30 ноември 2012 г. Тема: здравеопазване до 15 г затвор за нападение


с. 1 с. 2 с. 3
30 ноември 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕДо 15 г. затвор за нападение на лекар
От 5 до 15 години затвор за нанасяне на тежка телесна повреда на медици одобриха депутатите вчера. Парламентът прие на 1-о четене промени в Наказателния кодекс, които инкриминират посегателството над медици.

Поправката се гледа за втори път в Народното събрание. Миналата година идеята лекарите

да се ползват със същата закрила като полицаи, митничари, данъчни и други категории длъжностни лица по време на изпълнение на служебните им задължения бе отхвърлена.

И сега шефката на правната комисия Искра Фидосова първоначално опита да отклони влизането в дневния ред на проекта на депутати от Синята

коалиция начело с д-р Ваньо Шарков, защото водел до прекомерно разширяване на категорията „длъжностни лица". Вчера обаче той мина на 1-о четене с 88 гласа „за", един „против" и 2-ма въздържали се.

От 3 до 10 г. затвор за средна и от 1 до 5 г. за лека телесна повреда на лекар предвиждат още новите текстове. Те са мотивира-

ни със зачестилите напоследък нападения срещу медицински екипи на "Бърза помощ" или реанимация от близки на болния. Според зам.-председателя на парламента Павел Шопов от „Атака" проблемът с нападенията над лекари е част от ромската престъпност и отговорната институция за това е МВР.


Крехка жена, но направи повече от петима мъже
„ ...ето например здравната министьрка, която е сравнително отскоро. И

макар че е една крехка жена, тя реално направи за 5-6 месеца няколко неща, които преди това 4-5 мъже не го направиха. На първо място даже емблематично обедини прословутата Старозагорска болница. Която 6 месеца преди нея казваха, че ще го направят, и никой не го направи."Ген. Стоян Тонев, директор на ВМА, пред БНТ


416 хиляди пациенти се довериха на ВМА, всеки 3-и търси военните лекари по спешност
Лекарите във Военномедицинската академия в София са прегледали над 416 хиляди пациенти - с 6 на сто повече от миналата година, стана ясно преди празника на ВМА. Със своите супермодерни диагностично-лечебни възможности академията е притегателен център за болни от цялата страна. Всеки трети пациент е приет за лечение по спешност. С 18 на сто повече са транспортираните от други болници, обясниха от екипа на ген. Стоян Тонев, началник на ВМА. В същото време обаче е намален средният престой в клиниките - средно на 6,5 дни, както и времето за диагностика на тежко болни - от 6 на 3 часа. Военномедицинска академия е сключила 168 договора с други здравни заведения за диагностика и лечение и 12 договора със здравни осигурителни фондове. Днес Военномедицинската академия чества 121-годишнината си. За 10 часа е насрочено поднасянето на венци пред Паметника на загиналите медици в градинката пред болницата. Тържественото събрание и концертът започват час по-късно в Театъра на Българската армия.


Д-р Диана Аргирова, шеф на неонатологията в МБАЛ-Пловдив: Спасяваме 500-грамови бебета
Изумително е, че щом родител приближи кувьоза, детето се успокоява
ИРЕНА ЧЕРНИШЕВА

- Д-р Аргирова, защо се увеличават недоносените бебета?

- В цялата страна има тенденция за нарастване броя на преждевременните раждания и оттам и на недоносените бебета. През нашето отделението преминават по 350-400 деца, които са 20% от всички родени в болница „Пловдив". Процентът е по-висок от средния за страната, защото тук постъпват всички недоносени от цялата Пловдивска област, а в АГ отделението се лекуват пациентките с рискова бременност. Причините за преждевременно раждане са различни - как протича бременността, дали плодът е един, или са повече, инфекциозни болести. Но с напредване на медицината все повече малки бебета оцеляват. Наскоро от нашето отделение беше изписано момиченце, родено с тегло 560 г. И това далеч не е единственият случай в практиката на екипа. Границата на жизнеспособност, приета в акушерството и гинекологията сега, е, когато детето се роди с тегло над 600 г след 22-а гестационна седмица. Но и в световен мащаб успехите при отглеждането на тези деца не са особено големи. А в над 80% от случаите те остават и с увреждания - неврологични, слепота, глухота, епилепсия.

- След излизане от неонатологията кой да се грижи за тези бебета?

- Ако децата са от по-голям град, обгрижването е сравнително по-лесно, защото достъпът до специалисти е по-непосредствен. Но преди 3 г. имахме фрапиращ случай с момченце, което след изписване оттук родителите го отведоха в карловско село. Бяхме им казали да дойдат на консултация с офталмолог след 14 дни, но те го довеждат след 3 месеца и детето остана сляпо. Грижите за недоносените деца са по-големи, отколкото за останалите.

- Как родителите приемат проблема и как се справят с него?

- За тях раждането на такова дете е голям стрес. Трудно преживяват продължителното лечение -измъчват ги безпокойство, съмнения и страхове за изхода от терапията, а по-късно и дали детето им ще бъде като всички останали. Постоянно питат как ще се развива и какво ще стане с него. Това е съвсем нормално и ние се опитваме да им помагаме, особено в началото, когато са неуверени и изплашени - екипът ги подкрепя да осъществяват контактите си. Абсурдно е 3 месеца да са далече. Затова в нашето отделение родителите са първи помощници на персонала от момента на постъпването - храним бебетата с кърма от майката, допускаме ги вътре, за да са близо до децата си, да ги пипат, да им говорят. Ефектът е поразителен - когато родител се доближи до кувьоза, апаратурата изведнъж се укротява и показателите на бебето се нормализират. И нека да отбележим, че това става не само когато около детето е майката. Понякога се получава от близостта на таткото. Имахме случай с момченце от Пловдив - когато бащата идваше, бебето се успокояваше и цялото му същество изразяваше радост.

- Има ли бебета, от които никой не се интересува?

- В момента екипът се грижи за две деца, които никой не е идвал да търси, откакто са приети при нас. Вероятно родителите няма и да ги вземат. Социалните работници започнаха да издирват майките и се разбра, че за едната бременността била нежелана, а другата проституира.

