замръзва на 26.5% и от ГЕРБ повече няма да я увеличават, въпреки че обещаваха да я направят 40% до края на мандата. Въвежда се пенсионна възраст за военните, но пък се дава възможност и на бивши служители на МО да се възползват от преференциите на ранното пенсиониране. Това стана ясно след окончателното гласуване в парламента на закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г., с който минаха и промени в Кодекса за социално осигуряване. Гласуването беше съпроводено от 6 часа безсмислени дебати. По време на тях управляващите мълчаха "като шарани" според Емилия Масларова (БСП).

С промените ГЕРБ замразява за пета поредна година обезщетението за гледане на дете на 240 лв. при 241 лв. линия на бедност и 310 лв. минимална заплата от 1 януари. И червени, и сини, и ДПС настояваха това обезщетение да се изравни с минималната заплата, като основният аргумент беше намаляването на раждаемостта от 2009 г. насам с по около 5000 деца на година. Социалният министър Тотю Младенов обаче заяви, че държавата няма да стимулира "професия майка". "Казвате нещо цинично: "Ние имаме парите, ама няма да ги дадем, за да не стимулираме професия майка. 15 млн. лв. имате за подслушване. 15 млн. лв. е само сметката на вертолетите и авиоотряда, с която властта реже лентички ежедневно. Това е цинично, че вие имате тези пари, но не желаете да ги дадете на българските майки", апострофира Мая Манолова (БСП).

От ГЕРБ си гласуваха и диференцираното индексиране на пенсиите средно с 9.3% от 1 април вместо от 1 юли, както е по закон. Според опозицията изтеглянето е заради предстоящите избори. Никой не ги обори. Най-много - с 9.8%, ще се увеличат пенсиите, отпуснати до края на 2009 г. С това според управляващите се покрива инфлацията от средата на 2009 г. (когато беше последното увеличение) до края на 2012 г. В случая обаче се ползва хармонизираната инфлация, а тя е по-ниска от реалната, която според калкулатора на НСИ ще мине 13%. Пенсиите от 2010 г. ще се увеличат с 8.8%, от 2011 г. - с 5.7%, от 2012 г. - само с 2.2%.

От опозицията припомниха, че ГЕРБ се отказва от твърдите си предизборни предложения за увеличение на вдовишката добавка от 20% до 40% до края на мандата и от обещаната добавка към парите за старост на възрастните над 75 г. Това извади извън релси Петър Петров, който беше един от тримата депутати на мнозинството, които се включиха в дебатите. "Когато ГЕРБ си прави програмите, за да влезе във властта през 2007 и 2008 г., нямаше криза. Така че не сравнявайте вашето управление с нашето", изригна той. След което от опозицията му припомниха, че финансовият министър Симеон Дянков три пъти обявява официално край на кризата, а част от тези обещания бяха гласувани с антикризисните мерки през пролетта на 2010 г.

Мая Манолова от БСП пък изчисли, че ръстът на минималната пенсия с 5 лв. - от 145 лв. тя става 150 лв. от 1 април, е колкото едно депутатско кафе. Светлана Ангелова от ГЕРБ я обвини в популизъм, понеже от опозицията не направили предложения за по-висок ръст между първо и второ четете, а сега критикували. Така започна вълна от предложения за минимална пенсия - от 500 лв. на Павел Шопов от "Атака", който преди това обобщи: "Като че ли щяхте да ги приемете!", до 270 лв. и до 290 лв. на независими и БСП, които, естествено, бяха отхвърлени.

Другата невралгична точка в дебатите беше въвеждането на пенсионна възраст за военните. От 2013 г. те вече ще се пенсионират при 27 г. общ стаж, от които 2/3 специализиран, но и при навършени 52 г. за младшите чинове и 54 г. за старшите. За летци, парашутисти, водолази и подводничари възрастта е съответно 42 г. и 44 г. според чина, а стажът - 15 г. специализиран. В същото време обаче текстът се променя така, че не само действащи военни, както е сега, но и бивши ще могат да се пенсионират рано. Опозицията предупреди, че не може от 10 привилегировани категории само за една да се утежняват условията. Третият ГЕРБ-аджия, който се включи в дебатите, беше Владимир Тошев, за да обясни предложението си от ранно пенсиониране да се възползват и войници и матроси, чийто стаж по първоначалната редакция не се признаваше за военен. То, естествено, беше прието.

