1. По време на първото посещение в зъболекарския кабинет е необходимо


с. 1
Информация за стоматолози при прилагане на избелваща процедура
Първо посещение:
1. По време на първото посещение в зъболекарския кабинет е необходимо да се вземе информация за денталната история на пациента във връзка с избелването.Проучването включва анамнеза на общото здравно състояние на пациента, използвани лекарства, които могат да имат оцветяващ ефект върху зъбите или да предизвикват алергични реакции.Убедете се, че пациента не е алергичен към пероксид, пластични сплави или други съставки съдържащи се в продукта.
2. Проверете състоянието на околозъбната тъкан, убедете се че пациента няма загнивания и плака. Всички, коронки,пломби и мостове трябва да са цели и добре обезопасени. Уведомете пациента,че коронките, пломбите и мостовете не подлежат на избелване и няма да променят своя цвят по време на избелващата процедура.

3. Отбележете цвета на потъмнените зъби преди избелващата процедура с помощта на VITA SCALE.

4.Не се препоръчва лица под 16 годишна възраст или , бременни жени или кърмачки да се подлагат на избелваща процедура.
5. Информирайте пациента за процеса на избелване и го посъветвайте какво да консумира по време на избелващия процес.Пациента трябва да попълни въпросника в който да отговори на важни въпроси и да потвърди, че е запознат с начина на действие на избелващата процедура.

6. Пациента трябва да избере дали да използва индивидуално приготвени шини или обикновени шини. В случай на домашно избелване е необходимо пациента сам да оформи своята шина с помощта на инструкциите за употреба, след което да покаже на стоматолога получения резултат и той да прецени дали шината се нуждае от корекция.


7. Първата избелваща процедура задължително трябва да бъде направена в зъболекарския кабинет, за да се покаже на пациента как точно се прави процедурата и той да може да я практикува сам вкъщи и да избегне възможни странични ефекти и рискове.

8. В зависимост от броя на спринцовките с избелващ гел и концентрацията на активно вещество в тях, се определя продължителността и силата на избелващия процес, както и следващото посещение на пациента в зъболекарския кабинет.
Следващо посещение:
1. Сравнете получения резултат от избелващия процес с помощта на VITA SCALE.
2. При някои пациенти е необходимо да продължът избелващия процес с една спринцовка избелващ гел или като използват Beautiful White brush pen, който се препоръчва за поддържане белотата на зъбите при хора със слабо оцветени зъби.

Въпросник за избелване на зъби
Име: Дата:

Бихме искали да ви помолим, да попълните настоящия въпросник с помощта на който ще ни помогнете да постигнем оптимален ефект по време на избелващата процедура на вашите зъби.


История на здравословното ви състояние
ДА НЕ Имали ли сте алергии към пластични сплави или пероксиди?

ДА НЕ Използвали ли сте скоро антибиотици на тетрациклична основа?

ДА НЕ Използвате ли лекарства за суха устна кухина?

ДА НЕ Активен пушач ли сте?

ДА НЕ Само за жени: Бременна ли сте/Кърмачка ли сте?
Стоматологична история
ДА НЕ Избелвали ли сте някога зъбите си? Ако да, какъв метод сте изпозвали (система за домашно избелване или избелване в стоматологичен кабинет). Какви бяха резултатите от избелващата процедура, колко дълко се запази избелващия ефект?
ДА НЕ Били ли сте подлагани на лечение с тетрациклин?

ДА НЕ Имали ли сте прекалена чувствителност на зъбите?


Други бележки:

Каква паста за зъби използватe?


Използвате ли някои от изброените напитки (кафе, чай – редовно, билков чай, Кока-Кола, червено вино)?
Консумирате ли някои от изброените ястия (къри, сезонни плодове, боровинки, малини или череши)?

Причини за оцветяване на зъбите:


 • Вродени

 • Бяла флуородизация

 • Възраст

 • Кафява флуородизация

 • Петна

 • Тетрациклин

 • Удар

 • Мъртъв зъб

Нюанс на VITA SCALE преди избелващата процедура:Нюанс на VITA SCALE след избелващата процедура: Дата:


Съгласие на пациента


 1. Пациента е уведомен за всички съществени въпроси за избелването на зъби, които са представени в инструкцията за употреба.

 2. Пациента е уведомен за поява на евентуално повишаване на чувствителността на зъбите и венците при започване на избелващата процедура.

 3. Пациента е информиран, че не е възможно да се гарантира определена скала на избелване преди започване на процедурата.

 4. Пациента е уведомен, че цвета на коронки, пломби или мостове не се влияе от избелващата система и остава същия, какъвто е бил преди започване на процедурата.

 5. Пациента е предупреден, че при възникване на здравословни проблеми е необходимо да спре процедурата на избелване.


Дата: Подпис на пациента:
с. 1

скачать файл