- Вашата работа със социалните служби и с фондация „За нашите деца" беше определена като уникална от президента Росен Плевнелиев, защо?- С общи усилия успяваме да направим така, че децата да си отидат вкъщи, а не в пансиони за сираци, където издръжката им е 110 пъти по-скъпа от превенцията срещу изоставянето. Да не говорим, че развитието на тези деца и в най-луксозния дом е ощетено.
Д-р Диана Аргирова е началник на отделението по неонатология в многопрофилна болница "Пловдив" от 2009 г. Завършила е медицина в Пловдив. След дипломирането си е педиатър в гр. Раковски. След конкурс през 1998 г. започна работа в отделението за недоносени бебета в бившата ОРБ. Специализирала е неонатология и здравен мениджмънт, завършила е редица квалификационни курсове. Към добрите практики на екипа в превенцията срещу изоставянето на новородени деца през месец май интерес прояви президентът Росен Плевнелиев. Успехите ще бъдат представени и пред министър Десислава Атанасова, която ще бъде гост на тържествата по случай 60 г. от основаването на болницата на 20 и 21 ноември.


Как да си осигурим пълна защита за сърдечно-съдовата система?
Д-р Мария Папазова, холистичен лекар споделя специално за читателите на 24 часа ползите от комплексното действие на Омега 3, Коензим QlOu Селен. Д-р Папазова, статистиката у нас показва увеличен брой на сърдечносъдовите инциденти, на хората с наднормено тегло и нарушен липиден профил. Потвърждава ли се тя и от вашата практика? Д-р Папазова: Да, потвърждава се не само сред моите пациенти, но и сред мои познати и приятели. Все по-често срещам млади хора, дори 30-35 годишни, които имат метаболи-тен синдром и съответните белези на ранна атеросклероза, която се ускорява поради напрегнатия начин на живот. Ако погледнем навътре в нашето тяло, ще разберем какво точно се случва там. Високите нива на агресивните свободни радикали увреждат стените на кръвоносните съдове - тези места стават грапави, по тях се прилепват кръвни елементи, окислени мазнини и бактерии и в последствие се получават т.нар. атеросклеротични плаки. Тези плаки в кръвоносните съдове носят ли риск за здравето? Атеросклеротичните плаки стесняват просвета на кръвоносните съдове и се нарушава кръвоснабдява-нето в засегнатите зони. Това води до затруднено придвижване на кръвта, затруднена работа на сърцето и цялата сърдечно-съдова система. Често резултатът, е високо кръвно налягане -проблем, който засяга все повече хора, дори и в по-млада възраст. Възможни са и още по-тежки последствия, ако стесняването и запушването на кръвоносния съд предизвикат разкъсване на съдовата стена - в този случай говорим за инсулт или инфаркт. За съжаление в забързаното ни ежедневие не обръщаме особено внимание на този проблем - плаките не ни причиняват пряко болка или друг дискомфорт, но носят голям риск за здравето и живота ни. Какво можем да направим срещу плаките? Можем да се справим, не само чрез ограничаване на рисковите фактори като обездвижване, стрес, нерационално хранене, вкл. ниска консумация на риба, употреба на цигари и алкохол и т.н., но и чрез силата на една нова тройна синергична комбинация от Омега 3, Коензим Q10 и Селен. Все повече хора започват да разбират значението на полезните мастни киселини и приемат продукти с Омега 3, но това само по себе си не е достатъчно за регулиране на метаболизма и отстраняване на последиците от стреса в сърдечно-съдовата система. Най-новата тенденция е съчетаване на Омега 3 с две други иновативни вещества с висока биологична активност - Коензим Q10 и Селен. Как коензим Q10 и селенът работят заедно в комплекс с Омега 3? В тази конфигурация полезните мастни киселини стават ли още по-полезни? Полезното действие на Омега 3 е потвърдено от редица проучвания през последните десетилетия, но у нас те станаха по-популярни едва от няколко години насам. Най-новото по тази тема е по-мощното им действие, когато са в партньорство с мощните енер-гизатори и антиоксиданти Коензим Q10 и Селен. Трите заедно осигуряват пълна защита за сърдечно-съдовата система, действат в мощен синергизъм и ефектът на Омега 3 се увеличава не трикратно, а много повече, т.е. получаваме най-мощната Омега-формула. С комбинацията от Омега 3, Коензим Q10 и Селен цялата кръвоносна мрежа, сърдечният мускул, скелетната мускулатура, мозъка и кръвта получават необходимата клетъчна храна, за да функционират хармонично и в добро здраве. Омега 3 хранят сърдечните клетки, разреждат кръвта и заедно със селена оказват силен противовъзпалителен ефект, като регулират мастната обмяна и редуцират натрупването на холестеролни плаки. От друга страна коензим Q10 подхранва сърцето и цялото тяло с енергия, като съхранява жизнеността на всички клетки. Селенът като силен антиоксидант противодейства на окислителния риск, поддържа еластичността на кръвоносните съдове, а освен това активира и ускорява метаболизма. Ще усетим ли промяна, разлика, ще почувстваме ли осезаем ефект? Осезаемият ефект, по-различното усещане в сравнение с приема на монопрепарати единствено с Омега 3 идва от включения в комбинацията Коензим Q10. Тъй като той е маст-норазтворим антиоксидант, неговото действие е още по-мощно, когато се усвоява в мастна среда, каквато се създава от Омега 3 мастните киселини от рибено масло. Добре усвоеният коензим Q10 в съдружие с Омега 3 и селен предизвиква осезаем прилив на енергия и подобрява жизнения тонус. Като естествен участник в обмяната на веществата, той е нещо като "искра" за клетъчния двигател, който ни помага да зареждаме малките клетъчни акумулаторчета! Има ли значение в какво ежедневно количество и пропорция се приема комбинацията от Омега 3, Коензим Q10 и Селен? Балансът и взаимодействието между отделните компоненти е най-сигурната гаранция за ефективността на една оздравителна формула. В случая, работещата комбинация е от 1000 мг Омега 3 от рибено масло, 60 мг коензим Q10 и 45 микрограма селен на ден. Всички те са силни антиоксиданти и освен комплексното действие по отношение на сърцето и кръвоносните съдове, спомагат за неутрализирането на свободните радикали и предпазват клетките от стареене и преждевременно увреждане. Важно е Омега 3 да са от рибено масло, защото в този случай ценните мастни киселини се получават наготово от организма, докато при Омега 3 от растителен произход като лененото масло например се изисква дълъг процес на преработка и ефективността в много от случаите е минимална. Д-р Папазова, на кои хора бихте препоръчали да приемат комплекса от Омега 3, Коензим Q10 и Селен? Особено подходящ е за всички, които имат сърдечно-съдов проблем, нарушени нива на липидите в кръвта, високо кръвно налягане. Специално внимание заслужават и пациентите на статинова терапия, тъй като тези препарати блокират не само синтеза на холестерол в черния дроб, но и производството на коензим Q10. Тази комбинация ще е добър помощник и на тези, които всекидневно са подложени на стрес и голямо психическо натоварване, но искат да се радват на оптимален жизнен тонус и енергия.