ГЕРБ си гласува и първите три дни болнични да останат за сметка на работодателите вече за постоянно, макар че трябваше да е само за втората половина на 2010 г. От това губят работниците, тъй като, вместо да вземат една надница през първия ден и по 80% от средния си осигурителен доход за 18 месеца назад, получават по 70% от последната си заплата в първите три дни. Губят и работодателите, които ежегодно трябва да плащат над 100 млн. лв. за болнични. Масларова припомни, че мярката не само не е довела до намаление на болничните, но разходите във фонда растат, защото хората ходят все по-късно на доктор и се нуждаят от по-дълго и по-скъпо лечение.

ОБОБЩЕНИЕ

"Искам да поздравя финансовия министър Симеон Дянков за неговата успешна и последователна човеконенавистна политика, която води спрямо българския народ", обобщи дебатите независимият депутат Георги Терзийски. В залата в повечето случаи гласуваха под 100 депутати от 240, което за пореден път показа заинтересоваността на депутатите към важните закони.


Коледни добавки почти сигурно няма да има

Все по-малко вероятно е да има коледни добавки за пенсионерите тази година, стана ясно вчера от поредното изявление на вицепремиера Симеон Дянков. Плащането зависи от това дали ще има дефицит в бюджета за ноември, а данни ще има след 8 декември, каза Дянков в парламента.

Според източници на "Сега" бюджетът през ноември със сигурност ще е на дефицит. Очаква се минусът в държавната хазна да е около 60 млн. лв. Дефицитът за октомври бе 74 млн. лв. Тоест и в момента е ясно, че ако решението зависи само от това, както твърди Симеон Дянков, коледни добавки към пенсиите за Нова година няма да има.

В същото време планираният дефицит за 2012 година възлиза на 1.3% от БВП (1 млрд. лв.) и изпълнението на бюджета в момента е далече от този праг. Сметките на синдикатите показват, че за осигуряването на коледни добавки от 20 до 50 лв. към всички пенсии до 400 лв. ще са необходими около 60 млн. лв. Това би било равносилно на 0.08% увеличаване на бюджетния дефицит.

В същата посока се изказа и президентът Росен Плевнелиев, който заяви, че досегашният дефицит е комфортен и не може коледните добавки да са предмет на ежедневни коментари, а трябва да са обект на планиране. "Правителството е планирало още в началото на годината дефицит от 1.3%, същевременно към момента ние сме на по-малък от този дефицит, вероятно ще приключим с дефицит около 0.7 - 0.8%. Разбира се, финансовият министър би могъл да има допълнително аргументи, за които аз не знам, но много е важно да планираме дългосрочно, правилно, включително и коледните добавки", каза държавният глава.


НЗОК окончателно се прости с 50 млн. от здравни вноски
Дина Христова

Здравната каса беше окончателно лишена от 50 млн. лв., събрани от здравни вноски, след като вчера парламентът не прие предложенията на сини и червени депутати остатъкът от обявения за противоконституционен трасфер към здравното министерство да влезе в бюджета й за 2013 г. Това стана с гласуването на второ четене на закона на бюджета на НЗОК. ГЕРБ отхвърли и предложението на синия Ваньо Шарков за актуализация на бюджета за т.г. с тази сума.

За 2013 г. касата няма да прави трансфер към МЗ, но затова пък ще трябва да плаща за много повече дейности, ангажимент на държавата. С пари на здравноосигурените догодина ще се заплащат ваксините, инвитро процедурите и интензивното лечение, които би трябвало да са гарантирани от държавата за всички, а не само за здравноосигурените. За целта касата ще отдели 90 млн. лв. 40 млн. лв. са за интензивни грижи, но с тях вече ще се плаща и на големи болници, на които МЗ досега не плащаше за този вид помощ. Военната болница вече декларира, че само нейните интензивни дейности излизат по 24 млн. лв. на година, които досега не се плащаха от МЗ.

Мая Манолова от БСП предупреди, че да се прехвърлят на касата дейности, ангажимент на държавата, е толкова противоконституционно, колкото и да се прехвърлят пари. Очаквано нито едно предложение на опозицията не беше прието.

В крайна сметка догодина касата ще харчи 2.7 млрд. лв. Слагат се вече лимити не само на парите, но и на дейностите, за което от опозицията твърдят, че ще доведе до абсурда да се връщат болни заради изчерпани лимити за лечение по дадена пътека. Никой от управляващите не се включи в дебатите, но по-рано различни техни представители са обяснявали как това няма да се случи, понеже лимитите могат да търпят промени и да се правят преразпределения на средства в рамките на утвърдения бюджет.


Бивш здравен министър е оправдан повторно
Васил Димитров

Бившият здравен министър от кабинета "Борисов" Божидар Нанев беше оправдан за втори път по обвинението, че ощетил държавата с над 2.4 млн. лв. при покупката на ваксини против грип през 2009 г.

