75% от българите заменят дюшеците с матраци Потребителите масово


с. 1
Съобщение за медиите

20 септември 2005 г.75% от българите заменят дюшеците с матраци

Потребителите масово искат матраци, които възвръщат формата си и гарантират здравословния сън

Широко използваните у нас в миналото пружинни легла с дюшеци вече не са популярни сред българското население. Това сочи изследването на навиците за сън на българина, проведено сред представители на 800 домакинства през месец август по поръчка на фирма Матракс ЕООД, представител на Magniflex за България.

75% от анкетираните вече спят на матраци, защото смятат, че те са по-хигиенични от дюшеците и гарантират здравословен сън. По данни от проучването, българинът като цяло не си доспива – над 50% от българите не спят средно повече от 6 часа на нощ. 37% спят между 6 и 8 часа, а едва около 13% се докосват до заветните 9 часа. 66% споделят, че се налага да наваксват със съня през уикенда.

“Добрият матрак може да компенсира ограничените часове сън, защото повишава качеството му. Лабораторните изследвания на Център за съня „Мана” показаха, че ако човек средно се върти по 100 пъти по време на сън на обикновено пружинно легло, когато спи на висококачествен матрак от memory foam, цифрата спада на 17 пъти”, обяснява Марио Талви, управляващ директор на Матракс. „Според медицинските експерти, с които работим, постигането на добро качество на съня е една от важните предпоставки за възстановяването на тялото и ума. От това зависи стабилността на имунната система, растежа и регенерирането на тъканите в тялото”, допълва Талви.

Според проучването на Матракс българинът проявява все по-категорични изисквания към матраците, на които спи. 87.5% от анкетираните са посочили, че добрият матрак трябва да възвръща формата си, 70.1% искат той да е направен от качествен материал, а за 48% от участниците в изследването е важна марката на матрака, защото е символ на качество.

“Magniflex отговаря на тези изисквания, като предлага на българския пазар няколко вида висококачествени матраци: Relaxan и Merino – за любителите на твърда основа с високо ниво на ортопедичност, Ultracomfort и Duoflex – модели с умерена твърдост на повърхността и висока еластичност, Pierre Cardin – за ценителите на лукса, които предпочитат свръхудобството на дизайна и Memoflex – матрак с “memory foam” (пяна с памет). Материалът “memory foam” е разработен първоначално за мисиите на НАСА. Той перфектно се моделира по извивките на тялото и осигурява адекватна опора за всяка една негова точка, като превръща Memoflex в “матрака на бъдещето”, обяснява търговският директор на Матракс, Стефан Игнатов.

За близо 31% от интервюираните едно от основните преимущества на латексовите матраци е, че имат ергономични и ортопедични свойства. А 22,7% са

уверени, че Memory Foam е напредничава технология, която им дава възможност да се докоснат до бъдещето днес.

Според данните от проучването, качественият матрак е полезен не само за добрия сън, но и за семейния комфорт на повечето хора. 94% от семейните българи или живеещите на семейни начала остават традиционалисти и нямат нищо против да спят заедно с партньора си на легло тип "спалня". Останалите 6% възприемат по-популярното на запад схващане, че личният комфорт изисква (и) отделно ложе. 36% от двойките, които спят на латексови матраци са женени, а 15% живеят заедно без брак. Тенденцията при тези, които спят на пружинни легла с дюшеци е точно обратната – 15% от тях са брачни двойки, а 26% живеят заедно без сключен брак.

78% от всички анкетирани споделят, че им трябва поне една нощ, за да се адаптират към нов матрак. При 15% този процес отнема даже повече време. Само 7% заспиват без проблем на непознато легло. Според изследване на Magniflex, проведено сред гости на хотели в Италия, този период може да бъде съкратен до два пъти, ако бъдат предоставени матраци със специално качество.


Компанията Magniflex е създадена преди 40 години от италианеца Джулиано Мани в гр. Прато. В момента Magniflex изработва над 10 000 матраци на ден в новия си завод, разположен на площ от 30 000 кв. м. Това е най–големият и високотехнологичен завод за матраци в Европа. Magniflex инвестира в научно-изследователски разработки на нови материали, които имат качества, благоприятстващи добрия сън.


с. 1

скачать файл