Прехвърлят пари от МЗ към касата
Парите за здравеопазване в изборната 2013 г. ще бъдат едва 3,3 млрд. лв. или 4,1% от БВП, което е 10,9 на сто от общите разходи на държавата. Догодина НЗОК ще похарчи около 163 млн. лв. повече в сравнение с 2012 г. за здравно-осигурителни плащания. В същото време обаче парите на здравното министерство ще намалеят със 100 млн. лева. Така че увеличението ще бъде едва 63 милиона. За какво всъщност се "бореше" министър Десислава Атанасова със Симеон Дянков - за прехвърлянето на едни пари от джоба на МЗ джоба на НЗОК. Не за реформи в система-а. Такива няма вече повече от три години. Има експерименти. В Спешната помощ например единственото, което се направи, бе увеличение на заплатите с 18 %, въпреки че лекарите настояваха за поне 50 на сто вдигане на възнагражденията заради претоварения график и недостига на кадри. С18 % повече пари средната заплата в центровете за спешна медицина става едва около 600 лева. Началната заплата на лекар в Спешна помощ е 530 лева, заплата на медик с 25-годишен стаж и две специалности е под 700 лева, сестри и фелдшери взимат около 450 лева, а шофьор на линейка получава 360. Така изглеждат нещата в центровете за спешна помощ. Според министър Атанасова това е реформа, според спешните медици и пациентите проблемите стават все по-сериозни и трудно решими.

Така шумно анонсираните от Атанасова допълнителни 150-160 млн. лв. за здраве догодина се стопяват на 63 милиона. Това обезсмисля приказките на управляващите, че здравеопазването ще им бъде приоритет. Защото и сега, и догодина България отделя най-ниския процент за здравеопазване от БВП В сравнение с останалите страни от ЕС - едва 4,1 на сто. При изработването на здравния бюджет финансовият министър Симеон Дянков не се съобрази с пестеливото искане на лекарското съсловие и пациентските организации финансирането да се увеличи до 5 % от брутния вътрешен продукт. Отделянето на скромния дял от 4,1% от БВП обрича системата не просто на застой, а я прави още по-неконкурентна. Публичните средства за здравеопазване у нас на човек от населението са около 440 лева. То е в пъти по-малко, отколкото в останалите страни членки на ЕС. То е безспорно недостатъчно за осигуряване на съвременни здравни грижи.
ДЯНКОВ ДА СИ ХОДИ, ИСКАТ ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ
Вицепремиерът раздал 2 млрд. лева от здравни осигуровки за други държавни разходи
Маргарита ВЪРБАНОВА

Вицепремиерът Дянков да си ходи, искат лекари и пациенти. Той създава сива икономика в държавата. Превърнал е здравната каса в своя касичка и прехвърля пари от здравните вноски към други плащания от бюджета. Заради недофинансиране болниците изнемогват, а хората си доплащат на ръка за лечение. Присъствието на вицепремиера, който отговаря и за здравната система, е вече опасно. Премиерът да го уволни. Това поискаха съсловни и пациентски организации от Бойко Борисов, като отчитат катастрофалните проблеми в здравната система: недофинансиране на болниците, ограничен достъп до медицински грижи, емиграция на лекари и сестри, харчене на тъмно на бюджета на НЗОК.

Нека премиерът да освободи този човек (Дянков, б.ред.), защото всичко до което се докосне, се руши и защото е вреден за здравето на хората и за нацията, призова шефът на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. Той алармира, че години наред парите от здравни осигуровки се използват от финансовото министерство за съвсем други неща. Близо 2 милиарда лева за последните 3 години са отнети от здравните осигуровки на българите и отиват за разни държавни разходи. Ощетяването на здравноосигурените е с по 250 лв. на човек.

Преди две години Симеон Дянков обеща, че парите за здраве няма да отиват за други цели, но това не е така. Опитите на съсловните организации да говорят с финансовия министър с факти и доказателства как се събират и разходват средствата не доведоха доникъде. Затова те изпратиха три писма до Симеон Дянков. Отговорът е, държавата била надвнесла 941 млн. за здраве, но до този момент няма доказателство за това. "За 2011 останаха 9 млн. от осигуряването, къде са тези пари, къде са 50 млн., които са останали от тази година?", пита д-р Райчинов.

Къде отиват парите от здравните вноски и защо това е тайна?

Системата се срива с месеци, а съсловните и пациентските организации, въпреки многото разногласия помежду си, се обединиха. Причината е в недоволството здравеопазването да се формира на остатъчен принцип и като последна грижа на което и да било управление от 2000-та година насам. Преди избори всяка партия обещава здравеопазването да и е приоритет, съгласна е, че са необходими радикални промени и е готова да ги извърши. Достигнала веднъж до властта обаче, хвърля в коша експертните становища и източването на системата продължава. Единствено АТАКА остана на позициите си за подоходен данък "Здраве", за оцеляване на малките болници, за използване на здравните вноски само за здраве. Повече от три години вече от ГЕРБ гасят пожари вместо да правят реформи. След дълги протакания министър Десислава Атанасова вдигна заплатите в Спешната помощ с 18 %, въпреки че лекарите настояваха за поне 50 на сто повишение на възнагражденията заради претоварения график и недостига на кадри. С милостинята от 18 % повече пари средната заплата в центровете за спешна медицина стана около 600 лева. Припомняме, че началната заплата на лекар в Спешна помощ е 530 лева, заплата на медик с 25-годишен стаж и две специалности е под 700 лева, сестри и фелдшери взимат около 450 лева, а шофьор на линейка получава 360. Обещания вместо реални действия получиха и медиците от кръвните центрове - за увеличение на заплатите им с 18 %. В същото време продължава закриването на общински болници. Преструктурирането им в спешни центрове или в клиники за долекуване се оказва не подходящо. Хората остават без адекватно лечение и са принудени да пътуват до болниците в по-големите градове. Кой то има въ зможност. Тенденцията на спад в държавния ангажимент към здравето на нацията е особено тревожна - в момента той е 54,5%. За сравнение в съседна Румъния делът на публичните разходи за здраве е 79% от общите разходи, в Чехия - 84%, в Хърватска - 84,9 на сто. Това рязко свива достъпа до лечение, все повече хора у нас не могат да си позволят медицински грижи, за профилактика изобщо не става дума. Все по-малко стават тези, които смогват да доплатят за лечението си.