Според прокуратурата той е сключил неизгодна сделка с "Рош - България" ЕООД за доставка на препарата "Тамифлу". Нанев бе оправдан от Софийския градски съд, но прокуратурата протестира присъдата. Обвинител по това дело бе бившият говорител на градската прокуратура Маргарита Немска, която впоследствие бе повишена до зам.-председател.

В решението си апелативните съдии остро критикуват решението на прокуратурата да обжалва оправдателната присъда. "Това, че прокурорът е непоколебимо убеден в правилността на своите изводи и че те му изглеждат очевидни и абсолютно безспорни, не е достатъчно", се казва в решението. Съдиите отбелязват, че прокурорът неоправдано преувеличава, изопачава и игнорира доказателства по делото.

Заедно с Нанев беше обвинена и бившата главна счетоводителка на здравното министерство Димитринка Николова. Тя почина по време на процеса след тежко боледуване.


Държавата пак отлага техническите паспорти на сградите си

Със задна дата регионалното ведомство удължава срока с три години
ДЕСИСЛАВА КОЛЕВА

Държавата удължава за пореден път сроковете за изготвяне на техническите паспорти на сградите. Общинските и държавните постройки трябваше да се сдобият с такива паспорти до 31 декември 2011 г. Срокът масово не бе спазен, а нито един министър или кмет не бе наказан въпреки предвидените глоби до 10 000 лв. Затова сега се предвижда ново удължаване с 3 години. Ведомството на Лиляна Павлова предлага всички строежи от първа до трета категория да имат технически паспорти до края на 2014 г., става ясно от публикуваните на сайта на МРРБ изменения в наредбата. Това означава, че срокът за "лични карти" на сградите се удължава със задна дата не само за обществените сгради, но и за частните постройки от първа и втора категория, макар техният брой да не е голям. Предлаганата промяна означава още, че сроковете за документите вече няма да зависят от вида на собствеността на сградите, а от категорията им. Мотиви към предложените изменения министерството на регионалното развитие не посочва.

Промяната не засяга частните строежи от трета категория (сгради над 5 етажа), тъй като и в момента срокът за тях е краят на 2014 г. За строежите от четвърта категория (от 3 до 5 етажа) и от пета категория (до 10 метра) сроковете остават същите - съответно краят на 2016 г. и краят на 2018 г. Те също бяха удължени през 2011-а с по две години. Тогава мотивът бе, че изготвянето на технически паспорт е скъпо и гражданите не могат да си го позволят. Обследването струва между 1.50 и 3 лв. за квадратен метър за сгради над 1000 кв. м. При старите панелни блокове обаче цената се вдига значително, защото при тях масово липсват основни строителни книжа и се налага архитектурно-конструктивно заснемане и обследване. За него се искат от 4 до 6 лв. на квадрат.

Паспортът включва техническите характеристики на сградата, инструкции за експлоатация и всички извършени строителни и монтажни работи, както и предписания за необходими ремонти. Както "Сега" писа, ресорното министерство не е за пример, защото не спазва собствените си разпоредби. Институциите с "лични карти" към днешна дата са единици. Сред тях са Народното събрание, БНР, икономическото и финансовото министерство, две общини - Пловдив и Кюстендил, няколко болници, НЕК и АЕЦ "Козлодуй". Министерството на отбраната и държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" също са обявили търгове. В София едва половината от около 600 общински сгради са обследвани и имат технически паспорти. Около 180 частни сгради, които кандидатстват за саниране с европейски средства, ще се сдобият с паспорти безплатно, независимо дали ще получат финансирането.


ЗАКОНИ

Законът за устройство на територията гласи, че след изтичането на сроковете имотите в сгради без паспорт няма да могат да бъдат продавани или давани под наем. За всички нови сгради, които са получили разрешение за строеж след 1 януари 2007 г., техническият паспорт е задължителен - те не могат да бъдат въведени в експлоатация без документа.

Народното събрание е една от малкото обществени сгради, които са изпълнили закона и имат технически паспорт.


Увеличението на пенсиите вече е в закон

Максималният осигурителен праг става 2200 лв.
Нов рекорд - два бюджета и половина за един ден прие Народното събрание в сряда. За разлика от минали години депутатите първо гласуваха парите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на здравната каса (НЗОК). След това решиха да продължат заседанието си до полунощ, за да могат да започнат и закона за бюджета на държавата за 2013 г. А целта е на Никулден (в четвъртък) заседанието на парламента да приключи в рамките на работния ден.