Това е равнището на здравните грижи, които може да осигури НЗОК. Истината е, че касата всъщност е вече политически инструмент, защото шефът й - Пламен Цеков, който благодари на ГЕРБ, че са го излъчили, няма как да е политически независим. Той не смее да поиска оставащите всяка година пари. Той е в ролята на банкер, който има вземания, но и през ум не му минава да си ги поиска от финансовия министър. Така Дянков е превърнал здравната каса в своя касичка. Неусвоеният трансфер от 50 млн. лева например след решението на Конституционния съд остана блокиран в сметките на НЗОК и в края на годината ще се върне и потъне в централния бюджет. "Това вече е сива икономика на държавно ниво. Поради тази причина преговорите ни за средства с касата зациклиха тотално. НЗОК не желае да плати надработеното от болниците", заявяват от Българския лекарски съюз.

Да припомним, парите за здраве догодина ще бъдат 3,3 млрд. лв. или 4,1% от БВП, което е 10,9 на сто от общите разходи на държавата. Те са с едва 63 млн. лв. повече в сравнение с тази година. С тези пари не може да се осигуряват качествени здравни грижи. "Не приемаме, че в бюджета за здравеопазване не е предвидено покачването на минималната работна заплата и пенсия за 2013 година", подчертават представителите на съсловните и пациентските организации. Те са категорични, че не е законосъобразно и прехвърлянето на дейности от здравното министерство към НЗОК, защото това е незачитане на решението на Конституционния съд, който преди няколко месеца обяви противоправността на трансферите от НЗОК към МЗ, подчертавайки че не е редно със здравноосигурителни вноски да се финансират държавни дейности по здравеопазване. Организациите призовават и за увеличаване на средствата за здравеопазване минимум до 5% от БВП за 2013 година.

Покрай бюджета за здраве за 2013 г. от БДС подновиха предложението си от преди 3 години за създаването на обществен съвет по здравеопазване, който да изработи ясна стратегия за здравна реформа в България. До момента обаче идеята дори не е обсъждана от експертите на МЗ. Мълчи и иначе инициативният Симеон

Дянков. Като вицепремиер той обаче има преки ангажименти към здравеопазването от 2009 г. насам. Така че пряко носи отговорност за липсата на реформи, за забатачването на сектора, за растящия хаос.

Не само съсловните организации и пациентите са недоволни от здравеопазването, от финансирането на НЗОК. Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) коментира, че бизнесът (работодателите) и осигурените участват със 67% в бюджета на НЗОК, но въпреки това този бюджет не е минал през Националния съвет за тристранно сътрудничество. В бюджета на НЗОК има 3.5 млн. лева за НАП, която събира вноските и при лоша събираемост би трябвало да има санкции за приходната агенция. Нещо, което не се случва. Достатъчно е да припомним, че в момента има 1,7 млн. души, които са неосигурени, и броят им непрекъснато расте. "Държавата плаща средно по 19,20 лв. на всяко осигурено от нея лице, а бизнесът средно по 50 лева. Осигурени от бизнеса са 2,1 млн. души, а от държавата - 4.5 млн. души. В същото време 65% от разходите на НЗОК са за осигуряваните от държавата", посочи Димитров. Проблемът е обаче, че от няколко година държавата внася в НЗОК 941 млн. лева за категориите, които тя осигурява като деца, пенсионери, инвалиди. През този период средният осигурителен доход се е увеличил с 40%, а средната пенсия с 30 на сто. Държавата обаче не е актуализирала вноските си. "Министерството на финансите си позволява да подхвърля една сума, без да дава обяснение за нея. В НЗОК не се знае колко души пенсионери трябва да бъдат обслужени, колко деца. И се казва - оправяйте се с тези хора", разясняват ситуацията от БСК.

Нещата в момента изглеждат така. Между първо и второ четене на бюджета на касата за догодина недоволството от самоуправството на Симеон Дянков расте. Въпрос на време са масовите протести, предупреждават лекари и пациенти. Кризата в системата се задълбочава и ако хаосът не бъде овладян, не медиците ще са виновни.
ПРОФ. СТАНИСЛАВ СТАНИЛОВ:

АТАКА ИСКА ПРОГРЕСИВЕН ПОДОХОДЕН ШЪК „ЗДРАВЕ"
Проектобюджетът за здраве за 2013 г. е неолиберален, затова от него не може да се очаква да осигури необходимите средства за лекарства. Миналата година бяха вдигнати малко парите за здраве, но те винаги ще бъдат недостатъчни. Защото бюджетът се формира на базата на една уравновиловка, че всички трябва да плащат едни и същи здравни осигуровки. А пари могат да се съберат в касата само, ако здравните вноски имат прогресивно подоходен характер. Има и друг начин за осигуряване на средства - да бъде въведен данък "Здраве", също прогресивно подоходен. Не се плащат здравни осигуровки, а направо се събират парите от този данък и се внасят в здравната каса, която ги разпределя. Всичко останало, което се приказва, е в рамките на този неолиберален бюджет.

Управляващите не слагат ударението върху главното в цените на лекарства-

та в България, цените, на които хората купуват от аптеките. И при тройната коалиция, и сега има пролука в закона, която може да се използва за образуване на много дълги вериги от аптеки, пазарът се монополизира и цените се вдигат произволно. Освен това има монополи и по вертикала. Въпреки някои законови мерки, производителите на лекарства могат да правят фирми за търговия на едро и след това да откриват аптечни вериги за търговия на дребно. То по принцип е забранено, но има пролуки, които го разрешават. Не е така в редица европейски държави, благоденстващи за разлика от нас. Например в Швеция всички аптеки са държавни, частният аптекар наема държавна аптека и работи при условия поставени от държавата. В Германия един аптекар може да има най-много две аптеки, а при нас един има право на 4 аптеки и след това има и пролука в закона, през която той може да направи верига и да стане монополист. Това би трябвало да се пресече.


В търсене на най-добрия лекар

Пациентите все още трудно се ориентират 6 правата си на здравно осигурени
Десислава Николова

В България няма каталог, рейтинг или проучване, по които пациентът да се ориентира къде да потърси медицинска услуга в зависимост от заболяването си. А единственият начин да разбере какъв опит има докторът, при който е попаднал, а още по-малко

колко пациенти с подобно заболяване е излекувал, е чрез познати.

Качеството в медицинските центрове и болниците според стандартите за акредитация се измерва с няколко основни показателя - брой лекари специалисти и наличие на определен тип апаратура. Малкият проблем е, че добрата апаратура и наличието на

специалност съвсем не са гаранция за това, че пациентът ще бъде диагностициран и лекуван правилно. Просто защото между експерт и експерт има разлика.
НА ТЕОРИЯ ЗДРАВНАТА КАСА ПЛАЩА ЗА ОГРОМЕН ПАКЕТ ЗДРАВНИ УСЛУГИ. НА ПРАКТИКА ОБАЧЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ НЕ ПОКРИВАТ СТОЙНОСТТА НА ОПЕРАЦИЯТА И ТРУДА НА МЕДИЦИТЕ.
Освен пълната липса на ориентир към кого точно да се обърнеш при проблем и ограничения брой специалисти в по-малките градове стои и още един въпрос - липсата на пари. Въпреки че и през следващата година здравната каса ще отдели над 2.3 млрд. лв. за здравноосигурителни плащания, тези средства са недостатъчни, за да покрият нуждата от лечение.

Затова традиционно здравните услуги се до-финансират от пациентите. Според изчисленията на Световната банка и през следващата година секторът ще получи под формата на данъци и здравни вноски около 3 млрд. лв. и още толкова под формата на нерегламентирани плащания за лечение. В същото време неосигурените в България са 1.4 млн. души, а средствата, които са предвидени за тяхното лечение в бюджета на социалното министерство, и за следващата година са 2.5 млн. лв., което означава, че те ще се лекуват средно за 1.20 лв. на човек в рамките на 2013 г. Тъй като тези средства са недостатъчни, е ясно, че болниците поемат за своя сметка спешното лечение на пациентите без осигуровки и така трупат дългове.

Проблемите на онези, които редовно плащат осигуровки, от години са едни и същи - липса на достатъчно възможности за специализирани прегледи, опашки пред кабинетите на лекарите, огромен проблем с плащането на услуги и изделия, които здравната каса не покрива. Пациентските организации съветват пострадалите да търсят правата си навреме и да се обръщат за съдействие към тях.

Тук има, тука няма направление

Личните лекари са онези, които би трябвало да са най-добре запознати със състоянието на пациента и да се опитат да го лекуват, преди заболяването да прогресира.

Основните проблеми при тях като цяло са два - лекарите са длъжни да преглеждат всеки пациент по 15-20 минути, като основната част от прегледа представлява дълго попълване на бланките на здравната каса. Обикновено пациентите имат нужда от второ мнение - преглед при специалист или лабораторно изследване, но старата болест безплатните талони да свършват в началото на месеца прерасна в хронична.

"Обикновено пациентите подават сигнали, когато направленията свършват драстично бързо. Проблемът е, че ако състоянието е неотложно, болният трябва да си плати в брой за преглед и изследване, което нарушава равните му права", отбелязва Пенка Георгиева, представител на пациентските организации в надзорния съвет на здравната каса.

Когато здравната каса не плаща

На теория здравната каса плаща за огромен пакет здравни услуги. На практика обаче голяма част от клиничните пътеки (методът,

по които се плаща за лечение в болница) не покриват стойността на операцията и труда на медиците. Голяма част от клиниките до-финансират дейността си, като събират от пациентите такси за избор на лекар или лекуващ екип, които бяха ограничени с таван до 900 лв. Заради лимита някои от болниците започнаха да събират отделно доброволни дарения като благодарност за операцията или лечението.

"Наскоро имахме случай на млад пациент с бронхопневмония, чието състояние се влошило, а медицинският екип му обяснил, че макар и да е по клинична пътека, средствата не достигат за удълженото му лечение, и всъщност го накарали да доплати 1800 лв. под формата на дарение. Призовавам пациенти, когато се лекуват за заболяване, покрито от здравната каса, да подават сигнали и да не плащат дарения", отбелязва Пенка Георгиева.

Тя допълва, че все още основен проблем са изкуствените стави, стентове и медицински изделия, които се поставят в тялото на пациента по време на операция. Досега здравната каса покриваше минимална част от тях, а пациентите бяха принудени да си ги купуват от болницата или от фирма вносител. "Тъй като цените на медицинските изделия във всяка

клиника са различни, в някои от тях има ценоразпис на продуктите, а в други пациентите търсят изделието по фирмите, ние очакваме Изпълнителната агенция по лекарствата да направи регистър и се надяваме здравната каса бързо да договори цени, по които те се покриват", казва Георгиева.

От малката дo голямата болница

Друг често срещан проблем е свързан с пренасочването на пациент от болницата, в която е влязъл, към клиника, в която има повече специалисти и възможност за лечението му. "Първата болница, в която пациентът е приет, обикновено отказва да го изпише и пренасочи, тъй като губи парите по клиничната пътека за него. Пациентът обаче има право да поиска да бъде лекуван по-добре", казва Георгиева.

Проблемът всъщност отново е заради липсата на достатъчно средства. Въпросът обаче е не само дали системата е недофинансирана, а и как се изразходват парите, които получава. И че докато няма реална конкуренция и контрол на пациента как се изразходват парите му, българинът ще продължава да се чувства недолекуван и неудовлетворен от здравните услуги.
1 МИЛИОН И 115 ХИЛЯДИ ПАЦИЕНТИ СЕ ЛЕКУВАХА В ЯПОНСКАТА БОЛНИЦА ОТ ОТКРИВАНЕТО Й НА ТОЗИ ЛЕН ПРЕЗ 2006 ДО СЕГА
Haд 1 милион и 100 хиляди души са се лекували В МБАЛ „Токуда Болница София" от откриването на японската болница на този ден през 2006 година до сега, сочи статистиката на лечебното заведение. Подобни данни са безпрецедентни за частна болница 8 България, но за този кратък период Токуда се наложи като избор на пациентите благодарение на уникалния си бизнес модел. Това е първата и единствена по рода си японска инвестиция в целия ни географски регион, която още с появата си заяви амбиция да промени здравеопазването в България, като го фокусира към проблемите и индивидуалността на пациентите, съвременните технологии и мултидисциплинарния подход при диагностиката и лечението на заболяванията. Това беше и първото лечебно заведение у нас, което публично декларира, че няма да толерира нерегламентираните плащания и нехуманното отношение към страдащите.