До редакционното приключване на броя гласуването на текстовете вървеше без изненади. Междувременно стана ясно, че правителството все още няма яснота дали ще раздаде коледни надбавки за пенсионерите. Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че този въпрос ще се реши най-рано на 8 декември, когато излязат предварителните данни за изпълнението на бюджета към края на ноември.

"България има излишък по националния бюджет, но се бавят трансфери от Европейския съюз. Затова изчакваме оценките за ноември и тогава ще решим за коледни добавки", каза министърът в кулоарите на парламента.

Реформа за военните

От следващата година военните ще се пенсионират след достигане на стаж и на пенсионна възраст - (52 за младшите и 54 за старшите чинове). Други десет категории, заети в системата на сигурността (сред които полицаи, разузнавачи, охраната на съдебната власт, НСО) обаче ще се пенсионират както досега - при достигане само на нужния стаж. Това приеха депутатите, гласувайки на второ четене Закона за бюджета на ДОО.

"Един водолаз, работещ във военноморските сили, ще може, като натрупа стаж за пенсиониране, да се прехвърли в Гражданска защита и да поиска пенсиониране, без да чака навършването на 52-годишна възраст", предупреди Хасан Адемов от ДПС.

Ангел Найденов от БСП пък обвини правителството, че прикрива наплива от рапорти на военнослужещи да се пенсионират, защото имат нужния стаж, но от Нова година ще трябва да чакат и за навършване на пенсионната възраст. "Пенсиониране по сегашните правила искат 850 офицери и повече от 1000 сержанти. Това е много повече от данните на военния министър, който заяви, че рапортите са само 85", каза той.

По време на гласуването в Народното събрание присъстваха министърът на финансите Симеон Дянков и социалният министър Тотю Младенов, но военният министър Аню Ангелов отсъстваше, защото е в делегацията с премиера Борисов в САЩ, а в залата нямаше негови заместници.

Още промени

От 1 април държавата ще увеличи пенсиите средно с 9.3% по специална схема. Най-голямо увеличение - с 9.8%, ще получат хората, които са се пенсионирали през 2009 г. Тези, пенсионирани през 2010 г., ще получат 8.8% увеличение, за излезлите от пазара на труда през миналата година то ще бъде 5.7%. Най-малко ще е повишението за хората, които са се пенсионирали през тази година - с 2.2%, каквато е прогнозираната хармонизирана инфлация. Скалата на повишенията се формира според натрупаната инфлация от лятото на 2009 г., когато беше последното им повишаване. Освен това се увеличават минималната и максималната пенсия и стават съответно 150 лв. и 770 лв.

За първи път през 2013 г. ще се прояви и ефектът от "отвързването" на различните видове социални плащания от размера на минималната работна заплата. До миналата година те се вдигаха автоматично с нея, но през 2013 г. те ще останат непроменени, въпреки че минималната заплата става 310 лв. на месец от сегашните 290 лв.

От началото на следващата година се увеличава и максималният осигурителен праг с 200 лв. до 2200 лв.

Идеите на опозицията

Сходни алтернативни предложения както за по-високи пенсии, така и за увеличение на социалните плащания внесоха и левите, и десните опозиционни партии, но те бяха отхвърляни от управляващите от ГЕРБ. В крайна сметка законът беше одобрен на второ четене с минимални изменения от първоначалния вариант, разработен от правителството. Депутатите от ГЕРБ отново се въздържаха да отговарят на упреците от колегите им в опозиция и дебатът се водеше основно от представители на "Синята коалиция", БСП, ДПС и "Атака".

Каква е сметката

Бюджетът на държавното обществено осигуряване беше одобрен с минимален излишък от 3 млн. лв. На практика обаче той е 1.9 млрд. лв., тъй като това е размерът на субсидията, която НОИ ще получи догодина от републиканския бюджет. Тя покрива недостига на средства, който се получава между събраните социални осигуровки и разходите за пенсии и социални плащания (виж графиката).

Здравни спорове

До редакционното приключване на броя депутатите все още разискваха част от текстовете по бюджета на здравната каса. Все пак те утвърдиха балансирано бюджетно салдо с приходи и разходи в размер на 2.71 млрд. лв. Депутатите обаче позволиха надзорният съвет на касата да извършва компенсирани промени между разходите и трансферите, които плаща касата. Това означава, че ще може средствата по едно перо да се намалят, като същата сума на намалението се насочи за друг разход.

"Здравната каса ще може да прави вътрешни размествания да намали парите за общопрактикуващите лекари, за да ги насочи към плащания за лекарства, зъболекари и прочее", разкритикува текста депутатът от БСП Мая Манолова. Опозицията поиска и повече пари за здравеопазване, но мнозинството на ГЕРБ ги отхвърли.