Нататък данните сочат - над 850 000 прегледи, 68 800 операции, 4600 родени деца, над 10 000 преминали медицински туристи и чужди граждани. През 2012 болницата отчита и 15% ръст на броя на потърсилите медицинска помощ спрямо 2011 година.

Независимо от тежките икономически условия в страната моделът на Токуда Болница е да разширява своята медицинска дейност в непокрити в България сегменти. Само преди месец японската болница откри Център за лечение на анорексия и булимия, в който за първи път у нас в едно лечебно заведение в името на пациентите и тяхното излекуване ще работят заедно психиатри, психолози, гастроентеролози, ендокринолози и др. Едновременно с него беше представен и съвременния като организационен модел Многопрофилен детски център в Токуда, където по японски образец, специалисти от над 18 тесни детски специалности, както и общопрактикуващ педиатър ще оказват необходимата и комплексна помощ на най-малките пациенти в комфортна среда, създадена от деца за деца.

Другата съществена инвестиция през 2012 беше откриването на австрийския Виена Ин витро център на територията на Токуда, част от австрийска верига клиники по репродуктивно здраве.

Токуда стартира проект за независимо проучване и мониторинг на пациентската удовлетвореност заедно с Българската асоциация за закрила на пациентите, която откри свой офис в рамките на лечебното заведение. По този начин японската болница първа у нас започна да прави вътрешен одит на качеството на облсулжване и информираност на пациентите.

За постигане на международно припознаване на качеството на процесите и услугите 6 японската болница беше дадено начало и на първата у нас процедура за акредитация на болница в глобален план. Това е водещият стандарт 8 акредитирането на болници по света - Joint Commission International. Печатът за качество JCI означава, че акредитираното лечебно заведение не само отговаря на международните критерии за качество, но също така е изградило процеси, за да го поддържа в името на безопасността на пациентите.

И какво предстои:

От началото на следващата година Токуда Болница започва да изпълнява своята стратегия 2015, спрямо която да бъде закупено най-модерно оборудване. Още 6 началото на 2013 две уникални за страната мишини на Дженеръл Електрик (GE) ще бъдат внедрени и монтирани непознатия до сега у нас 3 Тесла Ядрено-магнитен резонанс и нова ангиографска лаборатория.
ТОКУДА БОЛНИЦА СОФИЯ ПРАЗНУВА ШЕСТИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН СЪС СТРАТЕГИЯ ЗА МОДЕРНИЗИРАНЕ НА АПАРАТУРАТА
В клиника по Образна диагностика предстои да бъде монтиран уникален за страната апарат за магнитно резонансни изследвания. Това е иновативният Дискавъри 750 със сила на полето 3 Тесла, произведен от Дженеръл Електрик (GE), с какъвто до момента не разполага нито едно лечебно заведение у нас. Новият магнитен резонанс ще позволява извършването на много широка гама от изследвания на цялото тяло с безкомпромисно качество на получените образи. С него Токуда Болница София ще стане и първото лечебно заведение у нас с два паралелно работещи магнитно-резонансни апарата. Това ще позволи разширяване на спектъра на провежданите изследвания и обезпечаване на нарастващия брой пациенти, нуждаещи се от това високоспециализирано и ненатоварващо с рентгеново облъчване изследване.

Магнитно-резонансният апарат е последно поколение, комплектован с редица софтуерни продукти, позволяващи въвеждането на иноватиВни протоколи за анатомично и функционално изследване на всички области от човешкото тяло.

Токуда ще бъде и първата болница, в която магнитният резонанс няма да предизвиква познатото усещане за клаустрофобия, благодарение на създадения от GE ориентиран към пациента дизайн. Новият апарат е много по-комфортен и по-широк, дава възможност за заснемане на пациента в посока от краката към главата и има маса, интелигентна на допир, така че да се управлява само с едно докосване.

Към момента Токуда е единствената болница в България, която има специална програма за поддържка и обновяване на медицинското оборудване, включително скъпоструващата апаратура за образна диагностика. Постоянният контрол на техническата безопасност и лъчевото натоварване позволява на болницата да отговаря на българските и международни стандарти за качество.

Следващата голяма стъпка в рамките на проекта ще бъде въвеждането 6 експлоатация на нов ангиографски апарат, производство на GE, чрез който още по-успешно да се извършват животоспасяващите интервенции при спешни сърдечни и съдови състояние като инфаркт, аневризми и малформации.

Успешният старт на първите 6 години от дейността на болницата е гаранция и обещание за развитието й в бъдеще. Младият и амбициозен лекарски екип успя да оправдае надеждите за иновативност в българското здравеопазване и в следващия период ще съсредоточи усилията си към въвеждане на нови техники и методи за изследване и лечение във всички сфери на медицината.


Какво не знаем за Токуда

Обикновено Токуда Болница се свързва с голямата хирургия или с авангардни методи на лечение, но малко хора знаят, че 8 рамките на японската болница се прилага и нетрадиционна медицина. Пример е японският масаж Юмейхо, който се извършва Всеки дени от специално сертифициран кинезитерапеВт В отделението по Физиотерапия. Юмейхо от Векове е метод, за който е установено, че има универсално Въздействие, като тонизира, релаксира, хармонизира и лекува цялото тяло. В същата структура физиотерапевтите лекуват от тютюнопушене чрез прецизно дозирани електрически импулси, а всъщност залата за рехабилитация се превръща във фитнес зала за работещите в района.


Сити клиник": Вдъхновението да лекуваш
Най-новата.болница в София ще работи по американски модел
Десислава Николова

Изцяло стъклената отвън сграда на най-новата столична болница „Сити клиник" създава очакване стъклото да прелее в студен, стерилен интериор. Прекрачите ли входа обаче, ще бъдете изненадани от топлата атмосфера - все едно сте в гостната на крайно уютен дом. Регистратурата наподобява дървения плот на кухня, всички врати са в топъл дървен цвят, а в ъгъла бумти камина. Все още мирише на боя и единствено антибактериалната настилка и надписите по кабинетите напомнят, че става въпрос за клиника.

Спомням си думите на управителя на болницата Андрей Марков отпреди пет години - „ще направя болница като никоя друга в България". Онези, които са работили с него, не се съмняваха в това - има хора, които излъчват харизмата на покорители на невъзможното. Тогава Марков беше икономически директор на болница „Света Екатерина" и заедно с проф. Александър Чирков е в основата на превръщането на университетската клиника в такава, каквато е и сега. За разлика от повечето лекари - мениджъри в здравния сектор, които около политическите турбуленции обикновено променят местоработата си в друга държавна болница, Марков винаги е бил малко по-различен. Той е първият професионален мениджър на лечебно заведение с впечатляваща биография - с магистърски степени и специализации по финанси, икономика, мениджмънт, здравен мениджмънт и магистратура по бизнес администрация.

През 2005 г. той се прехвърля в частния сектор. Започва работа в здравен фонд, който пък основа един от най-посещаваните медицински центрове във Варна. „Истинската медицина струва много пари. Но не толкова, колкото човешкия живот, а българските пациенти трябва да могат да си позволят срещу вноските си истинско качество", твърдеше тогава Марков.

След няколко години опит в частното здравеопазване мечтата на Марков се сбъдва - той е един от създателите на многопрофилна болница „Сити клиник". В момента текат последните довършителни работи около нея, а той и екипът временно са настанени в двуетажни фургони до самия строеж. Марков влиза с папка и лаптоп под мишница, сяда в най-далечния ъгъл и обяснява, че „на администратора не му е работа да се разполага в просторен кабинет на директорски стол. Южното изложение е за пациентите и лекарите, администрацията трябва да им помага, да води преговори и да им осигурява най-добрите условия, а не да се разхожда между тях".

Администрацията във фургон е успяла да свърши много - строежът е завършен, апаратурата - купена, лекарският екип е събран, сключват се договори и се водят преговори във всеки ъгъл и свободно място в помещението.

На пръв поглед това, което се прави, е с размах, ултрамодерно, много скъпо и, да, няма такава болница в България. „Водихме дълги преговори с електроразпределителните дружества и имаме двойно подсигурено захранване от два различни трафопоста плюс собствен генератор с висока мощност", отбелязва Марков покрай случая в Пазарджик, при който пациентка почина, защото токът на болницата спря за час.

Фокусът


Важен член на екипа на новата клиника е проф. Лъчезар Гроздински - един от най-известните български специалисти по диагностика на заболяванията на съдовата система. Той е началник на отделението по ангиология в „Сити клиник". На практика в новата болница от „Токуда болница - София" се пренася цялото звено, което диагностицира и лекува сърдечно-съдовата система по най-новите методи и първия в България център за ранно диагностициране на атеросклерозата (натрупване нахолестеролни плаки по стените на артериите).


Сити клиник": Вдъхновението да лекуваш
То е създадено от тандема доц. Иво Петров - проф. Лъчезар Гроздински. Новото за България комплексно лечение на сьрдечно-съдовите заболявания е осъдено на успех, защото точно те са най-социално значимите - с най-голям брой засегнати пациенти и за съжаление с най-много нелекувани или лекувани само частично болни. Големият проблем на атеросклерозата е, че 70-80% протича асимптомно и първата среща с нея е директно инфаркт или инсулт.

„В България много се наблегна на атеросклерозата, засягаща съдовете на сърцето, но заболяването поразява едновременно или последователно различни системи и комплексният подход и диагностиката са изключително важни. Ще разгърнем тук концепцията си да лекуваме превантивно атеросклерозата, преди да се получи тежкото усложнение - инфаркт, инсулт или гангрена. Голямото ни предимство е, че обхващаме цялата гама на сърдечно-съдовите заболявания. Това е нашата сила", коментира проф. Гроздински. И допълва още един акцент в работата - в „Сити клиник" ще лекуват безкръвно (ендоваскуларно) и тежки заболявания на вените - тромбофлебити, белодробни емболия, защото "белодробният тромбоемболизъм (запушване с тромб на артерията на белия дроб) не се лекува адекватно в България, а той е на четвърто място сред причините за смъртност. Техническа база за това има във всяка инвазивна лаборатория, но трябва правилна концепция и ефективно използване на ресурсите. С доцент Петров ще създадем такъв център тук".

Доц. Лъчезар Пенев, завеждащият отделението по образна диагностика, се намесва с изясняването на това докъде свършва доболничната помощ и

Откъде започва болницата

В „Сити клиник" по американски модел има спешно отделение за остри сърдечно- съдови състояния. То всъщност е място, където пациентът може да престои до 24 часа, без да бъде хоспитализиран, да бъде диагностициран, да премине през цялата нужна образна диагностика и ако неговият проблем бъде решен, изобщо да не влиза в болница. Доц. Пенев се замисля кой ще плати за тази високоспециализирана дейност. Тя надскача в пъти възможностите на здравното министерство да

покрие спешната помощ, както и клиничните пътеки на здравната каса. Инвеститорите обаче са решили, че „Сити клиник" ще работи така - българска болница по американски модел.

И че апаратурата ще бъде уникална. „Става въпрос за единствения З-Тесла-апарат (тесла е единица за измерване на хомогенност на магнитното поле) за ядрено-магнитен резонанс. Досега най-мощните апарати в България са 1.5 тесла и нашият апарат има много преимущества - изключително високо качество на образа при многократно намалено време на изследването. Ако досега една колянна става се е гледала между 15 и 20 минути, при нас това е възможно да става за 7-8 минути, а самият тунел на апарата е по-широк и това намалява клаустрофобията на част от пациентите", разказва доц. Пенев.

Той допълва, че компютърният томограф има вградена система за редуциране на лъчевото натоварване. „Преди десетина години, когато на пазара излязоха мултидетекторните скенери и клиницистите тръгнаха на поголовно изследване с тях, излезе изследване, че в САЩ за една година лъчево натоварване дозата от рентгенови изследвания на пациентите е по-висока от тази в Чернобил. Оттогава рентгенолозите започнаха да държат сметка колко облъчваме болните", аргументира исканията си за скъпата техника доц. Пенев.

Болницата ще бъде първото място в България, където сърцето ще се изследва с ядрено-магнитен резонанс. „Хубавото е, че доц. Петров е тук и той е изключително отворен към най-новите неща и настоява изследването да се прави", казва доц. Пенев.

Към тръпката за изискванията на доц. Петров се присъединява и главната сестра Мила Китова, която очаква доцента с огромен списък отметнати задачи.