Здравнозастрахователно обединяване
Новите изисквания за капитал ще доведат до сливания при частните здравни фондове
Поне два здравноосигурителни фонда ще бъдат обединени със застрахователни компании заради новите финансови изисквания към тях, показва допитване на "Капитал Daily". От "Дженерали Застраховане" вече са подали заявление до Комисията за защита на конкуренцията, която да одобри вливането в компанията на "Дженерали Закрила" - здравният фонд на групата в България.

Нови структури

Същото намерение имат и от "Булстрад здравно осигуряване", съобщи изпълнителният директор на компанията Николай Мишкалов. При тях обаче тепърва ще се решава в коя застрахователна компания на "Виена иншурънс груп" да се влее здравният фонд. Вариантите са "Булстрад Общо застраховане" и "Булстрад Животозастраховане", като по думите на Мишкалов е по-логично здравният фонд да се влее в животозастрахователното дружество.

При "Дженерали" обаче вливането на "Закрила" ще е в компанията за общи полици, а не при животозастраховането. От дружеството обясниха, че плановете им са промяната в структурата да приключи до края на април следващата година, а дотогава "Закрила" ще си работи както и досега. Договорите на осигурените в здравния фонд ще се запазят без промяна, но вече ще се обслужват от "Дженерали Застраховане". Без промяна в дейността ще остане и здравният център на групата - "Дженерали Закрила медико-дентален център" в София, обясниха още от групата.

Според Николай Мишкалов за всички здравни фондове, които са част от групи със застрахователна компания, е логично да има вливане. Така се избягват високите изисквания за капитал на дружествата за допълнително здравно осигуряване, които ще влязат в сила през следващата година. Такова намерение обаче нямат от "Евроинс здравно осигуряване", обясниха от групата на "Еврохолд България", в която влиза и застрахователят "Евроинс".

В друга форма

Здравните фондове имат срок до 6 август да увеличат основния си капитал до 4.6 млн. лв., като освен това трябва да подадат заявление за издаване на нов лиценз от Комисията за финансов надзор. До влизането в сила на промените минималният капитал на здравен фонд трябва да е 2 млн. лв., но за получаване на лиценз се изискваше едва 500 хил. лв. капитал. Условието беше до три години след това той да се вдигне поне четири пъти. За разлика от досегашната уредба новите правила забраняват записаният капитал да бъде от заеми, освен това парите ще се проверяват за произход, както се прави и при застрахователните компании.

Свалянето на границата за първоначален капитал на 500 хил. лв. и възможността той да е взет назаем беше въведена от правителството на НДСВ през 2002 г. и логично това доведе до бум на лицензите за частна осигурителна дейност. В момента 19 дружества извършват такава, но едва пет от тях си поделят половината пазар. Седем фонда са част от финансови групи, които имат в структурата си и застраховател - "Дженерали Закрила", "Евроинс Здравно осигуряване", "ДЗИ Здравно осигуряване", "Общинска здравноосигурителна каса", "Булстрад Здраве", "Здравноосигурителен институт", "ЦКБ Здраве". До редакционното приключване на броя не успяхме да получим информация от останалите фондове дали планират вливане в застрахователна компания.

Колко си приличаме

Председателят на Асоциацията на частните здравни фондове д-р Мими Виткова обясни, че това е решение на акционерите, а в асоциацията не са обсъждали кои дружества могат да се влеят. Още от самото начало на обсъжданията за по-висок капитал Виткова и много от здравните фондове бяха против новите изисквания. Председателят настояваше осигурителните дружества да не се приравняват автоматично към режима на застрахователите, като им се позволи те да работят както досега, да се премахне възможността капиталът им да е заемен, но той да бъде по-нисък от този на застрахователните компании.Виткова смята, че приравнени към застрахователите, те ще бъдат ограничени в услугите, които могат да предоставят, освен това финансовите им изисквания са твърде високи на фона на събирания премиен приход. В подкрепа на новите изисквания са някои от здравните фондове, а според заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев, който контролира дейността им, изобщо не може да се говори за ограничаване на услугите.

За деветмесечието на тази година премиите на фондовете са едва 34.7 млн. лв. при над 956 млн. лв. за дружествата в общото застраховане. Така излиза, че фондовете трябва да извадят капитал от близо 90 млн. лв., при условие че премиите им са над два пъти по-малко от приходите. Причината за новите изисквания са директиви на ЕС – България можеше да поиска изключение за фондовете си, но и предишното, и сегашното правителство не успяха да договорят такава възможност.
с. 1

скачать файл