„Целия екип последвахме от „Токуда" доц. Иво Петров, защото линията му

в инвазивните процедури е много разнообразна, това грабва невероятно, той ни прави изключително съпричастни към всичко. За нас е предизвикателство -ние непрекъснато надграждаме, усвояваме заедно нови методи. Той не ни оставя да скучаем или да останем на нивото на вече наученото. Трябва да бъдем в крак с всичко ново, което лекарите донасят от конгреси и симпозиуми", разказва Китова и се усмихва, докато отбелязва как се работи с доц. Петров. „Вечер в 20 ч. понякога сме капнали от умора, той поглежда и казва - сега къде ще си ходите вкъщи, скука, вижте сега да ви покажа какъв нов метод съм научил и мисля, че можем да го направим." Около масата всички твърдят, че работохолизмът и ентусиазмът на доцент Иво Петров са заразни, и започват да разказват случаи на излекувани пациенти. Последният е възрастна дама с инсулт, която загубила говор и движение на едната ръка. Доц. Петров приложил най-новия метод, който усвоил, и тя проговорила и започнала да се движи. Цялата правителствена болница "Лозенец", където била пациентката, отишла да види.

Стихията Петров

В този момент доц. Иво Петров влиза забързан във фургона. Той е националният консултант по инвазивна кардиология, един от пионерите на инвазивната кардиология в България, новият председател на Дружеството на кардиолозите в България, досегашен завеждащ кардиологичната клиника в „Токуда болница - София". Един от малкото българи, получили толкова високо световно признание като специалисти. Доц. Петров е един от двамата европейски лекари, членове на Световния борд на ин-тервенционалните специалисти. Но всъщност всичко

това не обяснява стихията Иво Петров. В момента, в който влиза, всички, почти един през друг започват да му разказват случилото се през последните няколко часа, монтажа на апаратурата, биографията на последния кандидат за работа.

„Не, не откриваме топлата вода - опитваме се да повторим най-добрите световни практики. Имаме договор за обучение, за контрол на качеството и за сер-тификация с Harvard Medical School", отбелязва доц. Иво Петров. "Целта ни е да покажем в най-кратки срокове високо ниво на грижа за пациента, екстремно високо ниво на качество. Тъй като до голяма степен технологията я има, остава да постигнем другите елементи - организация и професионално ниво. Договорът с „Харвард" ще бъде в тази посока - да осигурим специализация на всички -администрация, сестри, лекари. Ние ще бъдем уникална структура - филиал към Arizona Heart Institute, който е сред създателите на ендоваскуларната терапия", допълва доцентът.

На въпроса защо е поискал скъпия софтуер за ядрено-магнитен резонанс на сърцето той обяснява: „Поради много причини - така се получава значително поточна информация в сравнение с радиоизотопните изследвания и не само това. Тъй като ние за първи път ще имаме пълна програма за лечение на инсулта, включително и интервенционално лечение, ще имаме неоценима информация за състоянието на мозъка и за индикациите за интервенция.

Когато преди няколко години въведохме ендопротезите (голям стент), който се поставят при аневризми (изтъняла и изпъкнала стена на съд на коремната или гръдната аорта, които са животозастрашаващи състояния), идеята ми беше да искаме

здравната каса да ги плаща, като първо покажем за какво искаме да плаща, за да докажем на обществото, че това е смислено, съкращава болничен престой, лекува реално пациента, спасява човешки живот", разяснява Петров. Той допълва, че в началото най-новите методи ще бъдат загуба за болницата. "Нищо не ни пречи да установим високите стандарти, които сме видели. Ще водим битка и с инвеститорите, и със здравните институции. Ние като лекари искаме да прилагаме висока медицина. Засега срещаме пълно разбиране от инвеститорите, дано могат да си го позволят по-дълго време", казва доцентът.

В този момент става въпрос за скъпите изследвания, които ще прави болницата. „Има изкривяване в разбирането ни за болница - в България не се изчерпват възможностите на доболничната помощ и пациентът влиза в болницата, за да си полежи или за да бъде изследван. Тези полежавания струват много на здравната каса, а болницата не е за това - тя е за да бъде лекуван реално, за да му бъде направена интервенция", отбелязва доц. Петров. Всички около масата в този момент започват да дискутират ненужните инвазивни процедури, които се извършват на пациентите в множеството кардиологии в България. „Имам идея, която може да се възприеме на нож от много колеги. Тя е при ненужно извършено болнично изследване тези процедури да бъдат плащани на 50% от този, който ги извършва. Не искам да стигам до крайността в Полша - те да не се заплащат", казва доц. Петров.

Cестринската грижа

Освен множеството методи в миниинвазивната терапия на съдовете той отбелязва още нещо, което ще бъде уникално в болницата, и това ще бъде сестринската грижа - такава, каквато е в САЩ - на изключително високо ниво. „В тяхната единица за интервенционално лечение на инсулта първоначалната оценка на пациентите, които пристигат, се прави от сестрите. Преценката е тяхна, те свикват екипа. В България има едно отношение от типа „сестрите са изпълнители и на тях трябва само да им бъде нареждано". В САЩ това въобще не е така. Там сестрата има отговорности, има и компетенции, за да ги носи. Един от американските колеги казва, че те виждат пациента за 20-40 минути на ден, докато сестрата е постоянно с него и е напълно наясно със състоянието му", твърди доц. Петров. Той допълва, че в България също е така - пак сестрите са наясно с всичко, но не им е дадена възможност да участват до такава степен в лечебния процес и във взимането на решения. "Често казвам на моите колеги, че ако сестрата няма думата, ако няма възможност на база на своите познания да участва равностойно в процеса, тя няма да помага и моето разбиране за екипа е, че всички трябва да са въвлечени в лечебния процес", допълва доцентът.

„За нас най-големият проблем в „Сити клиник" ще бъде, ако пациентът се оплаче, че не сме направили нужното и че не се чувства добре. Стремежът ни е да докажем, че сме различни", допълва главната сестра Мила Китова.

Около основните болнични звена - кардиология, кардиохирургия, антология, съдова хирургия, неврология с невросъдова насоченост и гастроентерология, ще бъде изграден и диагностичен център.

„Както с медицинските екипи, където се опитваме да привлечем най-добрите и да направим най-доброто, така ще се опитаме да сключим договори за сътрудничество с най-добрите специалисти извън сегашния основен фокус на болницата", обяснява управителят на болницата Андрей Марков. Той допълва, че е започнал преговори с Елена Кумбиева, управител на най-голямата столична очна клиника Vision, специалистите й да отворят кабинет в болницата.


с. 1 с. 2 с. 3

скачать файл